Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Luiza Lopes och Dawid Kupinski dansar Nötknäpparen tillsammans. Foto privat.

Luiza Lopes och Dawid Kupinski dansar Nötknäpparen tillsammans. Foto privat.

En genuin Nötknäppare

STOCKHOLM: Julen är Nötknäppartid för världens baletteatrar. Det blir många föreställningar även med Kungliga Baletten och flera lag måste byta av varandra för att orka med. 

Operans Balettklubb hade bjudit in ett av huvudparen, Luiza Lopes och Dawid Kupinski som dansar Husan och Kolaren i Kungliga Balettens julföreställning.

Med var även koreologen och repetitören Agneta Stjernlöf Valcu, flitigt anlitad världen över som iscensättare av klassisk balett.

Luiza Lopes efter Raymonda. Foto privat

Luiza Lopes efter Raymonda. Foto privat

Luiza Lopes kommer från Sao Paolo i Brasilien, men ville komma till Europa för att träna balett.

”Jag fick en chans att träna både på Royal Ballet School och English National Ballet School. Men efter en tid där längtade jag tillbaka till Sao Paolo och fick jobb på ett nystartat kompani i hemstaden.”

Under våren 2015 sökte Luiza till Stockholm och blev då anställd vid Kungliga Baletten. Bland de första verken hon var med i var Raymonda och Don Quijote.


”Stämningen i baletten här är verkligen bra, med en mängd enastående, professionella människor. Jag trivs här och stannar här även nästa säsong" säger hon. "Den här versionen av Nötknäpparen är den första jag gör, men jag har gjort den klassiska Nötknäpparens pas de deux tidigare."

"Det är något av det mest krävande jag någonsin gjort under min karriär. Jag läste boken Petter och Lottas jul, som den här versionen bygger på, och det är verkligen en passande berättelse. Baletten skapades 20 år tidigare för Marie Lindqvist som är min coach nu. Det är ett stort nöje att få arbeta med och lära av henne. Också att arbeta med koreografen själv, Pär Isberg” säger Luiza.

I vår ska Luiza göra Alice i Alice in Wonderland (Alice i underlandet). ”Det är en fantastisk balett. Det är svårt att förstå att någon kan skapa en klassisk balett som den. Musiken stämmer så bra med balettens fantasivärld," säger Luiza.

”Jag gör Kolaren för tredje gången,” säger vår nyaste premiärdansare Dawid Kupinski, och fortsätter: ”Jag tränades av Jan-Erik Wikström som utöver att sätta in mig i rollen även förklarade bakgrunden till den. Det gjorde att jag fick en helhetsbild av Kolaren.”

Pär Isbergs Nötknäpparen har ingen prins i vanlig mening, utan det finns en skogsarbetare, eller kolare som han kallas här. Det vill säga en som jobbar med att framställa träkol i skogen. Prinsessrollen motsvaras av husan hos tanterna Grön, Brun och Gredelin. I andra aktens drömscen drömmer Petter och Lotta att kolaren och husan har förvandlats till en prins och hans prinsessa.

"Jag har inte gjort någon version av Nötknäpparen tidigare, om man bortser från att jag var med i Ratmanskis version men där var jag bara råtta eller i liknande mindre roller” säger Dawid.

Agneta Stjernlöf i balettsalen. Foto Kungliga Operan

Agneta Stjernlöf är koreolog på Kungliga Operan: ”Jag var med som koreolog redan när Pär Isberg skapade baletten för 20 år sedan. Pär fick inspirationen till baletten när han hade varit på julmarknaden på Skansen och sett alla halmbockar och nötknäppare i stånden där. Senare läste han Petter och Lottas jul och kom då på att dessa båda historier kunde sättas ihop."

Idén presenterades för Nils-Åke Häggbom i början på 1990-talet när han var balettchef på Operan. Men förslaget blev inte förverkligad den gången, utan den som nappade på idén var nästa balettchef: Simon Mottran. "Simon tyckte att Pär först skulle göra ett kortare verk, innan man satsade på ett helaftonsverk,” säger Agneta.

Pär Isberg skapade då Harmonilära. Det var spartider på Operan och Pär fick skapa kostymerna själv, men man kostade på lite ljus och rök. Efter detta verk fick Pär klartecken av Simon att gå vidare med Nötknäpparen. Men det blev chefsbyte igen och nye balettchefen Frank Andersen var den som fick skörda frukterna och presentera Nötknäpparen.

Den 14 december 1995 var det premiär med tre olika lag. Första premiären dansade Marie Lindqvist och Anders Nordström. I den andra var det Johanna Björnson och Jan-Erik Wikström. Den tredje premiären gjorde Eva Nissen och Christian Rambe.

Jens Rosén var den allsmäktige Petter då och gjorde den rollen i nästan alla föreställningarna – han gör den fortfarande! Ivailo Valev gjorde även rollen och Lotta var Ann Brattselius, Alexandra Szendrei och Nathalie Perriraz.

Erik Näslund skrev librettot till verket. Pär hade även mycket god hjälp av Gunilla Roempke.

"I andra aktens kårdanser dansar tolv par, men det krävs ytterligare dansare eftersom till exempel de tre dansmössen inte kan göra blomstervalsen samma kväll. Hela kompaniet går åt för att få ihop föreställningen,” säger Agneta och kommer in på scenografin av Nötknäpparen:

”Pär hade tidigare arbetat med scenografen Bo-Ruben Hedvall för produktioner på TV. På Operan hade de samarbetat med ett verk, Skiljeväg, och då jobbade de med ljussättaren Torkel Blomqvist. Så nu fattades det bara en kostymdesigner . . .

Kostymavdelning kom med förslag, en tjej man frågade ville inte alls göra något i Elsa Beskows anda så Pär tackade nej till hennes erbjudande. Från dansaren Tiu Kokkonen kom ett förslag på Ann-Mari Antiila. "Där föddes vinnarteamet som senare även gjorde bland annat Pippi Långstrump,” säger Agneta med ett leende.

Nathalie Nordquist, Husan;  Daria Ivanova, Tant Gredelin;  Katarzyna Kucharska, Tant Grön;  Pascal Jansson, Farbror Blå;  Jeannette Diaz-Barboza, Tant Brun;  Minji Namn, Lotta; Nacho Lopez, Petter. Foto Hans Nilsson

Nathalie Nordquist, Husan; Daria Ivanova, Tant Gredelin; Katarzyna Kucharska, Tant Grön; Pascal Jansson, Farbror Blå; Jeannette Diaz-Barboza, Tant Brun; Minji Namn, Lotta; Nacho Lopez, Petter. Foto Hans Nilsson


"Gunilla Roempke hjälpte Per att skapa karaktärerna i baletten, så att varje rollfigur fick en egen personlig tolkning. Man skapade då olika temasteg för de viktiga rollerna. Hon hjälpte även Pär att utforma alla gästerna på festen: Polisen som ska vara ordningsam och ordentlig och hans fru som är ännu värre! Polisens son, som är en liten minipolis, och dottern som är jätterädd för mamma hela tiden för att hon är så sträng till exempel.”

Agneta beskriver några olika rolltyper:

”Det jovialiska bagarparet som alltid pratar bakrecept med Tant Brun. Sotaren är mer 'bonnig' i sin attityd än de andra, torkar sig om näsan . . . Tant Gredelin är så rädd att få hans svarta fingrar på sin fina klänning. Sotarens fru är en riktigt kokett madam i röda lockar – och dottern är ännu värre. De håller hela tiden på med att justera hennes klänning så den ska sitta perfekt."

"Alla dessa roller har sin egen utmejslade karaktär, vilket gör att varje dansare kan göra rollen till sin egen krumelur. Alla de roliga episoderna som sker i första akten får dock inte komma samtidigt. Som publik ska ditt öga kunna söka sig till var och en av dessa episoder," säger Agneta.

Luiza Lopes berättar: "I första akten är min rollfigur verkligen en husa. Hon tar hand om barnen, huset och det som sker där. I andra akten förvandlas hon till prinsessan i barnens dröm. Det är en utmaning att skildra skillnaden."

"I början var jag lite tveksam om att göra en roll som den här. Konstnärligt är det svåraste för mig att visa skillnaden mellan första och andra akten. Tekniskt är också vårt pas de deux i andra akten krävande, med massor av hopp, snabba steg i två riktningar o s v."

Dmitri Zagrebin i Kolarens bockdans med Nacho Lopez som Petter och Minji Nam som Lotta. Foto Hans Nilsson

Dmitri Zagrebin i Kolarens bockdans med Nacho Lopez som Petter och Minji Nam som Lotta. Foto Hans Nilsson

Dawids roll är också en dubbelroll, först måste han vara en kraftkarl som jobbar i skogen och i andra akten en elegant prins, som också måste visa en stark passion för sin prinsessa.

Han säger att "förvandlingen av karaktär är ganska knepig men den största utmaningen är kostymen. I första akten är man svettig redan från början – och då har man en hel balett framför sig . . .  Man har julbockens huvud som mask för ansiktet, vilket gör att man inte ser så mycket, plus en massa smink från maskören. Dessutom har man flera lager av kostymer på sig. Det är trikån, läderbyxorna och västen, sedan en tjock rock och ovanpå allt det en lurvig getskinnskappa. Det väger en hel del!"

"Därefter har man två steg hit och fem steg dit, sen hamnar man i ett rökmoln med en massa människor på scenen – råttor och soldater – och scenen känns så liten. Samtidigt ska man försöka framställa en berättelse . . ."

"Det viktigaste i första akten är att bara köra på och berätta historien. Och andra akten som aldrig tar slut! Så fort man kommer in på scenen börjar det snurra på hela tiden . . .  Alla steg är 'off balance' [i obalans] – med massor av piruetter! På sluttande golv!"

Luiza tillägger: "Pär är mycket noga med att man ska ge en tolkning, att känslorna ska komma fram."

Om koreografin berättar Agneta: "Pärs pas de deux är baserat på klassisk teknik men sedan har han, som varje koreograf som får en inspiration, gjort något annat av de vanliga stegen. En fingerpiruett [ballerinan snurrar med endast ett finger i partnerns hand som stöd] förvandlas till något helt annat.

"Med Husans variation har Pär tänkt att hon ska dansa som på isblock. Om man ser det lite uppifrån så ser man att det ser ut som is. Idén kom från Pärs mamma som jumpade på isflaken i Nybroviken som barn. På gamla dar så hävdade hon att hon hade rättigheten till den variationen . . ."

Agneta fortsätter: "I andra akten har vi temasteg och karaktärer, smällkarameller, polkagrisar etc ska ha eget stegmaterial. Varje dans skall ha sitt speciella rörelsespråk. Det gäller även hur man utnyttjar ytan på scenen."

Tre dansmöss låter ganska likt tre musor. I Balanchines balett Apollon Musagete finns de tre musorna – där fick Pär inspirationen till de tre dansmössen. Gänget med Klippsnögubbar är med i andra akten och är man uppmärksam så ser man att Farbror Blå hänger upp tre klippsnögubbar i granen i första akten.

Daniel Norgren Jensen som Muskungen. Foto Hans Nilsson

Daniel Norgren Jensen som Muskungen. Foto Hans Nilsson

I granen finns även polkagrisar och pepparkakor. Efter pepparkakorna kommer polkagrisarna. Till musiken från den arabiska dansen gjorde han en dans för de tre tanterna, som annars inte skulle vara med i andra akten.

Här lät han dem gå i sömnen, passande nog till den lite sömniga arabiska musiken. Därefter kommer den ryska musiken som smällkaramellerna dansar till – den får alla att vakna!  I originalet ligger de två musikstyckena omvänt, den ryska musiken före den arabiska.

Agneta kan även bakgrunden till denna version av Nötknäpparenn: "Bakgrunden till att Pär Isberg valde sagan om Petter och Lotta är hans egen upplevelse som barn. Han växte upp ensam med sin mamma och drömde alltid om att få en komplett familj. Scenen i andra akten när Kolaren och Husan dansar tillsammans med Petter och Lotta, kallar Pär för 'the Happy Family'."

Beskowfamiljen var dock mycket noga med att det inte gick för sig att gifta bort Husan med Kolaren för det stämmer inte med Elsa Beskows historia . . .

Den första scenen är direkt hämtad från Elsa Beskows bok, men Bo-Ruben Hedvall som gjort scenografin var inte nöjd med andra akten. Då kom han på att hans mormor i Skåne hade röda girlanger i taket och en röd moraklocka. Promenaden i skogen i andra akten var promenaden han gjorde med sin mormor när de gick genom skogen med pudersnö på marken.

Blommorna som kommer ned från väggarna och dansar blomstervalsen är också efter mormors tapet. En gammal dam berättade för Bo-Ruben att i hennes barndom var årets höjdpunkt på julaftonen när man gjorde sig redo för polonäsen och fick inleda dansen i salongen.

"Epilogen är direkt gjord efter Elsa Beskows förlaga, men vi undrar alltid när alla är på väg till kyrkan, varför det inte lyser i kyrkan ? Så vi undrar om prästen sover . . ." säger Agneta med ett skratt.

Slutscenen med kyrkfärden direkt efter Elsa Beskow. Foto Hans Nilsson

Slutscenen med kyrkfärden direkt efter Elsa Beskow. Foto Hans Nilsson

Allting blir större i andra akten, Moraklockan, granen och stolen. En gång hade Bo-Ruben med sig en liten pojke som såg föreställningen och kommenterade ”Titta, människorna krymper”. Bo-Ruben tog då med honom upp på scenen i pausen så han fick se att människorna inte hade krympt. Scenarbetarna höll på att dammsuga upp snöflingorna som avslutar första akten. Dammsugaren var stor som en mindre traktor och då säger pojken: "Du ser väl att människorna har blivit små!"

Som avslutning berättar Agneta; "När Brendan Collins son var i 5-årsåldern, skulle han se pappa dansa Kolaren för första gången. Råttorna griper Kolaren och slänger in honom i elden i kakelungen, då hör man den lilla rösten från mitten av parketten: ”Paaapppaaa…”

Intervjuare på Operans balettklubbs möte Anders Jörlén
Textbearbetning för Dansportalen Cristian Hillbom
28 dec 2015


  • Lucid Episode 1
    Joseph Sturdys verk Lucid Episode inleder nyårsgalan på Kungliga Operan
    Vi befinner oss på Kungliga Operan. Det pågår repetition med två dansare som är med i Joseph Sturdy s verk Lucid Episode som inleder själva nyårsgalan den 31 december.

  • En julsaga GO 
    Göteborgsoperan sjunger in julen med En Julsaga
    Göteborgsoperan avslutar december månad med nypremiär på musikalversionen av Dickens En julsaga . Föreställningen är breddad med humor och medmänsklighet. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och bl...

  • Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 
    Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll
    Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra vikti...

  • Ur 100 årstiderFoto: Axel Petterson
    Giovanni Bucchieri – en konstnärlig kameleont
    Det är premiär för filmen 100 ÅRSTIDER . Upphovsmannen har gått från dansare till multikonstnär. Möt regissören Giovanni Bucchieri i en personlig intervju med Dansportalen.

  • Babydans är ett av Dansmuseets mest populära program. Inga bebisar är för små för att delta.
    ”Mycket talar för att vi inte kommer att kunna vara kvar där vi är nu,” säger Hans Lindholm Öjmyr, ny chef för Dansmuseet
    Hans Lindholm Öjmyr är filosofie doktor i konstvetenskap och har skrivit en avhandling om scenografi på 1800-talet vid Kungliga Teatern/Operan. Hans har tidigare varit avdelningschef på Stadsmuseet oc...

  • Scen ur Wild poetry. Medverkande Duncan C Schultz, Zander Constant, Hiroke Ichinose, Valentin Durand och Iris Telting. Foto Lennart Sjöberg
    In a heartbeat, ny världspremiär på Göteborgsoperan
    In a heartbeat bekrivs som ett pulserande dansbubbel och på Göteborgsoperan är det nu världspremiär allhelgonaafton på stora scenen för Hofesh Shechter s verk Wild poetry och Tom Weinberger s Waltz with...

  • Le Corsaire, Kungliga Baletten 2023 with Frej Ruhl, Carl Sjögren Lorenzzo Fernandez Foto Kungliga Operan Håkan Larsson
    Le Corsaire, svensk premiär på Kungliga Operan med virtuos dans och teknisk skicklighet
    När Kungliga Operan för första gången ger Le Corsaire bjuds det på en dansfest. Verket som hade sin urpremiär på Parisoperan 1856 kommer till liv och publiken får möjlighet att påverka slutet.Tankarna...

  • New talents Operan 231023
    New talents join the Royal Swedish Ballet
    Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

  • Livrustkammaren drake 
    Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
    I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

  • Matilda Larsson
    Attityder som uppskattades
    I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

  • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
    Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
    Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

  • Kalle Wigle Foto Johan Persson
    Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
    Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

  • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
    Wicked, musikalen om häxorna i Oz
    Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

  • The One Foto Peter Knutson
    Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
    Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

  • Manon Kungliga Operan 2023
    “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
    As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

  • Terpichore
    Dans i Stockholm Early Music Festival
    I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

  • Tallinn Suite en Blanc
    Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
    Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

  •  Marie Larsson Sturdy
    Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
    På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

  • Manon 1
    Manon: An evening to treasure
    Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

  • Colourful new Cinderella in Stockholm
    First published 28 May 2022 – New premiere 29 Nov 2024 Tamara Rojo’s new production of Cinderella in Stockholm is successfully adapted to current themes. Cinderella is a r...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil