Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

 Mechanical Trio in a Hot Country med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

Mechanical Trio in a Hot Country med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

Norrdans: kulturgärning över vida vidder

Uppdraget för Norrdans är att förse landets fyra nordligaste län med modern dans. Åtta dansare stark sätter Norrdans därmed ett prydligt svenskt ansvarsrekord vad gäller antalet dansare per kvadratkilometer. Dansportalen var på plats när Norrdans gjorde en utflykt från sina hemmavidder och gästspelade på Dansens Hus.

Danschef sedan 2007 är Mira Helenius Martinsson. I en inledning till besöket i Stockholm framhöll hon som en ledstjärna att programmen skall vara olikartade säsongerna emellan.

En grundbult i dansvärlden är vikten av att dansarna får samarbeta med koreografer vid tillkomsten av dansverk.  Sedan 2007 har Norrdans haft ett dussin urpremiärer, bland dem Förvandlingar av Pontus Lidberg och Svansjön av Kajsa Giertz.

Dessutom har danschefen haft den förträffliga idén att ta upp två verk som inte spelats på alltför länge i landet: Mats Eks På Norrbotten och Per Jonssons Schakt. Det är kulturgärningar att vara tacksam för. Därvid har dansarna också fått fördjupa sig i betydande verk av särpräglade, svenska konstnärstemperament.

Norrdans är en internationell ensemble. De åtta dansarna kommer från åtta länder. Med två praktikanter ökar antalet länder till nio. De svenska dansarna är César Garcia och praktikanten Angelina Verroca. Sex av dansarna började 2012. Garcia har varit med sedan 2006. Därmed är han äldst i tjänst.

Norrdans har också kunnat gästspela såväl i Europa som Nord- och Sydamerika. Och i senaste numret av Dance Europe kunde Norrdans inhösta en vacker framgång: en engelsk danskritiker röstade fram Beautiful Beast av Thomas Noone som en av två bästa urpremiärer under säsongen. Noone driver en egen ensemble i Barcelona sedan 2001 och skapade verket för Norrdans i våras.

Norrdans ingår i Norrlands nätverk för musikteater och dans, och får stöd av Kulturrådet och Härnösands kommun. Härnösand är också hemmascen för Norrdans.

Ur Härnösand av Marcus Morau med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

Ur Härnösand av Marcus Morau med Norrdans. Foto Bengt Wanselius

På Dansens Hus gav Norrdans programmet Glesbygdsliv som uruppfördes 11/10. Aftonen består av tre verk. Den stora nyheten är originalverket Härnösand av Marcus Morau.

Hur skapar man då världens första dansverk om en av Norrlands äldsta städer, grundad vid Ångermanälvens mynning 1585 av Johan III? Svaret innehåller en intressant bakgrund.

Den spanske koreografen Marcos Morau startade 2005 kompaniet La Veronal. 2008 inledde gruppen en dekalog, en kreativ forskningsresa om tio verk. Länder och städer fick därvid utgöra utgångspunkter. Suecia (2008-09) var första anhalt. Finland, Island och Köpenhamn har varit andra startpunkter. Norden har i hög utsträckning fungerat som kreativ mylla.

Vad är då speciellt med Härnösand? I staden huserar Sveriges enda curlinggymnasium. Sverige har stolta traditioner i sporten och vunnit OS- VM- och EM-guld. Därmed bestämde sig Marcos Morau för att skapa världens första curlingdansverk. Han har varit generös med att i programhäftet framhålla att verket skapats i samarbete med dansarna.

Hur ser då Härnösand ut som dansverk?
Scenografin har utformats som ett hörn i en ishockeyrink, komplett med sarg, skyddsglas och curlingmotiv målade på "isen". Höjdpunkten i verket är en guldmedaljutdelning mot slutet. Samtidigt som den pågår ägnar sig två av lagmedlemmarna (alla klädda i stiliserade landslagsdräkter inklusive sponsormärken) åt en rullande brottning på golvet.

Visst kan man undra vad pristagare funderar på när de, ofta i högtidlig givakt, står uppställda och väntar på belöningen för långvariga förberdelser. Här serveras ett kreativt svar: låt oss äntligen få fira riktigt fysiskt! Denna scen torde möta jubel i curlingens hemtrakter. Sak samma med okonventionella lekar med sopkvast och sten. För den oinvigde: curlingstenar kan väga upp till 20 kilo!

Härnösand innehåller flera fiffiga aspekter på livet i Norrland. Inklippta i ljudbandet är flera korta texter. Den sista lyder: "Det har regnat sedan i måndags". Till en början tyckte jag detta var ett ovanligt lamt, intetsägande slut på ett verk. Snart slog det mig dock: regnet kan i Norrland vara ett särskilt efterlängtat vårtecken, då den långa vinterns is och snö så småningom börjar ge vika. Ett vårtecken mer välkommet än en innevånare i södra Sverige nog kan göra sig en föreställning om.

Most of the Day I'm Out av Yossi Berg och Oded Graf. Foto Bengt Wanselius

Most of the Day I'm Out av Yossi Berg och Oded Graf. Foto Bengt Wanselius

Aftonen inleds av två korta verk av det prisbelönta israeliska koreografparet Yossi Berg och Oded Graf, för första gången presenterade i Sverige. Most of the Day I'm Out är en duett för herre och dam. Mechanical Trio in a Hot Country är en trio för två herrar och en dam.

Båda verken börjar i tystnad, rörelsesekvenserna är uppdelade i många korta stycken. Rörelserna är till stor del intressanta, men de många avbrotten gjorde på mig ett splittrat intryck. Kostymeringen är motsatsen till märkvärdig: kortärmade tröjor och mjuka långbyxor.

Desto tydligare framstår tanken med denna inledning: modern dans behöver inte vara något märkvärdigt. Det kan räcka så väl med man och kvinna som rör sig, i vardagliga kläder. Det är en utmärkt idé att ha ambitionen att utvecklas tillsammans med sin publik.

I programhäftet framhåller danschefen sin glädje över att ha fått se koreograferna i aktion tillsammans med dansarna. Berg och Graf "vet exakt vad de vill ha och har coachat våra dansare på detaljnivå".

Jag ser redan fram mot nästa års Norrdans.

Peter Bohlin
22 okt 2013


 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil