Artiklar från 2008 – till idag
Totality in parts av Lukáš Timulak med medlemmar ur Kungliga Baletten. Foto Sören Vilks
STOCKHOLM: Trinity gavs på Kungliga Operan i Stockholm under en mycket kort tid. I programmet ingick tre verk, Annonciation av Angelin Preljocaj, Totally in Parts av koreografen Lukáš Timulak och designern Peter Bil’ak och Wings of Wax av Jirí Kylián.
Dansportalen har fått en exklusiv intervju med Lukáš Timulak och Peter Bil’ak. Vi diskuterade deras nära samarbete som pågått i över ett decennium där Timulaks dans och Bil’aks design är av samma värde. Båda delarna kan ses som självständiga och samtidigt som i symbios till varandra.
Peter Bil’ak. Foto YT
Peter Bil’ak: Lukás och jag brukar vara de första som är involverade i projekten. Eftersom vi jobbat länge tillsammans har vi en kontinuitet. Vårt senaste verk kan vara en utgångspunkt för vårt nästa. Samtidigt är vår intention att skapa något nytt som inte existerat förut.
För mig är det betydelsefullt att komma till platsen där vi ska sätta upp verket. Möta människorna vi ska jobba med, se teatern, träffa teknikerna för att kunna se vad vi kan göra som vi inte skulle kunna ha gjort på andra platser.Jag är övertygad om att vi inte skulle kunna åstadkomma samma sak med andra kompanier. Vi tyckte om idén att komma med något ganska modernt till det här traditionella huset och traditionella kompaniet.
Vi valde bort den klassiska musiken för det blev för likt det vi förväntade oss av huset. Det är också viktigt att komma till platsen för att förstå vilken typ av publik som kommer hit. Det påverkar också vilka val vi kan göra för att skapa något nytt.
Lukáš Timulak. Foto YT
Lukáš Timulak: Vi är ärliga och mycket uppriktiga mot varandra. Det är något som vi värdesätter hos varandra. Vi försöker inte gå runt ämnet utan kommunicerar mycket direkt. Jag uppskattar Peters ärlighet och vi har ju samma intention. Det handlar inte om min idé utan vi jobbar tillsammans mot något.
Peter Bil’ak. Foto ssahn
Peter Bil’ak: Jag gjorde inte castingen, men vi diskuterade hur många dansare vi ville ha.
Vi hade en idé om att multiplicera. Så vi startar med en dansare som blir två som blir fyra, åtta och till slut 16. Lukáš gör castingen för att hitta de rätta karaktärerna, personligheterna.
Vi använder oss av våra olikheter. Lukáš har dansat länge, han var en skicklig dansare så det har varit hans liv. Min bakgrund är annorlunda. Jag designar visuell konst. Jag ser inte alla repetitioner för då är det lätt att bli immun för det som görs. Lukáš fungerar som någon som är på insidan och jag mer på utsidan.
När jag kommer in så kan jag se om idéerna vi diskuterade från början kommer att kunna uppfattas av publiken. Vi tar publiken mycket seriöst. Vi gör verket till de människor som ser det för första gången. Det är svårt att se till att alla ser verket så som vi ser det. Men därför är det viktigt att vi båda uppmärksammar detaljer som kanske den andra inte ser.
Lukáš Timulak. Foto Lukáš Timulak Twitter
Lukáš Timulak: Våra kreativa processerär alltid intressant och det blir annorlunda beroende på vilken plats vi är på. Det ger oss möjlighet till reflektion över olika perspektiv.
Lukáš Timulak: Idén om verket kommer från en fascination för början av 1900-talet.
Hur de samarbetade på den tiden, hur kommunikationen var, vilka utmaningar som fanns och hur konstnärer från olika discipliner idag samarbetar med varandra.
Det handlar om en balans inte bara upplevelse och som bygger på många erfarenheter. Nu på 2000-talet så har vi mer komplex teknik och komplexa system och hur hittar man enkelheten i det.
Jag tycker också att det är som ett system i naturen eftersom att det ser ut som en blomma [Lukáš syftar på den sammankoppling av glödlampor som Peter skapat och som är en del av verket]. Alla delar påverkar. Som en relation mellan mindre enhet, individuell dynamik till gruppdynamik. Vilken typ av stämning vi vill kommunicera till publiken. Det är lätt att dansen eller blomman tar över, hur de olika delarna nästan sömlöst smälter ihop. Det är en fin linje.
Peter Bil’ak: Det är fantastiskt från första skissen hur sömlöst den tekniska processen med alla människor inblandade faktiskt fungerarade. Jag tycker det är trevligt att se hur teknikerna tog det till sig. De känner sig stolta och bidrog till att det blev bättre än originalritningen. Processen med kompaniet var relativt kort med tanke på att detta är ett nytt verk.
Lukáš Timulak: Jag visar fysiskt och är mycket involverad med koreografin i början av processen. Jag tror att det alltid kommer vara så med mig. Eftersom processen var kort så måste jag lita på min intuition. Ibland så har du tid att använda intuitionen och reflektera för att sedan ändra eller spara. Den här gången visste jag att det inte fanns så mycket tid för förändringar och var tvungen att begränsa mig.
I verket syns samarbetet mellan skaparna Lukáš Timulak och Peter Bil’ak tydligt. De föränderliga ljuseffekterna i lampsammankopplingen och dansarnas rörelser samverkar. Det unika och självständiga blandas med större delar där alla komponenter påverkar för att skapa en helhet.
Jenny Berkán
14 jan 2019
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision