Artiklar från 2008 – till idag
Lisa synar kostymerna inför kvällen premiär på Peter Pan. Foto Thérèse Eng
Inför varje föreställning sluter de upp och hjälper till, långt innan premiären, under föreställningarna, och efter, hjälpföräldrarna. Dansportalen har fått träffa en av dessa hjältar, Lisa Hernandez, mamma till Herta (som till hösten börjar på KSB, profil modern nutida dans), innan svenska balettskolans vårföreställning Peter Pan & Wendy. Lisa har varit med och hjälpt till bakom scen i över tio uppsättningar, men vad är det egentligen de gör, dessa ovärderliga hjälpföräldrar …
I väntan på att få sitt hår gjort. Från vänster Adélie Jansson Begon, Ophelia Hagstedt, Elina Samadova och Lisa Hernandez. Foto Thérèse Eng
Vad innebär det att vara en hjälpförälder?
Det finns två olika typer av hjälpföräldrar, dels finns det de som är med barnen under föreställningen och ser till att de är på rätt plats vid rätt tid och att de äter när de ska äta, dels finns det kostymteamet, som jag är med i. Vi har hand om hår, smink och kostym och hjälper barnen med det.
Vi behöver vara 5-6 stycken för att hinna. Det beror lite på föreställningen. På vinterföreställningen, Nötknäpparen, har det behövts flest. Festbarnens hår ska lockas och det tar en timme per barn. Helst ska de inte heller tvätta håret mellan föreställningarna för det är lättare om det är lite smutsigt hår.
Hur många föreställningar har du hjälpt till vid?
Peter Pan och Wendy är min tionde. När min dotter Hertha gick i fyran kom pandemin så vårföreställningarna försvann i två år. Annars har jag varit med på alla föreställningar och även på luciatågen.
Varenda fåll ska inspekteras. Från vänster Lisa Hernandez och Herta Hernandez. Foto Karin Hagstedt
Hur ser en typisk föreställningsdag ut för dig bakom kulisserna?
Vi börjar på morgonen mellan 8 och 10, beroende på hur många föreställningar det är den dagen. När eleverna kommer så har de uppvärmning på morgonen.Vi går igenom listan från dagen innan, vad man behöver göra med kläderna. Det kan vara knappar som har lossnat, att det behövs någon extra hake och hyska, eller någon fåll som har ramlat ner, någon fläck ska även tas bort.
Två timmar innan föreställningen börjar vi göra alla hår. De som bara har knut eller fläta gör det själva. En halvtimme innan start börjar de klä på sig och då hjälper vi dem med det. De äldre tjejerna har korsetter som ska knäppas eller snöras. Den andra föräldragruppen följer med dem upp till scen, men innan de går kollar vi av så att de inte glömt att ta av sig benvärmarna och att allting är som det ska.
Du är ju textillärare i botten, men det kan väl inte alla hjälpföräldrar i kostymgruppen vara?
Att jag blev tillfrågad från början att vara med i kostymteamet var just därför. Under kostymrepen på skolan är jag också med, men gör aldrig de mer komplicerade sakerna, oftast rör det sig om att fixa knappar, något band, eller någon knäppning. De andra gör inte den delen, men man behöver vara lite händig för att kunna göra frisyrer och olika hår. Man måste ha en känsla i handen för det.
Vad tycker du är mest utmanande – och mest givande med att hjälpa till bakom scenen?
Det som ger mest är det som egentligen är anledningen till att jag över huvud taget tackade ja. För att förstå skolans uppbyggnad och vad utbildningen går ut på från början. Det är ju en väldigt speciell skola, en elitskola, men också en grundskola. Den är inte lik någon annan skola. För att förstå vad min dotter är med om på dagarna, vad det är för typ av utbildning, vad hon ska tänka inför framtiden, så har jag känt att det har varit väldigt givande att när hon kommer hem och är ledsen, arg eller något annat, förstår jag vad det handlar om och kan tänka och hjälpa henne.
Det tuffaste är när eleverna blir väldigt oroliga eller missnöjda eller har ramlat och är väldigt ledsna. Det är jobbigt att se. Sen är det långa dagar. Ibland är det från åtta på morgonen och man är inte hemma förrän efter tio på kvällen och ska man vara på teatern klocka åtta nästa dag. Det är ett heltidsjobb och vi är bara volontärer. När jag går ut från teatern efter en fredag till måndag har jag jobbat mer än en 40-timmars vecka. Gratis.
Lisa Hernandez, hjälpförälder på svenska balettskolan i Göteborg. Foto Thérèse Eng
Hur upplever du gemenskapen bland de andra föräldrarna och skolpersonalen under produktionen?
Vi föräldrar sitter ihop och äter, och det är också en del dö-tid under föreställningarna. Så vi lär känna varandra jätteväl. På teatern hinner man inte träffa några lärare, där är det vi föräldrar och kostympersonalen på skolan som arbetar ihop.
Hur många hårnålar och ombyten hinner du hantera under en föreställning?
Under varje föreställning är det alltid några snabbbyten. Alltså samma barn som har flera roller och under pågående föreställning ska hinna byta kostym.
Nu i Peter Pan är det ett byte som bara är tre minuter och då måste man förbereda barnet, tala om exakt hur det kommer att gå till: När du kommer av gör du det här. Vi gör det här. Du står bara still. Så att de är mentalt förberedda, för det kan vara ganska känsligt, de blir ledsna om de missar och de är väldigt oroliga för att missa något. Därför måste vi förklara exakt hur det ska bli. Före varje föreställning måste de också se till att tåskorna och hårgrejerna ligger på rätt ställe.
Vad är ditt bästa backstage-hack?
Pannlampan! När det är snabbbyte bakom scen där det är mörkt, då står man i kulissen. Då måste man ha pannlampa annars ser man inte ett dugg.
Applådtack efter premiären av Peter Pan & Wendy med Svenska balettskolan i Göteborg. Foto Thérèse Eng
Peter Pan är din sista föreställning som hjälpförälder på svenska balettskolan, hur känns det?
Det känns lite vemodigt och tråkigt samtidigt som det känns skönt att jag har gjort alla de här föreställningarna och det var målet med det hela.
Sen har de frågat lite löst om jag vill vara med på operan till jul och vi får se om jag kan hålla mig… Frågar de kommer jag nog att tacka ja, för det är jätteroligt!
Thérèse Eng
Göteborg
Svenska balettskolan, Lorensbergsteatern, Peter Pan & Wendy
9 april – 11 maj 2025
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision