Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

FearOfSeparationSVBModernt2019

Fear of separation med elever från Svenska Balettskolan. Foto Tilo Stengel

08 apr
2019

Svensk balettskolan i Göteborg med modernt program:

"Utmana eleverna och få dem att våga växa i sina känslor, att följa sitt innersta för att uttrycka det i dansen"

GÖTEBORG: "Genom att göra ett helt modernt program fick eleverna möjlighet att helhjärtat fokusera på den moderna nutida dansen. De fick mera tid och en möjlighet att gå djupare in i ämnet. Vi är ju en skola som springer ur Göteborgsoperan och vi ville koppla utbildningen till den professionella branschen.

I programmet är det bland annat dansare från Göteborgoperans Danskompani som arbetat med och koreograferat för eleverna," säger Sebastian Michanek, konstnärlig ledare för Svenska Balettskolan i Göteborg.

SCHH!SVBModerntprogram2019

Schh! med elever från Svenska balettskolan. Foto Tilo Stengel

 Jag frågar skolans konstnärliga chef Sebastian Michanek varför han har valt att göra ett helt modernt program?
Det gjorde vi av olika orsaker. Dels som ett ’statement’ för hur viktig den moderna nutida dansen är i utbildningen idag. Vi kommunicerar med eleverna om att det inte finns någon värdering i vilken typ av dansare de slutligen blir, modern, street, musikalartist eller balettdansare. Vilket de än blir måste de ha en stark modern teknik.

Genom att göra ett helt modernt program fick eleverna möjlighet att helhjärtat fokusera på den moderna nutida dansen. De fick mera tid och en möjlighet att gå djupare in i ämnet. Vi är ju en skola som springer ur Göteborgsoperan och vi ville koppla utbildningen till den professionella branschen. I programmet är det bland annat dansare från Göteborgoperans Danskompani som arbetat med och koreograferat för eleverna.

Jag tycker det har blivit ett lyft för hela utbildningen här i Göteborg i och med att den moderna nutida dansen har lyfts upp till ett huvudämne under ledning av konstnärlig ansvariga Nina Höglund.

Den moderna träningen ger eleverna en större fysisk kapacitet som de kan tillgodogöra sig i all dans.

Hur ser samarbeten med Göteborgsoperan ut, planer för framtiden?
Vi samarbetar på olika sätt. Vi ser alla deras gen. rep. (sista repetitionerna innan premiären). Våra elever undervisas kontinuerligt av och har workshops med dansare från Göteborgsoperans Danskompani.

Den 11 juni ska vi fira skolans 70-års jubileum på Göteborgsoperans stora scen, ”Svenska Balettskolan – Mareld Deluxe”. I det programmet kommer samtliga elever på skolan att deltaga. Inbjudna är också elever från de nordiska och internationella yrkesskolor som våra elever kan söka till efter grundskolan.

Vi har även bjudit in före detta elever som gästdansare. Vi har kontakt med ett 20-tal av dem som nu är professionella dansare och arbetar över hela världen. Det kommer att bli en tre och en halv timmes galaföreställning.

I,You,FutureSvenskaBalettskolanModernt

I/You/We The Future med två elever från Svenska balettskolan. Foto Tilo Stengel

Jag får en intervju med Nina Höglund konstnärlig ansvarig på skolan för utbildningen inom den moderna nutida dansen.
Nina har en gedigen erfarenhet och bakgrund inom den moderna dansen som dansare, danslärare och tidigare konstnärlig chef vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm.

Hur har du tänkt angående innehållet i föreställningen?
Föreställningen handlar om gemenskapen som vi finner i att skapa något tillsammans, om allas likvärdighet och om att vi respekterar varandra. Den handlar om att lita på varandra och låter oss följa med i den gemensamma strömmen av rörelser, minnen och nya utmaningar.

Hur har du valt koreografer?
Jag har velat att eleverna ska få möta och vara delaktiga i de processer som den nutida dansen av idag innefattar.

Det är viktigt för eleverna att de kommer i kontakt med professionella koreografer och dansare för att får ta del av och förberedas för professionens arbetssätt och förväntningar. Att de utmanas och uppbådar det mod det kräver i mötet med dess danskonstnärer för att utvecklas i kreativa processer. Det kräver tålamod och tid.

Det här har blivit möjligt genom samarbetet med Göteborgsoperan och Göteborgsoperans Danskompani.

Har koreograferna arbetat efter någon speciell linje?
Jag ville att de skulle prioritera arbetet med en kreativ process. Att skapa tillit och inspirera eleverna till att växa och vara medskapande. Det innebär att eleverna får möjlighet att samarbeta, respektera varandra och vara lyhörda för varandra och koreografen.

Att förstå vad som förväntas av dem i en kreativ process. Naturligtvis måste det arbetet anpassas utifrån elevernas ålder och kunskapsnivå.

För de yngre eleverna var det viktigt att de i mötet med koreografen Camilla Wiehen fick tillgång till sin egen konstnärlighet genom sitt gestaltande i de specialbeställda koreografierna.

Elevernas utveckling i Jenny Malmborgs koreografi har kunnat förstärkas genom att Jenny i sin undervisning har fört samman deras teknikträning och det sceniska uttrycket som koreografin krävde till en helhet.

För mig var det viktigt att införa Heidi Vierthalers metod ”Stream-Flow” på skolan. Den handlar om att utveckla dansarens personliga rörelsematerial. Den har en funktionell ingång till hur man använder kroppen och den hjälper till att utveckla en avancerat artikulerad kropp.

Toby Kassell och Ingeborg Zackariassen har kunnat vägleda eleverna så nära en professionell arbetsprocess som möjligt. Eleverna har i en trygg miljö fått utmanas att klara av att gå utanför sina upplevda gränser.

NinaHöglund

Nina Höglund, konstnärlig ledare. Foto Emmy Jonsson.

Det är även två elever från årskurs 9 som har koreograferat varsitt stycke, hur har det fungerat?
Alla elever i årskurs 9 erbjöds att göra koreografi, April Aurivillius och Carla Mardones Ekberg anmälde sitt intresse. Jag har varit handledare i arbetet med deras skapande. De var väldigt tydliga och stabila i sina konstnärliga idéer. Med tiden gick jag in och stöttade på olika sätt, med positiv ”feedback” och ibland med tydliga direktiv.

Det är viktigt och utvecklande för de elever som har lust att koreografera att de tidigt får möjlighet till det.

Hur lång har repetitionsperioden varit?
Vi har repeterat i perioder när det varit möjligt för koreograferna att närvara. De yngsta eleverna började repetera redan tidigt i höstas. Mauro Rojas lärare på skolan och jag har haft ansvaret för repetitionsarbetet när koreograferna inte varit där.

Det är till fördel för eleverna att få möjlighet att arbeta under en längre period. Då har de möjlighet att ta till sig, slipa på och fördjupa materialet mera.

Vad tycker du är väsentligt att betona i utbildningen för den moderna nutida dansen?
Det är viktigt att kontinuerligt utvärdera vad man fyller utbildningen med i förhållande till professionen, att hela tiden hålla ett öga på den professionella scenen.

Utifrån det måste man arbeta med infärgning i utbildningen. Att implementera och anpassa det arbetet efter elevernas förutsättningar för att förbereda dem så mycket som möjligt inför att möta ett professionellt dansarliv.

Avslutningsvis frågar jag Nina hur eleverna har reagerat under arbetets gång?
Det har varit en pågående process och ett kontinuerligt arbete att utmana eleverna och få dem att våga växa i sina känslor, att följa sitt innersta för att uttrycka det i dansen. Efterhand har de vuxit in i arbetet och vågat mer.

Det har skett mycket positivt i deras utveckling under repetitionsperioden och med framförandet av föreställningen. De har blivit öppnare och vågar mer med sin dans.

GratitudeSvenskaBalettskolanModern

Gratitude med elever från Svenska balettskola. Foto Tilo Stengel

Modernt program Svenska Balettskolan:

Together (T) in our mind
En modern nutida dansföreställning skapad för, av och med blivande dansare från Svenska Balettskolan i Göteborg

Svenska Balettskolan i Göteborg presenterade 9-10 mars fyra föreställningar på Göteborgsoperans lilla scen för utsålda hus inför en entusiastisk publik.
I föreställningen framfördes sju olika verk.

”Minnen” koreografi Camilla Wiehen
Camilla har ett förflutet som dansare, koreografassistent och repetitör.
Idag är hon adjunkt på Dans och Cirkushögskolan och undervisar och koreograferar på Balettakademin i Stockholm samt på Kungliga Svenska Balettskolan. I hennes verk ”Minnen” gestaltar årskurs 4 ”längtan efter något som var, som är eller kan bli”.

”Fear of separation” koreografi April Aurivillius
Dansades av årskurs 6. April är elev i årskurs 9 på Svenska Balettskolan.
Hennes verk handlar om hur man kan befinna sig i en grupp med människor men att man lätt kan skiljas från dom och bli placerad bland andra.

”Schh!” koreografi Camilla Wiehen
Dansades av årskurs 5. I det här stycket tas vi med ut i skogen där hemligheter finns som inte alla kan se - bara den som stannar upp och lyssnar.

”Nubes sin Caras” koreografi Carla Mardones Ekberg
Framfördes av årskurs 8-9. Carla är elev i årskurs 9 på Svenska Balettskolan. Det här verket handlar om de som finns i vår närhet som upplevt ensamhet, en tomhet som ingen som varit där kan förstå, som moln utan ansikte.

”Gratitude” koreografi Jenny Malmborg
Jenny har ett förflutet som dansare både i Sverige och utomlands. Hon är utbildad danspedagog vid Danshögskolan i Stockholm.

Idag undervisar hon i både balett och modern nutida dans vid Svenska Balettskolan i Göteborg. Hennes verk dansades av årskurs 6. Stycket vill uttrycka den mest hälsosamma känslan av alla människans känslor, att tacksamhet är dubbel lycka i förundran.

”Zusammen” koreografi Heidi Vierthaler
Heidi har som dansare arbetat med några av de mest framstående danskompanierna och koreograferna i Europa och USA, bland annat the Forsythe Company, Ballet Frankfurt, GötegorgsOperans Danskompani och Pacific NorthWest Ballet. Heidi undervisar och skapar verk för danskompanier, festivaler och universitet runt om i välden.

I sin nya kreation ”Zusammen” har hon genom att arbeta med sin metod ”Stream-Flow” skapat ett verk med dansarnas medskapande i fokus. Verket framfördes av årskurs 7.

”I/You/We The Future” koreografi Toby Kassell och Ingeborg Zackariassen
Toby Kassel
är dansare i GöteborgsOperans Danskompani. Han är utbildad vid Royal Ballet School i England. 2005 var Toby nominerad till ”most outstanding male dancer” av Dance Europe Magazine. Tony arbetar också som kreatör.

Ingeborg Zackariassen är född i Bergen. Hon är dansare i GöteborgsOperans Danskompani.
Ingeborg har även arbetat med bland annat Skånes Dansteater och varit dansare vid den Norska Nationalbaletten. Ingeborg arbetar också som kreatör.

Margareta Lidström
8 april 2019


  • Drottningholmsteatern
    Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
    Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

  • Carl Sjögren Felicia Andersson
    Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
    Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

  • Unai Celis Peribanes
    Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
    Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

  • RBS Defile
    A thrilling show with the Royal Ballet School
    The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

  • Folia
    José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
    För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

  • KSB på Operan 12 juni
    Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
    På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

  • Nathalie Nordquist Jonathan Davidsson Törnrosa
    Balettgala med hög kvalitet och välavvägd variation
    Det finns ett sug efter klassisk dans, därom råder ingen tvekan. Balettgalan i halländska Kungsbacka blev en succé innan pandemin, och härom veckan ringlade kön äntligen lång utanför Kungsbacka Teater...

  • Clark Engelgroth Maya Schonbrun
    Young Ballet Stars of the future showed their skills in Helsinki
    The Artistic Director of the Finnish National Ballet, Madeleine Onne , worked as the chair of the judges at The 9th Helsinki International Ballet Competition. When welcoming us all to the prize distrib...

  • Five short stories and a prelude av Ana Sendas
    Innehållsrik föreställning på Riddarfjärdsteatern
    Kungliga Svenska Balettskolans avslutande uppvisningar för spelåret 2021-2022 var uppdelade på tre tillfällen. Det första programmet, med titeln Promises, gavs på Riddarfjärdsteatern 20 maj. Föreställ...

  • 2022 års stipendiater och medaljör.
    Carina Ari Dagen firades igen med nya stipendiater och en välförtjänt Carina Ari-medalj
    2022 kunde Carina Ari Dagen åter firas. 16 maj samlades i Operans guldfoajé en krets entusiaster för att hylla stipendiater och mottagare av Carina Ari Medaljen och, inte minst, mecenaten själv. Henne...

  • Askungen Woo Romano
    Colourful new Cinderella in Stockholm
    Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a refugee washed up on the shore still clutching a precious photo of her family. Two po...

  • Little Dragon
    Dansfestival förgyllde Göteborg
    Under tre dagar i maj förgylls Göteborg av dans. GöteborgsOperans andra dansfestival är ett forum för nyskapande, oförutsägbara möten med publiken, samarbeten mellan artister och olika konstformer, en...

  • Peter Pan och Wendy
    Peter Pan och Wendy ett balettäventyr för hela familjen
    ”Det blir en magisk dansföreställning för hela familjen”, säger Sebastian Michanek om Svenska Balettskolan nya verk Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern i Göteborg. Förutom skolans danselever med...

  • Kasperi Kolehmainen
    Talangfulla elever i den Nationella tävlingen
    En Nationell danstävling för unga dansare ordnas varannat år i Helsingfors. Det är Balettpedagogernas förening som står som arrangör av tävlingen.Solisterna är indelade i tre grupper, 12-14 år, 15-16 ...

  • Grand Ballet de Kyiv
    En alldeles ovanligt känslofylld Giselle i Karlstad
    Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva detta: Publiken hälsar den manlige huvudrollsinnehavaren med samfällt jubel, efter ett framförande av en klassisk balett, när han vid applådtacket vecklar u...

  • ProDance1
    Helsingfors: Festgala med många stipendiater
    Föreningen Pro Dance har varit verksam i 50 år i Finland. En festgala firades vid Aleksandersteatern en söndagseftermiddag i mars. Ändamålet med verksamheten är att samla in medel för att med stipendi...

  • swanlake kiev
    Se den ukrainska Svansjön på bio – alla intäkter går till UNHCR
    Det är folkrörelsen Folkets Hus och Parker som driver initiativet ”Live på bio”. I dessa bistra tider visar man, för första gången, en balett från Kievoperan: Svansjön. Alla intäkter från visningarna ...

  • Stabat Mater KSB 1
    En beundransvärd säkerhet och ett övertygande lugn i framförandet
    Favourites är en elevföreställning med fyra verk på Kungliga Svenska Balettskolan som var genomgående i hög klass på dansandet. Alla fyra var gruppdanser med från åtta till elva medverkande från gymna...

  • Eskapist4
    Läs vad Peter Bohlin skrev om Eskapist vid premiären 2019
    Alexander Ekmans Eskapist: En visionär svingar sitt trollspö


  • The company demonstrated their enthusiasm in vivid characterisations.
    Under the direction of Nicolas Le Riche, the Royal Swedish Ballet presented a double bill of French choreography. Roland Petit’s Carmen is a timeless gem. Premiered in London in 1949, the choreographi...

  • Kites1 GO
    Kites – Allt hänger på en tråd
    Allt hänger på en tråd, tro mig, jag ligger på en slätt, torr i munnen, andfådd, och du är här vid min sida, du skulle kunna gå härifrån, men det finns band som binder, allt är upp och ner och det fin...

  • Sibelius1
    The Ballet Sibelius at the Finnish National Ballet is a story – and a great love story of a composer
    Finnish National Ballet celebrates its centenary this year and the new commission, Sibelius , plays an important role. The significance of the composer and his works inspired Finnish choreographer, Jor...

  • RBS1
    Royal Ballet School Affiliate Training and Assessment Programme
    ‘The unique programme will drive forward the standard and accessibility of recreational dance training, providing an alternative to the current model of training offered by recreational dance organisa...

  • Helsinkigala1
    En efterlängtad öppning av Dansens hus i Helsingfors
    Finlands efterlängtade Dansens hus – Tanssin talo – har öppnat sina dörrar på ett magiskt datum 2.2.2022. Om ett hus för dansen hade dansfolket drömt om i årtionden, och nu var glädjen stor att detta ...

  • PDL22 1
    Årets Prix de Lausanne i Montreux med samtliga deltagare på plats
    Förra årets tävling tvingades hållas online på grund av pandemin. Med genomförda vaccinationer och covidpass gick lyckligtvis årets Prix av stapeln med deltagarna på plats. Covidpass var obligatoriskt...

  • Here not here 1
    Verket har många olika delar, med olika rörelsescheman, improvisationer, men det är vi dansare som sätter materialet.
    Det handlar om att gråta i solskenet och dansa i mörkret Det handlar om att vara Här Inte Här

  • Kungsbacka1
    Dans på högsta nivå
    Sommaren 2019 hölls en stor gala i Kungsbacka med klassisk balett. Det kan numera bara upplevas på Kungliga Operan, såvida inget utländskt danskompani av okänd kvalitet dyker upp. Äntligen är det dags...

  • Nurejevs Svansjön1
    Nurejevs Svansjön på Stockholmsoperan – en version aldrig tidigare spelad i Sverige
    Inför Kungliga Balettens premiär på Svansjön i koreografi av Rudolf Nurejev gästades Operans Balettklubb av iscensättaren Charles Jude och dansaren Calum Lowden.Charles Jude är före detta Etoile på Pa...

  • Lana Maxxa
    Till julen gör de sina första huvudroller i Nötknäpparen
    Att få dansa huvudrollen i en helaftonsbalett är drömmen för de flesta dansare. Men få förunnat. På Svenska Balettskolan i Göteborg har eleverna en helt egen uppsättning av baletten Nötknäpparen där d...

  • Transit1
    Transit av Tero Saarinen – mångfasetterad visuell fest ­
    Tero Saarinen Company presenterade sig i Saarinens nyaste koreografi Transit med en större mängd dansare än vad vanligt är i hans verk. Det hade beställts av Skånes dansteater och sågs nu i Helsingfor...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil