Artiklar från 2008 – till idag
DANS I NORD bildades år 2000 och firar i år 15-årsjubileum bland annat med en Dansfest i Piteå mellan 19 och 27 september.
Dansportalen har träffat Dans i Nords verksamhetschef Marie Larsson Sturdy för ett samtal om verksamheten och jubileet.
"Dans i Nord började som en danskonsulenttjänst där man sedan ville samordna befintliga resurser för dans till ett utvecklingscentrum för dansen – ett regionalt centrum i Norrbotten" berättar Marie.
"Från början var det riksdanskonsulenten Cecilia Björklund Dahlgren som startade dansverksamheten i Norrbotten för över 20 år sedan. Hon var den första som bröt marken, men sedan blev Maria Rydén den första chefen för Dans i Nord där danskonsulentverksamheten ingick.
Sedan 2012 ingår inte den uppgiften längre i vår verksamhet, utan vi är mer likt en institution som ska jobba med professionella dansgästspel, koreografer i residens och skapa egna produktioner som vi kan turnera med och exportera.
Vår uppgift är att sprida dansen till publiken i Norrbotten, som tillsammans med dansutövarna är våra målgrupper. Vi har även en avdelning kallad Unga Dans i Nord där unga ska få ta del av professionell danskonst. Den startade jag när jag började som chef för tre år sedan.
Verksamheten har fem tjänster där jag är verksamhetschef och konstnärlig ledare. Sedan har vi Olof Westring – tidigare premiärdansare vid Kungliga Baletten – som är utvecklingsstrateg och även har ett producentuppdrag.
Helen Markström är vår kommunikatör och sedan har vi en ekonom och en pedagogisk koordinator som är kopplad till Unga Dans i Nord. Vi håller på och utvecklar strukturen och ser över ekonomin och de personella resurserna, till exempel behov av tekniker och engagemang av dansare för våra projekt."
Hur väljer ni projekt?
"Det är väldigt många som hör av sig – det kan bli ett eller två ebrev per dag – från hela världen – så det är ett väldigt tryck, vilket år jätte-jätteroligt. Det kan gälla väldigt olika saker att samarbeta med, många olika genrer inom dans- och scenkonst.
Just nu arbetar vi med att bygga upp ett förtroende hos publiken. Vi arbetar mycket med själva dansen som uttryck, men det finns också en etablerad verksamhet i Norrbotten kring performance-begreppet.
Vi ska skapa plattformar för koreograferna, både etablerade och nya. För jubileet gör till exempel Jérôme Marchand från Kungliga Baletten ett nytt verk för oss, The Reed Warbler, och förra året var det Joakim Stephenson. Vi har även regionala koreografer och vi ser alltid främst till det konstnärliga.
I år har vi två konstnärer som kommer just från Norrbotten: Markus Baldemar från Kiruna och Erika Pekula Pettersson som kommer från Piteå. Markus är annars verksam i Belgien och Erika i Stockholm.
Jag ser det som viktigt att konstnärer med rötterna i Norrbotten kan komma hem, även om dansen är gränslös och artisterna finns där det finns jobb! Vi arbetar också med tonsättare som skapar musik för våra produktioner.
Från vänster: Joseph Sturdy, Marie Larsson Sturdy, Jens Rosén, Nathalie Nordqvist, Ana Laguna, Yvan Auzely, Soren du Hoffman, Martin Sävström, Tristan Robilliard, Oscar Salomonsson (delvis skymd), Laura Lamy, Nadja Sellrup och Olof Westring.
Vårt uppdrag gäller Norrbotten, som är en mycket inspirerande miljö och ett väldigt stort område med en relativt liten befolkning. Men vi ska även jobba nationellt och internationellt.
Det finns ett stort intresse för dans. I maj hade vi ett program med bland annat Mats Eks Yxa, som visades i Haparanda och Piteå. Även om det var strålande försommar med midnattssol så kom folk från sina stugor och trädgårdar och fyllde två föreställningar med jubel och stormande applåder.
I Haparanda kom till exempel en balettskola från finländska grannstaden Torneå och de hade aldrig sett en tyllkjol ens. Vi hade bjudit in Nathalie Nordquist och Oscar Salomonsson för att dansa ett pas de deux ur Giselle, så det blev en stor upplevelse för dem."
Nu ska ni ha en dansfest i september, vad innebär det?
"Det är tredje året i rad som vi anordnar den Dansfesten. Den heter så för i Norrbotten är det så otroligt många som dansar själva för att det är så kul, så vi tänkte fånga in även den gruppen att komma och titta på dans.
I öppningsföreställningen kommer urpremiären på Jérômes verk The Reed Warbler (rörsångaren) Länk till annan webbplats. att vara huvudnumret, och det blir även filmat av SVT. Det är särskilt roligt att TV visar så stort intresse för dans.
Jérôme gjorde så starkt intryck på mig i Mats Eks Julia och Romeo och han var med i två verk som Joakim gjorde för oss förra säsongen, så jag blev intresserad av att samarbeta med honom. Han gör allt arbete i den här baletten, förutom koreografin både musiken, kostymerna och ljussättningen.
Det finns så mycket mer hos honom än bara dansaren. Han kan bli en inspiration för dansen i Norrbotten och han arbetar också med så fina dansare: Kungliga Balettens Daria Ivanova, Sarah Jane Medley, Clyde Emmanuel Archer, Anthony Lomuljo och Gil Shachar.
Uppe i Norrbotten är det ju viktigt att visa bra dans, då chanserna att se dans är så få, och publiken reser långa vägar för att komma till föreställningarna. Det gäller också att hitta program som lockar en ny publik, som annars inte kommer.
Som Parisbalettens förra chef Brigitte Lefèvre sa i en intervju: 'Vill man arbeta med de främsta dansarna så måste man som koreograf ha förmågan att använda deras kunnande – annars blir det som att köpa en Ferrari och låta den stå i garaget och bli beundrad, men inte köra med den.'
Jag känner så stor tillfredsställelse när jag får sitta längst bak i salongen och känna publikens reaktioner med stormande applåder och bravorop. Då är det värt allt slit!
Dansfesten innehåller bland annat fem urpremiärer plus Jeannette Langerts Jean som får sin andra visning efter urpremiären i Umeå. Det är en föreställning som tagits fram för Dansnät Sverige där vi är medproducent."
Anders Jörlén
24 aug 2015
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision