Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Jekyll & Hyde

Tvekamp mellan Dr. Jekyll (t h) - Lucas Jerkander, och Mr. Hyde - Michal Krčmář. Foto Roosa Oksaharju

17 dec
2020

Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans

Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha återstått av detta verk av den amerikanske koreografen Val Caniparoli som intresserat sig för det goda och det onda hos människan.

Jekyll & Hyde

Dr. Jekyll med hustru anländer till balen. Lucas Jerkander och Hanako Matsune. Foto Roosa Oksaharju

Författaren till berättelsen om Dr. Jekyll och Mr. Hyde är Robert Louis Stevenson. Den handlar om människosinnets olika sidor och är i allmänt känd i världen, till exempel har många filmatiseringar gjorts.

Koreografen Caniparoli hade många utmaningar i iscensättningen av melodramat, han kunde inte komma på plats till Helsingfors, och vissa specialarrangemang gjordes. Ett exempel var att två erfarna dansare, Anna Sariola och Emrecan Tanış reste till USA för att bekanta sig med koreografin, som de sedan lärde dansarna vid Nationalbaletten. Iscensättningen och helheten genomarbetades på distans vilket också måste ha påverkat resultatet som ställvis blev lite anemiskt.

Om handlingen kan man säga att de som bekantat sig på förhand med vad som skulle ske på scenen kunde lättast och ganska bra följa med i berättelsen. Handlingen skildras tydligt i programhäftet.

Jekyll & Hyde

Societén dansar på bal. Nationalbalettens dansare. Foto Roosa Oksaharju

Första scenen – författarens dröm, följs av scener med patienter på mentalsjukhuset, Dr Jekyll i sitt laboratorium och bland människor i regnet på gatan, på en bal och ute igen, på tavernan, med prostituerade. Dr Jekylls hallucinationer . . . Scener kommer tätt och avlöser varandra. Allt detta enbart i första akten och de återkommer i andra akten.

Det finns dock mycket som är bra här, musiken lyder prydligt och förstärker effektivt det visuella. Kompositörerna är Penderecki (Allegro con brio ur 3.symfonin), Chopin (en del ur 24 preludes Op 28 nr 15) vid inledningen och vid slutet av baletten. Vissa mycket effektfulla delar ur 4.symfonin Op 8 av Górecki, Kilars Grand Valse och därtill även Wianiawski. Utdrag ur musiken finns att lyssna till på operans sidor, liksom balettens trailer samt en trailer från repetitionerna. Passa på!

En väldansad balett är denna, med olika dansstilar, främst klassiskt och modernt. Titelrollsinnehavarna Lucas Jerkander och Michal Krčmář gör båda utomordentliga insatser med inlevelse och pondus. Jerkander som Dr Jekyll med intresse för kemiska experiment, Krčmář som den förkroppsligade djävulen Mr. Hyde i kostym värdig hans ställning i societeten.

I de tillagda kvinnliga rollerna sågs väl instuderade prestationer av kompaniets bästa förmågor vilka dock fick visa sig mindre än vad man hade önskat.

Jekyll & Hyde

Dr. Jekyll i en träff med gatflickan Rowena, predestinerad för ett tragiskt öde. Lucas Jerkander och Rebecca King. Foto Mirka Kleemola

Även författaren Stevenson spökar sporadiskt i berättelsen, genom hela baletten. Hans roll är dock inte alltför klar. I slutet har Hyde tagits in på mentalsjukhuset och Stevenson skulle avsluta sitt verk men får en hjärnblödning och dör. Slut på berättelsen och baletten!

Lucas Jerkander som anslöt sig till Nationalbaletten 2018 gör en av sina bästa roller här. Rollfiguren Dr. Jekyll dyker upp i början av första akten, Jerkander är seriös och närvarande. Han lyckas utmärkt tolka rollen som en osäker doktor, som är introvert, fylld av diffusa tankar – en gestalt med oanade krafter, sedan belåten att ha lyckats med sina experiment.

Bortvänd sågs en del av Jerkanders rörelser, han viftar med armarna i stora linjer. Kanske en trollkarl kunde tänkas agera på detta sätt. Här är det modernt dansspråk, Lucas dans är luftigt och lätt.

Denna udda gestalt störtar sedan i det dunkla, och förvandlas till sitt mörka jag, Mr. Hyde.

Tekniskt sker förändringen i baletten genom att den personlighet som ska försvinna för att ge rum åt den andre täcker ansiktet med en genomskinlig mask och försvinner bakåt.

Jekyll & Hyde

Relationen har gått i kras hos de äkta makarna – Michal Krčmář som Mr. Hyde och Hanako Matsune som den förtvivlade hustrun. Foto Mirka Kleemola

Först i slutet av första akten kommer detta att synas när Mr. Hyde i hög person dyker upp ur mörkret på scenens mörka gata. Stjärndansaren Michal Krčmář – med många tidigare fina prestationer i Nationalbaletten sedan 2011 – får återigen en seger i denna balett. Han kommer fram stark och medveten om sin makt, tar ett steg närmare rampen. Rollen ger honom möjligheter även för starkt skådespeleri vilket han gör för fullt och njutfullt. Vilken tur att konstformen baletten tog fatt i honom då pojken Misha egentligen hade drömt om ishockey.

Andra akten ger mer av det goda. Här har vi båda hjältarna turvis framme och deras egenarter framträder. Dr. Jekylls hustru Nellie Carew är en trogen gestalt som överger mannen då han förvandlats till en oigenkännlig person. Hanako Matsune gör rollen briljant, hon dansar säkert och med vackra linjer. När hustrun i balscenen kastas våldsamt runt av sin förändrade man, slängs upp och ner och behandlas illa av maken – ”Mr. Hyde” blir det klart för alla vad det är frågan om, att något har förändrats i makarnas relation.

I rollen som den prostituerade Rowena ger Rebecca King en trovärdig bild, hennes tolkning och dans passar perfekt i rollen. Rebecca är mycket närvarande på scenen, det är ett kännetecken hos denna skickliga dansare. Dr Jekylls husa och även Stevensons sköterska, Miao Miao Liu, lätt i dansen, märks positivt i rollerna. Antti Keinänen som Stevenson gör så gott arbete som rollen ger möjligheter till. En mångsidigare bild av karaktären skulle ha gett honom mera utrymme att utveckla gestalten.

Jekyll & Hyde

Mentalsjukhusets patienter. Nationalbalettens dansare. Foto Roosa Oksaharju

Av alla de skickliga dansarna märks bland andra Ilja Bolotov som en mycket professionell och i mimiken lysande hovmästare hos Jekyll. Vidare kan till exempel Claire Teisseyre, Salla Eerola, Giuseppe Martino, Henry Grey, Nicholas Ziegler och Mai Komori nämnas. Deras uppträdande ger plats åt personligheten på scenen. Här får dansarna visa sig som gäster på en något blodlös bal i båda akterna.

Balettens absoluta höjdpunkt kommer sent. Detta över 2,5 timmar långa verk närmar sig slutet. De två männen tar kål på varandra i en äkta tvekamp, full av spänning och energi.

Här glänser Lucas Jerkander och Michal Krčmář i var sin uppgift. De är båda effektiva i kropps- och mimspråket. Det är kampen mellan det goda och det onda, och dansarna förkroppsligar själen hos sina rollfigurer. Det är en glädje att se kraften och inlevelsen som trollbinder åskådaren totalt.

Anita Jokela
Helsingfors


 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil