Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Kungsbacka1

Haruka Sassa i Törnrosa från galan 2019. Foto Fabian Kries

15 jan
2022

Dans på högsta nivå

Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags igen, för Balettgala 2022 på fina Kungsbacka teater.

Bakom dessa balettgalor står Hovdansös Johanna Björnson som tagit hjälp av sin tidigare kollega Heléne Friberg. De känner varandra sedan de var elever i dåvarande Kungliga Teaterns Balettelevskola. De debuterade också samtidigt i rollen alla ballerinor drömmer om, som Odette-Odile i Svansjön.

När de många år senare och var för sig konstaterat att det inte längre går att se klassisk balett utanför Stockholm så fann de varandra igen.

Johanna hade tidigare på egen hand arrangerat en mindre gala i Varberg. Men hon ville mer. Hon ringde sin barndomsvän som sedan länge bor i Göteborg och Kungsbacka, för hjälp med finansiering och marknadsföring. Heléne föreslog en bättre scen för dans och hade idéer kring hur galan kunde ramas in. Och så kom det sig att Johanna stod för det konstnärliga och allt som skedde på scenen medan Heléne svarade för allt runt omkring.

Många utmaningar

Tjejerna startade alltså med en massa idéer och en stark vision om att återta den klassiska baletten till västkusten. Men de skulle få möta många utmaningar och tvivlare.

Enda chansen att kunna engagera de främsta dansarna från de nordiska nationalbaletterna är att vänta ut teatrarnas säsongsslut, och "fånga" dansarna medan de ännu är i form och innan både de och publiken försvinner på semestrar och resor. Dansarna skulle också behöva repetera under säsong på lediga stunder. Så ”fönstret” var enormt litet, det gällde att hitta ett ledigt datum i veckan före midsommar.

Kungsbacka3

Korsaren Jonatan Davidsson och Haruka Sassa från galan 2019. Foto Fabian Kriese

När tjejerna ville hyra teatern blev de avrådda. Personalen trodde, lika lite som kommunen där de sökte pengar, på att de skulle kunna sälja biljetter till en balettföreställning precis innan midsommar.

De hade noll kronor i startkapital. Men där fanns också en kär man; Johannas make Gordon Lahnborg ställde upp som producent och garant.

Men även om alla biljetter skulle sälja slut, så skulle det inte räcka för att täcka kostnaderna för hyra av teatern med tekniker, ljus och dansmatta, musik- och koreografirättigheter, kostymer och repetitionssalar, resor, hotell och den största posten; dansarnas gager.

Uppförsbacken var också stor att få ut budskapet om en ny, helt oetablerad balettgala och få publiken – om än balettälskare – att hitta till Kungsbacka teater. Pressbilder, annonsering, pr, poster, programblad och inramning av galan för att skapa den rätta helhetsupplevelsen behövdes också.

Dansen finns för alltid i deras hjärtan

Efter sin egen danskarriär har Johanna koreograferat en mängd egna dansverk och driver Dansessens, en egen dansstudio där hon coachar unga dansare. Heléne fick en kort danskarriär pga skada, och har istället för att kommunicera kreativt från scenen jobbat som copywriter och projektledare för kända varumärken och företag.

Kungsbacka4

Desislava Stoeva och Gabriel Barrenengoa i Svansjön från galan 2019. Foto Fabian Kriese

Alla som brinner för något vet att hinder är till för att övervinnas. Sagt och gjort, Johanna satte ihop ett program som bjöd publiken på en estetisk mix av älskade avsnitt ur bland annat Törnrosa, Svansjön och Korsaren, Sylfiden, Döende svanen och Nötknäpparen samt egen koreografi och modern nutida dans av inbjudna gästkoreografer och artister. Och Heléne såg till att Balettgala 2019 såldes till sista stolen.

Överträffade allas förväntningar

Gensvaret var enormt! Succé och strålande recensioner. Publiken kom från både när och fjärran. Dansarna var lyckliga att få synas och möta en så engagerad publik på en fin teater, som jublande över det roligaste projekt de haft.

Johanna hade lyckats göra en gala som attraherade publik i alla åldrar, från förstagångsbesökare till de kunnigaste balettfansen. Upplägget var vackert och underhållande med inslag av såväl komik som seriösa ämnen. Och publiken guidades genom galan på ett lättsamt och pedagogiskt sätt av Heléne.

"En dansares karriär är så kort, jag vill göra vad jag kan för att hålla den klassiska baletten levande genom att ge skickliga dansare fler chanser att kunna bjuda på sin konst," säger Johanna Björnson.

På scenen var det 42 år mellan den yngsta och äldsta dansaren. Johanna och Heléne ville ge unga lovande elever chans att lära och uppträda tillsammans med professionella artister lika mycket som att ge de främsta dansarna möjlighet att utveckla sitt artisteri, vilket utmynnade i ett inspirerande samarbete för alla.

Kungsbacka5

Jonatan Davidsson och Haruka Sassa i Korsaren från galan 2019. Foto Christofer Friberg

”Balett är tredimensionell, dans ska ses live. Jag vill ge publiken en helhetsupplevelse ända från att kunna dansarnas förberedelser fram till att man sitter i salongen och långt därefter,” säger Heléne.

"När kommer nästa gala?"

Efter deras första gemensamma balettgala har Johanna och Heléne fått den frågan otaliga gånger. De har helt enkelt bevisat att det finns en stor publik i vårt land som längtar efter att kunna se balett på högsta nivå.

Deras tanke var att göra en ny gala 2021. Men pandemin har gjort att både dansare och publik får hålla ut tills teatrar och scener kan öppnas för fullt igen.

Men nu är behovet av dans så uppdämt hos publiken och nästintill ett måste för att unga och skickliga dansare ska ha en framtid och få chans att möta en hungrande publik. Nu hoppas tjejerna på att näringslivet och de som kan bidra förstår vikten och betydelsen av ett levande kulturliv – när det behövs som mest! Vet du någon som vill stödja projektet så hör gärna av dig. Tjejerna har i vart fall sitt mål klart.

Den 22 juni kl 19.00 ska ridån gå upp för Balettgala 2022 på Kungsbacka teater. Alla som vill se klassisk balett på högsta nivå är då varmt välkomna! Biljetter kan redan bokas nu.

Redaktionen
15 jan 2022


 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil