Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Dansmuseet

Utställningen på Dansmuseet "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete" är förlängd tills vidare. Foto Dansmuseet

19 apr
2021

Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd

Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den stora utställningen som öppnades i höstas. Dansportalen har träffat Erik Mattsson som berättar detaljer om utställningen.

Det går fortfarande att besöka utställningen på Dansmuseet om man bokar in sig på ett tvåtimmarspass för att det ska vara högst åtta besökare på varje pass.

Erik Mattsson DM

Erik Mattsson har varit djupt delaktig i utställningen "Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete". Foto Dansmuseet

Vad var det som gjorde att ni valde dessa sju verk till utställningen av de 26 verk som skapades av den Svenska Baletten.

Både franska och svenska konstnärer och verk skulle vara representerat. Både den modernistiska, den mindre modernistiska repertoaren och folkloristiska verk. Jag vill heller inte bara fokusera på de verk som gått till historien, utan även lyfta fram de som var stora när det begav sig.

Där finns det stora skillnader som t ex den dadaistiska baletten Rêlache, och Världens skapelse, en kubistisk balett gavs endast 13 respektive 12 gånger. Kritikerna var måttligt förtjusta. Men de har ofta lyfts fram när man blickat bakåt på Svenska Balettens repertoar.

De fåvitska jungfrurna som är en balett på en biblisk berättelse med en ganska lättsam handling gavs 375 gånger. Den blev både en publik- och en kritikersuccé. Men den har inte varit intressant för eftervärlden.

Det var bland annat dessa hänsyn jag tog när jag till slut valde ut de sju verken: Rêlache [Inställt], Världens skapelse [La Création du monde], De fåvitska jungfrurna [Les Vierges folles], Människan och hennes åtrå [L’Homme et son désir], Dårhuset [Maison de fous], Bröllopet på Eiffeltornet [Les Mariés de la Tour Eiffel] och Midsommarvaka [Nuit de Saint-Jean].

Dansmuseet

Jean Börlins kostym till Fågelhandlaren 1923. Foto Dansmuseet

Relationen mellan Rolf och Jean var en viktig del för att Svenska Baletten blev så framgångsrik?

I deras närmaste vänskapskretsar var det känt att de var ett par. På den tiden visade man inte öppet sin relation på samma sätt som idag, och särskilt inte en homosexuell relation som var olagligt i Sverige fram till 1944. I Frankrike var det lagligt sedan den franska revolutionen.

Svenska Baletten lades ned 1925 och Jean dog 1930. Då påbörjade Rolf sin historieskrivning kring Svenska Baletten. Först grundade han museet AID [Archives Internationales de la Danse] i Paris och gav ut den första boken om Svenska Baletten. Rolfs och Jeans relation var en central del av hela det här äventyret. Men det nämns inte alls i boken.

Boken består av korta texter av olika författare. Ett av kapitlen har Jeans kusin Hedvig Nenzén har skrivit om Jeans uppväxt. I vårt arkiv har vi ett utkast till det kapitlet, i boken är kapitlet på fem sidor, men utkastet är på ca tio sidor. I det utkastet berättar hon ganska ingående om hur Jean som barn gärna uppträdde hemma i de stora kvinnliga operarollerna iklädd klänningar och peruker. Han sa till sin fostermamma att han hellre skulle vilja vara en flicka. Att han var helt olika andra pojkar. Det skriver hon i sitt utkast. Men allt detta var struket i boken.

Rolf hade kontakt med många konstnärer, som även var han hans kompisar, men det var Jean som gjorde koreografierna. I vissa fall kan man se att idéerna till verken kom från Jean och Rolf, men oftast kom det utifrån från de konstnärer som man samarbetade med.

Bröllopet på Eiffeltornet var helt och hållet Jean Cocteaus idé och vision. De fåvitska jungfrurna köpte man färdig från Einar Nerman och Kurt Atterberg och Jean gjorde en koreografi till deras verk.

Dansmuseet

Kostym till Jean Börlin i Skating Rink 1922. Foto Dansmuseet

Men Rolf ville inte sätta titeln mecenat på sig?

Han vände sig mot det ordet och sade att jag är inte bara mecenat utan jag är direktör för Svenska Baletten. Rolf var en centralgestalt men jag uppfattar inte att han var någon konstnärlig ledare.

Varför blev det bara fem år, vad var det som splittrade kompaniet?

Jean och Rolfs förhållande tog slut 1923/24, de var fortfarande vänner men hade ingen relation. Det där ”kittet” som var själva kärnan i kompaniet fanns inte längre. Rolf hade förlorat många miljoner på detta äventyr. Jean var ganska slut och dessutom alkoholiserad och de sista åren fick han inte så bra kritik på sina dansuppträdanden. Han var mer eller mindre utbränd.

Rolfs förklaring var att man hade gått så långt man kunde rent konstnärligt. Deras sista stora balett var Rêlache, ett verk utan handling och det mest extrema de gjorde. Det är ironiskt att Svenska Baletten vidgade dansfältets gränser genom att införa nya uttryck och göra nya radikala saker. Men de vidgade dansfältet så mycket och gjorde det så radikalt att man till slut inte själva kände sig bekväma.

Utställningens namn ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” [Si cela ne vous plait pas, vous êtes libre de foutre le camp] är hämtat från en fondskiss till deras sista verk Rêlache, som hade ritats av Francis Picabia. Av skriftliga källor vet man att det på fonden var skrivet olika förolämpningar och fraser, bland annat denna.

Jubileumsutställningen ”Om ni inte gillar det kan ni dra åt helvete” – Ballets Suédois 1920–1925 har precis blivit förlängd och kommer att stå ett bra tag till, säger Erik Mattsson.

I museets gamla bankhall kan man till och med den 15 maj se ett exklusivt inlån från Paris, nämligen samtliga bevarade originalkostymer från Svenska Baletten.

Därefter öppnar en specialutställning om Carina Ari, som var en av kompaniets stora stjärnor. Den utställningen produceras i samarbete med Carina Ari stiftelserna och kommer att stå över sommaren.

Dansmuseet

Utställningsaffisch Dansmuseet

Läs mer om Svenska Baletten, Rolf de Maré och Jean Börlin i Dansare, konstnärer, älskare, Dansmuseets jubileumsbok om kompaniet.

I Erik Näslunds nyligen utgivna bok Vänskaper kan du läsa mer om Rolf de Marés liv. Båda böckerna finns att köpa på Dansmuseet!

Cristian Hillbom
Stockholm


  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

  • Ecole de danse 1ere filles
    Stor uppvisning av École de Danse
    ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

  • Woo Mitsumori
    Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
    Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

  • Johannes Öhman
    ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
    Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

  • Killdag KSB
    Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
    På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

  • 10 nya dansare Operan
    Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
    Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
    »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

  • Balanchine Themes and variations
    Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
    The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

  • Luca Masala Princess Grace
    The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
    Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

  • Julia - Abigail Sheppard
    Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
    John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

  • Hammer 1
    Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
    Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

  • GO 8 nya dansare 2022
    Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
    Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
    GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

  • Dansmuseet Nurejev 1
    Passion på Dansmuseet
    Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

  • Last Boy Left
    Dansfest i nord målar med bred pensel
    Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

  • Cabaret1 GO
    Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
    Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

  • Vortex10
    Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
    Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

  • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
    Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

    I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

  • DonQuixote 1
    Don Quixote: A triumph for the company
    Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

  • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
    Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
    Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

  • Drottningholmsteatern
    Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
    Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

  • Carl Sjögren Felicia Andersson
    Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
    Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

  • Unai Celis Peribanes
    Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
    Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

  • RBS Defile
    A thrilling show with the Royal Ballet School
    The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

  • Folia
    José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
    För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

  • KSB på Operan 12 juni
    Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
    På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

  • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
    Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
    Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil