Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Kungsbacka1

Haruka Sassa i Törnrosa från galan 2019. Foto Fabian Kries

15 jan
2022

Dans på högsta nivå

Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags igen, för Balettgala 2022 på fina Kungsbacka teater.

Bakom dessa balettgalor står Hovdansös Johanna Björnson som tagit hjälp av sin tidigare kollega Heléne Friberg. De känner varandra sedan de var elever i dåvarande Kungliga Teaterns Balettelevskola. De debuterade också samtidigt i rollen alla ballerinor drömmer om, som Odette-Odile i Svansjön.

När de många år senare och var för sig konstaterat att det inte längre går att se klassisk balett utanför Stockholm så fann de varandra igen.

Johanna hade tidigare på egen hand arrangerat en mindre gala i Varberg. Men hon ville mer. Hon ringde sin barndomsvän som sedan länge bor i Göteborg och Kungsbacka, för hjälp med finansiering och marknadsföring. Heléne föreslog en bättre scen för dans och hade idéer kring hur galan kunde ramas in. Och så kom det sig att Johanna stod för det konstnärliga och allt som skedde på scenen medan Heléne svarade för allt runt omkring.

Många utmaningar

Tjejerna startade alltså med en massa idéer och en stark vision om att återta den klassiska baletten till västkusten. Men de skulle få möta många utmaningar och tvivlare.

Enda chansen att kunna engagera de främsta dansarna från de nordiska nationalbaletterna är att vänta ut teatrarnas säsongsslut, och "fånga" dansarna medan de ännu är i form och innan både de och publiken försvinner på semestrar och resor. Dansarna skulle också behöva repetera under säsong på lediga stunder. Så ”fönstret” var enormt litet, det gällde att hitta ett ledigt datum i veckan före midsommar.

Kungsbacka3

Korsaren Jonatan Davidsson och Haruka Sassa från galan 2019. Foto Fabian Kriese

När tjejerna ville hyra teatern blev de avrådda. Personalen trodde, lika lite som kommunen där de sökte pengar, på att de skulle kunna sälja biljetter till en balettföreställning precis innan midsommar.

De hade noll kronor i startkapital. Men där fanns också en kär man; Johannas make Gordon Lahnborg ställde upp som producent och garant.

Men även om alla biljetter skulle sälja slut, så skulle det inte räcka för att täcka kostnaderna för hyra av teatern med tekniker, ljus och dansmatta, musik- och koreografirättigheter, kostymer och repetitionssalar, resor, hotell och den största posten; dansarnas gager.

Uppförsbacken var också stor att få ut budskapet om en ny, helt oetablerad balettgala och få publiken – om än balettälskare – att hitta till Kungsbacka teater. Pressbilder, annonsering, pr, poster, programblad och inramning av galan för att skapa den rätta helhetsupplevelsen behövdes också.

Dansen finns för alltid i deras hjärtan

Efter sin egen danskarriär har Johanna koreograferat en mängd egna dansverk och driver Dansessens, en egen dansstudio där hon coachar unga dansare. Heléne fick en kort danskarriär pga skada, och har istället för att kommunicera kreativt från scenen jobbat som copywriter och projektledare för kända varumärken och företag.

Kungsbacka4

Desislava Stoeva och Gabriel Barrenengoa i Svansjön från galan 2019. Foto Fabian Kriese

Alla som brinner för något vet att hinder är till för att övervinnas. Sagt och gjort, Johanna satte ihop ett program som bjöd publiken på en estetisk mix av älskade avsnitt ur bland annat Törnrosa, Svansjön och Korsaren, Sylfiden, Döende svanen och Nötknäpparen samt egen koreografi och modern nutida dans av inbjudna gästkoreografer och artister. Och Heléne såg till att Balettgala 2019 såldes till sista stolen.

Överträffade allas förväntningar

Gensvaret var enormt! Succé och strålande recensioner. Publiken kom från både när och fjärran. Dansarna var lyckliga att få synas och möta en så engagerad publik på en fin teater, som jublande över det roligaste projekt de haft.

Johanna hade lyckats göra en gala som attraherade publik i alla åldrar, från förstagångsbesökare till de kunnigaste balettfansen. Upplägget var vackert och underhållande med inslag av såväl komik som seriösa ämnen. Och publiken guidades genom galan på ett lättsamt och pedagogiskt sätt av Heléne.

"En dansares karriär är så kort, jag vill göra vad jag kan för att hålla den klassiska baletten levande genom att ge skickliga dansare fler chanser att kunna bjuda på sin konst," säger Johanna Björnson.

På scenen var det 42 år mellan den yngsta och äldsta dansaren. Johanna och Heléne ville ge unga lovande elever chans att lära och uppträda tillsammans med professionella artister lika mycket som att ge de främsta dansarna möjlighet att utveckla sitt artisteri, vilket utmynnade i ett inspirerande samarbete för alla.

Kungsbacka5

Jonatan Davidsson och Haruka Sassa i Korsaren från galan 2019. Foto Christofer Friberg

”Balett är tredimensionell, dans ska ses live. Jag vill ge publiken en helhetsupplevelse ända från att kunna dansarnas förberedelser fram till att man sitter i salongen och långt därefter,” säger Heléne.

"När kommer nästa gala?"

Efter deras första gemensamma balettgala har Johanna och Heléne fått den frågan otaliga gånger. De har helt enkelt bevisat att det finns en stor publik i vårt land som längtar efter att kunna se balett på högsta nivå.

Deras tanke var att göra en ny gala 2021. Men pandemin har gjort att både dansare och publik får hålla ut tills teatrar och scener kan öppnas för fullt igen.

Men nu är behovet av dans så uppdämt hos publiken och nästintill ett måste för att unga och skickliga dansare ska ha en framtid och få chans att möta en hungrande publik. Nu hoppas tjejerna på att näringslivet och de som kan bidra förstår vikten och betydelsen av ett levande kulturliv – när det behövs som mest! Vet du någon som vill stödja projektet så hör gärna av dig. Tjejerna har i vart fall sitt mål klart.

Den 22 juni kl 19.00 ska ridån gå upp för Balettgala 2022 på Kungsbacka teater. Alla som vill se klassisk balett på högsta nivå är då varmt välkomna! Biljetter kan redan bokas nu.

Redaktionen
15 jan 2022


 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

 • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
  Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
  Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

 • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
  Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
  The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

 • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
  Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
  Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

 • 2022 års stipendiater och medaljör.
  Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
  2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

 • Askungen Woo Romano
  Colourful new Cinderella in Stockholm
  Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

 • Little Dragon
  Dansfestival förgyllde Göteborg
  Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

 • Peter Pan och Wendy
  Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
  ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil