Artiklar från 2008 – till idag
På Svenska Balettskolan går eleverna i grundskolan från åk 4, och danstränar sex dagar i veckan. Foto SVT
Vad krävs för att bli toppdansare? Hur ser livet ut för de unga talangerna på Svenska Balettskolan i Göteborg? I SVTs nya dokumentärserie Balettskolan får vi följa elevernas vardag och elitsatsning. Från tårarna till de stolta ögonblicken, och allt däremellan. Ungdomarnas drömmar, utmaningar och glädje fångas utan filter i en värld där disciplin, passion och hårt arbete går hand i hand.
Innan projektet kunde starta filmades en pilot som pitchades till SVT. Foto Marie Söderpalm.
En oväntad idé växer fram
Det hela började av en slump när Marie Söderpalm, producent på mfilm, en dag hamnade på Svenska Balettskolan i Göteborg, i ett helt annat uppdrag. Det besöket skulle förändra allt.
”Det var som att kliva in i en magisk värld. Att gå genom korridorerna, höra den klassiska musiken och se eleverna träna – det var så fascinerande”, berättar Marie, som själv har en son som elitsatsar inom idrott. ”Jag såg samma energi och driv hos dessa så unga balettdansare och ville verkligen fånga den här världen på film.” Från den känslan föddes idén om en dokumentärserie. En produktion som skulle visa att det finns en positiv och energirik sida av ungdomars vardag, långt ifrån de tunga berättelser vi så ofta möts av i media.
Varje termin visar eleverna upp sina färdigheter inför skolans lärarjury vid en s k uppdansning. Foto SVT
En samproduktion med stort hjärta
Tanken att skildra livet på Svenska Balettskolan gillades både av skolan och SVT. Sebastian Michanek, konstnärlig chef för skolan, beskriver det som ett lyckat sammanträffande. ”Vi hade länge pratat om att det skulle vara kul att göra en serie om vår skola.
När Marie ringde för att pitcha sin idé var vi genast på. Det var så inspirerande att hon just ville visa fram den elitsatsning våra elever gör och ur deras perspektiv skildra hur det är att gå på vår lite annorlunda skola. Vi gav teamet och eleverna fritt utrymme att visa både glädje och svårigheter, så att alla unga och tonåringar kan känna igen sig.”
Tonåren sätter igång mycket, både i kroppen och tankarna. Lärarna tar stort ansvar och finns alltid till hands. Här ser vi Vivi i dialog med Clara Bergendahl, en av lärarna på skolan. Foto SVT
Serien är Marie Söderpalms första produktion ihop med Film i Väst för SVT. Ett par avsnitt har hunnit sändas och responsen har varit överväldigande. ”Vi får bara så otroligt mycket beröm för produktionen från alla håll ”, säger Marie.
I den förberedande yrkesdansarutbildningen ingår att vara med i föreställningar. En stor händelse är när rollistan sätts upp. Foto SVT
”Serien visar en sida av vår skola och våra elever som sällan uppmärksammas”, säger Sebastian. ”Det är inte bara i dansen som våra elever står på tå – de klarar också det vanliga skolarbetet med glans. De ligger högst i betygsstatistiken för Göteborg.”
Bruno fick extra coachning av danslärarna för att hinna ikapp klasskompisarna, här med Jon Ugarizza, lärare i klassisk balett. Foto SVT
Från nykomling till musikalartist
Bruno Fovaeus är en av killarna vi får möta i serien. Tidigare har han sjungit i Göteborgsoperans Barnkör, spelat trumpet och dansat balett, stepp och jazz. När Bruno fick huvudrollen i musikalen Billy Elliot på Säffleoperan, kom han i kontakt med en av lärarna på Svenska Balettskolan. Bruno blev nyfiken, bestämde sig för att söka och kom in lagom till åk 8.
Det är en ganska sen start för att hinna forma kroppen och bli proffsdansare. Men Bruno tvekade inte. ”Det var tufft, men jag skulle göra om det igen. Jag förstod att här kunde jag få rätt grund att stå på för att kunna nå dit jag vill”, säger Bruno. Drömrollen är Jean Valjean i Les Misérables.
Balett på riktigt
I dokumentären får vi också följa Heidi Stangertz Pacheco på nära håll och vara med när hon får beskedet att hon kommit in på dansgymnasiet i Stockholm.
Nervöst men lika bra att vänja sig. Heidi och Bruno väntar på att få dansa upp inför juryn på Kungliga Svenska Balettskolan i hopp om en plats på dansgymnasiet. Även som proffsdansare måste man göra auditions. Foto SVT
Heidi trivs i dansens värld och älskar att stå på scenen. Hon har redan hunnit dansa huvudrollen i Svenska Balettskolans uppsättning av Romeo och Julia. Men hon berättar att det kändes jättekonstigt att ha en kamera inpå sig hela dagarna och bära mikrofon under danskläderna när serien filmades. ”Fast till slut tänkte jag inte på det”, säger Heidi och ler. ”Vi fick ingen regi, utan det som hände, hände framför kameran – och det är det som syns i dokumentären.”
Heidi vill alltid ha kul, som här ihop med Emelie i en kostymrepetition av den klassiska blomstervalsen i Nötknäpparen, som i Svenska Balettskolans uppsättning utgörs av ett polkagrishov. Foto privat
Heidi går nu andra terminen på Kungliga Svenska Balettskolan. ”Jag gillar verkligen gemenskapen här. Även om elevhemmet där vi bor inte är så lyxigt, så är det okej. Det viktigaste är att vi har roligt tillsammans och jobbar för våra mål.”
Och Heidi är redan på god väg att bli artist. ”Jag har blivit intervjuad av flera tidningar och varit med i MixMegapol, vilket var superkul! Jag vill verkligen fortsätta göra det jag älskar; Att dansa! Och få betalt för det!”, säger Heidi med självklarhet i rösten.
Heidi vet att ”värma och stretcha” tillhör varje dansares vardag för att hålla kroppen i trim. Foto privat
En glädjefylld och utmanande resa
Dokumentärserien visar att livet på Svenska Balettskolan handlar om så mycket mer än bara dans. Eleverna lär sig att fokusera, ta ansvar, samarbeta och att hantera både framgångar och motgångar. Men framför allt att hitta glädjen i allt de får vara med om.
När det är dags för examen från Svenska Balettskolan är känslorna starka, åren på skolan har gett vänner för livet. Foto SVT
”Oavsett vilken väg de senare tar i livet är det så givande att se hur våra elever utvecklas och mognar, inte bara som dansare utan också som människor”, säger Sebastian Michanek. ”Att vi nu får dela deras resa med hela Sverige är fantastiskt. Alla vi som jobbar här är så otroligt stolta över vår skola.”
Serien om Svenska Balettskolan, som nu rullar i SVT och kan ses på SVT Play, ger inblick i en värld där passion, hårt arbete och ungdomlig energi går hand i hand. För elever, föräldrar och lärare är det mer än en skola – det är en plats där drömmar kan bli verklighet och man får vänner för livet.
Nikki, Noomi och Olivia har spenderat tusentals timmar ihop och lärt känna varandra för livet. Foto SVT
För alla som följer serien på SVT – eller, som jag sträcksett alla avsnitten på SVT Play, så märks det att den bitvis tuffa träningen ger eleverna förmågan att förkovra sig både fysiskt, mentalt och teoretiskt. Dokumentären är verkligen en påminnelse om att inget är omöjligt, så länge man har modet att följa sina drömmar.
Ta Mig På Ordet/Heléne Friberg
Göteborg
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision