Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Le Corsaire, Kungliga Baletten 2023. Luiza Lopes och Daniel Norgren-Jensen. Foto: Kungliga Operan / Håkan Larsson

Le Corsaire, Kungliga Baletten 2023. Luiza Lopes och Daniel Norgren-Jensen. Foto Kungliga Operan / Håkan Larsson

Le Corsaire

Koreografi: José Martinez, efter Marius Petipa
Musik: Adolphe Adam, Cesare Pugni, Léo Delibes, Riccardo Drigo (arr. Alexei Baklan)
Libretto: Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges och Joseph Mazilier efter ”The Corsair” av Lord Byron. Världspremiär: 28 januari 1856, Opéra de Paris
Premiär denna version: 1 mars 2020 Teatro dell'Opera di Roma
Premiär Rahvusooper Tallinn 2 december 2022
Svensk premiär: 27 oktober 2023 på Kungliga Operan

Adolphe Adam skrev ungefär 40 operaverk och men även andra sceniska verk, baletterna ”Giselle” (1841) och ”Le Corsaire” (1856) men även en julberättelse ”O Holy Night” (1843). Le Corsaire bygger på en saga i diktform ”The Corsair” av Lord Byron. Den här klassiska baletten berättar historien om den passionerade piraten Conrad som blir förälskad i den vackra Medora. När Conrad och hans pirater kidnappar Medora från en slavmarknad och för henne till deras hemliga grotta, ska äventyret just börja…
Text om Le Corsaire återges med tillstånd från Rahvusooper.

Roller i Le Corsaire
Medora: Madeline Woo - Luiza Lopes - Sarah Erin Keaveney - Rikako Shibamoto
Conrad, pirat: Calum Lowden - Daniel Norgren-Jensen - Diego Altamirano - Gabriel Jahnke
Ali, Conrads slav: Kentaro Mitsumori - Dmitry Zagrebin - Hiroaki Ishida - Darrion Sellman
Gulnara: Anna Cecilia Meyer - Emily Slawski - Taylor Yanke
Lankendem, slavhandlare: Dmitry Zagrebin - Hiroaki Ishida - Kentaro Mitsumori - Erik Rudqvist
Birbanto, pirat: Carl Sjögren - Anthony Lomuljo - Gianmarco Romano - Daniel Goldsmith
Zulmea: Daria Ivanova - Nathalie Nordquist - Desislava Stoeva - Nadia Sellrup
Seyd-Pasha, en turkisk härskare: Ethan Watts - Daniel Goldsmith - Gabriel Barrenengoa - Marin Jalut-Motte
Pashas cermonimästare: Anthony Lomuljo - Claes Lindbom - Jonatan Davidsson
Odalisker: Rikako Shibamoto - Emily Slawski - Celine Urquart - Clara Boselli - Kisa Nakashima - Coralie Aulas - Elisa Fossati - Stephanie Watkinson

Handlingen i Kungliga Operans version skiljer sig från versionerna som gavs i Rom och Talliinn genom att slutet avgörs av publiken!
Den spanske koreografen José Martínez, som nu även är chef för Parisoperans balett, har uppdaterat Le Corsaire till en koncentrerad och fartfylld dansberättelse med ett interaktivt slut – publiken har i pausen möjlighet att rösta och avgöra Conrad och Medoras öde i sista akten!

AKT I

SCEN 1 Basaren
Slavhandlaren Lankendem erbjuder sina »varor« för sina kunder, däribland den rike Seyd-Pasha vars ankomst leder till stor uppståndelse. Den sluge Lankendem visar upp fångarna för Pasha som inte blir imponerad. Men när han får se Lankendems senaste erövring – Gulnara – blir han förtjust och köper henne omedelbart. Han kastar över en börs med dukater till Lankendem som i triumf sparar det bästa till sist: Medora, vars skönhet träffar Pasha som ett blixtnedslag. Samtidigt dröjer sig en grupp pirater kvar på marknaden. När Conrad, som är piraternas ledare, får se Medora blir också han drabbad av hennes skönhet.

Tack vare att Pasha är förmögen har han även råd att köpa Medora. Han är dock helt omedveten om piraternas avsikter. Conrad övertalas nämligen av sina vänner Ali och Birbanto att kidnappa Medora mitt framför en rasande Pasha. På grund av det snabba händelseförloppet och i det allmänna tumult som uppstår räddas samtliga tillfångatagna. Alla flyr till grottan strax innan de turkiska soldaternas ankomst.

SCEN 2 Piratens grotta
Conrad och hans pirater återvänder till sitt gömställe och firar sin djärva bedrift. Förutom att de fritagit de tillfångatagna har de fångat en stor trofé – slavhandlaren själv. Kvinnorna uppmanar Medora att övertala Conrad att släppa dem, vilket Conrad går med på. Men det motsätter sig Birbanto och några av hans kumpaner som istället hoppas att en försäljning av kvinnorna ska ge dem några snabba intäkter. Ett upprört gräl följer, men Conrads ord gäller eftersom han är deras ledare. De som tidigare varit tillfångatagna är nu helt fria.

Äntligen ensamma förklarar Conrad och Medora sin kärlek till varandra. Lankendem, som försedd med handbojor iakttagit grälet mellan piraterna, närmar sig Birbanto och hans kumpaner och erbjuder dem ett listigt utbyte: om de släpper honom fri kommer han att ge dem ett säkert sätt att rå på Conrad. Lankendem förfogar nämligen över en kraftfull, berusande dryck. Om den sprutas på blommor har den en sövande effekt om man doftar på dem.

Överväldigade av känslor för varandra återvänder Conrad och Medora. När han får syn på buketten bestämmer han sig för att ge den till Medora, som ett bevis på sin kärlek till henne. Men först njuter han av bukettens berusande doft – och svimmar av. Rebellerna omringar den mycket förskräckta Medora som inser att de gillrat en fälla för henne och Conrad. De överlämnar Medora till Lankendem och befriar honom samtidigt. Birbanto är på väg att döda den avsvimmade Conrad som plötsligt vaknar. Förtvivlad över förlusten av Medora börjar han sitt frenetiska sökande efter henne tillsammans med sin vän Ali och svär att frita henne ur Lankendems våld.

AKT II

SCEN 1 Seyd-Pashas palats
Gulnara sätter sig upp mot palatsreglerna och trotsar till och med självaste Pasha. Hon är Pashas favorit och med tiden har hon till och med funnit sitt nya liv bekvämt. Palatsets gäster gör sig redo för ett stort firande när Lankendem plötsligt dyker upp med Medora. Återigen helt överväldigad av hennes skönhet tackar Pasha slavhandlaren med en stor summa pengar.

Lycklig över att ha de två vackraste kvinnorna vid sin sida, somnar Pasha mitt i ett opiumrus. Han drömmer sig bort till En magisk trädgård där han är omgiven av alla gäster i palatset och allt är i perfekt harmoni. Plötsligt vaknar han och kommer till insikt – medan vakterna sov stormade piraterna palatset och flydde med alla tillfångatagna.

SCEN 2 Återkomsten till grottan
Conrad och hans vänner återvänder till grottan där de firar återföreningen av Medora och Conrad. Efter festligheterna beger de sig till hamnen där deras skepp inväntar dem, redo att segla ut mot nya äventyr.

EPILOG

Piratskeppet seglar snabbt över öppet hav. Plötsligt befinner den sig mitt i ett rasande åskväder...

MEN HUR SLUTAR LE CORSAIRE?

1 Kärlek – Medora & Conrad
2 Äventyr – Medora & Ali
3 Trygghet – Medora & Seyd-Pasha

Handlingen om Le Corsaire återges med tillstånd från Kungliga Operan.

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil