Artiklar från 2008 – till idag
GÖTEBORG: Den senaste tiden har varit turbulent för GöteborgsOperans danskompani. Missnöjet med Adolphe Binder, konstnärlig ledare sedan 2011, växte sig så starkt att hon fick lämna sitt uppdrag i förtid för omkring en månad sedan. Hårda ord har sagts om hennes ledarstil.
Tills vidare leds GöteborgsOperans danskompani av mångsidiga och erfarna Liselott Berg, som har ägnat praktiskt taget hela sitt yrkesliv åt ensemblen. 1979 började hon som dansös på Stora Teaterns Balett. 1987 utnämndes hon till solist. De senaste åren har hon varit bitradande danschef. Nu är hon tillförordnad chef.
Ny konstnärlig ledare beräknas tillträda i augusti i år. Den nya chefens personliga egenskaper kommer att bli oerhört viktiga, och förmågan att skapa arbetsro absolut nödvändig.
Den kommande säsongen bjuder på ett spännande, dynamiskt urval dans från de senaste tio åren. Guldstjärnan bland de medverkande koreograferna är Ohad Naharin. Det var han som utarbetade den numera vitt spridda dansformen gaga, högst användbar för både proffs och amatörer.
För israeliska Batsheva Dance Company, där Naharin är konstnärlig ledare sedan 1990, skapade han 2007 Max, ett verk där snabbhet kontrasteras med stillhet och trohet mot strukturen med individuellt uttryck. Därmed ställer verket stora krav på både dansare och åskådare. I Göteborg sätter Naharin upp Max för första gången utanför sitt eget company.
2012 skapade Sharon Eyal och Gai Behar Untitled Black i Göteborg. Under arton år som dansös i Batsheva var Eyal en viktig inspirationskälla för Naharin. På henne skapade han många stora roller. Nu när Untitled Black återkommer delar Naharin och Eyal scenen i en israelisk helafton.
Den nya säsongens koreografer har alla haft uppdrag tidigare för Göteborgsoperans Danskompani: Sidi Larbi Cherkaou, född i Belgien, och norrmannen Alan Lucien Øyen skapar helt nya verk i en afton av urpremiärer. I en annan skapar spanjoren Marcos Morau och flamländaren Stijn Celis varsitt nytt verk.
I två helaftnar återkommer Alan Lucien Øyens If We Shadows Have Offended och Fredrik Benke Rydmans imponerande jättesatsning Eldfågeln, med nästan hundra medverkande, plus GöteborgsOperans orkester, som framför Stravinskijs moderna mästerverk.
Vårsäsongen 2017 avslutas med ett gästspel av Kungliga Baletten 8 - 11 juni. Då framförs Pär Isbergs sprillans nya version av baletternas balett, under titeln Drömmen om Svansjön.
Möjligen kan också GöteborgsOperans Danskompani få åka på turné. Förfrågningar finns.
Fler arrangemang
Under Göteborgs Kulturkalas 20 augusti, som en inledning på säsongen, bjuder GöteborgsOperan på fritt inträde till Stora scenen! Då framförs Saburo Teshigawaras Tranquil av Danskompaniet. För den generositeten lyfter Dansportalen på hatten!
En annan jättesatsning är rockmusikalen Hair, i regi av Rikard Bergqvist. Tio roller plus rockband. Sång och dans i omkring femtio nummer. Den som såg Sverigepremiären 1968 känner sig genast ett halvsekel yngre. Premiär 10 september. 74 framföranden!
Ett av stumfilmens stora mästerverk är Chaplins Stadens ljus. En genialisk konstnär berättar i rörelse. 12 och 14 februari 2017 ges filmen till musik av Chaplin själv. Den framförs av GöteborgsOperans orkester. Filmens inledning är en höjdare: en luffares val av sovplats väcker ilska i filmen och gapskratt i publiken. Alltför sällan visas annars Chaplins filmer. Detta förträffliga initiativ lovar att bli ett minnesvärt återseende.
Under rubriken Trettondagskonsert med bal (5 januari 2017) kan den danslystne själv brista ut i dans. Efter konserten spelar GöteborgsOperans Wienerkapell och därefter Stardust Big Swing Band. Före balen erbjuds också brush-up-kurser i foxtrot och wienervals. Utmärkt tillfälle att ta fram dansskorna och borsta dem också.
Under våren 2017 skapas dessutom nya koreografier av Göteborgsoperans dansare under rubriken Nudans 2017. Plats: Lilla scenen.
GöteborgsOperan Skapa
Skapa heter ett annat av GöteborgsOperans lysande initiativ: verksamhet med inriktning på deltagande och lärande, eller med andra ord kreativa projekt och scenkonst med, för och av nybörjare och scenkonstälskare i alla åldrar.
Avdelningen Skapa/Dans har en egen chef: Monica Milocco, dansare på Göteborgsoperan i över 20 år, ansvarar för avdelningen sedan 2012. Sedan 2013 är hon dessutom adjunkt på Högskolan för scen och musik.
Hösten 2016 fortsätter det beundransvärda arbetet med Dansmakarna, ett samarbete mellan GöteborgsOperan, pedagoger i förskolan och årskurs 0 - 3 samt deras elever. För målsättningen "Ett stort gäng med små koreografer" är det lätt att i glädje ropa "Det ska börjas i tid!"
Om trycksaker
GöteborgsOperans generalprogram är som gjort för bokhyllan, utformat som en behändig bok, med ryggtitel. Huvudinriktningen är informationsrikedom och överskådlighet, med t. ex. innehållsförteckning och ordentlig paginering.
Programmet innehåller generöst med fotografier, inklusive porträtt på tio chefer/ledare och alla sångsolister, hela kören, orkestern och danskompaniet. Dansarporträtten är 37 (en dansare tillkommer under spelåret), deras nationaliteter 20.
Dessutom informeras om att det på GöteborgsOperan under ett år tjänstgör långt över tusen personer – från ett 30-tal länder, i åldrar från åttaåringar i barnkören till timanställda 75-åringar. Yrkesgrupperna är omkring 90.
Det 92-sidiga generalprogrammet är därmed en trycksak i min smak. Jag kan inte låta bli att göra en jämförelse med Kungliga Teaterns generalprogram. Där har man, i samtliga ovannämnda moment, gjort helt andra val. I en publikation som denna är för mig innehållsrikedom och användarvänlighet betydligt viktigare än originalitet.
Peter Bohlin
5 april 2016
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision