Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Illustration: Nika Bozorgmehr

Illustration: Nika Bozorgmehr

11 apr
2024

Det blir en storslagen höst på Kungliga Operan, som bjuder på kärlek, dramatik och en ny blick på den svenska historien i Gustavia, en nyskriven balett om Sveriges okända prins Gustav Badin Couschi. Världsstjärnor som Peter Mattei i Wozzeck och Nina Stemme i Jenufa gästar Operahuset och publiken bjuds även på älskade favoriter som Carmen, Tosca, Sweeney Todd och Askungen. Unga Operan bjuder på urpremiär av den interaktiva dansföreställningen Forever, med koreografi av Mari Carrasco och musik av Mikael Karlsson.

»Vi befinner oss i en turbulent och orolig tid. Vi på Operan när en dröm om att den starka konst som vi presenterar i och utanför Operahuset är allmängiltig, att den kan förena människor oavsett bakgrund. Sådana drömmar och ambitioner behövs i en tid där samhällen slits itu av konflikter och splittring«, säger Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren.
Höstens biljetter släpps den 2 maj.

Höstens stora balettpremiär är Gustavia - berättelsen om Sveriges okända prins, som får urpremiär på stora scenen den 18 oktober.
»Kungliga Balettens passion, kreativitet och briljans kommer i höst att lysa starkare än någonsin tidigare. Vår nya skapelse Gustavia är en hisnande berättelse som nystar upp den okända historien om Badin, en märklig gestalt ur Sveriges historia. En fängslande berättelse förvandlad till ett balettmästerverk, pulserande av energi, som en dramatisk film« säger balettchef Nicolas Le Riche.

»Vi bjuder också in publiken att svepas med in i Askungens förtrollande värld – en tidlös familjevänlig sagobalett som tog publiken med storm när den hade premiär 2022. Gör er redo för en höstsäsong fylld av förundran, känslor och oförglömliga stunder!«

Operarepertoaren bjuder på premiär för Wozzeck med världsstjärnan Peter Mattei, som åter gästar Operahuset efter vårens succé i Parsifal. Dirigent är Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert. Under hösten får publiken även uppleva makalösa Nina Stemme, som gör Jenůfa tilsammans med stjärnskottet Cornelia Beskow.

Vi kan även se fram emot kära återseenden i form av klassiker som Carmen med Miriam Treichl i titelrollen, musikalsuccén Sweeney Todd med bland andra Ola Eliasson och Karolina Blixt och Tosca, där stjärnsopranerna Malin Byström och Christina Nilsson åter igen alternerar i titelrollen, hovsångare Karl-Magnus Fredriksson återkommer i rollen som Scarpia och David Junghoon Kim gör rollen som Cavaradossi. Den unga publiken bjuds in till dans med Unga Operan, när det blir urpremiär för den interaktiva föreställningen Forever.

»Konst och kultur låter oss reflektera tillsammans. Kungliga Operan kan erbjuda en plats där vi kan stanna upp och försöka förstå våra gemensamma erfarenheter, en plats där människor kan mötas och tänka och känna tillsammans. Vi behöver den typen av arenor mer än någonsin. Vi är stolta över att kunna presentera Mari Carrascos nya verk för unga, Forever, där publiken blir en del av en pågående fest i Rotundan och vi kommer alldeles nära dansarna. Maris verk har en säregen energi som engagerar och berör«, säger tf Operachef Ellen Lamm.

Det visuella konceptet för höstens repertoar, Den universella konsten som en helande kraft i en orolig tid, är skapat av Göteborgsbaserade illustratören Nika Bozorgmehr.

Höstens repertoar på Kungliga Operan

CARMEN, nypremiär 7 september
Georges Bizets Carmen från 1875 är en av världens mest älskade operor. I Johanna Garpes kritikerrosade version är Carmen en mogen, kreativ och rebellisk kvinna som lever ut sin sexualitet. Titelrollen görs åter av Miriam Treichl, som gjorde rollen vid premiären. Som Don José alternerar Daniel Johansson med Joachim Bäckström. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör medverkar. Dirigent är Yves Abel.

TOSCA, nypremiär 21 september
Kungliga Operans storslagna och tidstrogna Tosca utgår från den verkliga spelplatsen – Rom år 1800. Sedan urpremiären för exakt 100 år sedan har verket behållit sin plats i toppen på listan över världens mest spelade operor. Nu är den tillbaka med de internationella stjärnorna Christina Nilsson och Malin Byström som alternerar i titelrollen. Som Mario Cavaradossi ser vi David Junghoon Kim och Baron Scarpia spelas av hovsångare Karl-Magnus Fredriksson. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör leds av alternerande dirigenterna Daniele Callegari och Pietro Rizzo. Regi av Knut Hendriksen.

FOREVER, Unga Operan, urpremiär 27 september
Vem har inte någon gång känt sig ensam på en fest, trots att man är bland folk? Koreografi av Mari Carrasco, som är en av dagens mest intressanta koreografer. Musik av Mikael Karlsson, hyllad för flera samarbeten med koreografen Alexander Ekman och senast uppmärksammad för operaföreställningen Melancholia; samt Jenny Nordbergs på en gång både supernaturalistiska och artificiella scenografi och Mira Svanbergs suggestiva ljussättning – skapar de en föreställning som helt och hållet utgår ifrån spelplatsen: Rotundan. I dansföreställningen Forever är publiken en del av en pågående fest och förflyttar sig under föreställningen från att vara betraktare på avstånd till att bli delaktiga festdeltagare. Föreställningen kretsar kring liv och död, sorg och hopp, och att vara en del av ett flöde och en fortsättning. Hur kan man på en och samma gång vara en individ och en del av en grupp? Föreställningen riktar sig främst till publik på högstadiet och gymnasiet.

JENUFA, nypremiär 28 september
Den lovordade sopranen Cornelia Beskow och världssopranen Nina Stemme i mästarmöte! Med stora röster och scenisk skicklighet har de båda nått internationella framgångar på var sitt håll med den hjärtskärande Jenůfa – nu gör de det tillsammans på Kungliga Operan. »Det går inte att värja sig mot Jenůfa« skrev SvD om uppsättningen som hade premiär 2017, i regi av Annilese Miskimmon, chef för English National Opera. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör leds av dirigent John Fiore.

GUSTAVIA - berättelsen om Sveriges okända prins, urpremiär 18 oktober
Han förslavas och förs från Västindien till det svenska hovet på 1750-talet som en gåva. Han är föremål för drottningen Lovisa Ulrikas sociala experiment men också för hennes kärlek. Han inleder ett hemligt förhållande med prinsessan Sofia Albertina. Hans rival är Sveriges blivande kung, Gustav III, som också är hans älskade bror. Gustavia är den otroliga berättelsen om Gustav Badin. Ett fartfyllt drama i balettgestalt, en okänd del av Sveriges historia, en saga om makt, normer och uppror.

Den verklighetsbaserade berättelsen om Gustav Badin Couschi kommer till liv på Kungliga Operans scen med ett stjärnspäckat konstnärligt team. För regi och libretto står filmskaparen Amir Chamdin, senast aktuell med Börje – The Journey of a Legend, om ishockeyspelaren Börje Salmings liv. Koreograf är Pär Isberg som tidigare skapat baletter som Ringaren i Notre Dame, Pippi Långstrump och inte minst långköraren Nötknäpparen. Kostymerna är kreerade av Selam Fessahaye, flerfaldigt prisbelönt designer vars kreationer har burits av bland annat Beyoncé och Kronprinsessan Victoria. Den välkända filmscenografen Cinzia Lo Fazio och Tobias Rylander, ljusdesigner för alltifrån Beyoncés världsturné till Loreens Eurovisionvinnare, ramar in Badins värld i dekor, ljus och projektioner. Dramaturg är David Nzinga. Kungliga Hovkapellet leds av dirigent Philippe Béran.

WOZZECK, premiär 16 november
Två världsartister samsas på Kungliga Operans scen när Peter Mattei och Malin Byström möts i Wozzeck, en stor operaupplevelse baserad på en sann historia om krig och utsatthet. Hör två av våra främsta sångare i Alban Bergs opera som hade premiär 1925, vars angelägna tema har tydliga paralleller med världsläget i samtiden. Denna uppsättning är en samproduktion med franska Opéra de Lyon, i regi av Richard Brunel. Kungliga Hovkapellet och Kungliga Operans kör leds av Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert, alternerande med John Fiore.

ASKUNGEN, nypremiär 29 november
Årets julbalett är Askungen skapad exklusivt för Kungliga Baletten av Tamara Rojo, chef för San Francisco Ballet. Tillsammans med färgstarka kostymer av modeskaparen Christian Lacroix och Prokofjevs klassiska och välkända musik skapas en färgsprakande kväll för hela familjen. Ljusdesign av Tobias Rylander, som även skapat scenbilden tillsammans med Christian Lacroix. Kungliga Hovkapellet leds av dirigent Ewa Strusińska.
»Kostymfest när Lacroix klär Askungen till bal«, skrev SvD i samband med premiären.

SWEENEY TODD, nypremiär 13 december
»Det är en ynnest att få uppleva Michael Cavanaghs solida, genomtänkta och välljudande iscensättning på Kungliga Operan«, skrev DN efter premiären 2023 på Stephen Sondheims musikal Sweeney Todd. Föreställningen spelades då för utsålda hus och gör nu efterlängtad återkomst med Ola Eliasson i titelrollen, Karolina Blixt som Mrs Lovett och Jens Persson Hertzman som Anthony Hope. Medverkar gör även Kungliga Operans kör, samt Kungliga Hovkapellet. Dirigent är David Björkman.
Under hösten fortsätter även de populära lunchkonserterna i Guldfoajén, samt konsertserierna Blue Hour och Guldkonserter. Balettfantasterna får chansen att möta koreografen Pär Isberg under en öppen repetition med Kungliga Baletten; Meet the choreographer.
Året avslutas traditionsenligt med Nyårskonsert, som i år ges vid två tillfällen.
Biljetterna till höstens föreställningar släpps den 2 maj. • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil