Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Eun-Ji Ha som Belle och framför henne Silvia Kononen som Lilla Odjuret i Skönheten och odjuret. Foto Mirka Kleemola

Eun-Ji Ha som Belle och framför henne Silvia Kononen som Lilla Odjuret i Skönheten och odjuret. Foto Mirka Kleemola

Vårsäsong för ung publik och unga dansare med
Finska Nationalbaletten

HELSINGFORS: Efter höstens nypremiär på Törnrosa och fortsatt vintersäsong med succébaletten Snödrottningen har en ny sagobalett haft världspremiär. Nationalbaletten har satsat stort med sikte på barn och ny publik.

Därtill har den nybildade Ungdomsgruppen med framgång visat upp sig i Almisalen – Operans mindre scen – med eget program som visade både klassisk koreografi och modern dans.

Edita Raušerová och Michal Krčmář i Skönheten och odjuret. Foto Mirka Kleemola

Edita Raušerová och Michal Krčmář i Skönheten och odjuret. Foto Mirka Kleemola

Skönheten och odjuret
En kung förtrollas till Odjur. Han är ungkarl och saknar en kvinna. Å andra sidan kan en dam med uppriktig kärlek rädda kungen från trolldomen. Före detta dansaren vid Nationalbaletten Javier Torres har inspirerats av storyn och för Nationaloperan skapat sin andra helaftonsbalett.

Hans Törnrosa hade premiär 2008 i Helsingfors och 2011 i Tjeckien, och blev en succé. Nypremiär på operan var det på hösten 2013 och den drog åter fulla salar.

Man kan tänka om baletten Skönheten och odjuret på många olika vis. Den kan betraktas som en ren saga som visar människors karaktärsdrag, men man kommer också på andra tankar – om det etiska. Skall man fortfarande uppfostra och uppmuntra flickor att tänka på ett visst sätt: att uppgiften med livet skulle vara att främst satsa på andras trivsel och lycka, framför sin egen.

I detta fall – som så ofta – offrar sig en ung kvinna med tanke på familjen och dess framtid. En annan möjlighet skulle vara att leda flickors och unga kvinnors tankar och självständiga val i livet. Skönheten i denna balett väljer att lämna hemmet och träda in i det okända slottet med ett odjur som härskare. Odjuret har krävt att få en av faderns tre döttrar till gemål. De två andra är skräckslagna och flyr fältet.

Vi tar en titt på programhäftet; det listar upp scenerna i baletten. I sin tur dansas Förtrollningen – Köpmannen och rosen – Belle (Skönheten) tar farväl – Belle träffar odjuret – Belle och odjuret blir vänner – Belles far blir sjuk – Odjurets sorg – Belle återvänder – Förtrollningen bryts. Händelseförloppet är klart.

Allt detta har vi sett förut: vi får se systrar ganska lika dem i Askungen, vi får uppleva saker som en Alice i underlandet med alla fantasifulla djurfigurer, och kanske något bekant ur En Midsommarnattsdröm. Inget ont med det, igenkännandet kan kännas trevligt för en barnpublik.

Johanna Nuutinen, Ilja Bolotov, Evaldas Bielinis och Lucie Rákosníková i Skönheten . . . Foto Mirka Kleemola

Johanna Nuutinen, Ilja Bolotov, Evaldas Bielinis och Lucie Rákosníková i Skönheten . . . Foto Mirka Kleemola

Sagan skulle inte se ut som den gör utan Erika Turunens dräkter – denna dam kan trolla fram de mest fantasifulla skepnader man tänka kan. Torres låter en hel mängd figurer träda fram, i första akten är det nästan överflöd av alla älvor, gyllene jungfrur, krigare, amoriner m.m. Och så tre skulpturer och en kinesisk vas.

En mycket viktig person är Lilla Odjuret som genast blir en publikfavorit. Dess skepnad är otrolig, och som roll en möjlighet för en balettelev att dansa och framför allt tolka en roll både med dans och med kroppsspråk. Lilla Odjuret blir Belles första riktiga vän och bundsförvant.

I föreställningen som jag skriver om gjordes rollen trovärt av Oskari Karo men jag kan inte heller glömma hur långt Silvia Kononen, nyss fyllda 13, vid en repetition redan hunnit utveckla sin Lilla Odjuret och dess karaktär. Genomtänkt, varmt, engagerat till sista ögonblicket.

I titelrollerna som Belle och Kungen Alexander dansade Edita Rauserová och Michal Krčmář. De är tekniskt säkra och kompetenta och kan briljera med var sina färdigheter. Deras partnerskap är också fint att se, när det gäller dansen. Känslomässigt verkar de någon gång vara lite distanserade i de gemensamma duetterna.

En ballerina beundras dock av åskådarna: vid en frågestund på hösten efter Editas framträdande i Törnrosa sågs en flicka i festklänning ta sig fram till den prinsessklädda dansaren och lyfta upp armarna. Edita förstår budskapet, stiger upp från sin stol och lyfter henne i famn. Den samlade publiken tittar på – detta är Törnrosas liv efter föreställningen.

Då dansaren kommer fram till foajén efter föreställningen för att möta sin publik är verkligheten också på annat sätt synbar, fötterna är redan stoppade i stora lurviga tofflor för att värma upp fötterna och skydda de svidande tårna.   

Andrea Laššáková & Thibault Monnier i Paquita. Foto Sakari Viika

Andrea Laššáková & Thibault Monnier i Paquita. Foto Sakari Viika

Många trevliga scener finns det i Skönheten och odjuret, fantasifigurer avlöser varandra i fröjdefulla danser i den första akten. Drama blir det när människor möts, mellan Belle och Kungen samt de andra. Fadersfiguren har en central roll, denna gång spelad av Stanislav Belyaevskij, liksom de två systrarna Colette och Fanny (Anna Sariola och Lucie Rákosniková). Faderns öde är viktigt för Belle, hon älskar sin pappa.

I början av andra akten kunde man uppskatta Drömbilder med 22 dansare – detta nummer utgjorde den stora ”vita scenen” i baletten med njutbar dans. En ädelsten i sammanhanget.

Balettutbudet på Nationaloperan har på sistone riktat sig till barn och ny publik i större utsträckning än vanligt: på hösten sågs en kortversion av den traditionella Törnrosa med nya inslag och ett minskat antal féer, sedan fortsatte man med en mängd slutsålda föreställningar av Snödrottningen och till sist med världspremiären på Skönheten och odjuret.

Inget ont med denna politik ifall trogna balettvänner också får sina önskningar uppfyllda. Under året har dessa inte beaktats så väl och detta har förorsakat en del diskussion bland åskådarna.

Det gäller att visa även klassiker och andra tungviktare med jämna mellanrum då Operan är balettens huvudscen i landet – publikuppfostrare och framstående aktör i mångt och mycket.

Man kommer att tänka på hur fint vår södra granne i Tallinn klarar sin programpolitik: man kör jämt med klassiker vid sidan om nya abstrakta baletter. Svansjön återkommer årligen och därtill dansas annat – förra året och som bäst Bajadären.

Suvi Honkanen och Hasan Topcuoglu i Sur Le Fil. Foto Mirka Kleemola

Suvi Honkanen och Hasan Topcuoglu i Sur Le Fil. Foto Mirka Kleemola

Ungdomsgruppen och dess egen afton
Mycket positivt är att Operan kunnat grunda en grupp för unga dansare. För gångna säsongen sökte sig 1.200 dansare till den och 10 lyckliga togs in.

Finansieringen kommer från Jane och Aatos Erkkos fond och fortsatt verksamhet blir det under säsongen 2014-15, denna gång med 11 dansare varav 6 redan varit med detta år. Dansarna medverkar i Operans produktioner samt visar sig på egna aftnar.

Vilma Hyrkäs, Suvi Honkanen, Andrea Laššáková, Hanako Matsune, Susmita Meyer-Rochow, Thibault Monnier, Pauliina Pakarinen och Hasan Topcuoglu medverkade i den första aftonen med nio nummer, både klassiska och moderna. Premiären var den 8 maj i Almisalen – gruppens första och en mycket lyckad sådan.

Dansarna hade fått förstärkning av några äldre kollegor från Nationalbaletten – Antti Keinänen, Iga Krata, Timoteo Mock, Florian Modan, Annika Nieminen, Jevgenija Pleskova, Emrecan Tanis, Teemu Tainio och Frans Valkama ställde upp som dansare.

Teemu Tainio var även en rolig och saklig konferencier. Som repetitörer utöver ansvariga balettmästaren Tuuli Tuominen-Sandell hade dansarna Petia Ilieva, Jouka Valkama och Nicholas Ziegler ställt upp.

En vit scen ur klassikern Paquita introducerade gruppen för oss, damerna iklädda tutus och tåspetskor, de två herrarna i solistuppgifter som prinsar. Långe Thibault Monnier var en fin partner till sin ballerina Andrea Laššáková. Båda dansarna är på väg rakt uppåt i karriären. Hasan Topcuoglu märktes i elastiska hopp och med stark närvaro.

Thibault Monnier i På Norrbotten. Foto Sakari Viika

Thibault Monnier i På Norrbotten. Foto Sakari Viika

Det krävande numret Grand Pas Classique – adagio och coda – dansades därefter av Jevgenija Plešková och Florian Modan – de dansare som redan uppträtt kunde andas ut och byta kläder under tiden, för att fortsätta med Sur Le Fil (På tråden) – en modern skapelse av gruppens Thibault Monnier.

Även andra dansare – både från Nationalbaletten och ungdomsgruppen – verkade som koreografer i vissa nummer. Jouka Valkamas och Emrecan Tanis Päivä 351 (Dag 351) respektive Corridors är kompakta verk och passar sina dansare. I det förstnämnda sågs Annika Nieminen och Frans Valkama i deras succénummer till fartfylld tekno, känt från tidigare sammanhang, i sistnämnda Pauliina Pakarinen ur ungdomsgruppen.

Pas de deuxet ur Törnrosa (kor: Petipa) med Iga Krata och Timoteo Mock dansades med precision, en modern A Brief Case (En kort historia) (kor: Anna Sariola och Eemu Äikiö) med hela ungdomsgruppen och Mad Hope (Galna förhoppningar), också modern, dansades av dess koreograf Vilma Hyrkäs. Verken var passande placerade under kvällen, så att helheten blev levande och sammanhållen.

Ungdomsgruppen i På Norrbotten. Foto Sakari Viika

Ungdomsgruppen i På Norrbotten. Foto Sakari Viika

Ungdomsgruppens dansare avslutade sin kväll med ett stycke ur Mats Eks På Norrbotten. Trevligt att se hur väl dansarna hade fångat de olika rollkaraktärerna vilka man kunde trivas med, såväl de nordiska dansarna med infödd inblick i bondekulturen på dessa breddgrader som dansare med rötter längre bortifrån. Veli-Pekka Peltokallio och Pompea Santoro som gästande repetitörer hade gjort ett fint jobb.

En av dansarna i gruppen, Hanako Matsune, visar förutom färdigheter i dansen, redan en speciell mognad och tolkningsförmåga. Hon är också äldst, får jag höra vid samtal med balettchefen Kenneth Greve.

Därtill strålar vissa dansare lite mer i sina uppgifter, drar blicken till sig. Susmita Meyer-Rochow med sin mjukt kvinnliga närvaro, Hasan Topcuoglu med sann glädje och fin kontakt med publiken. Suvi Honkanen – som vann första pris för seniorer i Falun 2011 – strålar på scenen.

Anita Jokela
11 maj 2014


  • Nathalie Nordquist och Jonathan Davidsson i Gösta Berlings Saga av Ulf Gadd. Foto Håkan Jelk
    Stockholm 59°North är efter några års uppehåll tillbaka på Confidencens scen
    Det är inte utan att det går att känna historiens vingslag när en befinner sig inne i Ulriksdals slottsteater Confidencen i Stockholm. Teatern från 1700-talet som låg bortglömd i mer än 100 år innan K...

  • Allegro Brillante NYBC
    New York City Ballet i Köpenhamn
    Balanchine, Robbins, Wheeldon. Repertoaren på ett av världens mest framstående balettkompanier består av tradition som blandas med förnyelse. Publiken verkar aldrig tröttna på de gamla klassikerna.

  • Kompani Käfig. Boxningsscen ur Boxe Boxe Brasil. Foto Michel Cavalca
    Boxe Boxe Brasil med Käfig avslutar 2024 års dansfestival i Vaison-la-Romaine
    Sommarens stora internationella dansfestival i Frankrike, Vaison Danses, har på den gamla amfiteatern som rymmer drygt 3000 åskådare bjudit på ett digert program. Varje föreställning är fullsatt såväl...

  • Natasha till höger tillsammans med sin fadder som kommer att guida henne rätt på Codarts.
    Natasha, avgångselev vid Svenska Balettskolan i Göteborg, antagen till Codarts Institute of Arts i Rotterdam
    Just nu pluggar Natasha Roos nederländska glosor för fullt. Till hösten bär det iväg till Nederländerna för fortsatt utbildning vid Codarts Institute of Arts. Men först hann hon medverka i Svenska Bal...

  • En slags av Mats Ek Oslo
    Mats Ek tillbaka på Oslo Operaen
    Det här är femte gången som Mats Ek är i Oslo och sätter upp sina verk. Ingrid Lorentzon balettchef för Den Norske Opera & Ballett har inbjudit Mats Ek att sätta upp två verk Hon var svart och En slag...

  • Utdrag ur "Mahlers 3e Symfoni"Alina Cojocaru (gäst) – Edvin RevazovCorps de Ballet
    “The World of Neumeier”
    – John Neumeier tackar för sig med en självbiografi i dans

    Dansportalen har sett “The World of Neumeier”. En galaföreställning om John Neumeiers 50 år som koreograf. Galan gästade Tivolis konsertsal i Köpenhamn den 16-18 maj. En tre timmar lång och välkompone...

  • Romeo & Julia Storan 2024
    Romeo och Julia dansar på Storan under Svenska Balettskolans 75-årsjubileum
    Tillsammans med dansare från Kungliga Baletten, musiker från University of Gothenburg Symphony Orchestra och Marianne Mörck i rollen som amman ser vi för första gången Svenska Unga Baletten gestalta S...

  • Midsommarnattsdröm Ekman Operan 
    Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm är som en hisnande resa där överraskningarna aldrig tar slut
    Alexander Ekman är tillbaka på Kungliga Operan i Stockholm för att sätta upp Midsommarnattsdröm . Nypremiären sker dagen innan Kristi Himmelsfärd och spelas endast under majmånad. Av Shakespeares tänkb...

  • Gustavia, pressbild 2. Foto: Kungliga Operan / Thomas Klementsson
    Gustavia – berättelsen om Sveriges okände prins
    Nyskriven balett om Gustav Badin och hans uppväxt vid hovet, i koreografi av Pär Isberg och regi av Amir Chamdin. Urpremiär på Kungliga Operan den 18 oktober. Biljetter släpptes 2 maj.

  • Scen ur We loved each other so much med Göteborgsoperans danskompani i koreografi  av Yoann Bourgeois. Medverkande Mikaela Kelly, Miguel Duarte och Victor Ketelslegers-Polster. Foto Tilo Stengel
    Yoann Bourgeois tillbaka till Göteborgsoperans Danskompani med ett sant styrkeprov
    Efter fyra år är det dags igen för den franske koreografen Yoann Bourgeois att återvända till Göteborgsoperans danskompani. Denna gång för verket We loved each other so much. Dansportalen träffade hon...

  • Darrion Sellman Photo Cristian Hillbom
    Spot on Darrion Sellman – dancing the leading role Siegfried in Swan Lake
    In August last year Darrion Sellman arrived to Stockholm and joined the company. Darrion says: “It has been a change to come to Stockholm. A vibrant city, small but calmer compared to Los Angeles wher...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i en pose i ett pas de deux i andra akten Giselle.Foto Admin Kuyler
    Kalle Wigle nyutnämnd solist vid Staatsballett i Berlin
    Dansportalen gratulerar svenske dansaren Kalle Wigle som nyligen utnämnts till solist vid Staatsballett i Berlin.

  • Avig.Från vänster: Tobias Ulfvebrand, Jeanette Wren,  Hugo Therkelson och Ninna Ohm Fotograf Leo Stenberg.
    Succéduo skapar nytt efter segertåg i Sverige och Europa
    Intervju Hugo Therkelson och Tobias Ulfvebrand

  • Mia Karlsson som Clarine omgiven av alla dansare. Foto: Lennart Sjöberg 
    40 år senare: En dansares triumf över tidens utmaningar
    Förra sommaren ringde telefonen hemma hos Heléne i Kungsbacka. I lördags den 16 mars gjorde hon comeback på scenen efter nära fyra decenniers frånvaro och dessutom debut på GöteborgsOperan – som dansa...

  • Clark Eselgroths och Seo Yeun Kims engagemang i uppförandet i Pas de Deux ur 2.akten i Svansjön var ett nöje att se. Foto Susanna Reitamo
    Fart och kunnande på Pro Dance Galan 2024
    Gamla operabyggnaden vid Bulevarden är ett Dansens Hus även om ett nyare Dansens Hus numera finns i Helsingfors, det också i centrum. Båda har sin publik, och båda behövs. Detta har intresset för dans...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i ett pas de deux i första akten Giselle på Staatsoper i Berlin. Foto Admill Kuyler
    Svenske dansaren Kalle Wigle har stora framgångar i Berlin
    Kalle Wigle är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och vid Royal Ballet School i London. Han fick anställning vid Operan i Stockholm 2016. Från hösten 2023 är han tjänstledig från Operan och an...

  • Totality in parts. Kungliga Baletten 2024. Koreografi Lukas Timulak. Foto: Kungliga Operan / Nils Emil Nylander
    Timulak/Portner två olika verk men med flera beröringspunkter
    Från och med 9 februari och nästan en månad framåt dansar Kungliga Operan i Stockholm Totality in parts av Lukás Timulak och Bathtub Ballet av Emma Portner . De båda koreograferna delar kväll och verke...

  • Inside Out Helsingfors Dansinstitut
    På jakt efter det fullkomliga: nationens skickligaste dansare och – smultron!
    Balettpedagogernas förbund ordnar vartannat år i Finland en nationell balettävling, i år 20-21 januari. Ett råd av balettkonstnärer med bakgrund som meriterade dansare hade valt ut 38 solister av 73 a...

  • Inspire me Foto Kentaro Mitsumori
    Young Choreographers en föreställning där dansare från Kungliga Operan koreograferar
    Tisdagskväll på Kungliga Operan i Stockholm och det är premiär för Young Choreographers. Dansare från ensemblen får chansen att pröva egna idéer och koreografera sina kollegor. Alla kompositioner visa...

  • Fredrik Lindgren Operan Markus Gårder
    Operans VD Fredrik Lindgren: På sikt vore det fantastiskt att få ett nytt Operahus i Stockholm
    Kungliga Operan är en 250-årig kulturinstitution i hjärtat av Stockholm. Över 500 anställda levererar hyllade föreställningar med utsålda hus. Dansportalen har samtalat med Operans VD Fredrik Lindgren ...

  • Auguste Marmus och Mattheus Bäckström
    Från Svenska balettskolan i Göteborg till ungerska Statsoperan i Budapest
    Det började med 6 år på Svenska balettskolan i Göteborg med start i årskurs fyra för Mattheus Bäckström och Auguste Marmus . Mattheus gick ut 2017 och hade då blivit antagen till den anrika, Royal Ball...

  • Lucid Episode 1
    Joseph Sturdys verk Lucid Episode inleder nyårsgalan på Kungliga Operan
    Vi befinner oss på Kungliga Operan. Det pågår repetition med två dansare som är med i Joseph Sturdy s verk Lucid Episode som inleder själva nyårsgalan den 31 december.

  • En julsaga GO 
    Göteborgsoperan sjunger in julen med En Julsaga
    Göteborgsoperan avslutar december månad med nypremiär på musikalversionen av Dickens En julsaga . Föreställningen är breddad med humor och medmänsklighet. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och bl...

  • Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 
    Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll
    Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra vikti...

  • Ur 100 årstiderFoto: Axel Petterson
    Giovanni Bucchieri – en konstnärlig kameleont
    Det är premiär för filmen 100 ÅRSTIDER . Upphovsmannen har gått från dansare till multikonstnär. Möt regissören Giovanni Bucchieri i en personlig intervju med Dansportalen.

  • Babydans är ett av Dansmuseets mest populära program. Inga bebisar är för små för att delta.
    ”Mycket talar för att vi inte kommer att kunna vara kvar där vi är nu,” säger Hans Lindholm Öjmyr, ny chef för Dansmuseet
    Hans Lindholm Öjmyr är filosofie doktor i konstvetenskap och har skrivit en avhandling om scenografi på 1800-talet vid Kungliga Teatern/Operan. Hans har tidigare varit avdelningschef på Stadsmuseet oc...

  • Scen ur Wild poetry. Medverkande Duncan C Schultz, Zander Constant, Hiroke Ichinose, Valentin Durand och Iris Telting. Foto Lennart Sjöberg
    In a heartbeat, ny världspremiär på Göteborgsoperan
    In a heartbeat bekrivs som ett pulserande dansbubbel och på Göteborgsoperan är det nu världspremiär allhelgonaafton på stora scenen för Hofesh Shechter s verk Wild poetry och Tom Weinberger s Waltz with...

  • Le Corsaire, Kungliga Baletten 2023 with Frej Ruhl, Carl Sjögren Lorenzzo Fernandez Foto Kungliga Operan Håkan Larsson
    Le Corsaire, svensk premiär på Kungliga Operan med virtuos dans och teknisk skicklighet
    När Kungliga Operan för första gången ger Le Corsaire bjuds det på en dansfest. Verket som hade sin urpremiär på Parisoperan 1856 kommer till liv och publiken får möjlighet att påverka slutet.Tankarna...

  • New talents Operan 231023
    New talents join the Royal Swedish Ballet
    Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

  • Livrustkammaren drake 
    Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
    I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil