Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Cabaret1 GO

CabaretBerlin 1930, nazisterna gör intåg. Foto Lennart Sjöberg

01 okt
2022

Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!

Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – och inga mer Covid-nedstängningar.

För två år sedan, i september 2020, var det första premiärdatumet för Cabaret på Göteborgsoperan. Sedan slog Covid till och premiären fick skjutas upp ytterligare en månad. Jag gjorde en längre intervju med Tobias Ahlsell som spelar Cliff två dagar innan den andra planerade premiären. Dagen efter stängdes hela operahuset ner.

Men nu är det dags – den 1 oktober – ska Sally Bowles äntligen välkomna GöteborgsOperans publik.

Cabaret2 GO

Cabaretorkestern på Kit Kat. Foto Lennart Sjöberg

Dansportalen har träffat koreografen för uppsättningen, Rebecca Howell.

Cabaret utspelar sig i Berlin i Början av 30-talet. Vad finns det för likheter med Göteborg 2022?
Det är intressant för Cabaret var kanske från början mer en historisk reflektion, men ju mer man funderar på tillståndet i hela Europa, eller i världen, inser man att den kanske inte någonsin varit så aktuell och relevant. Det politiska landskapet har förändrats i väldigt många länder, man kan se på det senaste valet i Sverige…

Visst, det kan vara 30-talet om man ser på dekoren, men historien är nästan kusligt närvarande just nu. Jag tror faktiskt att bara sedan 2020 har det skruvats till ännu mer. Det har blivit en mer global fråga som accelererat. Det är skrämmande.

Rebecca Howell GO Cabaret

Rebecca Howell. Foto Lennart Sjöberg

Cabaret är ju en av världens mest kända och älskade musikaler, vad beror det på tror du?
Jag tror att man kan relatera till historien. Vem som helst, oberoende av bakgrund, utbildning, förståelse av teater och dans kan ta till sig historien. Hjärtat i Cabaret, oavsett hur den sätts upp, skapar ett tryggt rum, ett rum dit alla är välkomna, där alla kan vara som de vill vara. Sen tror jag att det är viktigt för människor, att det finns den sortens yttrandefrihet, det berör folk.

De hittar sig själva och blir representerade på olika sätt. Och musiken så klart! Musiken är så klokt skriven. Den är intelligent både textmässigt och musikaliskt. Dansen och koreografin blir ytterligare ett narrativ, samtidigt så är det underhållande.

Cabaret 3 GO

Akrobaterna på Kit Kat. Foto Lennart Sjöberg

När du gjorde koreografin, hur mycket inspirerades du av tidigare uppsättningar och framför allt av Bob Fosses film från 1972 med Liza Minelli?
Det är svårt för om man vuxit upp med Cabaret så var det ju alltid Liza Minelli som var hjältinnan. Och när folk har frågat mig så undrar de, använder du svarta stolar? Jag kan aldrig tävla med dem så jag tänker inte ens försöka. Men jag har försökt att tänka annorlunda.

Detta är ett helt annat rum, den intima cabaretscenen som finns både i filmen och i många tidigare uppsättningar är inte samma sak som Göteborgsoperans stora scen. Det är en enormt stor scen så jag var tvungen att tänka om. Man måste förstora allting och hur skulle jag få den att fungera i detta stora rum?

Nu har det blivit som en cirkusarena istället, vilket har tillåtit mig att helt och hållet göra om vissa saker. Jag har fått friheten att helt och hållet släppa vissa idéer eftersom omständigheterna i rummet är så annorlunda.

Finns de svarta stolarna med …?
Det finns stolar på borden, men mer berättar jag inte, säger Rebecca och brister ut i gapskratt.

Cabaret4 GO

Cirkusscen på klubb Kit Kat. Foto Lennart Sjöberg

Idéen med att låta vissa ur publiken sitta på scenen, hur kom den till?
Idéen var att få en känsla av ”oss” och precis som de första raderna Willkommen, Bienvenue, Welcome, ska man kunna känna att alla är en del av klubben, en del av Kit Kat så barriären mellan de på scenen och publiken ska suddas ut.

Du är koreografen till föreställningen. Vad handlar dansen om här?
Det som skiljer den här koreografin från andra är att ibland är den väldigt ren och klinisk för att sedan plötsligt brytas upp. Koreografin är också verkligen individuell och snuddar ibland vid galenskap. Rolighet finns som kärna, en humor mellan dansarna. Den tillåter olikheter mellan människor och extremiteter så den känns inte formell. Och så finns det också en kontrasterande musik till detta, nazisternas, det totalitära som står helt i motsats. Det finns många stilar, många smaker, många influenser, det är det jag har försökt skapa. Så förhoppningsvis är det också vad det blev, inte en speciell stil.

Det svåraste för dansarna kanske är närmandet till cirkus, akrobatiken. Men det har varit väldigt roligt att lära känna ensemblen. Från början trodde de nog att jag var lite knäpp, men nu har de vant sig vid mig.

Cabaret5 GO

Sally Bowles (Kerstin Hilldén) på Kit Kat. Foto Lennart Sjöberg

Vad har varit det mest utmanande med koreografin?
Frågan är utmanande… koreografi är nog, om man bryter ner det hela, tjugofem procent skapande och sen är resten personkemi. För du kan ha världens bästa idéer i huvudet, men de måste komma till och ut genom dessa människor. Och i olika människors kroppar ser det olika ut. Så när det blir en ny casting måste allt tänkas och göras om på ett plan och det är kanske det mest utmanande.

Till sist, hur gör man för att ”komma igen”, få ny energi med en uppsättning som fått två premiärer uppskjutna?
Naturligtvis är det helt utmattande, allas entusiasm ska bara läggas på hyllan. Å andra sidan, finns det en positiv sida av detta. Så många gånger under ens karriär har man skapat en show och är jättelycklig för att man klarade det, gick iland, och sen kommer man tillbaka några år senare och ser den och tänker: åh, jag skulle kanske gjort det eller det annorlunda…

Cabaret6 GO

Grönsakshandlaren, herr Schultz, framför sin affär, med Fräulein Schneider i bakgrunden – Siw Erixon och Lars Hjertner. Foto Lennart Sjöberg

Tänker man efter så fick vi faktiskt en möjlighet att få lite tid, luta oss bakåt och få ett nytt perspektiv. När man jobbar med en föreställning är man så inne i den och man har ofta inga andra alternativ eller svar som gör den bättre, så detta är i själva verket första gången som vi har haft möjlighet att få extra tid och fundera över om vi hittat det bästa möjliga så det är på ett sätt väldigt intressant. En möjlighet. Mellan en tredjedel och en fjärdedel av dansarna är nya vilket också är bra, det har satt båten i gungning lite, den har inte bara stått still.

Vad hoppas du på inför premiären 1 oktober?
Ingen mer Covid-nedstängning! Kan du föreställa dig?!! Jag hoppas att det blir som vi vill att det ska bli, det är så mycket jobb nedlagt, för tredje gången försöker vi, människor har lagt ner hela sin själ för tredje gången. Jag hoppas att vi får njuta på scenen och att publiken får njuta och förstår vad vi vill säga. För det är en väldigt viktig pjäs.

Thérèse Eng
Göteborg


 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

 • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
  Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
  Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

 • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
  Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
  The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

 • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
  Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
  Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

 • 2022 års stipendiater och medaljör.
  Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
  2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

 • Askungen Woo Romano
  Colourful new Cinderella in Stockholm
  Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

 • Little Dragon
  Dansfestival förgyllde Göteborg
  Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

 • Peter Pan och Wendy
  Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
  ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil