Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

ProDance1

Danskompaniet Kielos dansare, Laura Kaljunen, Nasa Abibo Baptista Baldé och Aino Louhivaara i Maria Beseghis koreografi One Step from Freedom. Foto Susanna Reitamo

29 apr
2022

Helsingfors: Festgala med många stipendiater

Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendier stödja aktörer inom dansen i landet, samtidigt som medlemmarna skall ha möjligheten att njuta av danskonst, att träffa varandra och också artister i de olika evenemangen.

ProDance Mourning

Mourning (kor. Kasperi Kolehmainen) dansat till musik av Johann Sebastian Bach med inlevelse av Operabalettskolans Aino Stenroos, Anni Martinsen, Elsa Young, Heini Anttila, Hilla Vaara, Karin Jacobs, Pihla Seppänen, Saga Katz, Selma Onttonen, Sofia Repo och Tuuli Ezer. Foto Susanna Reitamo

Förutom den årliga galan träffas man exempelvis före julen vid Teatermuseet i syfte att förutom att bidra till stipendiekassan ha en så kallad lilljul med mat och program. Museet har en avdelning för dans, och nyligen valdes en ny chef med bred kännedom inom området, fil.dr Johanna Laakkonen. Också resor hör till utbudet.

Vid galan utdelas stipendierna av föreningen och även av andra som vill främja danskonsten och dess utveckling. Biljettinkomsterna går oavkortade till stipendierna, och artisterna stöder verksamheten genom att uppträda gratis.

Det gjorde också damerna som i sin tur intog scenen efter de första numren, föreningens ordförande Maija Nikkonen-Hilli som hälsade alla välkomna, och kvällens konferencier Minna Tervamäki. Hon är känd för att ha gjort en fin dansarkarriär vid Nationalbaletten, och efteråt aktivt medverkat inom dansen. Först visades en video om verksamheten genom åren med namnen på dem som fått stipendier och fått dela på 300 000 euro sedan 1972.

Prodance Conserto in D-major

Concerto in D-major dansades av studeranden vid Helsingfors dansinstitut Olivia Huttu, Elina Hyytinen, Matleena Lundelin, Mwanana Mjengwa, Iiris Nissinen och Joanna Salmikannas. Foto Susanna Reitamo

Det var förtjusande små flickor från Esbo dansinstitut som sedan uppträdde i ett dansnummer – Lumikeijut av Kati Nyyssönen – Sara Ansinn, Nanna Juhala, Ella Kardes, Ansa Konstig, Minttu Linnaluoma, Saini Marin, Lara Metsäranta, Jessica Purontaus, Miriam Seto, Zhan-Yi Wang, Maija Westerlund.

Det är glädjande att få se så här vältränade barn – de var elva unga snöälvor i åldern 10-11, och dansade i en koreografi som fullkomligt passade dem. Repetitören hade gjort ett gott jobb.

Concerto in D-major (kor. Anne-Marie Ludwig) med sex unga dansstuderande från Helsingfors dansinstituts specialutbildning strålade i sitt nummer – Olivia Huttu, Elina Hyytinen, Matleena Lundelin, Mwanana Mjengwa, Iiris Nissinen, Joanna Salmikannas. Repetitörerna Marianna Rumjantseva och Anandah Kononen, båda med en tidigare karriär vid Operan, kan sin sak. Som Minna Tervamäki framhöll är repetitörens arbete högst värdefullt. Som hon sade är det precis denna person som är länken mellan koreografin och dansarna, som bidrar till att vi kan njuta av ett nummer koreograferat av en skicklig koreograf och dansat av kunniga och uttrycksfulla dansare.

Bekanta Bond-pas de deuxet med entrén och adagiot ur Giselle var fräscht uppfört med passande hängivenhet av unga Pinja Intke och Arne Estlander från balettskolan vid Nationalbaletten.

ProDance Sylvia2

Pas de deux ur baletten Sylvia, Rebecca King och Sergej Popov. Foto Susanna Reitamo

I föreställningen sågs denna gång ovanligt många nummer av dansstuderande, men kvällens clou var dock de nummer som utfördes av professionella artister.

När Nationalbalettens toppdansare Rebecca King och Sergej Popov uppenbarade sig för oss med sin Sylvia pas de deux (kor. Georgij Aleksidze) kändes det som en höjdpunkt som man alltid väntar sig att få se i en galaföreställning. Det har tidigare varit vanligt att ett par som detta uppträder i två nummer men denna gång sågs dansarna bara i detta enda. Rebecca King – som nyligen tilldelades titeln premiärdansare i samband med en föreställning av Sibeliusbaletten vid Operan – hade bakom sig en ovanlig period. Hon hade hunnit dansa Aino Sibelius roll – den andra huvudrollen i baletten – utöver de kvällar hon skulle uppträda också de kvällar då två andra rollinnehavare skulle ha varit i elden. Samtidigt repeterades en kommande ny premiär av Svansjön.

ProDance Tamara Rasmussensskola

Tamara Rasmussenskolans studerande i explosiv fart i Kadun lapset (kor. Vivianne Budsko-Lommi), en studie om livet av de unga på gatan. Foto Susanna Reitamo

Numret med motivet barn på gatan, Kadun lapset av Vivianne Budsko-Lommi, dansat av Tamara Rasmussen Institutets lärare och studerande, bland andra dansaren och skådespelaren Misa Lommi, var effektivt och flödet igenom fint.

I moderna nummer av artisterna med en grund i baletten var Atte Kilpinens egna Op.39 och Sofia Ruijas Tanssijan puhe. Kilpinen dansar som solist vid Hamburgoperan men är intresserad av att jobba med till exempel Tero Saarinen på hemmaplan. Hans väg uppåt har varit snabb vilket inte är att undra på. Sofia Ruija å sin del är en kunnig och intressant dansare, hon intar scenen så fort hon bestiger den. Motivet med koreografin var en dansares tal, ett mångfacetterat sådant i detta ganska speciella verk av Reija Wäre.

ProDance Alte

Atte Kilpinen koncentrerar sig i sin koreografi Op. 39. Foto Susanna Reitamo

Vackert och fint koreograferat och dansat - med personlig karisma - var också Eeva Soinis och Lasse Sairelas eget verk Matka. Ordet betyder resa och kan uppfattas på flera sätt. Stämningen var mycket harmonisk.

ProDance Matka

Matka – Eeva Soini och Lasse Sairela på en resa. Foto Susanna Reitamo

Rytmisk flamenco sågs i koreografin Maailmasta, översatt betyder det ”ur världen”. Kaari Martin dansade sin egen, ganska långa koreografi, djupt förinnerligad som typiskt är i genren, ackompanjerad av Roni Martin och Erno Haukkala.

På grund av pandemin kunde galan inte ordnas på två år, och nu ville man presentera också mottagarna av stipendier från året 2020 som fick mottaga sina diplom nu. En ganska lång kväll blev det!

Anita Jokela
Helsingfors

ProDance Sofia Ruija

Tanssijan puhe. Dansaren Sofia Ruija uttryckte koreografen Reija Wäres replik. Foto Susanna Reitamo

Stipendier 2022 utdelade av föreningen Pro Dance

Fonden Arjanne och Pro Dance till följande för sina livsgärningar:
Marjo Kuusela, akademiker i konst, grundaren av Dansteater Raatikko (50 år)
Maria Tamminen, dansare vid Nationalbaletten, blivande pensionär med över 1600 föreställningar under karriären

Stipendier utdelade av övriga aktörer
Marianna Rumjantseva stipendium:
Noora Kuurne, balettpedagog

Olli Vasa stipendier:
Elina Hyytinen, dansstuderande vid Helsingfors dansinstitut
Elsa Young, dansstuderande vid Nationaloperans och -balettens balettskola

Jyrki Arjanne stipendier:
Anni Jokimies, free lance dansare
Laura Kaljunen, free lance dansare
därtill ett bidrag till
Rasmus Ahlgren, dansare från Permoperan som nyligen flyttat till Nationalbalettens ungdomsgrupp

Lucia Nifontova stipendier:
Liisa Palin, före detta dansare vid Nationalbaletten och danspedagog vid Balettläroanstalten, samt för många förtroendeuppdrag
Rasmus Ahlgren, dansare vid Nationalbalettens ungdomsgrupp

Jari Harmoinen stipendium:
Arne Estlander, dansstuderande vid Nationaloperans och –balettens balettskola

Mikko Nissinen stipendium (Bostonbaletten):
Arne Estlander, dansstuderande vid Nationaloperans och –balettens balettskola
Sofia Repo, dansstuderande vid Nationaloperans och –balettens balettskola

ProDance Karl Hedman

Karl Hedman med en lång och fin karriär i Nationalbaletten, och numera som pedagog, valdes till stipendiemottagare 2020 – men priset delades ut först nu. Ordförande Maija Nikkonen-Hilli presenterar hans meriter för publiken. Foto Susanna Reitamo.


 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

 • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
  Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
  Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

 • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
  Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
  The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

 • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
  Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
  Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

 • 2022 års stipendiater och medaljör.
  Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
  2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

 • Askungen Woo Romano
  Colourful new Cinderella in Stockholm
  Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

 • Little Dragon
  Dansfestival förgyllde Göteborg
  Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

 • Peter Pan och Wendy
  Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
  ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil