Artiklar från 2008 – till idag
Fr.v : Paula Santa-Eufemia, Leila Jung, Sofia Jung. Foto Mats Bäcker
GÖTEBORG: Urpremiär off-Broadway 1967. Är Hair en modern klassiker? Att döma av uppsättningen på Göteborgsoperan borde verket vara det. Spelas bara alltför sällan.
På scenen sjungs, spelas och dansas med hängivenhet, talang och energi av ungdomliga artister. Premiärpubliken tackade artisterna med långa, stående, välförtjänta ovationer.
Avslutande numret Let the Sun Shine in växte till en sorts gemensam glädjestorm.
Tobias Ahlsell som Woof. Foto Mats Bäcker
Snarare än en scenisk berättelse är Hair ett pärlband av maffiga musik-, sång- och dansnummer: 23 i första akten, 15 i andra. Manus och sångtexter: Gerome Ragni och James Rado. Musik: Gait MacDermot. Upphovsmännen lyckades fånga så mycket av substansen i tidens ungdomskultur (till exempel icke-våldsfilosofi, sexuell frigörelse och intresse för hallucinogener) och gestalta den konstnärligt fullödigt.
På Göteborgsoperan ansvarar Rikard Bergqvist för regi och smidig översättning. Han och åtta konstnärliga medarbetare har skapat ett påklätt stycke dynamisk musikdramatik med explosiv energi.
Koreografen Malin Zaki presenteras utförligt i programboken. Hon föddes i Kanada av svensk-egyptiska föräldrar, utbildade sig på Balettakademien i Göteborg, dansade i elva år i New York och har här, med egna ord "mixat allting" i fråga om nutida dansstilar. Resultatet är musikaliskt och läckert medryckande.
Vilda danser i Hair. Foto Mats Bäcker
På scenen står ett imponerande kollektiv handplockade artister, vältränade, välrepeterade, med storartade röster. Elva har roller, därtill medverkar en ensemble på nitton personer plus tretton musiker. De flesta står på scenen hela tiden. Ett undantag är den lilla rörande sången om Frank Mills: En ensam sångerska i omgivande mörker utgör effektfull kontrast till den annars livaktiga scenbilden.
Den stora faktor som från slutet av 1960-talet förenade engagerade människor tvärs över alla möjliga gränser var protesterna mot kriget i Vietnam. Nu är världen mer komplicerad, fienderna många och välorganiserade, inte alltid lätta att identifiera.
Olle Hammar som Hud. Foto Mats Bäcker
I en av de centrala scenerna mot slutet av Hair inser en ung man att han blivit osynlig och därmed kan utföra underverk.
Där lyste en stråle hopp för 68-generationens idealister.
I den innehållsrika programboken finns också texter för vidare funderande. Utmärkt idé. Dock är det inte lika lätt att sprida hopp nuförtiden. Lösningar finns, men politiker och makthavare tvekar/vill inte/begriper inte. Dags för ny stor proteströrelse – gärna under parollen Människan är magnifik (nionde sången i andra akten).
HAIR:
Regi och översättning: Rikard Bergqvist
Musikalisk ledning: Martin Östergren
Kapellmästare: Dan Lindén och Rickard Åström
Musikalisk rådgivare: Mathias Venge
Scenografi och kostymdesign: Tomas Sjöstedt
Koreografi: Malin Zaki
Videodesign: Sebastian Kihlstrand
Ljusdesign: Joakim Brink
Ljuddesign: Jesper Lindell,
Sånger, Akt 1:
Aquarius – Donna – Haschisch – Sodomi – Djungelkung – Manchester England –
Är svart – Har inget – Våga älska nu – Har inget gräs – Luft – Bokstäver – Stenåldern – Jag är liv – Satan själv och jag – Hår – Såsom en tupp – När blev han så hård? – Torsk – Höj vårt banér – Frank Mills – Hare Krishna – Vart går jag nu?
Akt 2:
På utan av – Ljusets gudom – Manchester – Svarta män – Vita män – Går genom Gud
– Leve liket – Blöda, brinna, stupa – Människan är magnifik – Skönhet är sanning –
Ser alla stjärnor – Har inget – Mörkrets hjärta – Innan du slocknar – Let the sun shine in
I rollerna:
Lucas Krüger, Tobias Ahlsell, Olle Hammar, Vilhelm Blomgren, Klara Nilsson,
Kitty Chan, Josefine Gellwar Madsen, Pia Ternström, David Lundqvist,
Anders Wängdahl och Sofia Jung.
Ensemble:
Jacob Andréas, Arvid Assarsson, Joachim Bergström, Marvin David Amoroso, Alexander Falk, Julia Forssell, Rudina Hatipi, Emilie Holte, Andrea Jayakrishna, Leila Jung, Christine Nypan, Amanda Nyström, Paula Santa-Eufemia, Carl Sohlberg, Linneah Svärd, Jonathan Tufvesson Larsson, Jack Wang, Fredrik Wentzel och
Janna Yngwe.
Musiker:
Johan Almgren, Elin Andersson, Christopher Ek, Mathilda Fritzell,
Albin Grahn, Jacob Linde, Dan Lindén, Oskar Löfberg, Per Svenner,
Frida Rolfsdotter Thurfjell, Mathias Venge, Ella Wennerberg och Rickard Åström.
– – –
Artisterna är till stor del utbildade i Göteborg, på Balettakademien, Högskolan för scen och musik, Performing Arts School, Kulturama och Musikalakademien.
Några har i bagaget utbildning i Stockholm, Bjärnum, Ingesund, Piteå, Köpenhamn, Oslo, London, Guildford, Paris och Los Angeles.
Peter Bohlin
22 sep 2016
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision