Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Balettpojkarna Lukas, Torgier och Syvert. Foto Jörg Wiesner.

Balettpojkarna Lukas, Torgier och Syvert. Foto Jörg Wiesner.

Tre tonåringar med passion för balett

LONDON–OSLO: Det är inte lätt att vara tonåring och särskilt inte om man ser det genom ögonen på tre pojkar som går sin balettutbildning. Filmen Balettpojkarna handlar om vänskap, ambitioner, identitet och passion.

Filmen tar dig genom besvikelser, segrar, vänskap, första förälskelsen, tvivel, tro, att växa ifrån varandra och att finna sin egen väg och ambition.

Lukas i samtal med sin lärare på Balettskolan i Oslo. Foto Kenneth Elvebakk

Lukas i samtal med sin lärare på Balettskolan i Oslo. Foto Kenneth Elvebakk

Lukas Bjørneboe Brønsrød, Syvert Lorentz Garcia och Torgeir Lind upplever viktiga år i danskarriären. De måste hantera pressen från föräldrar och lärare samtidigt som de står inför sina första utmaningar i internationella danstävlingar i Frankrike och Sverige.

För att säkra karriären är det viktigaste för dem att komma in på Norska Baletthögskolan. Och då blir Lukas plötsligt erbjuden en plats på Royal Ballet School. Det är hans livs chans!

Läs även intervjun med Syvert, som har publicerats tidigare på Dansportalen.

Lukas på Royal Ballet School. Foto Kenneth Elvebakk

Lukas på Royal Ballet School. Foto Kenneth Elvebakk

De tre unga männen gick på filmpremiären på Curzon Cinema i Londons Mayfair. Någon dag senare träffade Maggie Foyer Lukas:

Han berättade att också några av hans skolkamrater i London följde med för att se föreställningen. "Det kändes konstigt att se mig själv. Mina vänner sa alla att de gillade filmen som sådan och att det var intressant att se mig som yngre – nu är jag så gammal och erfaren!"

Jag undrade om han blev stoppad på gatan av fans som bad om autografer. "Det hände mig en gång i Norge. En kvinna vid en bensinstation frågade mig: Är du killen som dansar balett?"

Lukas tränar i en balettsal. Foto Jörg Wiesner

Lukas tränar i en balettsal. Foto Jörg Wiesner

Ett centralt tema av flera i filmen är Lukas beslut att anta anbudet om en plats på The Royal Ballet School i London. "Jag ångrar inte ett dugg att jag kom hit. Det har varit fantastiskt. Jag har lärt mig så mycket. Det enda tråkiga är att jag inte kan vara tillsammans med mina två vänner, men jag träffar dem mycket ofta.

Där finns så många nationaliteter på RBS. Lukas har lärt sig mycket om olika slag av träning och kan idag mäta sig mot dem som är bättre. "Jag gillar utmaningen att nå samma höga standard."

Syvert i Grasse 2014. Foto Torstein Nodland

Syvert i Grasse 2014. Foto Torstein Nodland

Som tredje års student har Lukas också fått möjlighet att uppträda på The Royal Operas scen. "Det har blivit mycket stående i bakgrunden, men jag spelade en vinhandlare i Don Quijote och då fick jag agera tillsammans med ensemblen och vara en person. Jag gjorde också några föreställningar av Svansjön där jag dansade en bonde i första akten. Det var jätteroligt."

"Men det bästa av allt är att iaktta premiärdansarna. Matthew Golding och Natalia Osipova i Svansjön var enastående och likaså Marianela Nuñez. Jag tycker också mycket om att se Federico Bonelli. Han är min stora förebild, någon jag kan sträva efter att efterlikna."

Torgier sminkar sig före en föreställning. Foto Jörg Wiesner

Torgier sminkar sig före en föreställning. Foto Jörg Wiesner

I år har de som studerar vid Royal Ballet åter igen haft ett utbyte med American Ballet Theatres Studio Company.

"Vi tog samma balettklasser som deras studenter, men det bästa var föreställningen på Alvin Ailey-teatern. Jag dansade Derek Deans Chanson som är ett otroligt vackert pas de deux. Jag dansade också i Rush och det var spännande när Christopher Wheeldon, koreografen, kom för att coacha oss och förtydliga detaljerna. Förhoppningsvis får jag, vid skolans sommarsäsong i London, också dansa den andra satsens pas de deux som är mycket stiligt.", säger Lukas.

Publiken i Skandinavien kommer att kunna se både Lukas och Gina Storm-Jensen, nu medlem av The Royal Ballet, den 16 och 18 maj, när de ska dansa på Oslooperan vid firandet av 50-årsjubileet för Ballettskolen vid den Norske Opera och Ballet.

Bilderna är tagna i anslutning till filmen Ballettguttene och vid balettävlingen i Grasse.

Syvert, Lukas och Torgier. Foto Torstein Nodland

Syvert, Lukas och Torgier. Foto Torstein Nodland

BAKGRUND:

Lukas har dansat balett sedan han var 10 år och han är väldigt engagerad i dansen. Han vet han måste bruka all tid och kraft för att bli professionell balettdansare.

Syvert har dansat seden han var 6 år, och han vet med sig själv att han drömmer om att bli en av världens bästa balettdansare. Men så får han en black out under en föreställning och han måste omvärdera sina ambitioner. Är balett värt all den hårda träningen, eller skall han fokusera på skolan?

Torgeir kommer från Rena och flyttade till Oslo för att dansa balett. Han är långt hemifrån, där favoritintressena är skidåkning och fiske. Han överväger utbildning inom det militära som sin far – men kanske ballett. Torgeir började inte med balett förrän han var 13 år och han vet att han måste jobba hårt för att bli lika bra som Syvert och Lukas.

Ballettguttene (Balettpojkarna) är en norsk dokumentärfilm regisserad av Kenneth Slotterøv Elvebakk.

Priser och nomineringar:

* Winner of best Youth Film, Oulu Int’l. Children’s and Youth Film Festival

* Children’s Jury 2prize, Documentary Feature Film, Chicago Int'l. Children’s Film Festival

* Winner of the Norwegian TV Award “Gullruten” for best music (Henrik Skram)

* Winner of Best Reportage/Documentary, International Festival of Films on Art in Montréal

* Nominated to the best original score for a documentary, IFMCA Award (Henrik Skram)

* Nominated to the Award SOS Kinderdörfer weltweit, DOK.fest in Munich

Maggie Foyer (London)
Cristian Hillbom (Stockholm)
7 maj 2015


 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil