Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Grand Hotel GöteborgsOperan 

Badbollsdans med ensemblen i Det var en gång på Grand Hôtel. Foto Lennart Sjöberg

01 maj
2023

Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts

Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och musik från la Belle Époque. Dansportalen träffade koreografen Magnus Lundgren för att ställa några frågor om arbetet och tankarna bakom detta fyrverkeri av dansstilar från början av 30-talet.

Grand Hotell Göteborg

Från vänster Jonathan Böiers, Tobias Ahlsell, Sami Yousri, Markus Christensen i Det var en gång på Grand Hôtel. Foto Lennart Sjöberg

Det var en gång på Grand Hôtel är en hyllning till dansen har du sagt, på vilket sätt?
Först och främst så utspelas musikalen i en tid då dansen verkligen blomstrade, alltså mellankrigstiden. Med charleston, med swing, lindyhop, menuett, ballroom, allt! Det var en blomstrande tid, en sorglös tid. Innan kriget kom.

När jag fick det här jobbet så hade jag aldrig sett något material från någon uppsättning som har gjorts, det finns ingenting filmat, musiken finns inte någonstans att hitta och partituren tog det jättelång tid innan de kom. Så det var verkligen ett blankt blad.

Magnus Lundgren GöteborgsOperan

Koreograf Magnus Lundgren. Foto Mats Bäcker

Det fanns en väldigt kraftigt omarbetad konsertversion på Youtube som jag lyckades hitta, och när jag hörde de första takterna därifrån så kände jag direkt hur hjärtat började slå.

Han var ju en av de absolut största, Paul Abraham, under den här tiden. Grand Hôtel uppfördes ett par gånger då, precis när den hade skrivits, sen kom kriget och han var tvungen att fly till Amerika. Sen glömdes detta verk bort och återupptäcktes inte förrän 2017! Så själva historien är nästan magisk. Det var som att ”är jag den första som hör detta nu”?

Jag älskar personligen dansen från denna tid. Jag älskar all dans, men man har ju ändå sin alldeles speciella smak och detta är min. Mina favoritmusikaler är Victor/Victoria och Cabaret och alla som utspelas kring den här tiden i början av 30-talet. Swing kids var min favoritfilm när jag var liten, och då visste jag ingenting om det här. Sen har jag alltid älskat de svartvita filmerna från den här tiden, med Fred Astaire och Ginger Rogers. Så jag har alltid haft en dragning till den här tiden. Grand Hôtel var ju som hand i handske för mig!

Grand Hotel Göteborg

Badkars-scen med MIcaela Sjöstedt ur Det var en gång på Grand Hôtel. Foto Lennart Sjöberg

För mig är det 100% en hyllning till dansen där här tiden, den sorglösa tiden. När man bara dansar som om det inte fanns någon morgondag. Men sen är det också en hyllning till dansen rent koreografimässigt, mängden koreografi är enorm! Det är så ljuvligt för det står inskrivet: tango, gavott! Det är långa nummer och massor av olika stilar.

Idag är det så vanligt med koreograferade rörelser och inte det här dans-dans. Fokus är mer på att skapa effekter nu, men detta är bara dans. Det är så mycket material! Jag ville ha det precis så. Dans!

Grand Hotel Göteborg

Micaela Sjöstedt, Natasja Jean-Charles, David Lundqvist i ett hotellrum på Grand Hôtel. Foto Lennart Sjöberg

Hur har du gjort för att få dansen att landa 2023?
Jag tycker att det är modernt att våga blicka bakåt och våga hålla sig till det klassiska. Men så blir det kanske så här att man vill göra en liten twist på grejer så att det inte blir stelt och tråkigt. Man kanske släpper huvudet lite mer, någon liten contemporary influens, för att göra det lite mer avslappnat, lite mer rundat, lite mer golv. Jag skriker det 10 gånger om dagen minst, ner i golvet! Golvet är er bästa vän!

Det är också mycket stepp i föreställningen och du har sagt att just step kan man aldrig fejka. Hur kommer det sig?
Det är ju för att det låter! När du steppar så är du ett instrument. Det är ju absolut rörelser, men knappt ens fifty-fifty för 75% minst är ljuden och de kan du inte fejka. Om du missar något så är det väldigt avslöjande. Kommer du av dig i stepp så är det sjukt svårt att komma in igen. När det gäller dans så har du ofta ett rörelsebibliotek som du kan använda dig av när du missar något, men i stepp så finns det inte. Tåget går.

Grand Hotel Göteborg

Micaela Sjöstedt som arvprinsessan Isabella. Foto Lennart Sjöberg

Du är själv från början musikalartist, hur gick du från artist och dansare till koreograf?
Jag var ju sångare från början och spelade instrument och skulle bli flöjtist och så höll jag på med idrott och gymnastik så jag visste inte ens om att balettakademin i Göteborg fanns. Av ren slump så hade jag en kompis som tipsade mig. Jag visste inte ens att det var ett yrke!

Sen fick jag jobb på en gång och blev danskapten ganska snabbt, sen koreografassistent. Men redan i ung ålder på mellanstadiet älskade jag att sätta upp grejer, göra shower i skolan, jag har alltid älskat att skapa.

Sen 2004 har jag undervisat, det har vuxit fram och sen har vi startat eget, Malmö Dansfabrik. Men jag vill kombinera att stå på scenen och koreografera så mycket som möjligt, men min absoluta dröm är att få skapa.

Grand Hotel Göteborg

Tobias Ahlsell (mitten) som Barry och ensemblen i Det var en gång på Grand Hôtel. Foto Lennart Sjöberg

Du arbetar här med Jacob Wallberg som du också driver Malmö Dansfabrik med. Hur ser samarbetet ut här?
Ja, som jag också är gift med! Vi är på alla tänkbara sätt a perfect match! Vi tänker exakt likadant, det är nästan läskigt ibland. Och kompletterar varann, för han är dans-dansare och har haft verkligen prestigefyllda dansuppdrag. Det som jag saknar har han. Och det han saknar har jag.

Det bästa exemplet jag kan ge är en gång när jag var tvungen att vara annorstädes på en repetition och då hade vi inte slutet än. Och jag kom tillbaka efter en timme och då hade han löst de 30 sekunderna som vi inte hade satt och jag bara älskar allt! Och ändrar ingenting. Det är svårt att beskriva, men det är på en sån nivå.

Vad har de kvar att göra nu innan premiären?
För oss är det egentligen ingenting. Jag kan se att dansarna är onödigt mycket i sina huvuden. De tänker fortfarande, vilket de inte behöver göra. Rent koreografimässigt så har de allting. De ska bara lira med det. Lita på det. Och aldrig glömma att de ska ner i golvet!

Thérèse Eng
Göteborgsoperan, Det var en gång på Grand Hôtel 22 april – 9 juni


 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil