Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Peter Pan och Wendy

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) och Wendy (Lana Persson) i Svenska Balettskolans uppsättning av Peter Pan och Wendy. Foto Tilo Stengel

20 maj
2022

Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen

”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever medverkan också den tidigare danssolisten från Kungliga Operan Joakim Stephenson som Kapten Krok och skådespelaren Peter Apelgren som Herr Smee.

Ett nyskapat verk koreograferat och regisserat av skolans konstnärliga chef Sebastian Michanek. Dansportalen har intervjuat danseleverna Jakob Köpf Lindström och Lana Persson som dansar Peter Pan och Wendy.

Peter Pan och Wendy Sebastian M

Peter Apelgren/Herr Smee, Sebastian Michanek och Kapten Krok/Joakim Stephenson. Foto Emmy Jonsson

Tidigare har Sebastian Michanek koreograferat Nötknäpparen för skolans elever. Det blev en stor publiksuccé som även sändes på SVT julen 2019. Peter Pan var planerad att framföras 2020 men pandemin satte stopp för det.

I Peter Pan dansas det till filmmusik. Sebastian Michanek har valt den med tanke på att den ska vara så beskrivande som möjligt och tillgänglig för publiken.

Peter Pan och Wendy lag 2

Alayna Raine Yafei Banks som Tigerlilja och Maxx Bran Pizarro som Peter Pan. Foto Tilo Stengel

Historien är baserad på författaren James Matthew Barries bok om Peter Pan och Wendy. Hans stora kärlek till barnen inspirerade honom till boken som kom att bli hans mest kända verk. Ett klassiskt äventyr som trollbundit barn och vuxna i mer än hundra år.

Scenografin står Emanuel Petterson för i samarbete med Sebastian Michanek. De skapade även scenografin till Nötknäpparen.

Peter Pan och Wendy

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) flyger över Kapten Krok (Joakim Stephenson) och hela besättningen på skeppet Jolly Roger. Foto Till Stengel

Äventyret börjar i familjen Darlings sekelskifteshem. Därifrån får publiken följa med på Peter Pans, Wendys och hennes bröders nattliga flygning ovan molnen till Landet Ingenstans.

Där finns Kapten Kroks stora piratskepp ”Jolly Roger” 10 meter brett 16 meter djupt och med en mast som sträcker sig högre upp än vad scenen kan visa. Här utkämpas en strid mellan Peter Pan med vänner och Kapten Krok med sina pirater.

Peter Pan och Wendy Sjörövare

Scenen är full av pirater med danselever från Svenska Balettskolan. Foto Tilo Stengel

Färden går sedan vidare till önskeöns magiska skog där barnen får uppleva Tingelings och andra féers magiska krafter. De möter också de borttappade pojkarna som har sitt gömställe i ett ihåligt träd.

Anna Melin som skapade kostymerna till Nötknäpparen har även skapat kostymerna till Peter Pan och Wendy. Det bjuds på traditionella kostymer i siden och tyll men också på spännande kostymer till invånarna i Landet Ingenstans. Tingeling och skogens älvor bär klassiska tutuer.

Dansportalen har intervjuat danseleverna Jakob Köpf Lindström och Lana Persson som dansar Peter Pan och Wendy. De går båda sitt femte år på Svenska Balettskolan och har tidigare dansat solistiska uppgifter i Nötknäpparen.

Peter Pan Lana Persson

Lana Persson som Wendy. Foto Tilo Stengel

Hur länge har ni repeterat era roller?
Jakob
:”Vi började repetera de roller vi har nu i februari i år. Våren 2020 började vi repetera andra roller men då blev det ju inte någon föreställning på grund av pandemin”

I den här föreställningen framförs flera olika dansstilar för att ge uttryck åt de olika karaktärerna. Vilka stilar dansar ni?
Lana: ”Vi dansar balett och en blandning mellan modern dans och street. Piraterna dansar scenisk folkdans.”

Vilken tycker ni är den största utmaningen med era roller?
Jakob:”För mig är det det teatrala, att alltid vara uttrycksfull med ansiktet också.”
Lana: ”Jag håller med Jakob om att det teatrala är svårt. För mig är det också svårt att blanda och snabbt byta mellan dansstilar. Jag har tåskorna på hela föreställningen så jag dansar modernt och street i dem vilket gör det lite svårare.”

I den här föreställningen är det en skådespelare som berättar handlingen hur fungerar det tillsammans med dansen?
Lana: ”Han berättar medan vi dansar. Dans och berättande sker parallellt”.

Peter Pan Jakob Körf Lindström

Jakob Köpf Lindström som Peter Pan. Foto Tilo Stengel

Ni flyger i den här föreställningen hur har ni förberett er?
Jakob: ”Vi har flugit lite tidigare men vi har vår första testflygning på teatern i nästa vecka. Vi har en sele på kroppen som är dold och som linan är fäst i. Selen är ganska tajt så det gör det lite svårare att röra sig. Vid några tillfällen mellan scenerna kan man lätta på selen eller ta av den.”

Har ni många kostymbyten under föreställningen?
Lana: ”Jag har flera byten. Jag byter till en trasig klänning när jag har blivit nedskjuten. Älvan Tingeling är svartsjuk på mig, hon vill ha Peter Pan för sig själv så hon ligger bakom nedskjutningen. I Nästa scen har jag ytterligare ett byte och i slutet byter jag tillbaka till min första klänning.”

Peter Pan och Wendy flyger med bröderna.

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) och Wendy (Lana Persson) med bröderna. Foto Tilo Stengel

När ni har lämnat sovrummet och landat på Kaptens Kroks skepp ”Jolly Roger” vad händer då
Jakob: ”Först gömmer vi oss. Sedan busar vi med piraterna och Kapten Krok som är en läskig karaktär. Vi tar hans mössa, det utbryter en strid och de skjuter med en kanon mot oss.”

Vad händer efter det?
Jakob
:”Vi landar i en skog där Peter Pan släpper ut älvan Tingeling ur en bur som hon fångats i tidigare i barnens sovrum. Det är också därför Peter Pan kommer dit för att ta med Tingeling tillbaka till Landet Ingenstans. I skogen dansar älvorna balett på tå. Därefter bjuder Tingeling in Peter Pan till ett pas de deux och efter det dansar han med Wendy vilket väcker svartsjuka i Tingeling”.

Älvorna i Peter Pan och Wendy

Älvor i skogen med Tingeling (Viola Jednell). Foto: Tilo Stengel

Det är totalt fem föreställningar dansar ni alla?
Lana
: ”Vi delar med andra elever. Vi dansar två tillsammans”.

Vad ska bli roligast med Peter Pan jämfört med annat ni har dansat?
Lana: ”Att vi ska flyga. Peter Pan och Wendy har ett pas de deux i luften i slutet av föreställningen.
Jakob: ”Ja det ska verkligen bli en speciell upplevelse”.

Peter Pan och Wendy kommer tillbaka redan nästa år och spelas då på Lorensbergsteatern 5-7 maj 2023.

Margareta Lidström
Göteborg
Lorensbergsteatern 20-23 maj 2022


 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil