Artiklar från 2008 – till idag
HANNOVER: Vid koreografitävlingen i Hannover gick det stora penningpriset till en israelisk koreograf.
Ett pris som innebär att få skapa ett verk för nederländska Scapino Ballet gick till en fransman. Han arbetar som dansare i israeliska Kibbutz Contemporary Dance Company.
Tävlingen som gick i Hannover i slutet av juni för 29:e gången är en av de största internationella tävlingarna för koreografer.
I år tävlade närmare 160 förhoppningsfulla koreografer om tre penningpriser, ett kritikerpris och ett publikpris. Dessutom utdelas tre produktionspriser.
Vinnarna får möjligheten att skapa nya verk med Scapino Ballet, Gauthier Dance-Dance Company Theaterhaus Stuttgart respektive tyska Bundesjugendballett (ungefär Förbundsrepublikens ungdomsbalett).
Ensemblen startades 2011 av den på alla sätt produktive John Neumeier, som i över 40 år varit balettchef i Hamburg, och gjort staden Hamburg till en av balettvärldens metropoler.
Johannes Öhman med i juryn
I år var Kungliga Operans balettchef Johannes Öhman jurymedlem. Dansportalen fick en pratstund med honom.
Hur fungerade tävlingen?
Tävlingen är öppen för professionella artister och koreografer, högst 35 år gamla. Standarden är därför genomgående hög.
Tävlingsbidragen får vara mellan fem och tolv minuter långa. Till de två tävlingsdagarna, 28 och 29 juni, valdes i en förberedande omgång 18 bidrag.
Juryn för uttagningen omfattade tre personer och leddes av Ed Wubbe, som är konstnärlig ledare för tävlingen. Han är född i Nederländerna och leder sedan 1992 Scapino Ballet i Rotterdam.
Ed Wubbe var också juryns ordförande i Hannover. Det visade sig vara en varm och generös personlighet.
Lördag 28 juni framfördes nio verk, och ytterligare nio dagen därpå. Till söndagkvällens final valdes nio verk, som framfördes ytterligare en gång, och efter ungefär två timmars överläggning utsågs pristagarna.
Det var en utmärkt jury med många intressanta personer. Bland dem hade jag tidigare träffat bara Richard Wherlock, chef för Ballett Basel.
Diskussionerna var givande och kreativa, och till min stora glädje blev jag ombedd att årekomma nästa år. Det ser jag fram emot.
Hade du några personliga favoriter?
Eftersom tävlingen är öppen för enbart professionella var, som jag sade, standarden genomgående hög. Särskilt imponerade deltagarna från Israel, med vad jag skulle vilja kalla gott koreografiskt hantverk.
Det var också en israel som vann det stora penningpriset på 6 000 euro: Eyal Dadon med Pishpesh.
Man kan fundera på orsakerna till de stora framgångarna inom israelisk danskonst. Världsnamnet Ohad Naharin är förstås en inspriation och en förebild. Kanske finns det också något annat.
Kibbutz Dance Company lever och verkar i en kibbutz. Kan dansarna koncentrera sig på konsten är det naturligt att tänka sig att de också utvecklas.
Priset för att skapa ett verk med dansare i Scapino Ballet gick till fransmannen Martin Harriague. Han deltog med ett verk med titeln The Beauty and the Beast – till musik av Tjajkovskij, bland annat den polonäs som ingår i Onegin!
Det hela var en mycket originell, nästan vild form av berättande som man annars sällan ser i modern dans. Harriague dansar i israeliska Kibbutz Dance Company, precis som förstapristagaren Eyal Dadon.
Var det några svenska deltagare?
Nej, men en dansös som var något alldeles speciellt var danskan Frida Dam Seidel. Hon utbildades i Stockholm, på Kungliga svenska balettskolans moderna linje, där hon tog sin examen 2013. Det var hon som var skönheten i The Beauty and the Beast.
Fakta:
Förstapris: Eyal Dadon, Israel för Pishpesh
Andrapris: Xin Xie, Kina för + & PLUS
Tredjepris: Besim Hoti/Hsin-I Huang, Holland/Taiwan för Somethink completely different
Kritikerpriset gick till Simone Wierød, Danmark, för WWW
Publikpriset delades mellan Besim Hoti/Hsin-I Huang, Holland/Taiwan för Somethink completely different och Xin Xie, China för + & PLUS
Produktionspriset för ett nytt verk med Scapino-baletten gick till Martin Harriague, Frankrike för The Beauty and the Beast
(Vinnarna av de två övriga produktionsprisen meddelas i september.)
Tillägg:
Sverige har deltagit tidigare i tävlingen. 2010 vann Alexander Ekman andrapriset och tilldelades dessutom kritikerpriset, med ett verk kallat Swingle Sisters.
Peter Bohlin
13 juli 2015
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision