Artiklar från 2008 – till idag
Jennika Antila, som är producent på pedagogiska verksamheten hos Unga på Operan, förklarar: "Vi har killdag idag, en provapå-dag där hundra killar i åldrarna 8-10 år får möjlighet att möta dans med bara andra killar och med manliga dansare, så att de inte ska komma in som ensam kille i en sal med 25 tjejer, vilket annars ofta är fallet när men besöker en dansskola ute i Stockholm för första gången. Här får de träffa likasinnade."
Jag frågar Harald, 8 år, om han varit på Operan förut: "Jaa, jag har varit här och sett Nötknäpparen och jag ska sedan se den igen i december." "Biljetterna är redan klara, jag köpte dem redan vid midsommar" berättar pappa, som står bredvid. "Jag har stort intresse av all sorts dans och Harald har dansat tidigare, men slutat. Kanske han vill fortsätta efter det här. Det är ett jättebra initiativ!"
Så hälsas alla välkomna av balettchefen Johannes Öhman, som är jätteglad att så många har kommit. Därefter tågar pojkarna iväg i fyra olika grupper med var sin fadder och några av de äldre pojkarna från balettskolan.
Jag följer grupp 4. Väl uppe i lilla balettsalen på våning nio möter Olof Westring, premiärdansare i Kungliga Baletten, men också studerande på pedagoglinjen vid Dans- och Cirkushögskolan. Nu får killarna en kort introduktion om vad som ska ske. Man börjar, som alla dansare gör varje dag, med att värma upp kroppen och musklerna, Pojkarna får gå och springa, sträcka och tänja – allt för att undvika skador. Sedan blir det enkla övningar med ringdans, hoppsasteg, hopp och vändningar.
Så fortsätter man i någon halvtimme och som avslutning sätts stegen samman till en kort dans, som pojkarna får pröva på. Hela tiden hjälper faddrarna och danseleverna till, visar och rättar och dansar före.
I stora balettssalen samlas sedan alla killarna för att se på när de professionella dansarna gör sin träning. Hela långsidan fylls med rader av killar, som storögt följer övningarna där man tydligt kan se att det krävs både manlig styrka och smidighet om man ska bli en god dansare.
Efter en fikarast i Operans personalrestaurang blir det så föreställning i Operans Rotunda där en grupp solister framför danser ur den aktuella Törnrosaföreställningen och en grupp pojkar från Kungliga balettskolan visar upp sig i indisk pojkdans från La Bayadère och en eldig Zorbadans koreograferad av Bartolomiej Dybowsky.
Killarna får också ställa frågor till balettchefen, som måste gallra bland frågarna, för att det inte ska ta för lång tid. Nere i operaentrén står redan föräldrarna och väntar.
Förra året var första gången vi gjorde en killdag och det var så jättelyckat att vi upprepar den i år. Vi planerar också att ha en tjejdag i framtiden.
Märks det på ansökningarna till skolan att ni har haft en killdag?
Vi hoppas och tror det. För två år sedan var det två pojkar som togs in på skolan, medan det var elva som sökte förra året och sex som kom in. Vi hoppas att det var killdagen som bidragit till detta och att trenden ska fortsätta även i är. Operan drar också fördel av arrangemanget. Alla som är här idag får möjlighet att köpa en rabatterad biljett till Karlsson på taket, en ny barnföreställning på Operan."
Är det fortfarande lika stor skillnad i antal mellan flickor och pojkar som söker till balettskolan?
"Ja, det kommer det alltid att vara. Jag har just träffat representanter för balettskolorna i Norge och Finland och det är precis likadant där. Men i Finland har de ett jättebra killprojekt ute i skolorna, som vi hoppas kunna få genomföra här i Sverige också. Då kanske vi kan locka ännu fler att söka. Jag kommer fortfarande ihåg att vi ett år hade en nyantagen klass med tolv flickor och tolv pojkar. Det vore ju en dröm om vi kunde få det igen.
Hur många elever kan ni ta in i en årskull?
"Numera har vi inget maxi- eller minimum utan vi kan ta in de som har förutsättningar för yrket, och får vi inte så många pojkar, kan vi fylla på med flickor. Det får dock inte bli för stora grupper, för man måste ha tid att följa alla eleverna och ge var och en den uppmärksamhet de behöver. Vi får en fast budget och är inte beroende av att ta in fler elever bara för få 'skolpeng'."
På frågan om det varit en bra dag svarar Johannes Öhman:
"Ja, otroligt bra, det är fantastiskt för dansen. Det här är något som vi måste fortsätta med – varje år. Ja, helst flera gånger om året!!"
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision