Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Vinnare Prix du Nord 2021

Första pris junior Erle Östraat, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge och första pris senior James (Chun Hung) Yan, 17 år, Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge. Foto Jörg Wiesner

19 jun
2021

Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare

Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är stor för dansvärldens unga talanger, som vill visa och pröva sina sceniska vingar. Första Prix du Nord 2021 har fått sina vinnare.

Tävlingen har flyttats till Göteborg med Svenska Balettskolan som värd under ledning av skolans konstnärlige chef Sebastian Michanek.

I sin nya form förblir tävlingen ett ideellt evenemang som ska skapa ett sammanhang för nästa generation dansare att mötas, dela upplevelser och dansa tillsammans på en stor, professionell scen. Med tävlingen vill man motivera unga danstalanger i de nordiska och baltiska länderna och bidra till deras danselitutbildning. Prix du Nord vill vara platsen där de unga danstalangerna får chans att dela scenen med världsberömda dansartister.

Den avslutande galan är en unik möjlighet för alla dansälskare att se och uppleva ett brett utbud av klassisk balett och samtida dans, säger Sebastian Michanek.

Tävlingsjuryn vid den internationella semifinalen och finalen utgjordes i år av en ordförande och tre jurymedlemmar med lång erfarenhet och stor kunskap. Juryordförande är Jonas Kåge, tidigare konstnärlig chef för Nordic Baltic Ballet Competition/Daldansen, Madeleine Onne, balettchef vid Finlands Nationalbalett, Micol Mantini, dansare i GöteborgsOperans Danskompani och Nadja Sellrup, premiärdansare i Kungliga Baletten.

Jieun Shim PDN21 2 senior

Andra pris senior: Jieun Shim, 17 år, Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge. Foto Jörg Wiesner

I en paus under semifinalen får jag en pratstund med juryn och fångar först juryns ordförande Jonas Kåge:

Hur känns det att plötsligt sitta i Göteborg och bedöma de tävlande via skärm?
Det är så kul att tävlingen lever vidare och stannar i Sverige. De senaste nio åren har varit en resa. Från det att Stora Daldansen flyttades från Mora och fick en bättre scen i Falun till att Sirkka-Liisa gick bort och jag erbjöds ta över och fick möjlighet att kreativt förändra tävlingen, så har tävlingen vuxit.

Nivån på de tävlande har också höjts för varje år, inte minst genom samarbetet med tävlingen i Grasse som gett eleverna ytterligare en chans att visa sig på styva linan. Genom tävlingen har jag kunnat hålla kontakten med kollegorna i dansvärlden och det har varit intressant att se nya rön tas in i utbildningarna.

Är det något du kommer att sakna?
Falun var neutral mark, förutsättningarna var lika för alla. I en liten stad som Falun kunde eleverna koncentrera sig och fokusera på det kreativa. Det är synd att Falun-publiken inte längre får se unga dansare förbereda sig för en yrkeskarriär på scenen.

Men när regionen efter 32 år inte längre ville stödja tävlingen, med motiveringen att pengarna bör gå till annan typ av verksamhet, så försvann en stor del av vår budget. Politikerna pratar om att det är så viktigt med bredd, men spetsen behövs för att väcka intresse, skapa förebilder och få fram skickliga dansare. De behöver ett mål att träna mot – precis som elitidrottare behöver sina mästerskap.

Hur är Prix du Nord i Göteborg?
Att Sebastian Michanek tagit över och nu skapar ett nytt koncept är fantastiskt bra. Han har visat intresse för tävlingen tidigare och det mindes jag när vi kom till en punkt där vi var tvungna att välja väg, Sebastian var på bettet, säger Jonas Kåge.

I år är det visserligen en utmaning genom att deltagarna ska bedömas via förinspelade videos. Det blir inte samma nerv som när de framträder live. Men standarden i år är hög på de tävlande. Rent tekniskt har vi fått fantastisk utrustning för att kunna bedömda bidragen, avslutar Jonas Kåge.

Alla i juryn är rörande eniga om att Sebastian och hans kollegor på Svenska Balettskolan gjort ett fantastiskt tävlingsupplägg med bra förberedelser utifrån förutsättningarna. All teknik med stora bildskärmar och supporten runtomkring kunde inte varit bättre och det har fungerat perfekt.

En reflektion jurymedlemmarna gör är att det digitala upplägget gjort att de har fått mer tid att kommunicera och bistå varandra för att komma fram till den bästa bedömningen av varje bidrag.

För Nadja Sellrup och Micol Mantini är det första gången de sitter i en internationell dansjury, medan Madeleine Onne både har tävlat själv i Mora och löpande ingår i juryn för danstävlingar världen över.

Akvile Sulcaite PDN21 2 junior

Andra pris junior: Akvilé Šulcaite, 15 år, National M. K. Čiurlionis School of Art, Litauen. Foto National M. K. Čiurlionis School of Art

Hur tycker ni det är att bedöma eleverna och deras bidrag via storbildsskärm?

Nadja Sellrup: Svårt, att konstnärligt bedöma på skärm är nytt. En del har filmat nära, andra ser man bara på håll medan ytterligare andra både zoomat in och ut. Så kvaliteten på själva inspelningarna varierar men de tävlande gör bra ifrån sig. Det är så positivt att tävlingen ändå genomförs, att eleverna har något att jobba mot. Det är tufft nog med alla inställda datum. Allt som kan hålla motivationen uppe är bra.

Micol Mantini: Yes, it is interesting, and a new experience for me to be “on the other side”, judging and giving points. The feeling of live performance is missing, but the set up with all digital equipment needed is wonderfully built – and making it still possible! I find the level of the participants good in both the classical and the modern pieces even though for me, it would have been nice to see more modern pieces.

Madeleine Onne: Jag vet vad som krävs. Därför är det extra roligt att standarden är högre än förväntat. Det är imponerande vad ungdomarna presterar, trots det senaste årets utmaningar. Även om tävlingen i år är digital så är den en så viktig morot för det arbete som de lägger ner. Jag vill lyfta på hatten, det finns hopp för framtiden.

Sänds via YouTube. Den 14–16 juni träffades juryn fysiskt i en studio i Göteborg för att bedöma alla solon på storbildsskärm samt ge poäng på samma sätt som vid en live-tävling. I semifinalen deltog 46 dansare varav 15 tävlande valdes till finalen.

Under tävlingsveckan sändes först semifinalen och sedan finalen via Prix du Nords Youtube-kanal, i samma ordning som juryn sett de tävlande. I slutet av sändningarna tillkännages vilka som gått vidare till finalen respektive vilka som var vinnarna.

Joakim Visnes PDN21 senior 3

Tredje pris senior: Joakim Visnes, 16 år, Norwegian Ballet School & Academy, Norge. Foto Nikoline

Sebastian Michanek: Jag är bara så glad att vi kunde genomföra tävlingen. Länge såg det ut att inte gå. Vi hoppades på att kunna ha ett fysiskt arrangemang utan publik. Men med karantänkraven gick det inte längre. Det var i sista sekund som vi fick planera för ett digitalt event.

Hur reagerade de tävlande på att tävlingen genomfördes digitalt?
Jag tror alla vara glada att det blev av, oron var stor att det skulle ställas in precis som förra året. Det hade varit så tråkigt om en hel generation av begåvade elever, som ska in på gymnasiet eller är på väg ut i yrkeslivet, skulle gått miste om möjligheten att få soloträning och ha ett mål för det, ytterligare ett år.

Med nästintill rekordmånga deltagare – 46 dansare varav 26 seniorer och 20 juniorer – från Finland, Sverige, Norge, Danmark, Island och Litauen visar det att tävlingen är viktig för elevernas utveckling.

Varför deltog så många fler seniorer i år?
Jag gissar att de haft mer tid på sig i år då mycket annat inte gått att genomföra. Det har fungerat att arbeta på sina solon i en sal, och spela in dem under trygga förhållanden för att kunna bli jämförd med elever från andra skolor. På det sättet har det varit ett tacksamt event. Även om vi längtar till nästa år.

Vad är din tanke med det nya konceptet kring Prix du Nord.
Det bygger på att vi vill utveckla Mareld, den dansgala vi haft sedan tio år tillbaka där många av de tävlande skolorna också varit med. Vi ser framför oss en galakväll med internationella gästsolister som blandas med de unga tävlande i en stor final där tre juniorer och tre seniorer koras.

Det är också kul att på detta sätt få in mer balett i Göteborg och kulturlivet här. Vi kommer ta med alla på en resa, från Mora via Falun till Göteborg och få träffa tidigare vinnare under vägen. Det blir en härlig gala.

Det låter både som en nervkittlande och spännande resa.
Nästa år satsar vi även på att ha en internationell jury, vilket var tanken även i år. Som konferencierer får ni se mig och Tiina Myllymäki, 1a premiärdansare i Helsingfors samt vinnare i tävlingen 2002. Tanken är även att fortsätta samarbetet med Grasse. Det har varit svårt i år, men det är ett fint samarbete som vi ska titta närmare på inför nästa år. Prix du Nord ska vara ett internationellt evenemang på alla plan.

Vill du skicka med någon hälsning till alla elever och skolor inför nästa år?
Jag hoppas att alla som kan, är med nästa år igen så att vi får träffas och ses fysiskt. De har gjort en fantastisk insats i år. Jag lovar att det blir något extra nästa år och att de får känna magin av att dansa inför en publik. Jag tror också att alla hungrar än mer efter att få träffa varandra. Det är inte lätt att bli dansare, därför är det så viktigt att alla kan mötas och jämföra sig med andra länder, skolor och kulturer. Det betyder mycket.

En fysisk tävling ger även alla lärare och coacher möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter. Juryn kan lättare lära känna de tävlande under tävlingsdagarna och den gemensamma träningen, vilket de inte kunnat göra inför den digitala bedömningen i år. Tävlingen blir samtidigt en välbehövlig branschträff. Jag ser mycket fram emot att äntligen få träffa våra nordiska kollegor igen.

Samtliga tävlingsbidrag från semifinal och grand final kan ses tre veckor framåt från det de sändes: https://youtu.be/h0lKl9gFlMo Länk till annan webbplats.

Sofia Blok Lysvåg PDL21 junior 3

Tredje pris junior: Sofia Blok Lysvåg, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge. Foto Jörg Wiesner

Vinnarna i Prix du Nord 2021
Efter en spännande final med hög teknisk och konstnärlig nivå konstaterar vi att de norska flaggorna vajar flitigast. Både bland juniorer och seniorer tog två unga talanger från Norge hem förstapriserna.

Seniorer

Som yngst 17 år och som äldst 19 år, det år man tävlar.

1a pris James (Chun Hung) Yan, 17 år, Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge 2a pris Jieun Shim, 17 år , Oslo National Academy of the Arts, KHIO, Norge 3e pris Joakim Visnes, 16 år, Norwegian Ballet School & Academy, Norge

Congratulations James to the 1st prize in the senior class!
I am so pleased that I could reach the top. I have competed before in Prix de Lausanne and in Hong Kong. But this was so special to me. Because of the competition being digital I had more time to prepare, and I could have my numbers filmed a couple of times to choose the best recording. It felt very safe. But still, I like the live version to compete and perform in front of an audience.

What’s your next goal?
I will save the prize money to use for getting into a company in Europe or maybe Hong Kong where I come from. I have also become very fond of the Nordic ballet companies, so we will see what happens after my graduation from KHIO.

Juniorer

Som yngst 14 år och som äldst 16 år, det år man tävlar

1a pris Erle Östraat, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge
2a pris Akvilé Šulcaite, 15 år, National M. K. Čiurlionis School of Art, Litauen
3e pris Sofia Blok Lysvåg, 15 år, Norwegian National Ballet School, Norge

Stort grattis Erle till vinsten!
Jeg er så overrasket! Det har vært en kempe gøy opplevelse. Premiepengene vil jeg selvfølgelig bruke til å reise på et sommerkurs.

Du har dansat sedan du var sex år, och det märks.
Nu vil jag utvikle meg mer for og få en fremtid som danser. Drømmen er Royal Ballet. Men jeg liker også veldig godt den norske nasjonalballetten.

Från Stora Daldansen till Prix du Nord

1988 Sirkka-Liisa Forslund, danspedagog i Mora grundar Stora Daldansen med stöd från Mora kommun och den första tävlingen hålls i Mora.
1995 Även tävlande från de nordiska länderna var inbjudna.
2000 Deltagare från de baltiska staterna välkomnas till The Nordic Baltic Ballet Competition.
2003 Ett samarbete inleds med Grasse International Ballet Competition i Frankrike – vinnaren från The Nordic Baltic Ballet Competition kvalificerar sig automatiskt till tävlingen i Grasse.
2010 Tävlingen växer och flyttas från Mora till Falun. Tävlande måste kvalificera sig genom en nationell urvalsprocess för att gå vidare till Nordic Baltic Ballet Competition.
2011 Daldansens grundare och drivkraft, Sirkka-Liisa Forslund går bort.
2012 Jonas Kåge, internationell premiärdansare, konstnärlig ledare, koreograf och lärare, utses till konstnärlig ledare för tävlingen
2020 Tävlingen skulle genomföras för sista gången i Falun, men pandemin kom i vägen.
2021 Tävlingen byter namn till Prix du Nord och flyttas till Göteborg. Den planerade tävlingens inramning med en stor finalgala och internationella gästsolister får dock vänta till 2022.

I år blev det istället en alternativ, digital tävling eftersom teatrarna inte ännu får ha öppet för större publik. Tävlingsledningen har arbetat hårt för att hitta denna lösning då det är så viktigt för alla studenter i Norden och de baltiska länderna att ha tävlingen att arbeta mot för att kunna utvecklas och kanske få pris för sin prestation. Och det är lätt att förstå, förra året gick de miste om denna möjlighet.

Heléne Friberg
Göteborg


 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil