Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Francisco Bosch och Fabien Reimair i Songs of a Wayfarer. Foto Arnaud Stephenson

Francisco Bosch och Fabien Reimair i Songs of a Wayfarer. Foto Arnaud Stephenson

Nurejev hedras 20 år efter hans död

LONDON: Det är 54 år sedan en passionerad ung dansare tog språnget till frihet på Le Bourget-flygplatsen i Paris. Rudolf Nurejev var redan stjärna vid Kirovteatern i dåvarande Leningrad och han förhäxade balettvärlden som omedelbart döpte honom till 'den nye Nijinskij' när han kom till väst.

Varje ballerina av rang tävlade om hans uppmärksamhet och hans partnerskap med Margot Fonteyn blev legendariskt trots den stora åldersdifferansen. Hans entusiasm för arbetet att utveckla och utvidga sin konstart kände inga gränser. Han reste världen runt  för att samarbeta med nyskapande koreografer.

Han arbetade med Birgit Cullberg i Stockholm, där han dansade Jean mot Ana Lagunas Fröken Julie. I Amsterdam dansade han med Nederländska nationalbaletten under Rudi van Danzigs ledning och i Bryssel med Maurice Béjart

English National Ballet har tagit fasta på legenden och presenterat en föreställning till hans ära: A Tribute to Rudolf Nureyev. Utan tvekan var det mest intressanta verket Maurice Béjarts Songs of a Wayfarer (Lieder eines farenden Gesellen), en duett skapad för Nurejev och Paolo Bortoluzzi 1971.

Formad krig klassiska motiv, utforskar baletten det känslomässiga spelet mellan två karaktärer som kan tolkas som 'ödet' och 'en sökare' eller som en vägvisare och en som färdas. Den framhäver den utsökta tekniken hos både Francisco Bosch, i Nurejevs roll, och Fabien Reimair. Deras klassiskt rena linjer klarade mästarprovet, men emellanåt märktes det att det var krävande.

För ett verk om resan genom livet kan man inte välja något bättre sällskap än Gustav Mahlers. Hans Lieder eines fahrendenGesellen är intensivt inspirerande. Det väcker djup längtan och ger verket en pirrande känsla. Även om där saknades ett förlösande ögonblick, lyckades dansarna inge en upplevelse av en känslomässig resa som talar väl för framtida framföranden.

Dmitri Gruzdyev as as Petrushka. Photo Arnaud Stephenson

Dmitri Gruzdyev som Petrusjka. Foto Arnaud Stephenson

Petrusjka var en av Nurejevs favoritroller, om än inte den mest minnesvärda. Baletten, fylld av gammalrysk charm, har inte så mycket att göra med dansteknik men kräver att dramat hanteras med intuition för att den ska engagera.

Belastad med en inledande dokumentärfilm som inte imponerade, fick man inte föreställningen att lyfta. Marknaden var för välordnad, för inrepeterad och förutsägbar trots balettkårens livliga försök att ingjuta någon form av stämning.

Anton Lukovkin, som Petrusjka, gav en inkännande tolkning men i denna prosaiska omgivning som saknade kontrasterna hos en brusande världslighet, fick han kämpa för att återge den sorgliga dockans hopplöshet.

Då fanns där Raymonda, som kunde ge föreställningen en stimulerande klimax. Nurejev bar ansvaret för att få den här baletten till London, och även om enaktsversionen är föga mer än en rad av dansvariationer med ensemblenummer däremellan, har den stilistiska blandningen av ungersk nationalromantik, kryddad med undertonerna av orientalisk mystik i Glazunovs musik, säkrat dess framgångar.

Inbakat mitt i denna teatrala extravaganza finns ett av balettrepertoarens mest lysande ballerinasolon, som i Elena Glurdjidze, en dansare som kombinerar sensualitet och kvinnlighet, hade en passande uttolkare.

Hon väver ett nät av förtrollning när hon mjukt rundar armen runt huvudet i Czardasstil och ger den kungligt höjda hakan en air av arrogans innan hon flyter ut i ett skälvande pas de bourrée. Och när hon smäller av sitt bländande leende är man tacksam för att vara bland publiken.

Ensemblen, fullmatad med solister denna afton, gjorde baletten rättvisa, främst Erina Takahashi i en, vackert fraserad, tredje variation utbroderad med delikata ports de bras (armrörelser) och Crystal Costa, en gnistrande juvel i dem livfulla fjärde variationen.

Maina Gielgud

Maina Gielgud

Maina Gielgud minns
Veckorna efter föreställningen fick jag chansen att träffa Maina Gielgud, som arbetade med Nurejev vid flera tillfällen. Gielgud var en riktig internationell ballerina och är fortfarande en globetrotter.

Hon var chef för Ausralian Ballet och Den Kongelige Ballet i Köpenhamn bland annat och har arbetat som frilansartist sedan 1999. Hon var premiärdansare vid Festival Ballet, nu English National Ballet, och har haft en nära anknytning till kompaniet och iscensatt baletter samt varit coach för premiärdansarna.

2012 satte Maina Gielud upp Don Quijote för Boston Ballet och Maurice Béjarts Songs of a Wayfarer för National Ballet off Canada.

Vilket är ditt starkaste minne av Nurejev?
Hans ansikte – och hans sinne för humor. Han kunde göra de mest fasansfulla anmärkningar och skämt och sedan bara brista ut i skratt. Han hade så spjuveraktiga ögon och använde dem så effektfullt när han dansade – då det erfordrades.

Detta var mycket tydligt i sättet han dansade Basilio på i sin iscensättning av Don Quijote fär Australian Ballet. Om man ser den gamla filmen (med Lucette Aldous) kan man se hela hans spjuveraktighet där.

Han var så full av motsättningar: en överdådig dansare med ett sinne för humor. Det älskade jag. Han arbetade hårt och levde hårt. Man måste ha oerhörd uthållighet för att leva så men han var i sanning häpnadsväckande.

Vilket var enligt din mening Nurejevs största bidrag till dansen?
Han var förvisso en av dem som betydde mycket för att överbrygga den idiotiska gränsen mellan så kallad modern eller samtida dans och den klassiska, vilken inte heller jag kan finna mig i.

Han sökte sig till och arbetade med många betydande moderna koreografer?
Ja, han arbetade med Maurice Béjart och i Amerika med Martha Graham och Paul Taylor. Och se sedan på vad han lämnat efter till oss: Han höjde ribban, för de manliga dansarna förstås, men även för de kvinnliga. De som dansar i hans versioner av klassikerna, Gud så de måste skärpa sig!

Varje gång jag ska iscensätta något av hans verk så tänker jag 'tack så mycket Rudi', för om man inte arbetar mycket hårt, klarar man inte att utföra det han begär.

Han hade ryktet om sig att vara temperamentsfull och explosiv. Skulle du säga att det var rättvist?
Nåväl, han godtog inte dumbommar. När jag gjorde Törnrosa med honom hade vi en och en halv dag för att repetera och det var första gången jag dansade den helaftonsbaletten.

Jag hade anlänt från Béjartbaletten och gästspelade med Rosella Hightowers kompani från Marseille. Föreställningarna var i Barcelona på en väldigt sluttande scen.

Vi träffades i den lilla studion en trappa ned, arbetade med pas de deuxet tillsammans och därefter hade vi generalrepetitionen. Men han kunde inte varit trevligare och han var så hjälpsam. det var en underbar upplevelse och efteråt gick vi och åt middag på Las Ramblas. Det var där han lärde mig hur man 'moppar' en stek. Den var inte så fettfri som han bett om, så han tryckte servetten mot köttet och sög upp fettet, en vana som jag genast kopierade.

Nureyev in Songs of a Wayfarer.

Nureyev in Songs of a Wayfarer.

Förra året satte du upp Maurice Béjarts Songs of a Wayfarer för nationalbaletten i Kanada. Du har ett nära samarbete med det kompaniet?
Ja, jag var med när Maurice koreograferade den för Nurejev och Paolo Bortoluzzi. Jag såg varenda repetition. Det är en balett som är väldigt speciell, så underbar att göra för männen som framför den. De säger alla att upplevelsen verkligen är ett mirakel och att den förändrar dem.

När du väljer dansare, vilka kvaliteter söker du finna?
Teknik förstås, men framför allt personligheterna och att de fungerar ihop. Liksom vid ett pas de deux mellan en man och en kvinna, måste man få det rätta förhållandet.

Det är en fängslande balett då den, liksom många av Maurices baletter, lämnar öppet för olika tolkningar. Faktum är att han kunde tala om den på olika sätt vid olika perioder av sitt liv. Det är en balett som byter skepnad.

Mannen i blått är den som är mer lyrisk och romantisk och mannen i rött måste vara mer dominerande och kraftfull. Det är de huvudsakliga karaktärerna, men den är verkligen mycket klassisk.

Det är bokstavligen dans non stop i 18 minuter så det krävs mycket kraft och man tar också ut sig fullständigt. Man kan göra den i alla åldrar och då har den olika relevans.
Maggie Foyer
16 aug 2013


  • Utdrag ur "Mahlers 3e Symfoni"Alina Cojocaru (gäst) – Edvin RevazovCorps de Ballet
    “The World of Neumeier”
    – John Neumeier tackar för sig med en självbiografi i dans

    Dansportalen har sett “The World of Neumeier”. En galaföreställning om John Neumeiers 50 år som koreograf. Galan gästade Tivolis konsertsal i Köpenhamn den 16-18 maj. En tre timmar lång och välkompone...

  • Romeo & Julia Storan 2024
    Romeo och Julia dansar på Storan under Svenska Balettskolans 75-årsjubileum
    Tillsammans med dansare från Kungliga Baletten, musiker från University of Gothenburg Symphony Orchestra och Marianne Mörck i rollen som amman ser vi för första gången Svenska Unga Baletten gestalta S...

  • Midsommarnattsdröm Ekman Operan 
    Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm är som en hisnande resa där överraskningarna aldrig tar slut
    Alexander Ekman är tillbaka på Kungliga Operan i Stockholm för att sätta upp Midsommarnattsdröm . Nypremiären sker dagen innan Kristi Himmelsfärd och spelas endast under majmånad. Av Shakespeares tänkb...

  • Gustavia, pressbild 2. Foto: Kungliga Operan / Thomas Klementsson
    Gustavia – berättelsen om Sveriges okände prins
    Nyskriven balett om Gustav Badin och hans uppväxt vid hovet, i koreografi av Pär Isberg och regi av Amir Chamdin. Urpremiär på Kungliga Operan den 18 oktober. Biljetter släpptes 2 maj.

  • Scen ur We loved each other so much med Göteborgsoperans danskompani i koreografi  av Yoann Bourgeois. Medverkande Mikaela Kelly, Miguel Duarte och Victor Ketelslegers-Polster. Foto Tilo Stengel
    Yoann Bourgeois tillbaka till Göteborgsoperans Danskompani med ett sant styrkeprov
    Efter fyra år är det dags igen för den franske koreografen Yoann Bourgeois att återvända till Göteborgsoperans danskompani. Denna gång för verket We loved each other so much. Dansportalen träffade hon...

  • Darrion Sellman Photo Cristian Hillbom
    Spot on Darrion Sellman – dancing the leading role Siegfried in Swan Lake
    In August last year Darrion Sellman arrived to Stockholm and joined the company. Darrion says: “It has been a change to come to Stockholm. A vibrant city, small but calmer compared to Los Angeles wher...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i en pose i ett pas de deux i andra akten Giselle.Foto Admin Kuyler
    Kalle Wigle nyutnämnd solist vid Staatsballett i Berlin
    Dansportalen gratulerar svenske dansaren Kalle Wigle som nyligen utnämnts till solist vid Staatsballett i Berlin.

  • Avig.Från vänster: Tobias Ulfvebrand, Jeanette Wren,  Hugo Therkelson och Ninna Ohm Fotograf Leo Stenberg.
    Succéduo skapar nytt efter segertåg i Sverige och Europa
    Intervju Hugo Therkelson och Tobias Ulfvebrand

  • Mia Karlsson som Clarine omgiven av alla dansare. Foto: Lennart Sjöberg 
    40 år senare: En dansares triumf över tidens utmaningar
    Förra sommaren ringde telefonen hemma hos Heléne i Kungsbacka. I lördags den 16 mars gjorde hon comeback på scenen efter nära fyra decenniers frånvaro och dessutom debut på GöteborgsOperan – som dansa...

  • Clark Eselgroths och Seo Yeun Kims engagemang i uppförandet i Pas de Deux ur 2.akten i Svansjön var ett nöje att se. Foto Susanna Reitamo
    Fart och kunnande på Pro Dance Galan 2024
    Gamla operabyggnaden vid Bulevarden är ett Dansens Hus även om ett nyare Dansens Hus numera finns i Helsingfors, det också i centrum. Båda har sin publik, och båda behövs. Detta har intresset för dans...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i ett pas de deux i första akten Giselle på Staatsoper i Berlin. Foto Admill Kuyler
    Svenske dansaren Kalle Wigle har stora framgångar i Berlin
    Kalle Wigle är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och vid Royal Ballet School i London. Han fick anställning vid Operan i Stockholm 2016. Från hösten 2023 är han tjänstledig från Operan och an...

  • Totality in parts. Kungliga Baletten 2024. Koreografi Lukas Timulak. Foto: Kungliga Operan / Nils Emil Nylander
    Timulak/Portner två olika verk men med flera beröringspunkter
    Från och med 9 februari och nästan en månad framåt dansar Kungliga Operan i Stockholm Totality in parts av Lukás Timulak och Bathtub Ballet av Emma Portner . De båda koreograferna delar kväll och verke...

  • Inside Out Helsingfors Dansinstitut
    På jakt efter det fullkomliga: nationens skickligaste dansare och – smultron!
    Balettpedagogernas förbund ordnar vartannat år i Finland en nationell balettävling, i år 20-21 januari. Ett råd av balettkonstnärer med bakgrund som meriterade dansare hade valt ut 38 solister av 73 a...

  • Inspire me Foto Kentaro Mitsumori
    Young Choreographers en föreställning där dansare från Kungliga Operan koreograferar
    Tisdagskväll på Kungliga Operan i Stockholm och det är premiär för Young Choreographers. Dansare från ensemblen får chansen att pröva egna idéer och koreografera sina kollegor. Alla kompositioner visa...

  • Fredrik Lindgren Operan Markus Gårder
    Operans VD Fredrik Lindgren: På sikt vore det fantastiskt att få ett nytt Operahus i Stockholm
    Kungliga Operan är en 250-årig kulturinstitution i hjärtat av Stockholm. Över 500 anställda levererar hyllade föreställningar med utsålda hus. Dansportalen har samtalat med Operans VD Fredrik Lindgren ...

  • Auguste Marmus och Mattheus Bäckström
    Från Svenska balettskolan i Göteborg till ungerska Statsoperan i Budapest
    Det började med 6 år på Svenska balettskolan i Göteborg med start i årskurs fyra för Mattheus Bäckström och Auguste Marmus . Mattheus gick ut 2017 och hade då blivit antagen till den anrika, Royal Ball...

  • Lucid Episode 1
    Joseph Sturdys verk Lucid Episode inleder nyårsgalan på Kungliga Operan
    Vi befinner oss på Kungliga Operan. Det pågår repetition med två dansare som är med i Joseph Sturdy s verk Lucid Episode som inleder själva nyårsgalan den 31 december.

  • En julsaga GO 
    Göteborgsoperan sjunger in julen med En Julsaga
    Göteborgsoperan avslutar december månad med nypremiär på musikalversionen av Dickens En julsaga . Föreställningen är breddad med humor och medmänsklighet. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och bl...

  • Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 
    Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll
    Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra vikti...

  • Ur 100 årstiderFoto: Axel Petterson
    Giovanni Bucchieri – en konstnärlig kameleont
    Det är premiär för filmen 100 ÅRSTIDER . Upphovsmannen har gått från dansare till multikonstnär. Möt regissören Giovanni Bucchieri i en personlig intervju med Dansportalen.

  • Babydans är ett av Dansmuseets mest populära program. Inga bebisar är för små för att delta.
    ”Mycket talar för att vi inte kommer att kunna vara kvar där vi är nu,” säger Hans Lindholm Öjmyr, ny chef för Dansmuseet
    Hans Lindholm Öjmyr är filosofie doktor i konstvetenskap och har skrivit en avhandling om scenografi på 1800-talet vid Kungliga Teatern/Operan. Hans har tidigare varit avdelningschef på Stadsmuseet oc...

  • Scen ur Wild poetry. Medverkande Duncan C Schultz, Zander Constant, Hiroke Ichinose, Valentin Durand och Iris Telting. Foto Lennart Sjöberg
    In a heartbeat, ny världspremiär på Göteborgsoperan
    In a heartbeat bekrivs som ett pulserande dansbubbel och på Göteborgsoperan är det nu världspremiär allhelgonaafton på stora scenen för Hofesh Shechter s verk Wild poetry och Tom Weinberger s Waltz with...

  • Le Corsaire, Kungliga Baletten 2023 with Frej Ruhl, Carl Sjögren Lorenzzo Fernandez Foto Kungliga Operan Håkan Larsson
    Le Corsaire, svensk premiär på Kungliga Operan med virtuos dans och teknisk skicklighet
    När Kungliga Operan för första gången ger Le Corsaire bjuds det på en dansfest. Verket som hade sin urpremiär på Parisoperan 1856 kommer till liv och publiken får möjlighet att påverka slutet.Tankarna...

  • New talents Operan 231023
    New talents join the Royal Swedish Ballet
    Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

  • Livrustkammaren drake 
    Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
    I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

  • Matilda Larsson
    Attityder som uppskattades
    I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

  • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
    Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
    Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

  • Kalle Wigle Foto Johan Persson
    Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
    Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

  • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
    Wicked, musikalen om häxorna i Oz
    Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil