Artiklar från 2008 – till idag
Nötknäpparen med Kungliga Baletten 2019. Koreografi: Pär Isberg. Dansare ur Kungliga Baletten; elever från Kungliga Svenska balettskolan; Dawid Kupinski som Kolaren; i förgrunden Frei Ruhl som Petter och Natalie Ogonek som Lotta. Foto Markus Gårder
Traditionell version
Akt 1
Det är julfest hos den förmögna tyska familjen Stahlbaum. Barnen Clara och Fritz är spända inför julklappsutdelningen. Deras onkel Drosselmeier kommer med en marionetteater som han demonstrerar för gästerna. Till Clara överlämnar han en nötknäppare i form av en stilig soldat och till Fritz ett träsvärd. Sällskapet roar sig med dans.
När gästerna gått och alla gått till sängs tassar Clara in för att hämta sin julklapp Nötknäpparen. Hon somnar under granen med den i famnen och drömmer:
En skock råttor dyker upp och attackerar henne men Fritz och Nötknäpparen, som i drömmen fått liv, försvarar henne. När de jagats på flykten förvandlas Nötknäpparen till en vacker prins, som tar Clara med på en resa till...
Akt 2 ...Sagans land. Där möter hon en mängd fantasifulla figurer (varierar från uppsättning till uppsättning) som snöflingor, dockor, leksaker, godsaker, blommor och annat, som dyker upp i hennes dröm och dansar för henne. Till sist ser hon den sköna Sockerfén i ett pas de deux med nötknäpparprinsen.
Clara vaknar och befinner sig åter hemma under granen.
Svensk version
Baletten har gjorts i många variationer och koreografer anses kunna behandla temat fritt. Kungliga Balettens version av Pär Isberg från 1995 har t.ex. byggt handlingen på Elsa Beskows barnbok Petters och Lottas jul med Farbror Blå i stället för Drosselmeier och julgransprydnader som drömmens figuranter. Versionen har även satts upp på GöteborgsOperan och i Estland.
Historik
Nötknäpparen hade urpremmiär i St Petersburg 1892 med libretto av Marius Petipa, koreografi av Lev Ivanov och musik av Pjotr Tjajkovskij. Av originalet finns framför allt Sockerféns stora pas de deux i andra akten bevarat.
Andra kända danser är Snöflingornas dans och Blommornas vals.
Tidigare stockholmsuppsättningar har gjorts av Jan Cieplinski/Sven Tropp 1929, Rudolf Nureyev 1967 och Heinz Spoerli 1983.
Nötknäpparen har blivit omåttligt populär och ges vid juletid i mer än 200 versioner världen över. Den utgör grunden för många kompaniers och balettskolors ekonomi.
Den så kallade Nötknäpparsviten är ett konsertarrangemang av en serie nummer ur balettmusiken, ej att förväxla med baletten som heter Nötknäpparen.
Anders Jörlén
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision