Artiklar från 2008 – till idag
Hypedance ur musical HYPE – ensemble ur Musikteaterskolan Skene. Foto Susanna Reitamo
Dansens många ansikten (Tanssin monet kasvot) var temat för årets galaföreställning på Aleksandersteatern i Helsingfors.
I programmet fanns underbar balett av professionella dansare och begåvade unga studerande, nutidsdans och nummer från olika genren som tango, hiphop och rullstoldans. Även pensionerade dansare hade ett nummer full av energi som bara löper vidare. I slutet av galan delades det ut stipendier – se Dansportalens instagram.
Renarnas dans (Porojen tanssi) med tio- och elvaåriga balettelever från Esbo dansinstitut inledde programmet; Sienna, Vilja, Emmi, Ada, Eevi, Noomi, Aada, Eleni, Milla, Martta, Anna och Hilla dansade i tåspetsskor – vilket de inte tidigare gjort på scen. Koreografen Kati Nyyssönen hade gjort fint jobb, det var passande och vackert rörelsespråk och fullträff helt och hållet. Severi, även han i fina linjer uppträdde med munter min.
En del av de 10-11-åriga renarnas grupp från Esbo dansinstitut. Den enda hanen i mitten heter Severi Saarimaa. Numret Renarnas dans väckte beundran hos åskådarna. Foto Roosa Oksaharju
Färgstarka unga i Marco Bjurströms fungerande koreografi ur musicalen HYPE fick publiken att reagera starkt. Så var också fallet efter uppträdandet av rullstoldansaren Birgitta Starast som i sitt starka solo med namnet Ten Cuidao och av männen i mogen ålder från Helsingfors dansinstitut. De hade tillsammans med pedagogen Sarlotta Kalliosalo koreografera numret Springande motströms (Juoksujalkaa vastavirtaan) dansande enstämmigt och energiskt.
Båda dansade de, Birgitta Starast med full energi - och hennes stol ledd av de starka händerna. Koreografen och repetitören var Mikko Ahti. Foto Susanna Reitamo
Vanda dansinstituts damer i sin gruppkoreografi av Leena Koskiahde och Marina Tirkkonen bjöd på lugn stämning och sansad dans i Time Zone – med Aurora, Ester, Aino, Miranda, Iisa, Cecilie, Aada, Kirika, Vilma, Saana, Helinä, Helmiina, Iiris, Camilla, Enna, Varpu och Taika.
Tango de la via Lactea, en stark flamencokoreografi av Katja Lundén (stipendium) och Janne Marja-aho (sångsolist), dansades av henne till ackompagnemang av Mikko Helenius vid flygeln.
Två män i tonåldern, båda studerande vid Balettskolan (vid Nationaloperan och –baletten), uppträdde i var sitt nummer med fina hopp och välformulerade linjer. Den förste i turen var Matias Sironen i en variation ur Le Corsaire och den andre Eino Mäkinen med en variation ur Giselle. I bägge numren Sergej Popov som repetitör.
Eino Mäkinen studerar vid Nationalbalettens skola och dansade koncentrerat och med klassiska linjer en variation ur Giselle. Foto Susanna Reitamo.
En del av Kenneth Kvarnströms Carmen med seniordansarna Eemu Äikiö och Eero Vesterinen samt en yngre Vilhelm Bjersér var trovärdiga spanjorer med de rätta linjerna och flytande steg viftande med sina färggranna kaftor. Vilhelm var en skicklig partner till Suvi Honkanen i deras fräscha och inte så ofta sedda Cavalry Halt pas de deux.
Vilhelm Bjersér och Suvi Honkanen i Pas de deux ur Cavalry Halt av Marius Petipa. Foto Susanna Reitamo
Dansstuderandena från Balettskolan: Aida Ahokanto, Pinja Elonen och Hertta Hannuksela visade en ungdomlig elegans som Féerna ur Törnrosa av Javier Torres.
Féerna ur Prinsessan Törnrosa dansades av Aida Ahokanto, Hertta Hannuksela och Pinja Elonen. Foto Susanna Reitamo
Silencio koreograferad av Anne-Marie Ludvig och dansad av högsta Specialundervisningsklassens unga damer ur Helsingfors dansinstituts var ett riktigt sofistikerat och vackert utfört nummer bearbetat av repetitörerna Marianna Rumjantseva och Anandah Kononen. Hilda Andersson (stipendium), Siina Carpelan, Saima Gavalas, Cecilia Marschan, Emma Niemelä, Iiris Nissinen och Ursula Weckman (stipendium) lyckades skapa en fin stämning med sitt kunnande.
Silencio av Anne-Marie Ludwig uppfört med grace av Helsingfors dansinstituts Hilda Andersson, Siina Carpelan, Saima Gavalas, Cecilia Marschan, Emma Niemelä, Iiris Nissinen och Ursula Weckman. Foto Susanna Reitamo
Vinnaren vid balettävlingen i Verona, den unga dansaren Beatrice Friselle, gästade evenemanget. Det blev en variation ur Grand Pas Classique, precist dansat.
Det gjorde också senare på kvällen på en mogen nivå premiärdansaren Edita Rauserová (Nationalbaletten) i en variation ur baletten Raymonda, delen Grand Pas Classique Hongrois.
Edita Rauserová i sin variation ur Raymonda. Foto Susanna Reitamo
Kvällens clou var det sista numret dansat efter stipendieutdelningen. Ljuvliga unga dansare från Nationalbaletten, Anni Martinsén och Aapo Kokkonen, sågs i en bedårande och fräsch tolkning i balkongscenen av Romeo och Julia. Repetitören Ulrika Hallberg hade valt ut Elsa Sylvesterssons fina och uppfinningsrika Pas de deux för att visa stipendiemottagaren Annis och partnern Aapos fina nivå. Anni har utvecklat sina kunskaper även på sommarkurser i Helsingfors och Stockholm.
Anni Martinsén och Aapo Kokkonen i balkongscenen ur Elsa Sylvesterssons Romeo och Julia. Foto Susanna Reitamo
Aapo, i rollen som Julias fästman, har tidigare övertygat oss på Nationaloperans scen i John Crankos Romeo och Julia. Det var en ståtlig och stilig Paris som intog scenen. För de ungas utveckling är det viktigt att de får uppdrag på scenen vid rätt tidpunkt även i fortsättningen.
Något viktigt skall vi inte förbise. En av stipendierna utdelas åt en person som främjat ett stort projekt för kännedom om finsk dans. Tidigare dansaren, filosofie doktor Riikka Korppi-Tommola har samarbetat med Aku Ahjolinna (tidigare premiärdansare, repetitör och koreograf) och en arbetsgrupp. De har gått igenom, ordnat, forskat och sammanställt efterblivet material efter dansaren, koreografen och balettmästaren vid Nationalbaletten Elsa Sylvestersson. Detta resulterade i en viktig och fin utställning vid Teatermuseet i Helsingfors. Chefen Johanna Laakkonens intresse för finsk danshistoria fortsätter – turen är nu kommen till konstnären Anna Konteks utställning av dräkter vid balettscenen, som pågår ända till augusti.
Anita Jokela
Helsingfors
ProDance-galan, Aleksandersteatern, Helsingfors, 9 feb
Stipendiemaottagarna finns på Dansportalens instagram
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision