Artiklar från 2008 – till idag
OSLO: Billy Elliot the Musical spelas nu för första gången i Norden. Showen är översatt till norska – en östoslodialekt – som bäst motsvarar den nordengelska dialekt som Londonversionen använder. Huvudrollen spelas i Oslo av Kevin Haugan, 12 år, som är scenvan från andra produktioner i Norge.
”Kevin Haugan som spelar huvudrollen i Oslo, har tränat på den rollen i ett år. I London tränade man i två-tre år före premiären. Vi hade rätt pojke för rollen som Billy och därefter fick vi som första produktionsbolag i Europa utanför England, kontraktet för att sätta upp musikalen i Oslo”, säger Andrea Volsdal Skirbekk på produktionsbolaget Scenekvelder.
”Att sjunga har jag gjort länge och jag har lyssnat till den engelska versionen på Youtube,” säger Kevin Haugan till Dansportalen efter premiären. Sjungandet finns även inom familjen där både mor och far sjunger professionellt på olika scener i Norge.
”När jag stod på scenen såg jag inte publiken, men när belysningen slogs på vid applådtacket såg jag plötsligt tusentals åskådare, det var väldigt roligt.”
Efter numret "electric dance" så ville aldrig applåderna ta slut, hur kändes det?
”Det var jätteroligt! Jag såg föreställningen två gånger i London för ett år sedan och i somras. När jag såg deras scenbilder tog jag dem till mig för att få inspiration.”
Hur orkar du hålla det höga tempot genom hela föreställningen?
”Jag får så mycket extra energi av att stå på scenen – och i morgon står jag på scenen igen med ett nytt lag”, säger Kevin med ett stort leende till Dansportalen.
”Vi har arbetat med Kevin i tidigare produktioner som Pippi Långstrump och Dyrene i Hakkebakkeskogen. Så han är en erfaren aktör trots sina 12 år.”
Den andre som alternerar (är understudy) i Billy-rollen var även med i Pippi Långstrump och den tredje fann man på en audition.
”Vi spelar i första hand fram till jul och förhoppningsvis får vi spela den även efter nyår. Billy spelas 4-5 gånger i veckan med dubbla föreställningar på lördagar," säger Andrea Volsdal Skirbekk på produktionsbolaget Scenekvelder.
Billy Elliot the Musical ges på klassisk mark i Oslo, nämligen den scen som var Den Norske Operas i många år innan man flyttade ut till det nya världsberömda Operahuset. Nu heter scenen Folkteateret – som den gjorde innan operan flyttade in.
”Det har gått kämpebra – vi har redan sålt 25 000 biljetter i förköp före premiären. På de genrep vi hade i veckan fick vi stående applåder och folk var verkligen i extas efter showen. Till idag har vi sålt 35 000 biljetter," säger Andrea Volsdal Skirbekk.
I originalshowen talar man en nordengelsk arbetardialekt, hur får man det att låta på norska? Man har valt en östoslodialekt, som påminner om en arbetardialekt.
I östoslodialekten använder man tjocka L, t ex balett uttalas med betoning på L. Den mest kända refrängen i showen är ”be yourself” som skulle översättas till ”vær deg selv”, som på dialekt blir ”vær deg sjøl”…
För att förtydliga Margaret Thatchers betydelse i showen har man valt att berätta om händelserna vid gruvstrejken i norra England på ett mer tydligt sätt än vad som behöver göras i England.
Men den norska publiken vet ganska mycket om Järnkvinnan Margaret Thatcher, därför är det möjligt att göra julscenen som den spelas i London.
”Kose er nu i kväll,” säger Andrea Volsdal Skirbekk till Dansportalen innan shown börjar.
Dansportalen fick chans att tala med en av dem som ska spela rollen som Billys vän Michael. Sebastian Hassfjell, 13 år, berättar att han repeterat showen i sex månader. Han har spelat barnteater sedan han var sju år, bland annat i Ronja Rövardotter. I fjol medverkade han i Oliver på Oslo Nye Teater.
Mamma inflikar: ”Jag har även en 4-åring hemma som börjar tala ett lite mer fult språk eftersom han hör på när Sebastian tränar på rollen hemma. Det är många ord som är lite fräcka…”
Sebastian spelar ca två föreställningar i veckan, han ingår i ett lag av tre pojkar som gör rollen som Michael.
”Ja den här rollen som Michael är verkligen annorlunda!”, säger Thomas Kvamme Urnes med ett skratt. Han gjorde Michael-rollen på premiärkvällen.
”Jag måste tänka mig in i rollen för att vara en Michael som bl a sätter på sig kjolar och sminkar sig. Men det är väldig roligt för han är väldigt intressant att spela. Han är annorlunda på så sätt att han är helt fri,” säger Thomas Kvamme Urnes.
”Jag måste göra en roll som är helt ovan för mig i vardagen, och de senaste två veckorna har jag noterat hur både Marcus och Thomas har utvecklat rollen,” säger Sebastian Hassfjell som alternerar med de två andra i rollen som Michael.
Många musikaler har uppnått status som klassiker och satts upp över hela världen på olika teaterhus. I motsatts till operaverk har många musikaler blivit uppförda på ett sätt som mycket liknar originaluppsättningen. Det är också en trygghet för produktionsledningen som kan luta sig mot en redan framgångsrik version och därmed också hoppas på att publiken ska uppskatta den lokala versionen.
Teaterföreställningar sätts upp efter ett helt annat manér. Där eftersträvar både teaterproducenter och regissörer en helt egen tolkning av en pjäs. Publiken förväntar sig också att man har skapat något nytt av en känd teaterpjäs.
I Norge ville man satsa på att göra en egen version av musikalen, dvs inte en kopia av originalversionen. Att få med sig rättighetsinnehavare och få dem att lita på att man ändå följer andan i själva showen. Som första teaterproduktionsbolag fick man den tillåtelsen från London och den norske producenten Scenekvelder tog den uppgiften på stort allvar.
Musikalen Billy Elliot kräver en stor ensemble, duktiga solister, skådespelare/sångare på en hög nivå och en stor orkester för att uppfyllla den sceniska potentialen.
I London har Billy Elliot the Musical spelats i mer än nio år. Elton John skrev all musik och Lee Hall alla sångtexter och dramatiserade det hela för teaterscenen. Musikalen bygger på filmen Billy Elliot, som var en stor filmframgång, både i Storbritannien och var den än visats.
Billy Elliot växer upp under tunga förhållanden i Norra England på mitten av 1980-talet. Landet står inför stora kriser och kolgruvorna gör stora förluster. Billys framtidsutsikter är ganska mörka. Trots det kan han inte låta bli att drömma sig bort till en helt annan värld. Det möter på motstånd både från familjen och omgivningen. Moralen i stycket kan ses som att bara genom hårt och målinriktat arbete kan vi visa vilken potential vi bär omkring på.
Underhållningsindustrin handlar idag om att lyckas, genom exponeringar i talangshower och på annat sätt. Billy Elliot visar att det inte finns genvägar för dem som vill nå framgång inom konstnärliga yrken.
Cristian Hillbom
9 okt 2014
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision