Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Glesbygdsliv med Norrdans. Foto Carl Thorborg

Glesbygdsliv med Norrdans. Foto Carl Thorborg

Dansens Hus säger JA till dansen!

STOCKHOLM: Med Nya manifest inleder Virve Sutinen sin presentation av höstsäsongen på Dansens Hus. Hon vill därmed bejaka alla sidor i den samtida dansen. Detta manifesteras i höstens första produktion Absolut dans (6-7/9), som visar på dansens olika ansikten. Inte mindre än tretton produktioner ges på stora scenen och fem på den lilla.

Cullbergbaletten i Plateau Effect. Foto Urban Jörén

Cullbergbaletten i Plateau Effect. Foto Urban Jörén

I Absolut dans möts Kenneth Kvarnströms subtila rörelseflöde och den energiska streetdansen hos gruppen Complete. Tove Sahlins skakande stand up ställs mot Kungliga Balettens tekniska skicklighet. I takt med utvecklingen och samhällsdebatten i omvärlden framförs politiskt medveten, socialt ansvarsfull och konstnärligt förnyad dans.

Hösten övriga program på stora scenen
Cullbergbaletten bjuder på Plateau Effect (18-24/9) av koreografen Jetta van Dinther, verksam i Amsterdam och Berlin men även i Stockholm. Efter The Way Things Go för två år sedan, tar sig Cullbergdansarna nu an ett nytt verk: en fusion av koreografi, ljus och ljud där dansarna rör sig som rotlösa i ett litet samhälle.

Mette Ingvartsen kommer från Danmark och arbetar för närvarande på en doktorsexamen vid Dans- och Cirkushögskolan, DOCH, i Stockholm. Hon presenterar ett verk, The Artificial Nature Project (27-28/9) som speglar människans relation till miljön. Från lugn till våldsamt kaos med neonljus, stormar, eld och flodvågor. Magiskt och uppfinningsrikt.

Company Sébastien Ramirez (4-5/10) består av en fransman från Tyskland med spansk-katalanska rötter, Sébastien Ramirez, och Honji Wang, född i Tyskland av koreanska föräldrar. Tillsammans ställer de frågan vem är jag, vad skiljer oss åt – vi är ju alla människor? Koreografiskt utgår de i Monchichi från sina erfarenheter av b-boying, hiphop och klassisk dans. 

2013 är jubileumsår för Stravinskijs och Nijinskijs Våroffer från 1913. Många nya versioner har skapats under årens lopp. Nu kommer Sveriges Pintus Lidberg och Jeanette Langert med var sin version, finstämt och humoristiskt respektive stilistiskt och intimt. (11-12/10).

Norrdans från Härnösand har som uppgift att turnea i Norrland med sina uppsättningar. Ett besök i Stockholm brukar dock kunna inflikas. Med två verk samlade under titeln Glesbygdsliv gästar de Dansens Hus (17/10). Mechanical Trio in a Hot Country och Most of the Day I'm Out har skapats av Yossi Berg och Oded Graf från Israel och Marcus Morau från det spanska kompaniet La Veronal har skapat ett verk de kallar Härnösand.

Wagneråret har uppmärksammats i många former. På Dansens Hus ger sångaren, dansaren och performancedivan Charlotte Engelkes tillsammans med, bland andra, lika mångsidige artisten Lindy Larsson och operasångerskan Ingrid Tobiasson sin egen hyllning!? till den omstridde/älskade mästaren, titel: All Is Devine (24+28/10).

Franske koreografen Jérôme Bell säger att teater handlar om att kunna se det du inte är van att se. Hans Disabled Theater (31/10) är ett samarbete med elva skådespelare med olika funktionsförutsättningar från Theater HORA i Zürich.

Vindhäxor. Foto Lesley Leslie Spinks

Vindhäxor. Foto Lesley Leslie Spinks

Vindhäxor är ett kompani som under många år berikat den svenska dansscenen. Dess ledare och eldsjäl är koreografen Eva Lundkvist, som den här gången presenterar verket Cheeta Running (8-9/11. Åter inspirerad av naturen, låter hon vildmarksvrålet väcka det glömda till liv.

Franska performancedrottningen Giselle Vienne blandar dockor med levande aktörer, blandar dans med teater. Hennes nya verk Pyre (14-15/11) ifrågasätter vårt sätt att tolka världen. Det blir ett spännande spel som utmanar våra sinnen och vår känsla av mening.

Carte Blanche är Norges nationella moderna danskompani. Nu har de engagerat den kinesiske koreografen Sang Jijia för att sätta upp sitt verk Not Here/Not Ever (27-28/11). Sang Jijia har erfarenheter från sitt arbete med William Forsythe. Han använder ny musik, ljus- och videokonst i ett vibrerande verk för elva dansare.

December inleds med gruppen Complete, som i Siri (11-14/12) fantasifullt och överraskande levererar energisk hiphop. Några av gruppens sju medlemmar har tidigare dansat med Bounce och i Benke Rydmans Svansjön.

Höstsäsongen på stora scenen avslutas med en ny sejour på en dryg månad av Cirkus Cirkör och deras succéföreställning Knitting Peace (27/12-2/2).

Olof Perssons Every Body, Volume II. Foto Hannes A Brandulv

Olof Perssons Every Body, Volume II. Foto Hannes A Brandulv

Lilla scenen
Sidney Leoni är ännu en fransman. Hans verk Herz (12-14/9) är en experimentell föreställning där han leker med fiktion och verklighet, där publiken blir delaktig och gränsen mellan dansare och betraktare suddas ut.

En återkommande gäst på Dansens Hus är Philippe Blanchard. Han fortsätter att fördjupa sig i identiteter tillsammans med de italienska bröderna Stifani i Original Copy (30/9-3/10). Nu frågar han: Att vi är unika och utbytbara på samma gång, vad gör det egentligen med vilka vi är?

Så till den oförtröttliga Cristina Caprioli. Hon är en av Sveriges mest uppskattade koreografer och har uppmärksammats internationellt. Bland annat har hon deltagit vid biennalen i Venedig. I hennes The Piece (15-18/10) blir det högläsning av poesi, stående, gungande, liggande, sittande – trögflytande och i all hast – mitt bland publiken.

Konstnären och koreografen Olof Persson och hans konstnärskollektiv bygger världar med ljus och ljud. Han har tidigare visat Every Body, Volume I. Nu kommer Volume II (5-7/11), en sinnlig helhetsupplevelse där ljudet av dansarnas rörelser skapar elektronisk musik.

Livekonstkollektivet MELO består av personer med bakgrund inom arkitektur, musik, konst och dans. I det nya verket Hollow (19-28/11) sammanflätar de konstuttryck och ger en hybrid av konsert, dansföreställning och installation med livemusik som pendlar mellan rock och stämningsfulla ljudlandskap – poetiskt, explosivt och avskalat. 

Övrig verksamhet
För barn och ungdom blir det skolföreställningar, höstlovsaktiviteter, söndagsbus.

Dialog är bland annat en serie samtal med Eva Lundkvist från Vindhäxor. Man anordnar också en danscirkel med föreställningar som följs av en träff då man samtalar om upplevelser och tankar. 

Danskvart anordnas som introduktion till en rad av höstens föreställningar och Meet the Artist är samtal med koreograferna som arrangeras efter en föreställning.

Dessutom blir det föreläsning med Mette Ingvartsen, utställning av Katarina McPherson, öppen visning av projektet ExChange South Africa-Sweden/sHe: KUHLISHA.

Drömgala på stora scenen 20 november
Clowner utan gränser avslutar sin Sverigeturné med en gala fylld av skratt, lek och kreativitet-

Anders Jörlén
27 aug 2013


 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Shen Yun framför unik scenkonst
  Med sina 800 dansare och musiker i åtta kompanier har Shen Yun gjort ett kraftfullt avtryck i samtida scenkonst. Med säte i New York, har de friheten att ge liv åt tradit...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil