Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Utdrag ur "Mahlers 3e Symfoni"Alina Cojocaru (gäst) – Edvin RevazovCorps de Ballet

Utdrag ur "Mahlers 3e Symfoni" Alina Cojocaru (gäst) – Edvin Revazov Corps de Ballet och med John Neumeier på scenen. Foto Kiran West

27 maj
2024

“The World of Neumeier”
– John Neumeier tackar för sig med en självbiografi i dans

Dansportalen har sett “The World of Neumeier”. En galaföreställning om John Neumeiers 50 år som koreograf. Galan gästade Tivolis konsertsal i Köpenhamn den 16-18 maj. En tre timmar lång och välkomponerad dansupplevelse.

Utdrag ur "Nijinsky"Alexander Trusch, Louis Musin, Ida Stempelmann, Christopher Evans Corps de Ballet

Utdrag ur "Nijinsky"Alexander Trusch, Louis Musin, Ida Stempelmann, Christopher Evans Corps de Ballet. Foto Kiran West

"The World of John Neumeier" är en självbiografiskt inspirerad balettgala, av och med John Neumeier, koreograf och konstnärlig ledare för Hamburgbaletten sedan 1996. Nyckelscener och utdrag ur hans koreografiska ymnighetshorn framförs i ett väl trollbundet pärlband där juveler som hans ikoniska "Nötknäpparen", "Nijinsky", "Kameliadamen" och "Gustav Mahlers 3e Symfoni" givetvis finns med. "The World of John Neumeier" är Neumeiers officiella avsked och tack som firad koreograf efter 50 år i dansens tjänst. I år fyller han 85 år. Det är också en enastående hyllning till en av världens ledande danskonstnärer och fanbärare för denna eteriska konstform.

Utdrag ur "Ghost Light"Madoka Sugai – Nicolas GläsmannCorps de Ballet

Utdrag ur "Ghost Light "Madoka Sugai – Nicolas GläsmannCorps de Ballet. Foto Kiran West

Allt började med föräldrarna som publik i soffan
Kvällen inleds personligen av John Neumeier. I vita jeans, vit skjorta och svarta accessoarer intar han scenen och berättar fritt hur Bernsteins och Gershwins musik tidigt väckte hans danslust hemma i vardagsrummet i Milwaukee, Wisconsin. "Jag kände mig tidigt dragen till dansen, jag kan inte förklara varför. Det låter nästan kitschigt, men det är sant," säger John.

När orkesterns solopianist Michal Bialk slår an tonen och Hamburgbalettens ensemble släpper loss i kostymer designade av Giorgio Armani har publiken redan fångats – vi riktigt känner hur möblerna flyger när John, nu porträtterad av en av dansarna, far runt i sitt barndomshem.

Utdrag ur "Beethoven Project II"Madoka Sugai – Alexandr TruschCorps de Ballet

Utdrag ur "Beethoven Project II" Madoka Sugai – Alexandr TruschCorps de Ballet. Foto Kiran West

”My world is dance”
Resan fortsätter med utdrag ur Neumeiers tolkningar av klassikerna Nötknäpparen och Romeo och Julia – hans första helaftonsbaletter från tiden som balettchef i Frankfurt. Julia dansas av Neumeiers senaste fynd, blott 16-åriga Azul Ardizzone.

Den koreografiska exposén sträcker sig från 1971 till 2023 och bygger på kända litterära och musikaliska mästerverk. Till fördel för galans dramaturgi väljer John klokt att inte slaviskt följa den kronologiska ordningen. Så här sprängs nu ett stycke in, skapat under pandemins lock down, 2020. ”Ghost light” är den ensamt lysande lampa, på en i övrigt mörklagd scen, som säger ”Not to be used!” John menar att lampan lyser tills Gud eller någon annan – han själv? återvänder. Stycket framförs med fin känsla i varje steg och rörelse.

Utdrag ur "Othello"Anna Laudere – Jason Reilly (gäst)

Utdrag ur "Othello" Anna Laudere – Jason Reilly (gäst). Foto Kiran West

Ett avsnitt från Neumeiers kända tolkning av Othello tycks tilltala publiken, och dansarna Anna Laudere och Jason Reilly (gäst), gör verkligen vad de kan. Men jag är inte helt såld, kanske för att Arvo Pärts vackra musik just här är lite väl ensidigt repetitiv. Däremot riskerar det innehållsrika galaprogrammet aldrig att bli en lång nummerrevy. Neumeier glider sömlöst i och ur avsnitten, binder ihop skeendet, ibland med några ord ur hjärtat, ibland som alter ego dansare. Det skapas heller inga longörer av entréer och sortier för applådtack som bryter magin.

Första delen avslutas med en riktig energikick när lilla Madoka Sugai tillsammans med Christopher Evans och ensemblen ”jazzar loss” till Bachs "Juloratoriet I-VI".

Utdrag ur "Juloratoriet I-VI"Madoka Sugai, Christopher EvansCorps de Ballet

Utdrag ur "Juloratoriet I-VI" Madoka Sugai, Christopher Evans Corps de Ballet. Foto Kiran West

Andra delen inleds lika starkt
Under alla år har John Neumeier hyst den största respekt för tidigare konstnärer. Exempelvis har Shakespeare gett stoff till många av Neumeiers verk. En annan viktig inspiratör såsom dansare, tänkare, målare och koreograf är Vaslav Nijinsky. Neumeier lär ha samlat mycket material kring den legendariske dansaren Vaslav Nijinskys tragiska och dramatiska liv. Så självklart får vi njuta ett avsnitt ur signaturverket Nijinsky där hela ensemblen återigen visar sina styrkor och kvaliteter.

Mina förväntningar inför att för första gången se ett pas de deux ur Kameliadamen är höga. Just denna dag blir det dock lite för mycket tyg, tyll och hår. Det stör upplevelsen och gör framförandet lite stelt.

Opus 100 – for MauriceAlexandre Riabko, Edvin Revazov

Opus 100 – for Maurice Alexandre Riabko, Edvin Revazov. Foto Kiran West

”Dans är aldrig bara teknik och rörelser”
Orden är Neumeiers, vilka vi är många som kan intyga och visuellt bevis ges i en hyllning till Neumeiers ”old friend” Maurice Bejart då han fyllde 70 år. ”Opus 100 – for Maurice” är ett pas de deux mellan dessa två giganter, dansat med stor känsla av 46 år fyllda Alexandre Riabko och Edvin Revazov till Simon & Garfunkels odödliga ”Bridge over troubled water”.

Dans kan verkligen uttrycka allt. Och det kommer mera.

Crescendot har bara börjat
De fyra sista numren är likt ett växande fyrverkeri där varje pjäs blir en utsökt pralin som får sinnena att triumfera. Först ut i denna fyrklöver kommer en av mina personliga höjdpunkter. Ett utdrag ur "Anna Karenina” dansas med samma stilrena elegans som finns i titelrollens diskret lyxiga klänning med halterneck och släp – skapad av Albert Kriemler på A-K-R-I-S för att komplettera Annas kropp och uttrycka hennes starka individualitet.

Utdrag ur "Anna Karenina"Anna Laudere, Jacopo Bellussi, Emilie Mazon, Emiliano Torres, Karen Azatyan

Utdrag ur "Anna Karenina" Anna Laudere, Jacopo Bellussi, Emilie Mazon, Emiliano Torres, Karen Azatyan. Foto Kiran West

Innan vi hinner blinka står Neumeier åter på scenen. Han berättar om dansares hårda arbete och dagliga slit. ”Men”,säger han ”…dans kan också vara en inre känsla som övervinner allt” och skickar ut en retorisk fråga till publiken: ”Säg den känsla som inte går att uttryck med rörelser?” I samma sekund som orden lämnar Neumeiers läppar vet alla som en gång dansat vad han menar.

Den som till äventyrs inte hänger med får det nu klart beskrivet i utdraget från ”Beethoven Project II”. Det är lekfullt. Det är busigt. Och helt crazy. I ren och skär glädje glider härliga Madoka Sugai över golvet i tåskor – här behövs inga strumplästen, likt en street dancer. Klassiska pas blandas med modern off-balance, golvrullningar, folkloristiska hoppsasteg i långdans, irländsk riverdance, stepp, showdance, ekvilibristiska lyft, galna hopp... Någon bläddrar i en bok. Äter en banan. Det är fart. Det är fläkt. Och framför allt är det så lustfyllt att känslorna håller på att bubbla … Men precis då får vi ännu en skön konstpaus att hämta andan till. Ensemblen och gästande Alina Cojocaru och Edvin Revazov framför ett vackert avsnitt till tonerna av mäktiga ”Mahlers 3e Symfoni”, ett av Neumeiers verk som idag ingår i repertoaren hos många ledande balettkompanier.

”…dans kan också vara en inre känsla som övervinner allt” och skickar ut en retorisk fråga till publiken: ”Säg den känsla som inte går att uttryck med rörelser?”

”…dans kan också vara en inre känsla som övervinner allt” och skickar ut en retorisk fråga till publiken: ”Säg den känsla som inte går att uttryck med rörelser?” Foto Kiran West

”Min värld är dans”
Innan allt till slut exploderar i finalnumret "Bernstein Dances" knyter John Neumeier ihop sin koreografiska säck med orden: ”My World is Dance”. Och vi tror honom. Neumeier vet onekligen sin betydelse under fem decennier i dansvärlden och att han för alltid kommer vara ett aktat namn inskrivet i historien.

Epilog
När de sista tonerna klingat ut står publiken redan upp, rusar fram mot scenen som på en rockkonsert, applåderar, ropar, visslar, fotar, instagrammar – alla vill ha mer! John Neumeier har smaken att sluta när det är som bäst.

Final och slutscen.

Final och slutscen där John Neumeier lyfts upp av dansarna. Foto Kiran West

Det är med tacksamhet vi lämnar Tivolis konsertsal. Före föreställningen har vi fått en visning av Tivolis Pantomimteater som varje sommar ger 300 dansföreställningar och i år fyller 150 år. Det firas bl a med en ny ridå i design av tidigare Drottning Margrethe.

Tivolis balettchef Peter Bo Bendixen som även basar för Tivolis balettskola med 500 elever, har planerat i sex år för att få Neumeiers gala till Tivoli. Tur är att relationerna är starka. Köpenhamn har länge fascinerat Neumeier med sin lokala charm, kulturella rikedom och inte minst stolta balettradition. Många av Neuimeiers verk har varit en del av repertoaren för Den Kongelige Ballet, varav flera skapats speciellt för kompaniet. Det finns också en stark relation till Tivoli Balletteater och balettchef Peter Bo Bendixen genom Hamburgs ungdomskompani som framträtt många gånger på Tivoli. Allt detta har lett till att dansälskare nu kunnat vallfärdat till Köpenhamn för att få uppleva Neumeiers konstnärliga gärning och personliga liv. Den 14-18 augusti gästar New York City Ballet Tivolis Konsertsal.

Helene Friberg
Köpenhamn

The world of John Neuimeier
Koreografi och värd: John Neumeier

Med Hamburg Ballet och gäster
Dansare vid matinéföreställningen 18 maj

Candide Overture, ur "Bernstein Dances"
Xue Lin ­– Christopher Evans

Greta Jörgens – Jacopo Bellussi

Ana Torrequebrada – Karen Azatyan

Corps de Ballet

I Got Rhythm, ur "Shall we dance?"
Ida Praetorius – Alexandr Trusch

Corps de Ballet

Utdrag ur "Nötknäpparen"
Olivia Betteridge, Matias Oberlin, Xue Lin, Alessandro Frola

Corps de Ballet

Utdrag ur "Döden i Venedig"
Christopher Evans, Silvia Azzoni, Alexandre Riabko

Utdrag ur "Ghost Light"
Madoka Sugai – Nicolas Gläsmann

Corps de Ballet

Utdrag ur "Romeo och Julia"
Azul Ardizzone – Louis Musin

Utdrag ur "Othello"
Anna Laudere – Jason Reilly (gäst)

Utdrag ur "Juloratoriet I-VI"
Madoka Sugai, Christopher Evans

Corps de Ballet

Utdrag ur "Nijinsky"
Alexander Trusch, Louis Musin, Ida Stempelmann, Christopher Evans

Corps de Ballet

Utdrag ur "Kameliadamen"
Ida Praetorius, Jacopo Bellussi

Opus 100 – for Maurice
Alexandre Riabko, Edvin Revazov

Utdrag ur "Anna Karenina"
Anna Laudere, Jacopo Bellussi, Emilie Mazon, Emiliano Torres, Karen Azatyan

Utdrag ur "Beethoven Project II"
Madoka Sugai – Alexandr Trusch

Corps de Ballet

Utdrag ur "Mahlers 3e Symfoni"
Alina Cojocaru (gäst) – Edvin Revazov

Corps de Ballet

Utdrag ur "Bernstein Dances"
Hamburg Ballet, solister och gäster


  • Daniel Koivunen, Ellen Lindblad och Sophie Augot i Jean & Julie. Urpremiär 4 oktober på Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern.
    Jean & Julie: Fredrik Benke Rydman goes Strindberg
    Birgit Cullbergs balett på Operan 1950, först ut Elsa-Marianne von Rosen och Julius Mengarelli. Alf Sjöbergs filmdrama år 1951 med Anita Björk, Ulf Palme och Max von Sydow i huvudrollerna. Dramatens u...

  • Frédérique Rodier och Marco Curci tar i REPLICA med publiken på en tidsresa i kroppsliga uttryck. Foto Elisabeth Toll 
    Andrea Peñas REPLICA: från antikens statyer till TikTok-filter
    Den 21 september hade REPLICA Sverigepremiär på Kungsbacka Teater, i koreografi av Andrea Peña.


  • Gustavia – om den okände svenske prinsen
    Koreografen Pär Isberg berättar om urpremiären på Operan.

  • Daphnis & Chloé av George Skibine, från Balettgalan. Erik Rudqvist och Sarah-Erin Keaveney. Foto Kungliga Operan/Markus Gårder
    Spot on Erik Rudqvist
    Erik började sin grundutbildning på Kungliga Svenska Balettskolan. Han åkte 2014 på en sommarkurs efter årskurs 1 till National Ballet School of Canada i Toronto. Där blev han kvar ett år.

  • Det japanska danskompaniet Sankai Juko framför Unestu på Göteborgs stadsteater. Foto Sankai Juko
    Göteborgs dans- och teaterfestival firar 30 år
    Det har gått 30 år sedan den första dans- och teaterfestivalen anordnades i Göteborg. Festivalen arrangerades med både stora och små scener inne i Göteborg, men även utanför själva stadskärnan. Publik...

  • Nathalie Nordquist och Jonathan Davidsson i Gösta Berlings Saga av Ulf Gadd. Foto Håkan Jelk
    Stockholm 59°North är efter några års uppehåll tillbaka på Confidencens scen
    Det är inte utan att det går att känna historiens vingslag när en befinner sig inne i Ulriksdals slottsteater Confidencen i Stockholm. Teatern från 1700-talet som låg bortglömd i mer än 100 år innan K...

  • Allegro Brillante NYBC
    New York City Ballet i Köpenhamn
    Balanchine, Robbins, Wheeldon. Repertoaren på ett av världens mest framstående balettkompanier består av tradition som blandas med förnyelse. Publiken verkar aldrig tröttna på de gamla klassikerna.

  • Kompani Käfig. Boxningsscen ur Boxe Boxe Brasil. Foto Michel Cavalca
    Boxe Boxe Brasil med Käfig avslutar 2024 års dansfestival i Vaison-la-Romaine
    Sommarens stora internationella dansfestival i Frankrike, Vaison Danses, har på den gamla amfiteatern som rymmer drygt 3000 åskådare bjudit på ett digert program. Varje föreställning är fullsatt såväl...

  • Natasha till höger tillsammans med sin fadder som kommer att guida henne rätt på Codarts.
    Natasha, avgångselev vid Svenska Balettskolan i Göteborg, antagen till Codarts Institute of Arts i Rotterdam
    Just nu pluggar Natasha Roos nederländska glosor för fullt. Till hösten bär det iväg till Nederländerna för fortsatt utbildning vid Codarts Institute of Arts. Men först hann hon medverka i Svenska Bal...

  • En slags av Mats Ek Oslo
    Mats Ek tillbaka på Oslo Operaen
    Det här är femte gången som Mats Ek är i Oslo och sätter upp sina verk. Ingrid Lorentzon balettchef för Den Norske Opera & Ballett har inbjudit Mats Ek att sätta upp två verk Hon var svart och En slag...

  • Utdrag ur "Mahlers 3e Symfoni"Alina Cojocaru (gäst) – Edvin RevazovCorps de Ballet
    “The World of Neumeier”
    – John Neumeier tackar för sig med en självbiografi i dans

    Dansportalen har sett “The World of Neumeier”. En galaföreställning om John Neumeiers 50 år som koreograf. Galan gästade Tivolis konsertsal i Köpenhamn den 16-18 maj. En tre timmar lång och välkompone...

  • Romeo & Julia Storan 2024
    Romeo och Julia dansar på Storan under Svenska Balettskolans 75-årsjubileum
    Tillsammans med dansare från Kungliga Baletten, musiker från University of Gothenburg Symphony Orchestra och Marianne Mörck i rollen som amman ser vi för första gången Svenska Unga Baletten gestalta S...

  • Midsommarnattsdröm Ekman Operan 
    Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm är som en hisnande resa där överraskningarna aldrig tar slut
    Alexander Ekman är tillbaka på Kungliga Operan i Stockholm för att sätta upp Midsommarnattsdröm . Nypremiären sker dagen innan Kristi Himmelsfärd och spelas endast under majmånad. Av Shakespeares tänkb...

  • Gustavia, pressbild 2. Foto: Kungliga Operan / Thomas Klementsson
    Gustavia – berättelsen om Sveriges okände prins
    Nyskriven balett om Gustav Badin och hans uppväxt vid hovet, i koreografi av Pär Isberg och regi av Amir Chamdin. Urpremiär på Kungliga Operan den 18 oktober. Biljetter släpptes 2 maj.

  • Scen ur We loved each other so much med Göteborgsoperans danskompani i koreografi  av Yoann Bourgeois. Medverkande Mikaela Kelly, Miguel Duarte och Victor Ketelslegers-Polster. Foto Tilo Stengel
    Yoann Bourgeois tillbaka till Göteborgsoperans Danskompani med ett sant styrkeprov
    Efter fyra år är det dags igen för den franske koreografen Yoann Bourgeois att återvända till Göteborgsoperans danskompani. Denna gång för verket We loved each other so much. Dansportalen träffade hon...

  • Darrion Sellman Photo Cristian Hillbom
    Spot on Darrion Sellman – dancing the leading role Siegfried in Swan Lake
    In August last year Darrion Sellman arrived to Stockholm and joined the company. Darrion says: “It has been a change to come to Stockholm. A vibrant city, small but calmer compared to Los Angeles wher...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i en pose i ett pas de deux i andra akten Giselle.Foto Admin Kuyler
    Kalle Wigle nyutnämnd solist vid Staatsballett i Berlin
    Dansportalen gratulerar svenske dansaren Kalle Wigle som nyligen utnämnts till solist vid Staatsballett i Berlin.

  • Avig.Från vänster: Tobias Ulfvebrand, Jeanette Wren,  Hugo Therkelson och Ninna Ohm Fotograf Leo Stenberg.
    Succéduo skapar nytt efter segertåg i Sverige och Europa
    Intervju Hugo Therkelson och Tobias Ulfvebrand

  • Mia Karlsson som Clarine omgiven av alla dansare. Foto: Lennart Sjöberg 
    40 år senare: En dansares triumf över tidens utmaningar
    Förra sommaren ringde telefonen hemma hos Heléne i Kungsbacka. I lördags den 16 mars gjorde hon comeback på scenen efter nära fyra decenniers frånvaro och dessutom debut på GöteborgsOperan – som dansa...

  • Clark Eselgroths och Seo Yeun Kims engagemang i uppförandet i Pas de Deux ur 2.akten i Svansjön var ett nöje att se. Foto Susanna Reitamo
    Fart och kunnande på Pro Dance Galan 2024
    Gamla operabyggnaden vid Bulevarden är ett Dansens Hus även om ett nyare Dansens Hus numera finns i Helsingfors, det också i centrum. Båda har sin publik, och båda behövs. Detta har intresset för dans...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i ett pas de deux i första akten Giselle på Staatsoper i Berlin. Foto Admill Kuyler
    Svenske dansaren Kalle Wigle har stora framgångar i Berlin
    Kalle Wigle är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och vid Royal Ballet School i London. Han fick anställning vid Operan i Stockholm 2016. Från hösten 2023 är han tjänstledig från Operan och an...

  • Totality in parts. Kungliga Baletten 2024. Koreografi Lukas Timulak. Foto: Kungliga Operan / Nils Emil Nylander
    Timulak/Portner två olika verk men med flera beröringspunkter
    Från och med 9 februari och nästan en månad framåt dansar Kungliga Operan i Stockholm Totality in parts av Lukás Timulak och Bathtub Ballet av Emma Portner . De båda koreograferna delar kväll och verke...

  • Inside Out Helsingfors Dansinstitut
    På jakt efter det fullkomliga: nationens skickligaste dansare och – smultron!
    Balettpedagogernas förbund ordnar vartannat år i Finland en nationell balettävling, i år 20-21 januari. Ett råd av balettkonstnärer med bakgrund som meriterade dansare hade valt ut 38 solister av 73 a...

  • Inspire me Foto Kentaro Mitsumori
    Young Choreographers en föreställning där dansare från Kungliga Operan koreograferar
    Tisdagskväll på Kungliga Operan i Stockholm och det är premiär för Young Choreographers. Dansare från ensemblen får chansen att pröva egna idéer och koreografera sina kollegor. Alla kompositioner visa...

  • Fredrik Lindgren Operan Markus Gårder
    Operans VD Fredrik Lindgren: På sikt vore det fantastiskt att få ett nytt Operahus i Stockholm
    Kungliga Operan är en 250-årig kulturinstitution i hjärtat av Stockholm. Över 500 anställda levererar hyllade föreställningar med utsålda hus. Dansportalen har samtalat med Operans VD Fredrik Lindgren ...

  • Auguste Marmus och Mattheus Bäckström
    Från Svenska balettskolan i Göteborg till ungerska Statsoperan i Budapest
    Det började med 6 år på Svenska balettskolan i Göteborg med start i årskurs fyra för Mattheus Bäckström och Auguste Marmus . Mattheus gick ut 2017 och hade då blivit antagen till den anrika, Royal Ball...

  • Lucid Episode 1
    Joseph Sturdys verk Lucid Episode inleder nyårsgalan på Kungliga Operan
    Vi befinner oss på Kungliga Operan. Det pågår repetition med två dansare som är med i Joseph Sturdy s verk Lucid Episode som inleder själva nyårsgalan den 31 december.

  • En julsaga GO 
    Göteborgsoperan sjunger in julen med En Julsaga
    Göteborgsoperan avslutar december månad med nypremiär på musikalversionen av Dickens En julsaga . Föreställningen är breddad med humor och medmänsklighet. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och bl...

  • Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 
    Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll
    Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra vikti...

  • Ur 100 årstiderFoto: Axel Petterson
    Giovanni Bucchieri – en konstnärlig kameleont
    Det är premiär för filmen 100 ÅRSTIDER . Upphovsmannen har gått från dansare till multikonstnär. Möt regissören Giovanni Bucchieri i en personlig intervju med Dansportalen.

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil