Artiklar från 2008 – till idag
GÖTEBORG: På julaftonskvällen kl 19.45 serverar SVT 2 en fin julklapp för oss som gillar dans. Då visas en charmerande, smakfull, välgjord version av baletten Nötknäpparen, producerad av Svenska Balettskolan i Göteborg. Baletten är också resultatet av ett härligt samarbete mellan flera institutioner.
SVT Play till 21 jun 2020. Uppdaterat tittarsiffror: julafton 58000 tittare, annandagen 79000, SVT Play drygt 10000, sammanlagt cirka 150000 tittare.
I verket medverkar nämligen dansare från Berlins statsbalett, Kungliga baletten i Stockholm, Den Kongelige Ballet i Köpenhamn och danselever från Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. För idé och koreografi står Sebastian Michanek, konstnärlig ledare för Svenska Balettskolan i Göteborg, med kortare koreografiinslag av Michaneks kolleger på skolan. Mer om detta verk längre ner. Först en utvikning.
Tidernas julbalett
Det är den pyntade granen som utgör den omedelbara förankringen till julen och det är Tjajkovskijs magiska musik som gjort baletten till en kär tradition på alla scener där man vet vad en jul är.
Mängder av barn har fått följa med sina föräldrar för att som första balett få se den med julgranen. För många har föreställningen blivit en årligen återkommande höjdpunkt. Samtidigt har glada barns föräldrar njutit av den odödliga musiken.
Det finns dock fler anledningar till att baletten blivit en vida spridd klassiker. De största institutionerna kan göra verket till en konstant dansfest med lysande dansare i alla roller. Baletten kan också framföras av små ensembler, med lokala talanger eller amatörer, och av små barn i skolor, bara man lyckas engagera ETT fint danspar till den stora duetten mot slutet.
Nötknäpparen tål också att förflyttas snart sagt vartsomhelst – till Arizona i USA eller till Elsa Beskows Sverige – och ändå förbli en Nötknäppare. I Hamburg har John Neumeier till och med skapat en version där Clara i present får ett par tåspetsskor i stället för en nötknäppare.
Dessutom kan balettens handling utformas som saga, dröm, förväntan eller förhoppning i olika blandningar. Varianterna har blivit praktiskt taget oräkneliga. En sak har de i allmänhet gemensam: Publiktrycket verkar vara omättligt. Det har medfört att Nötknäpparen för många stora balettensembler jorden runt blivit säsongens kassako och institutionens ekonomiska stomme.
Åter till Göteborg
Den föreställning som visas i TV på julafton spelades in på Lorensbergsteatern i Göteborg i december 2018. Om man söker efter ”SVT visar Nötknäpparen från Lorensbergsteatern till jul!” hamnar man på en innehållsrik sida med bland annat många fakta om medverkande och utförlig innehållssammanfattning.
Jag skulle gärna strö lovord över de medverkande och produktionen som helhet. Här får det räcka med några ord om den dansmässiga höjdpunkten i baletten. Där glänser två högklassiga kårdansargäster från Kungliga Baletten: Elisa Lons och Jérémie Neveu i rollerna som Clara och Nötknäpparen som vuxna. Titta och njut!
Prinsessan: Elisa Lons, dansare från Kungliga Baletten
Prinsen: Jérémie Neveu, dansare från Kungliga Baletten
Sockerfen: Vivian Assal Koohnavard, dansare från Berlin State Ballet
Drosselmeyer: Sebastian Michanek, tidigare dansare vid bland annat Den Kongelige Ballet
Clara: Elin Roos, elev från Svenska Balettskolan
Nötknäpparsoldat: David Didkovsky Mikadze, elev från Svenska Balettskolan
Råttkungen: Arthur Lagercrantz, elev från Svenska Balettskolan
Nu under december 2019, framförs baletten med många nya medverkande. Det skulle inte förvåna mig om Nötknäpparen blir ett återkommande verk på Lorensbergsteatern.
På Kungliga Operan har Pär Isbergs storartade version av Nötknäpparen redan framförts över 300 gånger. Dess popularitet visar inga tecken på att avta. Säsongen 2019-2020 dansas baletten till och med 24 januari 2020.
Peter Bohlin
22 dec 2019
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision