Artiklar från 2008 – till idag
Ådne Kolbjörnshus dansar Lausdans (Halling). Foto Bjørn Sletten
STOCKHOLM: I samarbete mellan organisationen Nordlek och Dans- och Cirkushögskolan (DOCH), som nu ingår i den nya organisationen Stockholms Konstnärliga Högskola, arrangerades i mitten på november kongressen Scenkonst – Folkdans på scenen.
Under två dagar dryftades breda frågor som utbildning och folkdansens position i Norden och i vidare perspektiv. Ett särskilt intressant inslag var ett anförande om den svenska folkdansens kulturpolitiska historia. Det hölls av Bert Persson, f.d. lektor i folkdans vid DOCH.
För omkring hundra år sedan startades många folkdansföreningar med den uttalade målsättningen att bilda en motvikt mot vad man ansåg som suspekta danser utifrån: moderna sällskapsdanser, men framför allt jazz.
Då framhölls folkdanserna som ett uttryck för den rena, ädla folksjälen. Nymodigheterna förolämpades med numera otryckbara uttryck. "Groteska apdanser" hörde därvid till de mildare formuleringarna.
Bert Persson har fått medel för att fortsätta sin forskning, som framstår som särskilt viktig i denna sorgliga tid av främlingsfientlighet och rasism.
Generös koreografisk fantasi
Under kongressen visades flera flera föreställningar, kompletta eller i utdrag. Två verk gjorde särskilt intryck på mig. Nordic Dance skapades 2012 av dansare från Danmark, Finland, Norge och Sverige, under ledning av Paula Kettu (SF) och Vegar Vårdal (N).
Verket utmärks av generös koreografisk fantasi och högt tempo. Projektet fick stöd av Nordisk kulturfond, Norsk teaterråd och Norsk kulturråd och har turnerat flitigt.
RESiDANS: Polskans historia i Sverige. Fr. v: Anna Öberg, Anton Schneider, Andreas Berchtold, Magnus Samuelsso, på slagverk: Petter Berndalen. Foto Johan Margulis
Polskans historia i Sverige, skapat av mångsidige koreografen Martin Forsberg, visade sig framkalla skratt i salvor. Ramen var enkel: en självutnämnd "expert" (Andreas Berchtold, högskolelektor i folkdans på DOCH) höll, eller snarare försökte hålla ett föredrag med dansverkets titel.
Två musiker på fiol och slagverk, fyra dansare - och som det dansades! Skickligt, överraskande, roligt. Stycket framfördes många gånger sedan premiären 2011 och återsamlades till kongressen. Tack för det!
En norsk dansör fångade min särskilda uppmärksamhet. Ådne Kolbjörnshus hade en alldeles särskild svikt i steget och gjorde flera volter i Kartellet, ett verk med fem manliga dansare och två musiker. Där hade koreografen Sigurd Johan Heide skapat ett verk där publiken sitter på golvet på spelplatsen. Dansarna rör sig bland och emellanåt tillsammans med åskådarna. En ovanlig modell!
Tillägg
Nordlek är ett nordiskt samarbetsorgan för riksorganisationer och nordiska organisationer, som har som ändamål att främja traditionell nordisk folkkultur.
Nordlek har som medlemmar 23 organisationer som tillsammans representerar omkring 200 000 personer. Nordlek arrangerar vartannat år folkkulturkongresser för att lyfta upp och belysa frågeställningar inom något folkkulturellt tema i ett nordiskt perspektiv.
Peter Bohlin
21 nov 2014
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision