Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Touched GO 1

Dust and Disquiet med GöteborgsOperans Danskompani. Foto Lennart Sjöberg

03 apr
2023

Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan

Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal. Naturkatastrofer runt om i världen; jordbävningen i Palma, ostoppbara bränder i Kalifornien, satte igång tankarna och idéerna som ligger bakom de bägge dansverken som binds samman av frågan hur vi bygger upp oss själva igen när allt är förstört.

Touched GO 2

Dust and Disquiet med Hiroki Ichinose och Lee-Yuan Tu. Foto Lennart Sjöberg

Dansportalen fick följa med på en öppen repetition av Dust and Disquiet en knapp vecka innan premiär och samtala med den svenske koreografen Johan Inger.

Johan Inger, du är född 1967 och har hunnit med massor, Kungliga Operan, NDT, konstnärlig ledare för Cullbergbaletten och så vidare… Vad har påverkat dig mest som koreograf? Finns det någonting som sticker ut?
Jag började som klassisk dansare på operan så min bana då, när jag var yngre, var att bli klassisk dansare. När jag väl kom in på operan så kände jag kanske att jag inte riktigt kunde identifiera mig med så mycket med det som fanns där.

Men då såg jag en föreställning av Mats Ek som hette Gamla barn. Jag såg dessa märkliga figurer och jag skrattade och jag grät och blev så rörd och kände att det här var väl egentligen mer min värld.

Likadant var det med några verk de gjorde på operan av Jiri Kiljan, som var neoklassiska. Det var väl de två som gav mig en funderare, ett frö, som sen tog form och jag blev mer och mer övertygad om vad jag ville göra. Det är då jag tar beslutet att åka till NDT, Nederlands Dans Theater, runt 1990. Trettio år sen drygt.

Touched GO 3

Dust and Disquiet. Foto Lennart Sjöberg

Dust and Disquiet, varför det namnet? Varifrån kommer det?
Jag tänkte att jag först skulle kalla det Waste of time, säger Johan och skrattar. Men det vågade jag inte! För då kommer kritikerna att hoppa på mig och säga att ”det här var en jävla waste of time”! Skämt åsido så blev det lite för hårt, så jag ville vara lite försiktigare. Dust har en koppling till jorden. Vi kommer ur jorden och återgår till jorden. Disquiet, att det finns någonting i stycket som inte blir så lätt, det är någonting som börjar bli oroligt, någonting i luften.

Du fick inspiration av ett vulkanutbrott i Palma?
För mig blev det så symboliskt att se de här mänskliga institutionerna försvinna en efter en, att bara slukas av den där lavan. En kyrka, ett hem, en skola… och jag tyckte att det blev så symboliskt för den tid vi är i nu. Vi har extrema utmaningar som befolkning, på ett mänskligt plan, där vi måste komma ihop, och jag ser bara att vi glider mer och mer isär så jag vet inte riktigt var hoppet finns...

De visste exakt vart den här lavan skulle gå. Precis som vi vet vart vi är på väg någonstans och vi har den här tiden på oss att försöka hitta någonting och bemöta problemet gemensamt. Men i slutändan är det egot, makten, vi mot dem, och så vidare. Så det blir självdestruktivt.

Touched GO 5

Dust and Disquiet med Johanna Wernmo och Zander Constant. Foto Lennart Sjöberg

Och ur denna naturkatastrof blev din koreografi skapad?
Ja, ur detta byggde jag en liten dansresa. Vi börjar som de frusna statyerna i Pompeji, sen försöker jag långsamt att hitta ett slags språk som börjar utvecklas och tar form. Och tar för sig.

Det är ju inte så att vi människor strävar efter en balans och håller oss där, utan vi ska alltid ha mer och mer och ännu mer. Vi ska bli större och större. Det ligger någonstans i vår natur och det försökte jag skapa i en danssektion som till slut växer ur sin egen kostym.

Du vill ställa frågan om vi är för självdestruktiva. Vad tänker du just i dag om detta, är vi det, vi människor?
Det låter ju så jävla hemskt att säga, men jag tror absolut att det finns en egoism som leder till självdestruktivism i mänskliga mönster. Du ser Ryssland, du ser Kina och du ser Indien, Sydafrika, USA och hur går det ihop? Jag kan inte begripa att vi idag efter vår historia är där vi är. Det är obegripligt.

Vi står också inför en klimatkris nu. Hur ska vi lösa den när alla bara tänker på sig sitt? Det är så extremt komplicerat. Jag tror att människan har lika mycket hopp, vi är överlevare och många vill väl, men det finns något självdestruktivt. Om du inte väljer att se dina egna mönster och ändrar dem.

Dust and Disquiet 6

Dust and Disquiet med Tsung-Hsien Chen och Frida Dam Seidel. Foto Lennart Sjöberg

Kan du berätta om den koreografiska arbetsprocessen i Dust and Disquiet?
Vad jag har gjort här, med ett kompani där dansarna vill vara delaktiga i processen, så som Göteborgsoperans, är ett lite annorlunda arbete mot när jag jobbar med ett kompani där jag koreograferar allt.

Så vad jag gör de första fyra, fem dagarna, är att skapa material som de lär sig och kanske också bidrar till, men mycket kommer från mig så att jag kan känna igen mig själv i stycket. Utifrån den banken så kan jag sen säga, använd det här och det här, och så skapar vi en situation.

Då kan jag låta dem göra det på sin kant och så får de använda material ur banken så att jag känner att det finns det här DNA:t. Det är så vi har jobbat under den här processen. Jag kan lita på dem och vi har samma referenser, vilket är viktigt om man ska skapa tillsammans för som dansare måste man kunna dekodifiera vad koreografen är ute efter, vad är hans temperament eller stil.

Johan Inger

Koreografen Johan Inger. Foto Bengt Wanselius

Amos Ben-Tal är musikern som binder samman de bägge stycken i föreställningen, finns det något mer som gör att de här styckena spelas samma kväll?
Det som binder ihop är väl att vi har lite av samma bakgrund. Jag har koreograferat Imre och Marne när de var unga dansare, när de var 19 år gamla, så att jag känner dem ganska intimt och det är det jag kan tänka på. Och sen tror jag att det finns någonting i temat som kanske är lite lika, de snuddar vi liknande frågeställningar.

Inte all min musik är heller Amos Ben-Tal, han har gjort 15 minuter i min del. Sen har jag Arvo Pärt. Jag börjar och avslutar med Arvo Pärt (årets polarpristagare!). Sen har jag också ett annat elektriskt gitarrljud som leder mig in i Amos stycke.

Hur hittade du den musiken?
Man letar. Tack och lov för Spotify! Det är mycket Spotify och så försöker man hitta någonting som har en evolution och som antingen hör hemma med varandra eller kontrasterar med varandra väldigt väl.

ToKingdomecome1

To Kingdom come med Arika Yamada och Duncan C Schultz. Foto Lennart Sjöberg

Den klassiska frågan nu, hur känns det nu innan premiären?
Det ska bli skönt att komma hem! Det här året har det varit extremt mycket. Under våren har jag gjort sju produktioner. Mycket av det som skulle ha skett under pandemin har skjutits på framtiden och nu vill alla ha det som de har skrivit under på så jag är inte hemma mycket och jag har familj och barn…

Och hemma är Spanien?
Det är Sevilla. Man är alltid trött så här mot slutet, men det är spännande och vi har haft en fantastisk process med dansarna så det ska bli kul att mötas på andra sidan det här arbetet. Och sen är det så här att nu så vet man inte om det är bra eller dåligt. Nu gör man bara, man tror att det är det här man behöver göra, och så hamnar det i händerna på publiken.

Kraften i det jag gör, i det att vara frilansare, är att jag kan komma in och ge i en och en halv eller två månader och ge mitt allt. Det är som en sommarförälskelse. Och sen kommer hösten och då sticker jag. Istället för att man finns i varandras vardag med alla de problem som dyker upp.

To Kingdom come 2

To Kingdom come med GöteborgsOperans Danskompani. Foto Lennart Sjöberg

Hur laddar dansarna inför premiären?
Det är en fin balans nu sista veckan för då börjar man köra verket och då förlorar man lite av den kontakten som man har haft för att man bara nöter det, så att allt ska sitta. Då kan det lätt bli en liten dipp innan premiär.

Att inte överarbeta stycket, att försöka hålla det fräscht. Det är min uppgift nu.

Thérèse Eng
Göteborgsoperan, Touched 31 mars – 5 maj


  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

  • Ecole de danse 1ere filles
    Stor uppvisning av École de Danse
    ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

  • Woo Mitsumori
    Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
    Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

  • Johannes Öhman
    ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
    Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

  • Killdag KSB
    Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
    På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

  • 10 nya dansare Operan
    Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
    Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
    »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

  • Balanchine Themes and variations
    Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
    The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

  • Luca Masala Princess Grace
    The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
    Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

  • Julia - Abigail Sheppard
    Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
    John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

  • Hammer 1
    Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
    Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

  • GO 8 nya dansare 2022
    Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
    Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
    GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

  • Dansmuseet Nurejev 1
    Passion på Dansmuseet
    Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

  • Last Boy Left
    Dansfest i nord målar med bred pensel
    Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

  • Cabaret1 GO
    Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
    Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

  • Vortex10
    Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
    Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

  • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
    Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

    I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

  • DonQuixote 1
    Don Quixote: A triumph for the company
    Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

  • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
    Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
    Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

  • Drottningholmsteatern
    Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
    Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

  • Carl Sjögren Felicia Andersson
    Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
    Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

  • Unai Celis Peribanes
    Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
    Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

  • RBS Defile
    A thrilling show with the Royal Ballet School
    The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

  • Folia
    José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
    För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

  • KSB på Operan 12 juni
    Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
    På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil