Artiklar från 2008 – till idag
What do we do? (koreografi Bartok Dybowski) var en väl avvägd, lagom lättsam inledning, till blandad musik, för ett stort antal ungdomar från årskurs 7 till gymnasiets tredje ring.
I Minnen (koreografi Camilla Wiehen) dansade skolans allra yngsta, fjärdeklassare till Chopinmusik. Cilla Olsen och Cecilia Roos har arbetat med gymnasieungdomar som framförde Per Jonssons Rivers of Mercury. Det är en glädje att veta att denne särlings verk lever vidare också i utbildningen.
Karaktärsdansspecialisten Pierre de Olivo hade för årskurs 6 skapat en koreografisk version av den mexikanska dansen Las Chiapanecas = Flickorna från [delstaten] Chiapas, i glad tretakt. För ännu yngre, årskurs 5, hade Kerstin Simes koreograferat Roslagsvår, till Hugo Alfvéns komposition med samma namn.
Det enda inslaget av klassisk balett var en prydnad. Donald Kirkpatrick hade iscensatt en del ur baletten La vivandière av Arthur Saint-Léon (1821-1870), melodisk musik av Cesare Pugni. Han var bl. a. balettchef i S:t Petersburg före Petipa, och det framförda dansstycket framstår som en liten juvel ur den repertoar som föregick Petipas.
Här följer på varandra sällan framförda, trevliga stegkombinationer för en mindre vanlig besättning – ett solopar plus fyra damer. Det gladde mig särskilt att få se denna stil som förmodligen bevarats bevarats enbart i S:t Petersburg. Den framförs annars alltför sällan, och den passade de unga dansarna utomordentligt väl.
Tredje ring i gymnasiets moderna linje dansade Fugue!, till en av Bachs Goldbergvariationer. Instudering Carl Inger av ett verk av brodern Johan, som i förra månaden tilldelades Carina Ari-medaljen. Utmärkt timing!
Ett ytterligt välkommet inslag i föreställningen var Årskurs 9 från Svenska Balettskolan i Göteborg. För ett tiotal ungdomar hade Hlín Hjalmarsdottir skapat vackra Furies, till musik med samma namn. Energin var emellanåt just furiös.
Medverkade gjorde bl. a. Mpululu Mbuva Ntuve, som förra året, 14 år gammal, erövrade en silvermedalj vid den internationella danstävlingen i Spoleto, Italien. Göteborgsskolan ger eleverna aktiv hjälp för att delta i tävlingar.
Programmets sista verk var Evening Songs (musik: Dvorak) av mästaren Jiri Kylian. Han har förmågan att få en till synes enkel dans, som här för tre par, att glänsa som av daggdroppens klarhet. Ungdomarna visade beundransvärda prov på precision och samarbete i utförandet. Jeanne Solan, Ken Ossola och Mats Wegmann gratuleras till storartat arbete vid instuderingen.
I Evening Songs deltog bl. a. Frei Ruhl och Jana Schulz, som erövrade första respektive tredje pris vid Stora Daldansen i Falun i maj.
Till slut samlades alla dansare på scenen. De verkade vara minst hundra. Skön syn.
Peter Bohlin
9 juni 2013
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision