Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Anita Jokela: Tallinn firar prima ballerinan Kaie Kõrb

Över Finska viken med en av färjorna från Helsingfors, och man anländer till Tallinn. Till en lite annan kultur, lite mer kontinental. Tallinn var en av hansastäderna som hade starka förbindelser söderut. Tallinn är också under det pågående året Europas kulturhuvudstad tillsammans med vårt Åbo, och det satsas lite extra på allt möjligt.

Jag är på resa; huvudmålet är Estoniateatern och balettföreställningar där. Blir aldrig trött på att beundra det vida havet i dess alla varierande nyanser; på dagtid allt från blått till vitt och grått. Ankomst kl. 14 till hamnen, och man är nästan i city.

Man hinner göra ett trevligt stadsbesök med ett trevligt café eller en restaurang, historiska byggnader, butiker i de äldre kvarteren eller moderna varuhus; fara till någon av de nyaste turistattraktionerna även lite utanför. Vila på hotellet förrän det är dags att ta sin väg till Rahvusooper (Nationaloperan) Estonia och kvällens föreställning. Den här gången är det frågan om en Gala.
Kaie Körb och Viesturs Jansons i Giselle. Foto Estoniateatern

Kaie Körb och Viesturs Jansons i Giselle. Foto Estoniateatern

Prima ballerinan Kaie Kõrb 50 år
Estoniateatern hade på den internationella dansdagen två föreställningar, varav den senare var ägnad till ära åt den fina och ståtliga primaballerinan Kaie Kõrb på grund av hennes 50-årsdag.
På galaföreställningarna – 29 och 30 april – sågs även andra artister från när och fjärran.

Kôrb var ledande stjärna på Estoniateatern och blev pensionerad i december 2005. En internationell karriär var inte möjlig under Sovjettiden, annars skulle vi säkert ha hört mer om henne, och fått njuta av hennes dans på andra ställen än på hemmascenen; de korta besöken hon gjorde t ex i Finland och Sverige var inte många. Vid galan kunde vi alla konstatera att Kõrb är en artist i bra form trots åldern.

Vid en institutionsteater blir dansarna pensionerade vid 40 och några år till. Ålder i och för sig borde inte spela – eller få spela – så stor roll ifråga om uppträdande på dansscen.

En lite mognare dansare kan och kunde mycket ofta göra väldigt bra ifrån sig och framför allt på grund av mognad göra vissa roller med en annan sorts prestige och presentation än de yngre kollegorna.

Det är också att minnas att världsberömda Galina Ulanova, Margot Fonteyn, Maya Plisetskaja och vissa andra har fortsatt att dansa även de större rollerna, och avslutat sina karriärer i rätt hög ålder.

Vi hoppas kunna se Kaie Kõrb fortsätta med att uppträda som en frilansare ännu länge. Numera är hon huvudsakligen sysselsatt med att undervisa blivande dansare samt barn och unga som har dans som hobby.

Mycket riktigt fick åskådarna på galan se en liten glimt av hennes elever, även en skara av riktigt små ballerinor i en välordnad formation iklädda tutus. En tutu – det kallas ju den kortkorta klänningen i balett.

Kaie Körb och Viesturs Jansons i Carmen. Foto Estoniateatern

Kaie Körb och Viesturs Jansons i Carmen. Foto Estoniateatern

Kaie Kõrb i Duetten från Scheherazade, som Blue Ballerina och Döende svan
Duetten av Mihail Fokin inledde galan och dansades i den traditionella orientaliska klädseln och mjuka dansskor. Rollen är tilltänkt en vig dansare och Kaie Kõrb gjorde oss inte besvikna. Hon ritar i luften linjer och gör fraseringen av sin dans på ett sätt som får oss att tänka tillbaka till tiderna då hon dansade sin Scheherazade helt igenom en föreställning, vi kunde gärna ha sett mer av detta.

Sergej Nejksjin från nationaloperan i Lettland var en fin partner till sin ballerina. Hans personlighet och dansarkvalité passar till ett brett register av roller, och Scheherazade var  ett gott val att börja med.

Före pausen gav Kõrb sitt andra nummer. Vi såg henne glida fram från vänstra hörnet på scenen i Fokins berömda koreografi Den döende svanen. Det är i den här rollen som även legendariska Maja Plisetskaja uppträdde ofta och länge, och även i slutet av karriären som dansös.

Att tolka denna roll är krävande och på grund av det som en ballerina kan ha förvärvat sig under sin karriär syns resultatet i hur trovärdig hennes gestalt som svan blir, hur fågelns krafter sviker och hur den blir liggande utan att röra sig mer.  

Kaie Körb i Blue Ballerina av Jorma Uotinen. Foto Estoniateatern

Kaie Körb i Blue Ballerina av Jorma Uotinen. Foto Estoniateatern

Ett bra val för att visa Kaie Kõrbs stora dansregister var Jorma Uotinens Blue Ballerina, numera redan en klassiker. Denna roll visar en åldrande dansare, något sliten och klädd i blått; hon jagar efter sina forna glansdagar som ballerina. Håret är rufsigt, och koreografin visar att det är någon tid sedan de gyllene åren var en del av livet.

Några rörelser är ännu möjliga för henne, stundvis, sedan orkar den blå damen inte mer – inte här heller, men hon hålls vid liv av minnen. I minnet av de gångna åren letar den av koreografen Uotinen skapade sorgsna gestalten förgäves efter sitt före detta ballerinajag.

I solot Blue Ballerina hade Kõrb en alldeles egen kraftfull prägel i sin tolkning. Från min plats i salen kunde jag inte ordentligt helt urskilja ansiktet, och då får ju själva kroppsspråket och rörelserna avgöra hur gestaltningen ser ut.

Det var Nina Hyvärinen som allra först i Helsingfors gav liv åt rollens ballerina, och Ninas närvaro på scenen var åter och åter igen konkret och handgriplig.

Blue Ballerina tillhör ett större verk med namnet Ballet Pathétique där män i kjolar först erövrar scenen. Den är en av Jorma Uotinens populäraste koreografier. Efter Nina har andra dansare i sin tur gjort rollen.

En fin tolkning av Blue Ballerina den här gången också; rollen sitter ypperligt hos Kaie Kõrb.

Efter alla filmsnuttar från Kõrbs långa karriär med inblick i allt från rollfigurer såsom den berömda Svarta svanen i Svansjön till de intressanta intervjuerna – där bl.a. vissa berömda aktörer inom baletten, såsom Maja Plisetskaja och Tiiu Randviir, berättande om Kõrb och hennes kvalité – var nämnda Blue Ballerina en passande avslutning på hela galan.

Bridget Breiner och Alexander Zaitsev i Kasimir´s Colours. Foto Estoniateatern

Bridget Breiner och Alexander Zaitsev i Kasimir´s Colours. Foto Estoniateatern

En stilig Sugar Plum Fairy och en väldansande Prins
Galans program var omfattande och kompakt, bestående av både klassiska och moderna nummer.  

Förutom jubilaren Kaie Kõrbs var även de andra inhemska artisternas och gästernas insatser viktiga för att helheten kunde bli så givande och trevlig som den blev. Här några plock.

Stuttgartbalettens två premiärdansare, Bridget Breiner och Alexander Zaitsev, sågs i duetten ur Mauro Bigonzettis contemporary nummer Kasimir´s Colours och i ett annat modernt nummer av Marco Goecke. Precist, bra accentuerat.

Stuttgart går miste om Breiner före säsongen 2012-13, hon ska bli balettchef i Gelsenkirchens Ballet im Revier.

I ett nummer ur Nötknäpparen var Estoniateaterns egna premiärdansare Luana Georg tillsammans med tidigare nämnda Sergej Nejksjin ett nöje att se. De var säkra i sitt uppträdande, tolkande Pas de deux ur akt 2 i Ben Stevensons koreografi; en stilig 'Sugar Plum Fairy' och en väldansande Prins.  

Lika säkert och fint ifrån sig gjorde Beatrice Knop och Dimitry Semionov i sin duett från Caravaggio och i sin Intimate Distance. De kom från Staatsballett Berlin.

Jonathan Hanks. Foto Estoniateatern

Jonathan Hanks. Foto Estoniateatern

Jonathan Hanks – utbildad i London och sedan 2007 medlem i Estoniateaterns balett – uppträdde fräscht och kunnigt i sitt solo från ett modernt Una lacrima sul viso av balettens egen koreograf Marina Kesler.

Hanks och Luana Georg fick på den förra galadagen mottaga teaterns ERGO-pris för året.

Tidigare på våren hade även Marina Kesler  tillsammans med premiärdansaren Eve Andre blivit prisbelönta med det estniska priset ”Loomeliidu preemia” för sitt konstskapande.

Eve i sin tur sågs vid galan som Desdemona i en scen ur baletten Othello, tillsammans med partnern Aleksandr Prigorovsky och fyra andra dansare från Estoniateatern. Väldansat i contemporary stil.

Det är bara att önska att Estoniateatern fortsätter med att bjuda på liknande galaföreställningar.

International Dance Day Ballet Gala

– Kaie Körb 50 years

– 30 april 2011 – Konstnärliga ledare: Thomas Edur, Kaie Körb

Duett från Scheherazade – Koreografi Mikhail Fokin – Musik: Nikolaj Rimskij-Korsakov
Kaie Körb, Sergej Neiksjin, Lettiska nationaloperan

Duett The Man I Love från Who Cares? – Koreografi: George Balanchine – Musik: George Gershwin
Maksim Chukaryov, Olga Ryabikova, Estniska nationalbaletten

Scen från Othello – Koreografi: Marina Kesler – Musik: Arvo Pärt
Eve Andre, Svetlana Danilova, Kaja Kreitzberg, Seili Loorits-Kämbre, Marika Muiste, Aleksander Prigorovskij, Estniska nationalbaletten

Pas de deux från Giselle, Akt 2 – Koreografi: Jean Coralli, Jules Perrot, Marius Petipa – Musik: Adolphe Adam
Tatjana Bolotova, Anton Gejker, Ryska statsbaletten

Ring them Bells – Koreografi: Marco Goecke – Musik Fred Ebb (Sång: Liza Minelli)
Bridget Breiner, Alexander Zaitsev, Stuttgartbaletten

Duett från Caravaggio – Koreografi: Mauro Bigonzetti – Musik: Bruno Moretti
Beatrice Knop, Dimitrij Semjonov, Staatsballett Berlin

Pas de deux från Törnrosa, Akt 3 –  Koreografi: Marius Petipa, Musik: Pjotr Tjaikovskij
Elza Leimane-Martinova, Raimonds Martinovs, Lettiska nationaloperan

Den döende svanen – Koreografi: Mikhail Fokin – Musik: Camille Saint-Saёns
Kaie Körb

PAUS

Improvisation – Koreografi: Kaie Kõrb – Musik: Improvisation på klassiska teman – Piano: Ivo Valdma
Studenter från Tallinns balettskola (klass 7) och elever från Kaie Körbs balettstudio

Duett från Carmen – Koreografi: Krzysztof Pastor – Musik: Georges Bizet och Rodion Sjtjedrin
Elza Leimane-Martinova, Raimonds Martinovs, Lettiska nationaloperan

Una lacrima sul viso – Koreografi: Marina Kesler – Musik: Bobby Solo
Jonathan Hanks, Estniska nationalbaletten

Prinsens och Sockerféns pas de deux ur Nötknäpparen, Akt 2 – Koreografi: Ben Stevenson, Texas Ballet Theatre – Musik: Pjotr Tjaikovskuj
Sergej Neiksjin, Lettiska nationaloperan och Luana Georg, Estniska nationalbaletten

Intimate Distance – Koreografi: Jiri Bubenicek – Musik: Otto Bubenicek
Beatrice Knop, Dimitrij Semjonov, Staatsballett Berlin

Duett från Kazimir’s Colours – Koreografi: Mauro Bigonzetti – Musik: Dmitrij Sjostakovitj, Pianokonsert Nr 1 i C moll, 2:a satsen
Bridget Breiner, Alexander Zaitsev, Stuttgartbaletten

Grand pas de deux från Don Quijote, Akt 3 – Koreografi: Alexander Gorsky – Musik: Ludwig Minkus
Tatjana Bolotova, Anton Gejker, Ryska statsbaletten

Blue Ballerina – Koreografi: Jorma Uotinen – Musik: Pjotr Tjaikovskij
Kaie Körb

Anita Jokela
18 juli 2011


 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil