Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Peter Pan och Wendy

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) och Wendy (Lana Persson) i Svenska Balettskolans uppsättning av Peter Pan och Wendy. Foto Tilo Stengel

20 maj
2022

Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen

”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever medverkan också den tidigare danssolisten från Kungliga Operan Joakim Stephenson som Kapten Krok och skådespelaren Peter Apelgren som Herr Smee.

Ett nyskapat verk koreograferat och regisserat av skolans konstnärliga chef Sebastian Michanek. Dansportalen har intervjuat danseleverna Jakob Köpf Lindström och Lana Persson som dansar Peter Pan och Wendy.

Peter Pan och Wendy Sebastian M

Peter Apelgren/Herr Smee, Sebastian Michanek och Kapten Krok/Joakim Stephenson. Foto Emmy Jonsson

Tidigare har Sebastian Michanek koreograferat Nötknäpparen för skolans elever. Det blev en stor publiksuccé som även sändes på SVT julen 2019. Peter Pan var planerad att framföras 2020 men pandemin satte stopp för det.

I Peter Pan dansas det till filmmusik. Sebastian Michanek har valt den med tanke på att den ska vara så beskrivande som möjligt och tillgänglig för publiken.

Peter Pan och Wendy lag 2

Alayna Raine Yafei Banks som Tigerlilja och Maxx Bran Pizarro som Peter Pan. Foto Tilo Stengel

Historien är baserad på författaren James Matthew Barries bok om Peter Pan och Wendy. Hans stora kärlek till barnen inspirerade honom till boken som kom att bli hans mest kända verk. Ett klassiskt äventyr som trollbundit barn och vuxna i mer än hundra år.

Scenografin står Emanuel Petterson för i samarbete med Sebastian Michanek. De skapade även scenografin till Nötknäpparen.

Peter Pan och Wendy

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) flyger över Kapten Krok (Joakim Stephenson) och hela besättningen på skeppet Jolly Roger. Foto Till Stengel

Äventyret börjar i familjen Darlings sekelskifteshem. Därifrån får publiken följa med på Peter Pans, Wendys och hennes bröders nattliga flygning ovan molnen till Landet Ingenstans.

Där finns Kapten Kroks stora piratskepp ”Jolly Roger” 10 meter brett 16 meter djupt och med en mast som sträcker sig högre upp än vad scenen kan visa. Här utkämpas en strid mellan Peter Pan med vänner och Kapten Krok med sina pirater.

Peter Pan och Wendy Sjörövare

Scenen är full av pirater med danselever från Svenska Balettskolan. Foto Tilo Stengel

Färden går sedan vidare till önskeöns magiska skog där barnen får uppleva Tingelings och andra féers magiska krafter. De möter också de borttappade pojkarna som har sitt gömställe i ett ihåligt träd.

Anna Melin som skapade kostymerna till Nötknäpparen har även skapat kostymerna till Peter Pan och Wendy. Det bjuds på traditionella kostymer i siden och tyll men också på spännande kostymer till invånarna i Landet Ingenstans. Tingeling och skogens älvor bär klassiska tutuer.

Dansportalen har intervjuat danseleverna Jakob Köpf Lindström och Lana Persson som dansar Peter Pan och Wendy. De går båda sitt femte år på Svenska Balettskolan och har tidigare dansat solistiska uppgifter i Nötknäpparen.

Peter Pan Lana Persson

Lana Persson som Wendy. Foto Tilo Stengel

Hur länge har ni repeterat era roller?
Jakob
:”Vi började repetera de roller vi har nu i februari i år. Våren 2020 började vi repetera andra roller men då blev det ju inte någon föreställning på grund av pandemin”

I den här föreställningen framförs flera olika dansstilar för att ge uttryck åt de olika karaktärerna. Vilka stilar dansar ni?
Lana: ”Vi dansar balett och en blandning mellan modern dans och street. Piraterna dansar scenisk folkdans.”

Vilken tycker ni är den största utmaningen med era roller?
Jakob:”För mig är det det teatrala, att alltid vara uttrycksfull med ansiktet också.”
Lana: ”Jag håller med Jakob om att det teatrala är svårt. För mig är det också svårt att blanda och snabbt byta mellan dansstilar. Jag har tåskorna på hela föreställningen så jag dansar modernt och street i dem vilket gör det lite svårare.”

I den här föreställningen är det en skådespelare som berättar handlingen hur fungerar det tillsammans med dansen?
Lana: ”Han berättar medan vi dansar. Dans och berättande sker parallellt”.

Peter Pan Jakob Körf Lindström

Jakob Köpf Lindström som Peter Pan. Foto Tilo Stengel

Ni flyger i den här föreställningen hur har ni förberett er?
Jakob: ”Vi har flugit lite tidigare men vi har vår första testflygning på teatern i nästa vecka. Vi har en sele på kroppen som är dold och som linan är fäst i. Selen är ganska tajt så det gör det lite svårare att röra sig. Vid några tillfällen mellan scenerna kan man lätta på selen eller ta av den.”

Har ni många kostymbyten under föreställningen?
Lana: ”Jag har flera byten. Jag byter till en trasig klänning när jag har blivit nedskjuten. Älvan Tingeling är svartsjuk på mig, hon vill ha Peter Pan för sig själv så hon ligger bakom nedskjutningen. I Nästa scen har jag ytterligare ett byte och i slutet byter jag tillbaka till min första klänning.”

Peter Pan och Wendy flyger med bröderna.

Peter Pan (Jakob Köpf Lindström) och Wendy (Lana Persson) med bröderna. Foto Tilo Stengel

När ni har lämnat sovrummet och landat på Kaptens Kroks skepp ”Jolly Roger” vad händer då
Jakob: ”Först gömmer vi oss. Sedan busar vi med piraterna och Kapten Krok som är en läskig karaktär. Vi tar hans mössa, det utbryter en strid och de skjuter med en kanon mot oss.”

Vad händer efter det?
Jakob
:”Vi landar i en skog där Peter Pan släpper ut älvan Tingeling ur en bur som hon fångats i tidigare i barnens sovrum. Det är också därför Peter Pan kommer dit för att ta med Tingeling tillbaka till Landet Ingenstans. I skogen dansar älvorna balett på tå. Därefter bjuder Tingeling in Peter Pan till ett pas de deux och efter det dansar han med Wendy vilket väcker svartsjuka i Tingeling”.

Älvorna i Peter Pan och Wendy

Älvor i skogen med Tingeling (Viola Jednell). Foto: Tilo Stengel

Det är totalt fem föreställningar dansar ni alla?
Lana
: ”Vi delar med andra elever. Vi dansar två tillsammans”.

Vad ska bli roligast med Peter Pan jämfört med annat ni har dansat?
Lana: ”Att vi ska flyga. Peter Pan och Wendy har ett pas de deux i luften i slutet av föreställningen.
Jakob: ”Ja det ska verkligen bli en speciell upplevelse”.

Peter Pan och Wendy kommer tillbaka redan nästa år och spelas då på Lorensbergsteatern 5-7 maj 2023.

Margareta Lidström
Göteborg
Lorensbergsteatern 20-23 maj 2022


 • New talents Operan 231023
  New talents join the Royal Swedish Ballet
  Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil