Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Hammer 1

Frida Dam Seidel, Göteborgsoperans danskompani, inledningsscenen i första akten av Hammer. Foto Lennart Sjöberg

01 nov
2022

Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan

Zander Constant, en av dansarna i Alexander Ekmans nya helaftonsverk Hammer, berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publiken.

Dagen innan världspremiären på Hammer, möter Dansportalen upp 25-årige Zander Constant från Vancouver i Kanada, en dansarna i Alexander Ekmans nya uppsättning på Göteborgsoperan.

Det är Zanders andra säsong i kompaniet, han började i juli 2021, precis efter Covid-nedstängningen. Först nu i höst känner han att operahuset är ute på andra sidan och det finns en påtaglig styrka i hela ensemblen. Hammer är den största produktionen som han har gjort här.

Zander Constant

Zander Constant, Göteborgsoperans danskompani. Foto Tilo Stengel

Är det första gången du jobbar med den svenska koreografen Alexander Ekman?
Det är det. Jag har däremot sett uppsättningar av honom, följt hans arbete under flera år så jag var väldigt nyfiken på att få jobba med honom och vara med i hans skapandeprocess.

Finns det något som är utmärkande för hans koreografier?
Jag skulle vilja säga att han är otrolig på att arbeta med stora grupper. Han är fenomenal på att bemästra en stor scen med många dansare. Han är också väldigt intelligent när det gäller rytmer, och har en förmåga att skapa en otrolig kraft på scen. Han har ju jobbat med både film och teater, vilket är en av hans styrkor, och gör att det kanske också finns med element ur teaterns värld. Alexanders verk har många konstnärliga dimensioner. Det är inte bara dans.

Om du skulle beskriva Ekmans koreografi med ett enda ord, vad skulle det då vara?
Storslaget. Sättet som han jobbar på, med stora grupper och med en specifik idé, är verkligen förbluffande. Det är storslaget.

Hammer Riley O'Flynn Zenon Zubyk 

Riley O'Flynn och Zenon Zubyk. Foto Lennart Sjöberg

Vad handlar Hammer om?
Det är en idé om altruism, att hjälpa andra människor, sätta andra före sig själv, vilket är en väldigt vacker tanke. Och sen, som en motsatt sida, idén om vårt ego, en speciell sort ego där man själv skapat en bild om vem man är och till slut verkligen fastnat i den bilden av sig själv. Till slut blir man rädd för att andra ska döma en, att de ska ta något från en, man börjar fara ut mot andra människor och försvara sig om de ifrågasätter ens självbild.

Så vi har dessa två världar som också delar upp i de två akterna. Den första akten rör sig i den altruistiska världen där vi jobbar i ett kollektiv, vi sätter andra framför oss själva. Det finns ett visst ego där, men en medvetenhet och flexibilitet när det gäller en själv. Ljuset är varmare, kläderna fulla med mönsterrikedom, färger och olikheter.

När vi sen skiftar till akt två ändras allt mot stelnade egon, en slags hungriga djur som först och främst månar sitt eget anseende och andras bild av en. Ett kallt ljus och vi har alla likadana kostymer. Det är komiskt för vi ser likadana ut fast lever i en bild av att vara unika. Och sedan en slags hamrande, hur vi kan göra oss av med vår självcentrering och komma tillbaka till början av oss själva. På så sätt är det verkligen en slags cirkelrörelse i verket.

Hammer selfie 

Föreställningen fortsätter ut till publiken, slutet av akt 1, Hammer. Foto Thérèse Eng

Jag läste om att Ekman inspirerats när han var i Grekland och satt på en restaurang och alla satt med sina mobiltelefoner…
Precis! Det en stor del av den här ökade egocentreringen i värden, i sociala medier där vi alltid ska vara närvarande. Sen blir det till den du är, bilden du vill visa fram, en slags fejk, det är inte på riktigt. Så vi leker med detta på ganska många roliga sätt.

Har du själv en mobiltelefon?
Ja, det har jag faktiskt! Jag finns på instagram, säger Zander och skrattar. Jag försöker däremot begränsa mig själv genom att vara medveten om vad det är för något. Att öppna sin mobil blir lätt en slags reflex, utan att ens tänka efter. Att känna av sitt mobilberoende är nästan en obehagskänsla när man väl blivit medveten om det. Jag frågade mig själv, varför tittar jag i telefonen, det finns ju ingenting där. Du kan bara se dig omkring när du åker spårvagn, alla tittar ner i sin mobil. Det är märkligt, nästan som en sjukdom.

Hammer paus

I molnet, i mobilvärlden, i foajén under paus av Hammer. Foto Thérèse Eng

Kan du berätta om repetitionerna av Hammer?
De har ändrats ganska mycket genom processen, först hade vi ett långt förarbete. Vi gör inte ett helaftonsverk med alla dansare särskilt ofta, men här är alla med hela kvällen. I början av säsongen arbetade vi med andra produktioner, men så fort vi var lediga från dem jobbade vi med olika förarbeten inför Hammer, som olika typer av undersökningar. Vi hade nästan fyra veckor då vi gjorde research inför uppsättningen och det var otroligt givande. När vi sen kom tillbaka arbetade vi alla tillsammans under sex veckor. Vi hade då en del idéer, begrepp som vi ville leka med.

Att gå från akt ett till akt två var både utmattande och intensivt. I akt två har vi alla på oss högklackade platåskor så det är fysiskt ansträngande jämfört med akt ett. Ofta gjorde vi en av akterna på förmiddagen och den andra på eftermiddagen. Under större delen av repetitionerna var vi allihop tillsammans vilket var jättebra, men också lite ovanligt. För det mesta brukar man repetera i mindre grupper och sedan sätta ihop det hela. När hela kompaniet jobbar tillsammans så är alla med hela tiden i arbetsprocessen. Vi vet vad som händer.

Vad betyder ego för dig?
Ego kan vara en massa olika saker. Här betyder det den fixa idén om dig själv som är beroende av influens utifrån, bekräftelse på att du är den persona som du skapar själv. Och den här persona försöker du sen skydda och vara. Alla och allting som ifrågasätter den är väldigt hotande, och du slår genast tillbaka mot dem som inte bekräftar den. Så det är verkligen som en förstenad känsla. Vi har lekt mycket med frasen ”Jag är”. Jag är det, jag är sån, jag är inte sån, jag är inte det och i det här verket betyder ego just det egot som har fastnat i bilden av sig själv.

Tror du att ett ego kan ändras?
Totalt! Men det kräver ödmjukhet, och kanske kan uppsättningen ge en tanke om hur vårt ego kan växa och förändras, hur kan vi börja om med oss själva. Ekman har studerat olika typer av meditation, olika sätt att demontera våra fasader och komma tillbaka till något slags autencitet igen.

Hammer 2

Zander Constant i akt 2 av Hammer. Foto Lennart Sjöberg

Ändrades din egen bild av egot genom arbetet med Hammer?
Precis som många människor har jag också undersökt mitt eget ego och försökt att bli medveten om vad det är i mig. I det här verket arbetar vi med ett speciellt sorts ego som kanske inte stämmer överens för alla människor, även om det gäller för många av oss. Hammer har påverkat min uppmärksamhet på mitt ego och ökat mitt medvetande om vad jag gör med det. Hur viktigt det är att påminna sig själv om att komma tillbaka till ett slags neutralt sinnestillstånd.

Tror du att dansare, skådespelare, människor som arbetar på scenen, har ett annorlunda ego än de som är utanför scengolvet? Jag tänker att ni utsätter er för att exponeras på ett alldeles särskilt sätt.
Jag tror säkert att det kan vara så. Det kanske är naturligt när man jobbar med att uppträda, man blir van av det slaget av respons. Men det är däremot något som jag inte uppfattar här i kompaniet. Artisterna här är verkligen så mogna och så intresserade av andra, av att samarbeta, av att skapa. Naturligtvis älskar vi att uppträda, men det är ett så stort värde i själva arbetet, processen dit. Föreställningen är bara en bit i pusslet, inte den enda delen.

Vad hoppas du på under premiären?
Jag är allra mest spänd på att få möta publiken och deras reaktioner. I vanliga fall så uppträder vi på scenen och publiken är knäpptyst. Vi dansar klart och får applåder och det är första gången vi ser publiken. Men i det här verket är det lite annorlunda. Så det kommer att bli superspännande att få leka med publiken på ett sätt som ingen av oss är van vid. Vi får vi se vad som händer, för det vet vi egentligen inte!

Thérèse Eng
Göteborg


 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

 • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
  Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
  Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

 • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
  Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
  The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

 • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
  Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
  Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

 • 2022 års stipendiater och medaljör.
  Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
  2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

 • Askungen Woo Romano
  Colourful new Cinderella in Stockholm
  Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

 • Little Dragon
  Dansfestival förgyllde Göteborg
  Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

 • Peter Pan och Wendy
  Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
  ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil