Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Oliver ensemble

Theodor Barasin Andersson (Captain), Sigrid Thomas Lyri (Bet), Vilmer Jendevi (Dipper), Darius Manzoor (Handwalker), Leo Stadelman Andreas (Nipper), Caroline Gustafsson (Nancy), Wilmer Hellsten (Dodger), Gustav Kjelbye (Charlie Bates). Foto Lennart Sjöberg

15 sep
2019

Oliver! Imponerande unga artister och självklara i sina roller

GÖTEBORG: För mig är det en utmaning att göra en hel musikal med koreografi och regi, säger Fredrik Benke Rydman – en av vår tids mest efterfrågade koreografer.

I föreställningen finns en ensemble på inte mindre än 69 barn. Tre barnlag och dessutom två lag med barnhemsbarn. Man kan undra hur det är att arbeta med så många barn…?

Spelas på GöteborgsOperan fram till 20 april 2020.

Ensemble Oliver

Ensemblen i Oliver! Foto Lennart Sjöberg

Möt Bianca Fernström och Caroline Gustavsson

Dansportalen träffade regiassistenten Bianca Fernström som skrattar och berättar:

Det är jättejättekul och emellanåt ganska jobbigt. Fast det roliga överväger verkligen. De är så ärliga i sina reaktioner på ett sätt som jag tror att vi vuxna också är och känner, egentligen, fast man är så van vid att lägga locket på och visa att man är professionell.

Jag tror att barn och vuxna känner samma saker, men att barnen är så mycket ärligare i allting, fortsätter Bianca.

Den yngsta i ensemblen fyllde 7 i år och den äldsta är 14. De började jobba redan i september förra året i ”Oliverskolan” och har hållit på ett skolår och arbetat. Några av dem pendlar i drygt en timme för att komma till Göteborgsoperanoch repetera. Det är mycket direkt personregi och så har alla fått något karaktärsdrag, någon är kanske lite tröttare, någon annan kan aldrig stå still.

oliver-2019-2020__09__Caroline_Gustafsson_Nancy__Lennart_Sjoberg.jpg

Caroline Gustafsson i rollen som Nancy. Foto Lennart Sjöberg

Musikalartisten Caroline Gustavsson som här gör sin första stora roll, Nancy och alltså är en av de vuxna kollegorna till denna barnaskara, säger till Dansportalen:

Jag är så sjukt imponerad över hur länge och hur hårt de jobbar. Och kan jobba. Hur mycket de är kapabla till. De vill ju så mycket...

Hur väljer man då ut vilka som ska få vara med i en sådan här föreställning?
Vi hade Oliverskolan dit man kunde anmäla sig. Vi hade där fler elever än de som är med idag. Av dem väljer man ut de som tycker det är roligt, de som vill träna och då blir de bättre. Man måste orka göra samma sak timme ut och timme in.

Varför sätter man upp Oliver 2019?
Benke har en rolig idé som han vill lyfta fram i föreställningen, förklarar Caroline. Det är att själva föreställningen spelas ur barnens ögon så att vuxna karaktärer blir lite förvrängda, större och roliga kostymer och så vidare. Som barn så är du väldigt fri och har en helt annan lekfullhet, medan som vuxen så kommer förpliktelser, du betalar räkningar, tar hand om saker och att allt det byggs på i våra kroppar också. De vuxna är ofta lite förställda och slitna. Man förlorar det här barnet som vi ändå alla har inom oss.

Inget av Dickens verk har någonsin slutat tryckas och han är fortfarande otroligt populär, vad tror ni att det beror på?
Jag tror att man kan hitta en igenkänning, säger Caroline. Även om det inte är så att man är från samma klass eller tid. Man kan relatera till många av relationerna och många av problemen som finns i dagens samhälle och i sitt egna liv. Och man blir berörd av människornas berättelser och dramatik.

Oliver 

Anna-Maria Hallgarn som Änkan Corney, Pontus Sköldberg som Oliver, Markus Pettersson som Mr Bumble. Foto Lennart Sjöberg

Det är visserligen samma grundstory som Dickens roman men det är inte exakt samma händelseförlopp som i boken. Läser man då Dickens inför arbetet med Oliver? Bianca berättar att hon inte har läst den, men Caroline har läst den och använder den mest som ”researchmaterial” till sin karaktär, Nancy.
Benke utgår mycket från boken, säger Bianca, men han föredrar också boken framför filmen och Barts. Ändå är det så att Benke blandar mycket det fysiska och det verbala. Han är ju koreograf i grunden och det märks. Allting är koreograferat. Man får minst lika mycket regi på kroppen, hur man fysiskt ser ut. Ska man gå från ett ställe till ett annat så finns det som en tydlig bana.

De arbetar dock med (musikal)manuset som är en nedbantad version av Dickens roman. Ibland kan man som artist drar nytta av att hitta sin karaktärers historia i originalet, men det är manuset vi berättar utifrån, berättar Caroline som spelar Nancy och vill se henne som hjärtat och hjältinnan i historien:
Men hon är också en av The bad guys som dock har lite moral och försöker gå över till den goda sidan.

Tobias Ahlsell

Tobias Ahlsell som Bill Sykes. Foto Lennart Sjöberg

Hon är både svår och lätt att tycka om, Nancy. Det finns också ett annat drama som utspelar sig med hennes man som är den riktigt onda. Det handlar om ett destruktivt förhållande, bland annat om kvinnomisshandel. Caroline har läst på mycket om detta för att förstå varför hon stannar hos honom:
Jag måste komma fram till något som är spelbart och som jag kan förstå. Det har varit lite klurigt. Det är en viktig och känslig berättelse. Om det är någon i publiken som känner sig träffad, som kanske har varit med om något sådant. Att man berättar det med värdighet och på ett fint sätt för dem.

Premiärnerverna har de satt in ännu?
Det värsta som hända vore att flera blev sjuka samtidigt. Alla tre Oliver! Svarar både Caroline och Bianca som annars ser fram emot premiären med stort lugn och tillförsikt.

Biancas jobb är egentligen klart på lördag, det är mest bara att peppa alla, berättar hon, och sprida bra vibrationer så att alla bara går in och gör sitt bästa. Det kommer att bli väldigt häftigt med så mycket folk på scen!

Caroline kommer att ladda med en lugn morgon hemma på lördag, vara i god tid till Göteborgsoperan och värma upp med kollegor:
Det finns också något som är så fint med att den yngsta är 7 och jobbar tillsammans med de äldsta som är drygt 60. Man är på scen samtidigt och gör exakt samma grejer, det är ingen pardon!

Benke Rydman

Fredrik Benke Rydman. Foto C Hillbom

Fredrik Benke Rydman – regi och koreografi

För mig är det en utmaning att göra en hel musikal med koreografi och regi, säger Benke Rydman när Dansportalen möter honom på GöteborgsOperan före premiären av musikalen Oliver.

I musikalen är det med 69 barn i tre olika lag, plus alla vuxna roller, men ingen hund.
Nej, den strök jag, säger Benke. Men med tre olika lag så kan man inte repa samtidigt, det måste ändå bli ett bra resultat som måste hålla hela vägen fram till premiären. Det är kul att jobba med barn, de har nåt som inte vuxna har. Det är den energin jag försöker få ut i musikalen.

Du har fått bra resurser med GöteborgsOperan och hela orkestern?
Det är fantastiskt att vara här och det är nog den bästa scenen i landet. Och resurserna från alla verkstäder, kostym och måleriet, i minsta detalj är det proffsigt ut i fingerspetsarna.

Det känns att kul att göra något som inte har satts upp länge i Sverige. Och jag har inte sett de andra versionerna, har knappt läst boken. Jag vill skapa min egen värld av berättelsen.

Hur får du in Olivers liv i dagens Sverige?
Det finns en underliggande kritik mot de ekonomiska krafterna. Oliver är ju mer eller mindre en handelsvara. Vi har bättre kontakt med barnen i dag än vad man hade då, när detta utspelas. Men vi är på väg mot ökade klyftor och det kommer i grunden att skada barnen, säger Benke.

Vi har ju Nancy som räddar Oliver, blir misshandlad av sin man och det känns ju otroligt aktuellt idag.

När GöteborgsOperan kontaktade dig för att sätta upp Oliver, vad tänkte du då?
Jag tänkte mest att det var en djäkligt kul utmaning. Jag fick fria händer att utforma musikalen, men av upphovsrättsliga skäl måste kostymer och dekor godkännas. Men jag fick sätta min prägel på den även om man har snävare ramar.

Oliver

Mathias Graffner som Oliver. Foto C Hillbom

Mathias Grafner, 12 år som Oliver

Han har tidigare sjungit solo och i kör i mindre sammanhang. Han spelar även teater i Kulturskolan i Kungsbacka. Oliver är hans debut på en stor scen.

Hur hamnade du i musikalen?
Min mamma och pappa hade några kompisar vars barn skulle söka till Oliverskolan. Och de tyckte det var en kul idé. De frågade om jag ville och söka till musikalen, mest som en kul grej.

Jag fick svar att jag fick komma på en audition, som jag klarade, och därefter började jag i Oliverskolan. En gång i veckan som jag gick på den skolan för att förbättra oss i dans och annat runt musikalen.

Det är en väldigt utsatt person som du ska spela?
Ja, åtminstone i början så blir han behandlad som en sak än som människa.

Hur lever du själv in i en sån roll?
Jag måste tänka sig själv hur man skulle kännas i en sån situation. Han har inga föräldrar, han blir behandlad som skit. Jag har det väldigt bra, säger då Mathias med ett stort leende.

Snart står du på scenen och runt 1200 personer kommer att se dig, men det blir väl bara kul?
Jodå, säger Mathias och drar ut på orden, jag är faktiskt lite nervös, åtminstone inför min första föreställning…

Vad var svårast att lära sig?
Dansen, och sen har jag lite scenskräck, men jag är inte lika mycket längre, nu när jag hållit på ett tag. Men när jag kom ut på scenen var jag mindre nervös eftersom det var mer ”real” än i repetitionslokalen.

Oliver spelas även av Viktor Werlenius (premiären) och Pontus Sköldberg.

Oliver Wiktor Werlenius

Wiktor Werlenius som Oliver. Foto Lennart Sjögren

Dodger

Enis Syla som ficktjuven Dodger. Foto C Hillbom

Enis Syla, 11 år som Dodger

Han bor i Nödinge med sina föräldrar och två yngre bröder. Redan som 1,5-åring sjöng och dansade han till bland annat Michael Jacksons musik. På fritiden spelar han fotboll och sjunger på Kulturskolan.

Det var en väl härlig roll du fått?
Ja, jag har sjungit sedan jag var jätteliten och även dansat lite grand. Det var framförallt min morbror som inspirerade mig att dansa, eftersom när jag såg honom dansa började jag härma honom och försökte lära mig stegen.

Jag var inte med i Oliverskolan, det var min musiklärare som nämnde för min mamma om föreställningen. Klart jag ville vara med.

Vad säger dina kompisar om att du är med i Oliver?
De var avundsjuka på att jag fick gå från skolan tidigare på dagen för att gå till repetitioner.

Men då fick du väl jobba desto mer när du repeterade?
Det tuffaste var ändå att lära mig var dansen, men det går bra nu.

Dodger spelas även av Willmer Hellsten (premiären) och Max Johnsson.

Dodger

Fr v: Caroline Gustafsson, David Lundqvist, Tobias Ahlsell och Wilmer Hellsten. Foto Lennart Sjöberg

* * *

En vecka innan premiären fick pressen träffa, i samband med pressmötet, Fredrik Benke Rydman, Caroline Gustafsson, Mathias Grafner och Enis Syla.

* * *

Och premiärkvällen går väl.

Premiärnerverna släpps lite extra när Dodger, som denna kväll spelas av Wilmer Hellsten, slinker ner för en vägg och in på scenen. Han är alldeles lysande denna Dodger, gängledaren för Fagins gatpojkar, de upplärda gattjuvarna – de är imponerande och självklara i sina roller.

När Caroline Gustavssons Nancy visar sin både självförnekelse och styrka i solot om sin kärlek till den förfärlige kvinnomisshandlaren Bill Sikes (Tobias Ahlsell), går det rakt in i publiken. Ytterligare en stark scen är den då Bill Sikes till slut slår ihjäl henne när hon just räddat Oliver (Viktor Werlenius).

Som hon i nattens dimma på London Bridge, återbördat till hans morfar, den förmögne Mr Brownlow (Lars Hjertner). Men Sikes är snart ikapp henne. Han slår och slår på bron och Nancy faller, reser sig, faller och reser sig. Men till slut faller hon för gott.

Ensemble Oliver

Drömscenen med ensemble. Foto Lennart Sjögren

Drömscenen med Oliver uppflugen några meter i luften på en säng omgiven av skönsjungande försäljare i pastell, ljuslyktor, paraplyn och upplysta svävande enorma kjolar som för tankarna till 'Alice i underlandet' är ytterligare ett fint exempel på hur teknik, scenografi och dekor gestaltar och förhöjer berättandet i historien om 'Oliver!'.

En eloge till ensemblen och arbetet med denna Dickenshistoria som nu kommer att spelas på GöteborgsOperan fram till 20 april 2020.

Thérèse Eng
Cristian Hillbom

15 sep 2019

Premiären lördag 14 september spelades de ledande rollerna av:
Oliver Viktor Welenius
Dodger Wilmer Hellsten
Fagin David Lundqvist
Nancy Caroline Gustafsson
Bill Sikes Tobias Ahlsell
Mr Bumble Markus Pettersson
Änkan Corney Ann-Maria Hallgren
Mr. Sowerberry Lars Bethke
Mrs. Sowerberry Åsa Fång
Dirigent och musikaliskt ansvarig Bjorn Dobbelaere
Regi och koreografi Fredrik Benke Rydman

 


 • Kasperi Kolehmainen
  Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
  En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

 • Grand Ballet de Kyiv
  En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
  Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

 • ProDance1
  Helsingfors: Festgala med många stipendiater
  Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

 • swanlake kiev
  Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
  Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

 • Stabat Mater KSB 1
  En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
  Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

 • Eskapist4
  Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
  Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


 • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
  Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

 • Kites1 GO
  Kites – Allt hänger på en tråd
  Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

 • Sibelius1
  The Ballet Sibelius at the Finnish National Ballet is a story – and a great love story of a composer
  Finnish National Ballet celebrates its centenary this year and the new commission, Sibelius , plays an important role. The significance of the composer and his works inspired Finnish choreographer, Jor...

 • RBS1
  Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
  ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

 • Helsinkigala1
  En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
  Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

 • PDL22 1
  Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
  Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

 • Here not here 1
  Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
  Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

 • Kungsbacka1
  Dans på högsta nivå
  Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

 • Nurejevs Svansjön1
  Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
  Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

 • Lana Maxxa
  Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
  Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

 • Transit1
  Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
  Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

 • Bella figura
  Kylián, Ek and Forsythe at the Royal Swedish Ballet
  The Royal Opera House in Stockholm is thankfully back to capacity audiences and enjoying a popular programme of modern classics. Under director, Nicolas Le Riche, the company sees changes in the reper...

 • Daria Ivanova
  Ett nytt Mariane Orlando stipendium utdelat
  Operans Balettklubbs pris till årets dansare har genom enhälligt beslut tilldelats premiärdansaren vid Kungliga Baletten Daria Ivanova.

 • SAAGA 1
  Göteborgsoperan öppnar upp med dubbla världspremiärer
  GöteborgsOperan öppnade delvis i augusti och den 30 oktober var det dubbla världspremiärer utan begränsning på antalet besökare. Föreställningen Unfold med de två dansverken Continuim och SAABA skapad...

 • Linnar Looris
  Meet Linnar Looris Artistic Director of The Estonian National Opera
  Dansportalen has got an interview with Linnar Looris – Artistic Director since autumn 2019 for the The Estonian National Ballet.

 • Gala Korsaren
  Kungliga Operan rivstartar säsongen med balettgala.
  Äntligen, är vi många som säger. Den 17:e september slås portarna upp, dansen kan börja och det är inte vilken dans som helst. Ett unikt program med åtta verk, varav flera sällan sedda, utgör höstens ...

 • Nimrud
  Liselott Berg, om sina 42 år som fanbärare för dansen i Göteborg – hittills!
  Att det blev Göteborg var en slump. Men där blev hon kvar. 42 år senare brinner och jobbar hon lika engagerat för dansen på Sveriges framsida. Idag som biträdande och administrativ chef för GöteborgsO...

 • Swingle Stepping, Morgann Runacre-Temple, Year 11 students - 
  Whirling flying bodies with the Royal Ballet School
  Coordinating a performance for a ballet school of several hundred pupils to stringent Covid social distancing is a Herculean task but amazingly the Royal Ballet School pulled it off.

 • Vinnare Prix du Nord 2021
  Prix du Nord – ett viktigt steg för framtidens dansare
  Norra Europas största tävling för klassisk balett och modern dans lever vidare under ett nytt namn – Prix du Nord – och en ny inramning. Denna händelse är en lika viktig kulturinsats som lyckan är sto...

 • Sonatra1
  Joseph Sturdy about Sonatra: I was interested to look at the classical technique, to awaken it and enjoy it
  When Joseph Sturdy was asked to choreograph a work for the Royal Swedish Ballet, he accepted the challenge with alacrity.‘I admired how Nicolas [Le Riche, Artistic Director] was trying to keep his dan...

 • Dansmuseet
  Dansmuseets utställning om Ballets Suédois är förlängd
  Dansmuseets intendent Erik Mattsson har tillbringat många timmar i museets arkiv med att läsa dagböcker, gå igenom alla fotografier och vända på varenda papperslapp som kunde vara av intresse för den ...

 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil