Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

SVB Piteå

Det är en stor dröm som skulle krossas. Svensk balettskolans personal börjar att förlora hoppet. Eleverna är oroliga för att deras drömmar ska krossas. "Det skulle kännas så jobbigt" säger Wilma Hagerman, 11 år till Piteåtidningen 24 sep. Foto Joel Gustafsson, Piteå-tidningen.

Öppet brev till Piteå Kommun

PITEÅ: Svenska Balettskolan hotas av nedläggning. Piteå Kommun behöver spara 4,5 miljoner och då väljer man att spara in pengarna genom att lägga ner en riksrekryterande utbildning som bara finns i Stockholm, Göteborg och just det Piteå.

Det faktum att drömmarna krossas för de elever som efter hårda antagningsprov lyckats ta sig in på Svenska Balettskolan tas inte med i beräkningen.

Då man sedan tar del av de visioner som presenteras i Piteå Kommuns Verksamhetsplan 2017-2019 blir beslutet än märkligare. Låt oss ge er några exempel:

För det första hävdar verksamhetsplanen att Piteå Kommun ska vara en ”plats där människor vill bo, verka och leva, och att positiva upplevelser gör Piteå till ett självklart val för såväl boende, som för företagare, besökare, turister och studenter. Vi bidrar gemensamt till ett tryggt, öppet och kreativt samhälle både i stads- och landsbygd.”

Fortsättningsvis kan man läsa att ”Piteå är en plats där unga kan förverkliga sina drömmar.” En nedläggning av Svenska Balettskolan visar tydligt på att så inte är fallet. I alla fall inte om man är dansare och drömmer om att få möjligheten att under skoltid utbilda sig till sitt drömyrke.

För det andra, strävar Piteå Kommun efter en god miljö och hälsa för nästa generation: ” För en god folkhälsa är trygghet, delaktighet och kultur viktiga faktorer.”

Svenska Balettskolan erbjuder alla de delarna till sina elever. Det är trygga barn och ungdomar som går till skolan med ett leende på läpparna varje dag.

De är delaktiga i sin utbildning och tränas i att ta eget ansvar för sin fortsatta hälsa genom medvetna val både när det gäller kost och sömn. Kulturen är en stor del av utbildningen.

Dans är en uttrycksform och eleverna får ta del av olika kulturers dans och studerar dans i alla dess former likväl som den klassiska musiken.

För det tredje, hävdar verksamhetsplanen vidare att ”samverkan mellan nämnderna ska bidra till främjande av förebyggande arbete för att förbättra ungas psykiska hälsa”.

Barn och utbildningsnämnden betonar ”den sociala hållbarheten och särskilt det främjande och förebyggande arbetet för att förbättra ungas psykiska hälsa.”

Ett led i detta borde rimligtvis vara att behålla Svenska Balettskolan. Att krossa unga människors drömmar förebygger knappast psykisk ohälsa.

För det fjärde, strävar kommunen efter att skapa ett Piteå för alla – med ökad mångfald.

Mångfald är både en förutsättning och en möjlighet för tillväxt. Piteå vill vara en förebild för mångfald och värna öppenhet. Öppenhet för idéer, kulturer, företagande, andra olikheter eller helt enkelt öppenhet för mångfald”.

Även denna vision blir svår att realisera om man lägger ner Svenska Balettskolan. Dansen är ett internationellt språk där alla kan mötas oavsett modersmål, religion, kön eller sexualitet. Dansen är för alla.

Avslutningsvis går förslaget att lägga ner Svenska Balettskolans verksamhet stick i stäv med den forskning som visar hur viktig fysisk aktivitet är för såväl inlärning som fysiskt välbefinnande.

Anders Hansen, leg läkare från Karolinska Institutet och idag verksam som överläkare i psykiatri, menar i sin bok Hjärnstark:

– Vi människor har inte bara en kropp som är byggd för rörelse. Även vår hjärna är byggd för det. Fysisk aktivitet är medicinen vi glömde för att ingen tjänade pengar på den. Det är ofattbart att inte fler känner till hur viktigt det är för hjärnan att vi rör på oss. Om du inte är fysiskt aktiv fungerar inte din hjärna så bra som den skulle kunna.

Hansen skriver vidare att fysisk aktivitet gör oss mer kreativa. ”Forskning visar att resultaten på kreativitetstester ökar med 60 procent om testerna görs efter att du varit i rörelse. Träning stärker koncentrationen även hos barn och tycks särskilt bra för koncentrationen för barn med ADHD."

"Träning är enormt effektivt när det gäller att förbättra toleransen mot stress och dämpa aktiviteten i kroppens stressystem. Träning stärker minnet. Effekterna på hjärnan av att träna är så omfattande att de faktiskt kan beskrivas som en mental uppgradering.”

Det faktum att våra barn och ungdomar idag blir alltmer inaktiva är ytterligare en anledning till att Piteå Kommun borde låta Svenska Balettskolan leva vidare.

För att sammanfatta, om Piteå Kommuns verksamhetsplan för 2017-2019 ska betyda mer än fina formuleringar i ett dokument så anser vi att förslaget om att lägga ner Svenska Balettskolans verksamhet genast ska dras tillbaka.

Det är en utbildning som Piteå Kommun inte har råd att vara utan om de visioner om ett Piteå för alla som kommunen vill skapa ska kunna realiseras.

Camilla och Göran Sundqvist

12 okt 2017 • Pär Isberg
  Pär Isbergs magiska låda, musiken och teatern
  Dansportalen gläntar på ridån för Pär Isberg, premiärdansare och koreograf med gedigen meritlista. Utbildad vid Operans balettelevskola, senare Kungliga Svenska Balettskolan. I dansen såg han en frihe...

 • pure_coincidence_c_admill_kuyler
  Young dancers impress in new choreography: Junior Ballett Zürich in Impulse
  Junior Ballett Zürich , founded in 2001 is now an established adjunct to the main company appearing regularly in major productions and with many of the young dancers joining the company ranks.The lives...

 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil