Artiklar från 2008 – till idag
PITEÅ: Svenska balettskolan i Piteå hotas av nedläggning. Barn- och utbildningsnämndens förslag att på så sätt spara mellan 3,5 och 4 miljoner kronor, oroar inte bara konstnärliga ledaren i Piteå.
Också hennes kollegor i södra Sverige är oroliga för konsekvenserna. Upprörda Piteåelever har startat en namninsamling.
Barn- och ungdomsnämnden har ett budgetunderskott på 6,4 miljoner kronor för nästa år. Det beror på ökat elevantal i förskola, grundskola och gymnasium, vilket ska klaras inom befintliga ramar. För att uppnå kravet på en budget i balans har nämnden beslutat föreslå nedläggning av balettskolans verksamhet som utvecklats i Piteås grundskola de senaste fem åren.
Planen är att undervisningen ska fasas ut under en tvåårsperiod med start hösten 2018. Hela mellanstadiet berörs eftersom inga elever då tas in varken till årskurs 4 eller 7. Nämndens ordförande Ruth Rahkola har för Piteå-Tidningen förklarat att Svenska balettskolan är en dyr verksamhet som kommunen inte är tvingad att ha, därför fastnade man för det förslaget.
–Ett 30-tal av totalt 46 elever som går här nu, påverkas om de inte kan göra prov till årskurs 7. Vi ska, i likhet med Svenska balettskolan i Göteborg, slussa våra elever till Stockholm som har balettgymnasiet. Men den möjligheten stängs för eleverna i Piteå, säger konstnärliga ledaren Emma Idén.
Hon flyttade från Stockholm för att bygga upp undervisningen i Piteå från grunden och konstaterar att sådant tar tid.
–Från höstterminen 2017 till vårterminen 2018 är den här balettskolan fullt utbyggd för första gången. Det tar ett tag innan folk vet vad som finns, så att majoriteten av våra elever är från Piteå trots att vi har riksintag är inte underligt.
Emma Idén framhåller att kvalitet måste få kosta och enligt skolverket är kvalitén i Piteå lika hög som vid de båda andra balettskolorna i landet.
–Det känns konstigt att Piteå kommun satsat tid och resurser på det här om det läggs ner efter så kort tid, säger Emma Idén.
Hennes kollega Sebastian Michanek, konstnärlig ledare för Svenska Balettskolan i Göteborg, anser att det borde vara självklart att barn i hela landet har tillgång till dansutbildning på elitnivå.
–En nedläggning i Piteå innebär att barn i norra Sverige inte har samma möjlighet till det som barn söderut. Om det inte finns någon likvärdighet i landets regioner är det inte bra för den klassiska dansen som helhet. Det är viktigt att gymnasieskolan i Stockholm kan fånga de allra bästa talangerna.
Han jämför grundutbildningen inom Svenska balettskolan med ett gymnasieprogram, eftersom det handlar om en förberedande yrkesutbildning.
–Balettdansare ska vara anställningsklara när de är 17-18 år, alltså måste utbildningen börja vid tio års ålder för att uppnå den nivån. Med tanke på det kan man inte säga att den är för dyr. Jag undrar om nämndemännen i Piteå gjort en ordentlig konsekvensanalys innan de klubbade förslaget, säger Sebastian Michanek.
Svenska balettskolan i Göteborg har funnits i denna form (för årskurserna 4-9) sedan 1993. Skillnaden gentemot Piteå är att hälften av eleverna kommer från kranskommuner, som därmed bär hälften av kostnaderna. Balettskolan i Malmö lades ned i början på 2000-talet, på grund av interna problem och närheten till Köpenhamn dit danseleverna hellre söker sig. Kungliga svenska balettskolan i Stockholm har funnits sedan 1981 och före det ingick dansutbildningen i Operans elevskola.
De Piteåelever som nu går ut årskurs sex har startat en namninsamling för att rädda Svenska balettskolan.
–Vi vill att den ska vara kvar! säger Svea Nylund och Ebba Lidström om initiativet.
–Ja, vi tycker att andra också ska få chansen att dansa, säger Alvina Berggren.
–En nedläggning påverkar inte oss, vi får fortsätta i högstadiet. Men de som går i fyran, femman och sexan nästa skolår får inte fortsätta till sjuan vid en nedläggning, säger Amanda Nyström.
Några har så länge de kan minnas varit målmedvetna och drömt om att få dansa hela livet, medan en del gjorde intagningsprovet mest för att många andra gjorde det.
–För mig bara blev det så. Det är jag glad för, den här utbildningen är jättebra, säger Astrid Hansson Ogestad och får medhåll av Hampus Hallberg och Casper Sundström.
–Alla i min klass gjorde provet, så då gjorde jag det också och blev antagen. Nu vill jag fortsätta dansa, säger Hampus Hallberg.
Samtliga är inställda på att söka vidare till gymnasieutbildningen vid Kungliga svenska balettskolan i Stockholm när de gått ut nian. Med namninsamlingen hoppas de kunna påverka politikerna i Piteås kommunfullmäktige så att de inte beslutar om nedläggning vid sitt sammanträde 26 juni.
Karina Sundkvist
4 juni 2017
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision