Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Artikelarkiv

Klicka på valfri månad för att se tidigare artiklar.


  • Guidad visning Gäddviken. Huvudet är Johannes Döparens avhuggna huvud från Richard Strauss opera Salome.

    Möt Roy Sandgren, balettkvartens maestro


    När du besöker Operan och lyssnar på informationen om kvällens balett i Guldfoajén, är det säkert att du har mött Roy Sandgren. Under hösten informerade Roy om baletten Gustavia och i december om Askungen. Men vem är Roy Sandgren?



  • Unge pojken Tadzio - Atte Kilpinen, med bollen som har en viktig roll i relationen mellan männen, och koreografen Gustav von Aschenbach- Michal Krčmář. Foto Roosa Oksaharju

    Helsingfors: Nationalbalettens prestigefulla Döden i Venedig får beröm av premiärpubliken


    John Neumeiers koreografi Döden i Venedig är baserad på en novell av Thomas Mann och hade Helsingforspremiär vid Nationalbaletten i fredags. Mycket arbete hade lagts ned på iscensättningen av dramat och resultatet blev lyckat. De tio scenerna spelas huvudsakligen i Venedig och dess berömda strand Lido.



  • Guillaume Diop i en vacker Grand Jeté i rollen som Badin i Pär Isbergs nya verk Gustavia på Kungliga Operan. Foto Håkan Larsson

    Gustavia – en angelägen berättelse som berör


    Flera hundra år har gått sedan Gustav Badin och Gustav III levde och verkade i Stockholm. En född som slav, den andra som kunglig. Två personer från olika världsdelar och förutsättningar, som under andras verkan fördes samman för att leva sida vid sida.



  • Ola Salo som Willy Wonka får med sig hela ensemblen i GöteborgsOperans färgsprakandeuppsättning av Charlie och chokladfabriken. Foto Lennart Sjöberg

    Charlie och chokladfabriken på GöteborgsOperan charmar alla!


    Jag säger det direkt: alla bör se GöteborgsOperans uppsättning av Charlie och chokladfabriken – och då menar jag oavsett åldrar. För här bjuds på magi, fantasi, sanningar och fabulösa insatser i en värld som får drömmar att bli verkliga och alla att mötas.



  • Daniel Koivunen, Ellen Lindblad och Sophie Augot i Jean & Julie. Urpremiär 4 oktober på Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern.

    Jean & Julie: Fredrik Benke Rydman goes Strindberg


    Birgit Cullbergs balett på Operan 1950, först ut Elsa-Marianne von Rosen och Julius Mengarelli. Alf Sjöbergs filmdrama år 1951 med Anita Björk, Ulf Palme och Max von Sydow i huvudrollerna. Dramatens uppsättningar är många genom åren, liksom stjärnorna som gestaltat Julie och Jean.



  • Frédérique Rodier och Marco Curci tar i REPLICA med publiken på en tidsresa i kroppsliga uttryck. Foto Elisabeth Toll 

    Andrea Peñas REPLICA: från antikens statyer till TikTok-filter


    Den 21 september hade REPLICA Sverigepremiär på Kungsbacka Teater, i koreografi av Andrea Peña.



  • Gustavia – om den okände svenske prinsen


    Koreografen Pär Isberg berättar om urpremiären på Operan.



  • Daphnis & Chloé av George Skibine, från Balettgalan. Erik Rudqvist och Sarah-Erin Keaveney. Foto Kungliga Operan/Markus Gårder

    Spot on Erik Rudqvist


    Erik började sin grundutbildning på Kungliga Svenska Balettskolan. Han åkte 2014 på en sommarkurs efter årskurs 1 till National Ballet School of Canada i Toronto. Där blev han kvar ett år.



  • Det japanska danskompaniet Sankai Juko framför Unestu på Göteborgs stadsteater. Foto Sankai Juko

    Göteborgs dans- och teaterfestival firar 30 år


    Det har gått 30 år sedan den första dans- och teaterfestivalen anordnades i Göteborg. Festivalen arrangerades med både stora och små scener inne i Göteborg, men även utanför själva stadskärnan. Publiken bjöds dessutom på flera gratis utomhusföreställningar med artister och kompanier från hela världen. Förutom gästspel även seminarier, samtal, workshops och filmvisningar.



  • Nathalie Nordquist och Jonathan Davidsson i Gösta Berlings Saga av Ulf Gadd. Foto Håkan Jelk

    Stockholm 59°North är efter några års uppehåll tillbaka på Confidencens scen


    Det är inte utan att det går att känna historiens vingslag när en befinner sig inne i Ulriksdals slottsteater Confidencen i Stockholm. Teatern från 1700-talet som låg bortglömd i mer än 100 år innan Kerstin Dellert och hennes medhjälpare fann den och började restaurera. Idag är Madeleine Onne teaterchef och det är också hon som 1997 bildade Stockholm 59° North.



  • Allegro Brillante NYBC

    New York City Ballet i Köpenhamn


    Balanchine, Robbins, Wheeldon. Repertoaren på ett av världens mest framstående balettkompanier består av tradition som blandas med förnyelse. Publiken verkar aldrig tröttna på de gamla klassikerna.



  • Kompani Käfig. Boxningsscen ur Boxe Boxe Brasil. Foto Michel Cavalca

    Boxe Boxe Brasil med Käfig avslutar 2024 års dansfestival i Vaison-la-Romaine


    Sommarens stora internationella dansfestival i Frankrike, Vaison Danses, har på den gamla amfiteatern som rymmer drygt 3000 åskådare bjudit på ett digert program. Varje föreställning är fullsatt såväl av traktens trogna stampublik som turister som haft lyckan att hitta hit.



  • Natasha till höger tillsammans med sin fadder som kommer att guida henne rätt på Codarts.

    Natasha, avgångselev vid Svenska Balettskolan i Göteborg, antagen till Codarts Institute of Arts i Rotterdam


    Just nu pluggar Natasha Roos nederländska glosor för fullt. Till hösten bär det iväg till Nederländerna för fortsatt utbildning vid Codarts Institute of Arts. Men först hann hon medverka i Svenska Balettskolans uppsättning av Romeo och Julia, för ett sen gå ut 9:an och ta farväl av sina klasskamrater och lärare på skolan i Göteborg.



  • En slags av Mats Ek Oslo

    Mats Ek tillbaka på Oslo Operaen


    Det här är femte gången som Mats Ek är i Oslo och sätter upp sina verk. Ingrid Lorentzon balettchef för Den Norske Opera & Ballett har inbjudit Mats Ek att sätta upp två verk Hon var svart och En slags .



  • Utdrag ur "Mahlers 3e Symfoni"Alina Cojocaru (gäst) – Edvin RevazovCorps de Ballet

    “The World of Neumeier”
    – John Neumeier tackar för sig med en självbiografi i dans


    Dansportalen har sett “The World of Neumeier”. En galaföreställning om John Neumeiers 50 år som koreograf. Galan gästade Tivolis konsertsal i Köpenhamn den 16-18 maj. En tre timmar lång och välkomponerad dansupplevelse.



  • Romeo & Julia Storan 2024

    Romeo och Julia dansar på Storan under Svenska Balettskolans 75-årsjubileum


    Tillsammans med dansare från Kungliga Baletten, musiker från University of Gothenburg Symphony Orchestra och Marianne Mörck i rollen som amman ser vi för första gången Svenska Unga Baletten gestalta Shakespeares klassiker, Romeo och Julia , på Stora Teatern i Göteborg som en del av Svenska Balettskolans 75-årsjubileum. I samband med firandet instiftades Svenska Unga Baletten, ett danskompani med unga dansare och danselever från Svenska Balettskolan som grundades 1949 just på Stora Teatern, kallad Storan i folkmun.



  • Midsommarnattsdröm Ekman Operan 

    Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm är som en hisnande resa där överraskningarna aldrig tar slut


    Alexander Ekman är tillbaka på Kungliga Operan i Stockholm för att sätta upp Midsommarnattsdröm . Nypremiären sker dagen innan Kristi Himmelsfärd och spelas endast under majmånad. Av Shakespeares tänkbara förebild finns få likheter, möjligen går det att dra paralleller till drömdelen i andra akten. I Ekmans verk står sommarens stora högtid, midsommarafton i fokus. Som publik får vi följa med på festligheter och en natt där allt kan hända. Och allt händer verkligen, det finns nästan inga gränser på koreografens påhittighet.



  • Gustavia, pressbild 2. Foto: Kungliga Operan / Thomas Klementsson

    Gustavia – berättelsen om Sveriges okände prins


    Nyskriven balett om Gustav Badin och hans uppväxt vid hovet, i koreografi av Pär Isberg och regi av Amir Chamdin. Urpremiär på Kungliga Operan den 18 oktober. Biljetter släpptes 2 maj.



  • Scen ur We loved each other so much med Göteborgsoperans danskompani i koreografi  av Yoann Bourgeois. Medverkande Mikaela Kelly, Miguel Duarte och Victor Ketelslegers-Polster. Foto Tilo Stengel

    Yoann Bourgeois tillbaka till Göteborgsoperans Danskompani med ett sant styrkeprov


    Efter fyra år är det dags igen för den franske koreografen Yoann Bourgeois att återvända till Göteborgsoperans danskompani. Denna gång för verket We loved each other so much. Dansportalen träffade honom före premiären.



  • Darrion Sellman Photo Cristian Hillbom

    Spot on Darrion Sellman – dancing the leading role Siegfried in Swan Lake


    In August last year Darrion Sellman arrived to Stockholm and joined the company. Darrion says: “It has been a change to come to Stockholm. A vibrant city, small but calmer compared to Los Angeles where I came from.”



  • Iana Salenko och Kalle Wigle i en pose i ett pas de deux i andra akten Giselle.Foto Admin Kuyler

    Kalle Wigle nyutnämnd solist vid Staatsballett i Berlin


    Dansportalen gratulerar svenske dansaren Kalle Wigle som nyligen utnämnts till solist vid Staatsballett i Berlin.



  • Avig.Från vänster: Tobias Ulfvebrand, Jeanette Wren,  Hugo Therkelson och Ninna Ohm Fotograf Leo Stenberg.

    Succéduo skapar nytt efter segertåg i Sverige och Europa


    Intervju Hugo Therkelson och Tobias Ulfvebrand



  • Mia Karlsson som Clarine omgiven av alla dansare. Foto: Lennart Sjöberg 

    40 år senare: En dansares triumf över tidens utmaningar


    Förra sommaren ringde telefonen hemma hos Heléne i Kungsbacka. I lördags den 16 mars gjorde hon comeback på scenen efter nära fyra decenniers frånvaro och dessutom debut på GöteborgsOperan – som dansare i Platée. Här delar hon med sig av den oväntade resans utmaningar och triumfer fram tills ridån går upp.



  • Clark Eselgroths och Seo Yeun Kims engagemang i uppförandet i Pas de Deux ur 2.akten i Svansjön var ett nöje att se. Foto Susanna Reitamo

    Fart och kunnande på Pro Dance Galan 2024


    Gamla operabyggnaden vid Bulevarden är ett Dansens Hus även om ett nyare Dansens Hus numera finns i Helsingfors, det också i centrum. Båda har sin publik, och båda behövs. Detta har intresset för dansen visat. Den årliga dansgalan ordnades åter av Pro Dance föreningen. Även stipendier delades ut på galan till danskonstnärer och dansstuderande.



  • Iana Salenko och Kalle Wigle i ett pas de deux i första akten Giselle på Staatsoper i Berlin. Foto Admill Kuyler

    Svenske dansaren Kalle Wigle har stora framgångar i Berlin


    Kalle Wigle är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och vid Royal Ballet School i London. Han fick anställning vid Operan i Stockholm 2016. Från hösten 2023 är han tjänstledig från Operan och anställd vid Staatsballett i Berlin.



  • Totality in parts. Kungliga Baletten 2024. Koreografi Lukas Timulak. Foto: Kungliga Operan / Nils Emil Nylander

    Timulak/Portner två olika verk men med flera beröringspunkter


    Från och med 9 februari och nästan en månad framåt dansar Kungliga Operan i Stockholm Totality in parts av Lukás Timulak och Bathtub Ballet av Emma Portner . De båda koreograferna delar kväll och verken har beröringspunkter även om dem till synes först mest skiljer sig åt. Det är intressant att se hur olika det kan bli även om båda koreograferna jobbar nära sina team och har rörelse och scenografi i fokus.



  • Inside Out Helsingfors Dansinstitut

    På jakt efter det fullkomliga: nationens skickligaste dansare och – smultron!


    Balettpedagogernas förbund ordnar vartannat år i Finland en nationell balettävling, i år 20-21 januari. Ett råd av balettkonstnärer med bakgrund som meriterade dansare hade valt ut 38 solister av 73 ansökande samt 17 grupper av 27 ivriga och kunniga elever.



  • Inspire me Foto Kentaro Mitsumori

    Young Choreographers en föreställning där dansare från Kungliga Operan koreograferar


    Tisdagskväll på Kungliga Operan i Stockholm och det är premiär för Young Choreographers. Dansare från ensemblen får chansen att pröva egna idéer och koreografera sina kollegor. Alla kompositioner visas på Rotundan. Rummets storlek och utformning hjälper till att skapa en intim känsla mellan dansare och publik.



  • Fredrik Lindgren Operan Markus Gårder

    Operans VD Fredrik Lindgren: På sikt vore det fantastiskt att få ett nytt Operahus i Stockholm


    Kungliga Operan är en 250-årig kulturinstitution i hjärtat av Stockholm. Över 500 anställda levererar hyllade föreställningar med utsålda hus. Dansportalen har samtalat med Operans VD Fredrik Lindgren om ombyggnad eller nytt operahus, om dansnotation, om dansarnas well-being, och det som blev den viktigaste frågan inför 2024, att anslagen inte räknas upp med hänsyn till kostnaderna…



  • Auguste Marmus och Mattheus Bäckström

    Från Svenska balettskolan i Göteborg till ungerska Statsoperan i Budapest


    Det började med 6 år på Svenska balettskolan i Göteborg med start i årskurs fyra för Mattheus Bäckström och Auguste Marmus . Mattheus gick ut 2017 och hade då blivit antagen till den anrika, Royal Ballet School i London. Auguste Marmus slutade grundskolan året därpå och fortsatte sedan på Kungliga balettskolan i Stockholm. Sista året, mitt under Covid, tillbringade han på berömda Vaganova-akademien i St. Petersburg. Nu har de sammanstrålat igen och delar både lägenhet och arbetsplats på Statsoperan i Budapest.



  • Lucid Episode 1

    Joseph Sturdys verk Lucid Episode inleder nyårsgalan på Kungliga Operan


    Vi befinner oss på Kungliga Operan. Det pågår repetition med två dansare som är med i Joseph Sturdy s verk Lucid Episode som inleder själva nyårsgalan den 31 december.



  • En julsaga GO 

    Göteborgsoperan sjunger in julen med En Julsaga


    Göteborgsoperan avslutar december månad med nypremiär på musikalversionen av Dickens En julsaga . Föreställningen är breddad med humor och medmänsklighet. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och blinkande disco. Musikal, opera, pop, rap och en rad klassiska julsånger.



  • Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 

    Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll


    Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra viktigt i tider där många känner oro att få ta del av något välbekant.



  • Ur 100 årstiderFoto: Axel Petterson

    Giovanni Bucchieri – en konstnärlig kameleont


    Det är premiär för filmen 100 ÅRSTIDER . Upphovsmannen har gått från dansare till multikonstnär. Möt regissören Giovanni Bucchieri i en personlig intervju med Dansportalen.



  • Babydans är ett av Dansmuseets mest populära program. Inga bebisar är för små för att delta.

    ”Mycket talar för att vi inte kommer att kunna vara kvar där vi är nu,” säger Hans Lindholm Öjmyr, ny chef för Dansmuseet


    Hans Lindholm Öjmyr är filosofie doktor i konstvetenskap och har skrivit en avhandling om scenografi på 1800-talet vid Kungliga Teatern/Operan. Hans har tidigare varit avdelningschef på Stadsmuseet och intendent på Nationalmuseum. Han anställdes vid Länsmuseet Gävleborg 2019 som länsantikvarie och tillträdde som chef vid Dansmuseet första september i år.



  • Scen ur Wild poetry. Medverkande Duncan C Schultz, Zander Constant, Hiroke Ichinose, Valentin Durand och Iris Telting. Foto Lennart Sjöberg

    In a heartbeat, ny världspremiär på Göteborgsoperan


    In a heartbeat bekrivs som ett pulserande dansbubbel och på Göteborgsoperan är det nu världspremiär allhelgonaafton på stora scenen för Hofesh Shechter s verk Wild poetry och Tom Weinberger s Waltz with the beast.



  • Le Corsaire, Kungliga Baletten 2023 with Frej Ruhl, Carl Sjögren Lorenzzo Fernandez Foto Kungliga Operan Håkan Larsson

    Le Corsaire, svensk premiär på Kungliga Operan med virtuos dans och teknisk skicklighet


    När Kungliga Operan för första gången ger Le Corsaire bjuds det på en dansfest. Verket som hade sin urpremiär på Parisoperan 1856 kommer till liv och publiken får möjlighet att påverka slutet.Tankarna vandrar till utmaningen kring att respektera dåtiden och samtidigt förhålla sig till nutid. José Martínez står för koreografin och Kungliga Operans dansare fyller salongen med virtuosa dans, hopp, snurrar, fart och glädje.



  • New talents Operan 231023

    New talents join the Royal Swedish Ballet


    Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.



  • Livrustkammaren drake 

    Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar


    I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gustav III:s tid.



  • Matilda Larsson

    Attityder som uppskattades


    I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.



  • Kentaro Mitsumori Le Corsaire

    Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet


    Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderland, Blue Bird in The Sleeping Beauty, Manon and soon in Le Corsaire, with a grand opening 27 October.



  • Kalle Wigle Foto Johan Persson

    Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden


    Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställd och medverkat i produktioner vid Kungliga Operan . Från säsongen 2023/24 är jag anställd på solistkontrakt vid Staatsballett Berlin .



  • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg

    Wicked, musikalen om häxorna i Oz


    Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.



  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans

    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang


    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade plockat det bästa till programutbudet och solister som ännu var lediga före säsongstart vid teatrarna gästade festivalen.



  • The One Foto Peter Knutson

    Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”


    Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.



  • Manon Kungliga Operan 2023

    “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet


    As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kenneth MacMillan , Manon made a comeback in May 2023. From September 1, Manon is back on stage until the end of the month.



  • Remachine – Jefta van Dinther

    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan


    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenografi går samman och utforskar samspelet mellan människa och maskin.



  • Contemporary Dance GO

    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan


    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.



  • Julia Bengtsson Confidencen

    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige


    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengtsson ett högklassigt framförande av en mindre klassiker i barockmusiken och -dansen: Les Caractères de la Danse , till musik av Jean-Féry Rebel .



  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards

    The Royal Ballet School Delights


    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it never fails to delight. The famous Royal Ballet School Matinee is the culmination of the school year and follows several weeks of school performances at the Linbury Theatre and Holland Park.


För fler artiklar – Klicka på valfri månad för att se tidigare artiklar.

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil