Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

 Mechanical Trio in a Hot Country med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

Mechanical Trio in a Hot Country med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

Norrdans: kulturgärning över vida vidder

Uppdraget för Norrdans är att förse landets fyra nordligaste län med modern dans. Åtta dansare stark sätter Norrdans därmed ett prydligt svenskt ansvarsrekord vad gäller antalet dansare per kvadratkilometer. Dansportalen var på plats när Norrdans gjorde en utflykt från sina hemmavidder och gästspelade på Dansens Hus.

Danschef sedan 2007 är Mira Helenius Martinsson. I en inledning till besöket i Stockholm framhöll hon som en ledstjärna att programmen skall vara olikartade säsongerna emellan.

En grundbult i dansvärlden är vikten av att dansarna får samarbeta med koreografer vid tillkomsten av dansverk.  Sedan 2007 har Norrdans haft ett dussin urpremiärer, bland dem Förvandlingar av Pontus Lidberg och Svansjön av Kajsa Giertz.

Dessutom har danschefen haft den förträffliga idén att ta upp två verk som inte spelats på alltför länge i landet: Mats Eks På Norrbotten och Per Jonssons Schakt. Det är kulturgärningar att vara tacksam för. Därvid har dansarna också fått fördjupa sig i betydande verk av särpräglade, svenska konstnärstemperament.

Norrdans är en internationell ensemble. De åtta dansarna kommer från åtta länder. Med två praktikanter ökar antalet länder till nio. De svenska dansarna är César Garcia och praktikanten Angelina Verroca. Sex av dansarna började 2012. Garcia har varit med sedan 2006. Därmed är han äldst i tjänst.

Norrdans har också kunnat gästspela såväl i Europa som Nord- och Sydamerika. Och i senaste numret av Dance Europe kunde Norrdans inhösta en vacker framgång: en engelsk danskritiker röstade fram Beautiful Beast av Thomas Noone som en av två bästa urpremiärer under säsongen. Noone driver en egen ensemble i Barcelona sedan 2001 och skapade verket för Norrdans i våras.

Norrdans ingår i Norrlands nätverk för musikteater och dans, och får stöd av Kulturrådet och Härnösands kommun. Härnösand är också hemmascen för Norrdans.

Ur Härnösand av Marcus Morau med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

Ur Härnösand av Marcus Morau med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

På Dansens Hus gav Norrdans programmet Glesbygdsliv som uruppfördes 11/10. Aftonen består av tre verk. Den stora nyheten är originalverket Härnösand av Marcus Morau.

Hur skapar man då världens första dansverk om en av Norrlands äldsta städer, grundad vid Ångermanälvens mynning 1585 av Johan III? Svaret innehåller en intressant bakgrund.

Den spanske koreografen Marcos Morau startade 2005 kompaniet La Veronal. 2008 inledde gruppen en dekalog, en kreativ forskningsresa om tio verk. Länder och städer fick därvid utgöra utgångspunkter. Suecia (2008-09) var första anhalt. Finland, Island och Köpenhamn har varit andra startpunkter. Norden har i hög utsträckning fungerat som kreativ mylla.

Vad är då speciellt med Härnösand? I staden huserar Sveriges enda curlinggymnasium. Sverige har stolta traditioner i sporten och vunnit OS- VM- och EM-guld. Därmed bestämde sig Marcos Morau för att skapa världens första curlingdansverk. Han har varit generös med att i programhäftet framhålla att verket skapats i samarbete med dansarna.

Hur ser då Härnösand ut som dansverk?
Scenografin har utformats som ett hörn i en ishockeyrink, komplett med sarg, skyddsglas och curlingmotiv målade på "isen". Höjdpunkten i verket är en guldmedaljutdelning mot slutet. Samtidigt som den pågår ägnar sig två av lagmedlemmarna (alla klädda i stiliserade landslagsdräkter inklusive sponsormärken) åt en rullande brottning på golvet.

Visst kan man undra vad pristagare funderar på när de, ofta i högtidlig givakt, står uppställda och väntar på belöningen för långvariga förberdelser. Här serveras ett kreativt svar: låt oss äntligen få fira riktigt fysiskt! Denna scen torde möta jubel i curlingens hemtrakter. Sak samma med okonventionella lekar med sopkvast och sten. För den oinvigde: curlingstenar kan väga upp till 20 kilo!

Härnösand innehåller flera fiffiga aspekter på livet i Norrland. Inklippta i ljudbandet är flera korta texter. Den sista lyder: "Det har regnat sedan i måndags". Till en början tyckte jag detta var ett ovanligt lamt, intetsägande slut på ett verk. Snart slog det mig dock: regnet kan i Norrland vara ett särskilt efterlängtat vårtecken, då den långa vinterns is och snö så småningom börjar ge vika. Ett vårtecken mer välkommet än en innevånare i södra Sverige nog kan göra sig en föreställning om.

Most of the Day I'm Out av Yossi Berg och Oded Graf. Foto Bengt Wanselius

Most of the Day I'm Out av Yossi Berg och Oded Graf. Foto Bengt Wanselius

Aftonen inleds av två korta verk av det prisbelönta israeliska koreografparet Yossi Berg och Oded Graf, för första gången presenterade i Sverige. Most of the Day I'm Out är en duett för herre och dam. Mechanical Trio in a Hot Country är en trio för två herrar och en dam.

Båda verken börjar i tystnad, rörelsesekvenserna är uppdelade i många korta stycken. Rörelserna är till stor del intressanta, men de många avbrotten gjorde på mig ett splittrat intryck. Kostymeringen är motsatsen till märkvärdig: kortärmade tröjor och mjuka långbyxor.

Desto tydligare framstår tanken med denna inledning: modern dans behöver inte vara något märkvärdigt. Det kan räcka så väl med man och kvinna som rör sig, i vardagliga kläder. Det är en utmärkt idé att ha ambitionen att utvecklas tillsammans med sin publik.

I programhäftet framhåller danschefen sin glädje över att ha fått se koreograferna i aktion tillsammans med dansarna. Berg och Graf "vet exakt vad de vill ha och har coachat våra dansare på detaljnivå".

Jag ser redan fram mot nästa års Norrdans.

Peter Bohlin
22 okt 2013


 • New talents Operan 231023
  New talents join the Royal Swedish Ballet
  Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil