Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Last Boy Left

Left är ett solo med Emilie Leriche. Foto Danijel Bogdanic

10 okt
2022

Dansfest i nord målar med bred pensel

Vi startar med film, två premiärer. I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och koreografi av danskonstnären Pascal Marty. Medverkande i filmen är Pascal Marty och Emilie Leriche. Den andra filmen var en dokumentär av filmaren Håkan Larsson som skildrar Dans i Nords Norrbottenturné 2020.

Filmaren Shawn Fitzgerald Ahern har en gedigen meritlista, och det är en bedrift av Dans i Nord att ha lockat honom ända till nordligaste Sverige. Han kan ståta med två Oscarsvinster i klassen Mayor Motion pictures och tre Grammynomineringar. Hans dansfilmer har vunnit priser över hela världen.

Pascal Marty har arbetat i bland annat Genève och Göteborgsoperans danskompani. Han har som koreograf skapat flera verk för Dans i Nord.

Filmen ”The last boy left” är en fängslande resa ut i ett land av tomhet, ett sökande efter något för alltid förlorat. Stilen är drömsk. Via en övervintrad bensinmack hamnar vi i skogen, en svart ren visar sig mirakulöst och ser nyfiket på dansaren i skogen, Pascal Marty. Emelie Leriche som kvinnan i filmen har en nedtonad stil men är en god skådespelare såväl som dansare. Kvalitén är hög. Man söker spår i rester och ruiner av det som en gång blomstrade.

Last Boy Left

The last boy left. Foto Danijel Bogdanic

Det är hjärtskärande att titta in i den vackra gymnastiksalen i den skola där till sist den enda eleven fanns kvar, ”The last boy left”. Fotot av Danjel Bogdanic är fint och känsligt. Att dessa internationella artister funnit inspiration här uppe i den underbara men ibland karga miljön är riktigt intressant för framtiden. Kostymerna skapades av Maria Sjödin och transporterades från Göteborg i stora lådor, ett speciellt företag med tanke på volymen.

För den som är nyfiken finns möjlighet att se filmen den 18 november i Gottsunda, utanför Uppsala.

Film nummer två var världspremiär av dansdokumentären ”Vem är till för vem?” av filmaren Håkan Larsson från Dans i Nords Norrbottensturné 2020. Dokumentären av Håkan Larsson skildrade Dans i Nords verksamhet, kultur i glesbygd. absolut intressant men mer upplysande än upphetsande. Vi fick emellanåt lyssna till kommunpolitikers utsagor och hoppas att deras mål och mening kan förverkligas.

Rennie Mirro

"Dansa Rennie". Foto Markus Gårder

Rennie Mirro – "Dansa Rennie"
Följ med när Rennie Mirro tar oss med bakom kulisserna! Att vara dansare har alltid varit en stor del av Rennies identitet, nu reflekterar han kring livets olika faser, om hur åldrandet kan påverka ens yrkesroll och om utmaningarna att hitta en ny roll i nya sammanhang. Folkkära Rennie Mirro tar med publiken bakom fasaden i en nästan fullsatt Black Box, Acusticums teaterlokal.Vi får ta del av artisten i en modig, självbiografisk föreställning som borde intressera långt fler än de som kommer!Rennie Mirro kastar sig ut och blottar sina inre frågetecken i en fiktiv terapisession. Där hamnar vi i ett utlämnande av demoner och mening i livet. Dansen som kan vara den meningen, men sen då? ”Dansa Rennie” har turnerat med Riksteatern hela våren, kanske återstår några stopp.

Det är oavbrutet spännande, han avbryter med dans, sång och stepp. Den stora scenvanan kommer fram, dansaren Rennie Mirro har utvecklats till en mångsidig artist och skådespelare. Rennie är ju också en entertainer som vi inte visste att vi behövde! Men när vi ser honom dansa och hör honom sjunga, då vet vi! Det är högklassigt! Man kan tro att det riktar sig till en smal publik men då tar man miste.

Föreställningen visar sig vara allmänmänsklig och belyser uppenbara problem som verkligen många fler män, men även kvinnor borde se och känna igen sig i. De som vill kan också få njuta av Roxy Storband med Rennie som vokalist efter föreställningen, tjusig bonus med smokingen på.”Left” är ett solo för Emilie Leriche där mellanrummen undersöks, att vara mittemellan.

Publikintro DIN

Dans i Nords publikintro från Luleå kulturhus. Foto DIN

Det är ett heroiskt uppdrag att fylla Norrland regioner med danskultur. Görs det med så hög klass som Dans i Nord lyckas med önskar man att många fler Jokkmokksbor skulle ta vara på tillfällena som ges.

Hela programmet Beyond Words, som även innehåller s.k. poesi-bubblor har en lång upphovslista med samarbeten med Franska institutet, Claire-Marie Osta, Didier Chape, Xavier Ferla, Rebecca Albrektsson, Guillame Gallienne, Piteå danskedja, Kalix och Kiruna kulturskolor.

Truly Madly

Truly, Madly. Foto Dans i Nord

Truly, Madly”
Joseph Sturdy har koreograferat Truly, Madly, för de fem dansare som utgör Dans i Nord. De är redan nämnda Emilie Leriche, Delia Albertini, Erik Åhl, Reiko Ohta, Daniele Badagliacca och Olivia Blanch. Stycket inspirerat av och är ett abstrakt destillat av den klassiska baletten Giselle i modern stil. Vi får inga tyllkjolar men en fysisk tolkning av kärlek mot allt förnuft.

Musiken är känsligt klippt mellan Adolphe Adams klassiska Giselle och Jerome Marchands komposition. Med ett par invändningar: allt eller nästan allt behöver inte göras i slow motion…? Ljusmässigt saknas lite mer variation, vila från motljus och dimma, några ögonblick av klarhet hade gjort gott.

Den för balettälskare välkända ”storyn” som grund är koreografiskt intressant, med mjuka och dynamiska rörelser. De skickliga dansarna ger verket laddning med sin ungdom och passion. Rörelsemässigt finns ett flyt och det hela känns stundvis rent imponerande.

Fordlandia

Lucia Lacarra och hennes partner Mathew Goldeing i Fordlandia. Foto Leszek Januszewski

Till sist föreställningen ”Fordlandia” i Luleås stora och vackra kulturhus med andlös utsikt över hamnen och aftonhimlen från foajén. Höga förväntningar på det stora anslaget mynnar ut i en viss besvikelse.

Här möter internationella stjärnor ny publik. Lucia Lacarra och hennes partner Mathew Goldeing har tillsammans med fyra koreografer skapat ett verk under pandemin som också är präglat av det.

Även här möts vi av en delvis filmad föreställning. Den tomma teatern, den tysta salongen, scenens oanvända yta. Sedan följer en serie pas de deux, med de två förstklassiska dansarna.

Dessa delar har namn som Stillness, Close, Snow Storm, Fordlandia, Pile of dust samt After the rain. Fyra koreografer med musik av Chopin, G. Sviridov, J.Johansson och A. Part. De fyra är Christopher Wheeldon, Anna Hop, Juanjo Arques och Yuri Possokhov.

Tekniken är oantastbar, de två är samdansade, vi bjuds på tåspetsskor och höga lyft i klassisk stil, men även bara fötter.

Men helhetsintrycket blir pretentiöst, splittrat mellan de fyra olika koreografernas uttryck. Det är mycket symbolik men det är svårt att bli gripen på djupet. Dessutom är verket en aning för långt, som så ofta sker.

Truly Madly

Truly, Madly. Foto Dans i Nord

Den stora behållningen av Dansfesten i Nord 2022 är filmen ”The Last boy left” och ”Truly, Madly” med dess unga duktiga dansare.

Norrbotten tar avsked med flammande höstfärger och jag får tanken om kanske ett gästspel på Dansens hus? Norrbotten är också Sverige, halva Sverige.

Marie Louise Waldenström
Piteå


 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil