Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Kungliga Baletten Cacti

Kungliga Baletten i Cacti. Koreograf: Alexander Ekman. Foto Kungliga Operan/Markus Gårder

19 jan
2023

Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år

Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt än att börja med Gustafs (III) vision att grunda en opera?

1771 efterträdde Gustav III kung Adolf Fredrik. Redan samma år avskedade han både det franska teatersällskap och den italienska operatrupp som 1753 engagerats av drottning Lovisa Ulrika. Gustavs målsättning var att istället skapa en svensk nationalscen, med svenska yrkesgrupper inom opera, dans och teater, vilka dittills varit reserverade för utlänningar.

Gustavs vision

Rasmus Lithander i monologen "Gustafs vision" av Carina Burman. Foto Kungliga Operan/Markus Gårder

Vid sin kröning i maj 1772 beställde kungen en svensk opera, Thetis och Pelée, och bestämde själv att den skulle bygga på en fransk opera från 1689, med likartat namn. Han författade själv ett utkast, och anställde poeten Johan Wellander för versifieringen.

Den 18 januari 1773 gavs så, på Stora Bollhuset, mittemot Slottet, den första operan med svensk text. Till detta tillfälle anges grundandet av både Operan och Kungliga Baletten.

Ett sjungit utdrag ur Thetis och Pelée blev också jubileumskvällens andra framförande.

Ny musik skapades 1773 av Francesco Antonio Uttini, som kommit hit med det italienska operasällskapet 1754 och stannat i Stockholm. Louis Gallodier kom till Sverige 1758 som medlem av den franska teatertruppen. Också han stannade i Sverige, och han utsågs till föreställningens koreograf. Fyra utmärkta franska dansare återanställdes, också de hade tidigare verkat med den franska truppen.

Gallodier visade sig vara också en utmärkt pedagog och utbildade snabbt grupper av svenska dansare. Han var så idérik och produktiv att han under sin långa karriär i Sverige gjorde sig förtjänt av hederstiteln Den svenska balettkonstens grundare.

Luiza Lopez Drottningen

Premiärdansaren Luiza Lopez mötte Kungaparet i pausen under galaföreställningen. Foto Kungliga Operan/Markus Gårder

För premiären hade till Hovkapellet anställts nya musiker. Nya sångsolister lockades med höga löner, därtill samlades en kör på närmare 50 personer. De sceniska specialeffekterna var rikliga, librettot dynamiskt, med en jordisk man och en gudinna i huvudrollerna. 27 dansare medverkade. Premiären varade fem timmar, och föreställningen spelades hela 46 gånger. En vacker inledning för de nu jubilerande institutionerna.

Galakvällen var inte fullt så lång, strax under tre timmar med en paus där Stockholms kulturpublik fick chans att höja ett glas och njuta av den härliga atmosfären.

Baletten framförde ett utdrag ur Don Juan, i 1700-talsstil av Regina Beck-Friis, med Calum Lowden, Frei Ruhl och Jeanette Wren.

Don Juan Jubileumsgalan

Kungliga Baletten i Don Juan. Solister: Calum Lowden, Jeanette Wren och Frei Ruhl. Koreografi: Regina Beck-Friis. Foto Kungliga Operan/Markus Gårder

Maskeradbalen återkom två gånger och ledde oss in på 1800-talet och därefter fick Hovkapellet i ensamt majestät spela ett stycke av Franz Berwald.

Ett festligt utdrag ur Tema och variationer av Georg Balanchine dansades av danssolisterna Luiza Lopez och Kentaro Mitsumori.

Tema och variationer Jubileumsgala

Kungliga Baletten. Solister: Luiza Lópes och Kentaro Mitsumori. Tema och variationer. Koreograf: George Balanchine. Foto: Kungliga Operan/Markus Gårder

Världssopranen Nina Stemme var glädjande inbjuden och sjöng ett utdrag ur Parsifal ”Ich sah das Kind”. Första akten avslutades med ”Te Deum” ur Tosca.

Sex personer från kungahuset var närvarande under kvällen, och så många har nog inte varit i den kungliga logen på många år.

Lohengrins förspel till akt 3 inledde andra akten av galan. Det blev en fin kontrast när hovsångaren Nina Stemme sjöng Stenhammars ”Flickan kom från sitt älsklings möte”. Ytterligare en kompositör från 1900-talets första halva var Peterson-Bergers, med en aria ur Arnljot.

Dramatens skådespelare framförde flera utdrag ur teaterpjäser. Teater var en del av programmet under kvällens gala eftersom teater, dans och opera delade samma scen fram till slutet av 1800-talet.

Kungliga Operans kör

Kungliga Operans Jubileumsgala. Karl-Magnus Fredriksson och Kungliga Operans kör. Foto Kungliga Operan/Markus Gårder

Med musikaliska utdrag ur Hamlet, Kathrin, Sova vaken och Löftet vandrade vi in i nutid. Men Alexander Ekman använder Schuberts musik till Cacti, som bara bevisade vilket koreografiskt geni han är, inte en lugn stund på scenen.

Operakören var mäktigt representerad under kvällen. Vi fick njuta av ett kort stycke ur Strandad.

Att Maskeradbalen skulle avsluta var nästan självklart och med Festscen ur Akt III. Men helt slut var det inte. Applådmusik! Ur Midsommarnattsdröm av den eminente Mikael Karlsson. Och Gustav III på scenen ledde publiken i ett fyrfaldigt leve för vår anrika institution.

Luiza Lopez Kronprinsparet

Kronprinsessan Victoria mötte premiärdansaren Luiza Lopez på jubileumsgalan. Foto Kungliga Operan/Markus Gårder

En värdig festkväll – men Operan borde ha kostat på sig en fasadbelysning av huset en sådan här jubileumskväll! Det hade lyft oss mera när vi närmade oss det yttre mörka huset denna januarikväll.

I huset finns en kommande jubilar 2026 som då blir dubbelt så gammal som Operan – det är Hovkapellet som fyller 500 år. Det leddes hela kvällen skickligt av Alan Gilbert.

Peter Bohlin/Cristian Hillbom
Stockholm


 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

 • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
  Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
  Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil