Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Eskapist4

I förgrunden Hampus Gauffin, Oscar Salomonsson, Kentaro Mitsumori, Joakim Aderberg. Foto Nils-Emil Nylander

14 apr
2019

Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö

STOCKHOLM: Vår världskoreograf är 35 år, på hans hemsida finns lika många verk förtecknade. Av hittills 45 kompanier i 17 länder har verk av Alexander Ekman dansats. I det senaste, Eskapist på Kungliga Operan, har Ekman och hans noggrant valda medarbetare åter skapat ett innehållsrikt, omväxlande, underhållande mästerverk.

Innehåll: Spännande gruppdanser med medryckande rytmer. En monolog, en film. Fascinerande solon: ett förtjusande sådant i början dansas av en självlysande Haruka Sassa. Ett mäktigt av Joakim Adeberg när ett trettiotal av de totalt 37 dansarna är klädda i hudfärgade underkläder. Han är då den ende som bär svarta promenadskor med klackar.

Tre förträffliga duetter: i en utmärker sig Emily Slawski och Anton Valdbauer, i en två damer i tåskor: Daria Ivanova och Sarah Jane Medley. En tredje duett börjar med att Haruka Sassa ropar efter sin partner Adi (AdiLiJiang Abudureheman). När han infinner sig börjar en skön duett i klassisk balettstil, förhöjd av snillrike kostymskaparen Henrik Vibskovs eleganta svarta dräkter.

Eskapist19

Eskapist av Alexander Ekman med dansare ur Kungliga Baletten. Foto Nils-Emil Nylander

Den fängslande, visuella skärpan i Vibskovs skapande är en av de sammanhållande krafterna i Eskapist. Andra sådana krafter utgörs av Mikael Karlssons dynamiska, mångskiftande musik, samt av Alexander Ekmans överraskande användande av teaterbyggnadens tekniska resurser. Han ansvarar också för scenografi, ljus och film, inklusive filmklippning. Både musik och koreografi vibrerar av medryckande rytmer.

Verkets avslutning: Den sista gruppdansen – mäktig, innehållsrik, generöst lång, övergår i en scen som slutar vid festbordet. Kalaset är över för denna gång.

Men: Fördjupning

Under den praktfulla ytan på Eskapist finns dock en förstklassig fördjupning. Alexander Ekman har tidigare samarbetat med dramaturgen Carina Nildalen. I programhäftet till Eskapist har hon skrivit en oumbärlig artikel om eskapismen som företeelse.

Där öppnas dörren till en vidare innebörd av ordet eskapism: en form av dagdröm som inte går ut på att fly, utan på att finna nya möjligheter till kreativitet. Inte, med internationella termer, ”self-suppression” utan ”self-expansion” – självexpansion.

Eskapist10

Dansare ur Kungliga Baletten. I förgrunden Anton Valdbauer. Foto Nils-Emil Nylander

Alexander Ekman uttrycker sig bland annat så här i artikeln: ”I mina eskapismer har jag byggt upp världar med människor som jag aldrig mött men som sen har dykt upp som karaktärer i mina verk. Jag har upptäckt att jag är en mycket aktiv eskapist.”

Berikad av sådana insikter upptäcker åskådaren att två scener som först tett sig förbryllande i själva verket är centrala i Eskapist. I monologen visar huvudpersonen, i Oscar Salomonssons gestalt, vägen mot denna högre tillvaro. I filmen befinner han sig där, och med sina vänner ser han saker som är där och andra saker som inte är där.

Titelrollen gestaltas storartat av Oscar Salomonsson. I början är han värd vid ett festbord med inbjudna gäster. I monologen agerar han på det beundransvärda sätt där allt överflödigt är avlägsnat. Bara det väsentliga finns kvar. I filmen framstår han som en naturlig skådespelare - en inte helt vanlig art, värd att vårda med omsorg.

Mot slutet har den uppmärksamme åskådaren blivit klokare. Föreställningen var både en fest som för denna gång tagit slut och samtidigt ett besök i en tillvaro vackrare och mer innehållsrik än den mest fantasifulla dröm.

Peter Bohlin
15 april 2019

AlexanderEkmanCramerskamedaljen

Alexander Ekman får den Cramérska medaljen på Kungliga Operans scen. Närmast Alexander är stiftelsens representant Terje Stoud Platou Thoresen, därefter ordföranden Birgitta Melander, vice ordföranden Mathias Cramér och Elise Englund. Foto Simon Broström

Motivering Cramérska medaljen:

”Med humor, värme och djupaste allvar, har du gett Sverige och världen de mest fantastiska uppsättningar som både berör och roar. Ditt koreografiska språk och ärliga tilltal gör just dig till den sceniska trollkarl och teaterman som Ivo Cramér skulle ha älskat och uppskattat.

Med en osviklig känsla för timing och rytm leder du oss in i magiska världar fyllda av eskapism, vatten eller hö, och tar oss till ställen vi aldrig vill lämna. Du trollbinder din publik och får oss alla att återvända. Om och om igen.”

GunillaRoempkestipendietAlexanderEkman

Alexander Ekman vid utdelningen av Gunilla Roempke-stipendiet. Från vänster Madeleine Onne (konstnärlig ledare finska nationalbaletten), Gunilla Roempkes dotter Titti Gentele, Alexander Ekman, Nicolas Le Riche (balettchef), Oscar Salomonsson (dansare), Pär Isberg (koreograf). Foto Mats Lindgren

Motivering Gunilla Roempke-stipendiet:

Alexander Ekman har med ett helt nytt koreografiskt språk och sin högst personliga stil tagit dansvärlden med storm. Med lika mycket entusiasm som allvar tar han sig an uppdrag på ett fantasifullt sätt. Han vänder uppochner på allt det vi förväntar oss - låter oss zappa mellan scener likt dagens sätt att se på TV.

Under skapandeprocessen av ett verk involverar han dansaren och får artisten att utforska sina egna mänskliga beteenden och fantasier. Åskådaren får ta del av mänskliga möten i en surrealistisk värld för en stunds verklighetsflykt likt Eskapism.

Alexander Ekman hyllas för sitt verk

Det är tradition att upphovsmänniskor efter en premiär hyllas på scenen. Så naturligtvis också denna gång. Men Alexander Ekman fick framträda på scenen flera gånger:

Efter andra framförandet tilldelades han Gunilla Roempke-stipendiet.
Efter tredje belönades han med Tyyne och Ivo Cramérs stiftelses medalj.
Efter femte framförandet mottog han publikens jubel under en TV-inspelning av Eskapist.

alexanderekman

Alexander Ekman omgiven av dansare efter föreställningen av Eskapist. Foto Mats Lindgren

Haruka Sassa

Haruka Sassa är 1:a solistdansare i Kungliga Baletten. Foto Carl Thorborg

Haruka Sassa, som medverkar i Eskapist, årets Gallodier-stipendiat.

”Med en självklarhet i varje rörelse, och med ett konstnärligt uttryck utöver det vanliga, förför Haruka Sassa sin publik. Hon är trots sin unga ålder redan den ledande ballerinan vid Kungliga Baletten. Hon behärskar såväl den klassiska balettens vokabulär till fullo, liksom den moderna dansens alla utmaningar. Koreograferna står i kö för att få skapa rörelser till denna unika och hårt arbetande dansare.” Lördag 13 april 2019.

Louis Gallodier (1733-1803) var Kungliga Balettens första balettmästare och kallas ibland den svenska balettkonstens fader.

 

Föreställningsfakta

Koreografi, scenografi, ljus och film: Alexander Ekman

Musik: Mikael Karlsson

Kostym och mask: Henrik Vibskov

Dramaturg: Carina Nildalen

Ljud: Lars-Göran Ehn

Roller

Eskapisten: Oscar Salomonsson

Konhuvuden: Daria Ivanova, Sarah Jane Medley

Träddrottningen: Jonna Savioja

Du och Jag: Emily Slawski, Anton Valdbauer

Seniora eskapister: Joakim Adeberg, Jérôme Marchand, Anton Valdbauer, Mayumi Yamaguchi

Klassisk duett: Haruka Sassa, AdiLiJiang Abudureheman

Röda hattkvinnan: Alina Lagoas

Eskapister: Coralie Aulas, Gabriel Barrennengoa, William Dugan, Mackenzie Farquhar, Hampus Gauffin, Frida Hambraeus, Hiroaki Ishida, Pascal Jansson, Julien Keulen, Luiza Lopes, Calum Lowden, Preston McBain, Kentaro Mitsumori, Kisa Nakashima, Jérémie Neveu, Moe Nieda, Samuele Ninci, Natalie Ogonek, Alessa Rogers, Javier Rojas, Erik Rudkvist, Desislava Stoeva, Lisa Van Cauwenbergh, Madeline Woo och Kaho Yanagisawa


  • Utdrag ur "Mahlers 3e Symfoni"Alina Cojocaru (gäst) – Edvin RevazovCorps de Ballet
    “The World of Neumeier”
    – John Neumeier tackar för sig med en självbiografi i dans

    Dansportalen har sett “The World of Neumeier”. En galaföreställning om John Neumeiers 50 år som koreograf. Galan gästade Tivolis konsertsal i Köpenhamn den 16-18 maj. En tre timmar lång och välkompone...

  • Romeo & Julia Storan 2024
    Romeo och Julia dansar på Storan under Svenska Balettskolans 75-årsjubileum
    Tillsammans med dansare från Kungliga Baletten, musiker från University of Gothenburg Symphony Orchestra och Marianne Mörck i rollen som amman ser vi för första gången Svenska Unga Baletten gestalta S...

  • Midsommarnattsdröm Ekman Operan 
    Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm är som en hisnande resa där överraskningarna aldrig tar slut
    Alexander Ekman är tillbaka på Kungliga Operan i Stockholm för att sätta upp Midsommarnattsdröm . Nypremiären sker dagen innan Kristi Himmelsfärd och spelas endast under majmånad. Av Shakespeares tänkb...

  • Gustavia, pressbild 2. Foto: Kungliga Operan / Thomas Klementsson
    Gustavia – berättelsen om Sveriges okände prins
    Nyskriven balett om Gustav Badin och hans uppväxt vid hovet, i koreografi av Pär Isberg och regi av Amir Chamdin. Urpremiär på Kungliga Operan den 18 oktober. Biljetter släpptes 2 maj.

  • Scen ur We loved each other so much med Göteborgsoperans danskompani i koreografi  av Yoann Bourgeois. Medverkande Mikaela Kelly, Miguel Duarte och Victor Ketelslegers-Polster. Foto Tilo Stengel
    Yoann Bourgeois tillbaka till Göteborgsoperans Danskompani med ett sant styrkeprov
    Efter fyra år är det dags igen för den franske koreografen Yoann Bourgeois att återvända till Göteborgsoperans danskompani. Denna gång för verket We loved each other so much. Dansportalen träffade hon...

  • Darrion Sellman Photo Cristian Hillbom
    Spot on Darrion Sellman – dancing the leading role Siegfried in Swan Lake
    In August last year Darrion Sellman arrived to Stockholm and joined the company. Darrion says: “It has been a change to come to Stockholm. A vibrant city, small but calmer compared to Los Angeles wher...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i en pose i ett pas de deux i andra akten Giselle.Foto Admin Kuyler
    Kalle Wigle nyutnämnd solist vid Staatsballett i Berlin
    Dansportalen gratulerar svenske dansaren Kalle Wigle som nyligen utnämnts till solist vid Staatsballett i Berlin.

  • Avig.Från vänster: Tobias Ulfvebrand, Jeanette Wren,  Hugo Therkelson och Ninna Ohm Fotograf Leo Stenberg.
    Succéduo skapar nytt efter segertåg i Sverige och Europa
    Intervju Hugo Therkelson och Tobias Ulfvebrand

  • Mia Karlsson som Clarine omgiven av alla dansare. Foto: Lennart Sjöberg 
    40 år senare: En dansares triumf över tidens utmaningar
    Förra sommaren ringde telefonen hemma hos Heléne i Kungsbacka. I lördags den 16 mars gjorde hon comeback på scenen efter nära fyra decenniers frånvaro och dessutom debut på GöteborgsOperan – som dansa...

  • Clark Eselgroths och Seo Yeun Kims engagemang i uppförandet i Pas de Deux ur 2.akten i Svansjön var ett nöje att se. Foto Susanna Reitamo
    Fart och kunnande på Pro Dance Galan 2024
    Gamla operabyggnaden vid Bulevarden är ett Dansens Hus även om ett nyare Dansens Hus numera finns i Helsingfors, det också i centrum. Båda har sin publik, och båda behövs. Detta har intresset för dans...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i ett pas de deux i första akten Giselle på Staatsoper i Berlin. Foto Admill Kuyler
    Svenske dansaren Kalle Wigle har stora framgångar i Berlin
    Kalle Wigle är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och vid Royal Ballet School i London. Han fick anställning vid Operan i Stockholm 2016. Från hösten 2023 är han tjänstledig från Operan och an...

  • Totality in parts. Kungliga Baletten 2024. Koreografi Lukas Timulak. Foto: Kungliga Operan / Nils Emil Nylander
    Timulak/Portner två olika verk men med flera beröringspunkter
    Från och med 9 februari och nästan en månad framåt dansar Kungliga Operan i Stockholm Totality in parts av Lukás Timulak och Bathtub Ballet av Emma Portner . De båda koreograferna delar kväll och verke...

  • Inside Out Helsingfors Dansinstitut
    På jakt efter det fullkomliga: nationens skickligaste dansare och – smultron!
    Balettpedagogernas förbund ordnar vartannat år i Finland en nationell balettävling, i år 20-21 januari. Ett råd av balettkonstnärer med bakgrund som meriterade dansare hade valt ut 38 solister av 73 a...

  • Inspire me Foto Kentaro Mitsumori
    Young Choreographers en föreställning där dansare från Kungliga Operan koreograferar
    Tisdagskväll på Kungliga Operan i Stockholm och det är premiär för Young Choreographers. Dansare från ensemblen får chansen att pröva egna idéer och koreografera sina kollegor. Alla kompositioner visa...

  • Fredrik Lindgren Operan Markus Gårder
    Operans VD Fredrik Lindgren: På sikt vore det fantastiskt att få ett nytt Operahus i Stockholm
    Kungliga Operan är en 250-årig kulturinstitution i hjärtat av Stockholm. Över 500 anställda levererar hyllade föreställningar med utsålda hus. Dansportalen har samtalat med Operans VD Fredrik Lindgren ...

  • Auguste Marmus och Mattheus Bäckström
    Från Svenska balettskolan i Göteborg till ungerska Statsoperan i Budapest
    Det började med 6 år på Svenska balettskolan i Göteborg med start i årskurs fyra för Mattheus Bäckström och Auguste Marmus . Mattheus gick ut 2017 och hade då blivit antagen till den anrika, Royal Ball...

  • Lucid Episode 1
    Joseph Sturdys verk Lucid Episode inleder nyårsgalan på Kungliga Operan
    Vi befinner oss på Kungliga Operan. Det pågår repetition med två dansare som är med i Joseph Sturdy s verk Lucid Episode som inleder själva nyårsgalan den 31 december.

  • En julsaga GO 
    Göteborgsoperan sjunger in julen med En Julsaga
    Göteborgsoperan avslutar december månad med nypremiär på musikalversionen av Dickens En julsaga . Föreställningen är breddad med humor och medmänsklighet. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och bl...

  • Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 
    Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll
    Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra vikti...

  • Ur 100 årstiderFoto: Axel Petterson
    Giovanni Bucchieri – en konstnärlig kameleont
    Det är premiär för filmen 100 ÅRSTIDER . Upphovsmannen har gått från dansare till multikonstnär. Möt regissören Giovanni Bucchieri i en personlig intervju med Dansportalen.

  • Babydans är ett av Dansmuseets mest populära program. Inga bebisar är för små för att delta.
    ”Mycket talar för att vi inte kommer att kunna vara kvar där vi är nu,” säger Hans Lindholm Öjmyr, ny chef för Dansmuseet
    Hans Lindholm Öjmyr är filosofie doktor i konstvetenskap och har skrivit en avhandling om scenografi på 1800-talet vid Kungliga Teatern/Operan. Hans har tidigare varit avdelningschef på Stadsmuseet oc...

  • Scen ur Wild poetry. Medverkande Duncan C Schultz, Zander Constant, Hiroke Ichinose, Valentin Durand och Iris Telting. Foto Lennart Sjöberg
    In a heartbeat, ny världspremiär på Göteborgsoperan
    In a heartbeat bekrivs som ett pulserande dansbubbel och på Göteborgsoperan är det nu världspremiär allhelgonaafton på stora scenen för Hofesh Shechter s verk Wild poetry och Tom Weinberger s Waltz with...

  • Le Corsaire, Kungliga Baletten 2023 with Frej Ruhl, Carl Sjögren Lorenzzo Fernandez Foto Kungliga Operan Håkan Larsson
    Le Corsaire, svensk premiär på Kungliga Operan med virtuos dans och teknisk skicklighet
    När Kungliga Operan för första gången ger Le Corsaire bjuds det på en dansfest. Verket som hade sin urpremiär på Parisoperan 1856 kommer till liv och publiken får möjlighet att påverka slutet.Tankarna...

  • New talents Operan 231023
    New talents join the Royal Swedish Ballet
    Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

  • Livrustkammaren drake 
    Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
    I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

  • Matilda Larsson
    Attityder som uppskattades
    I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

  • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
    Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
    Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

  • Kalle Wigle Foto Johan Persson
    Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
    Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

  • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
    Wicked, musikalen om häxorna i Oz
    Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil