Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Omslaget till Hamburg Balletts Årsbok 2013

Ovan: Omslaget till Hamburg Balletts Årsbok 2013

John Neumeier satte Hamburg på balettkartan

HAMBURG: Den 17 augusti 1973 samlades ett antal dansare i balettsalen på Hamburgoperan för att möta sin nye chef och konstnärlige ledare – John Neumeier.

Han möttes av blandade känslor. Både hos ensemblen och publiken fanns en skepsis och ett motstånd. Många ur den tidigare ensemblen hade fått gå och ersatts med nya dansare efter Neumeiers val. Publiken var van vid den klassiska standardrepertoaren och rädd för nymodigheter.

Neumeier inledde sitt anförande till dansarna med att förklara sina ambitioner:
"Som chef ser jag som min uppgift at hjälpa er att utvecklas, att leda er framåt, var och en av er." En sådan målsättning innebär också krav; "självklart är självdisciplin och ansvar för ert eget arbete väsentligt". Neumeier är inte någon som går fram med piskan, tanken på dansaren som en person med stort självförtroende utgör kärnan i hans principer. "Det som intresserar och utmanar mig mest i arbetet med ensemblen är skapelseprocessen. Det att skapa en gemensam inriktning och ge ensemblen ett eget ansikte" var hans ord till de närvarande, därmed vann han dansarnas intresse.

För publiken presenterar han dansarna och sig själv med sin första offentliga workshop. Den lockar fullsatt salong och grundar förtroendet hos publiken. Så har det förblivit och genom åren har en stor och trogen publik följt varje steg i utvecklingen. Många stora artister har vunnit publikens gunst och blivit ensemblen trogna under många år av sina karriärer.

Neumeiers balett Le Sacre – Våroffer – ingår i programmet Nijinsky Epilog. Foto ©Marcus Renner

Neumeiers balett Le Sacre – Våroffer – ingår i programmet Nijinsky Epilog. Foto ©Marcus Renner

När nu 40-årsjubileet firades, krävdes det mycket av både ensemble och publik. Under 22 dagar mellan 8 och 30 juni, gavs 15 helt olika helaftonsprogram i sammanlagt 18 föreställningar med den egna ensemblen. Dessutom gästspelade Bayerisches Staatsballett från München och Les Ballets de Monte Carlo med två föreställningar var och balettskolan i Hamburg och ungdomskompaniet Bundesjugendballett gav en gemensam föreställning,

Repertoaren under jubileet innehöll prov på de genrer som utgör stommen i Neumeiers arbete som koreograf. Dramatiska handlingsbaletter på den klassiska balettens grund som Romeo och Julia, Kameliadamen, Nijinskij, Illusioner likt Svansjön (llusionen wie Schwanensee), Döden i Venedig, Den lilla sjöjungfrun och Liliom samt Shakespeare-tolkningar som En midsommarnattsdröm och Shakespeare dansar. Neumeier är den främste i genren efter Kenneth MacMillan och John Cranko,

Den symfoniska baletten representerades av Mahlers tredje symfoni och Préludes C V med musik av Lera Auerbach. Att Neumeier är djupt religiös är välkänt, och hans storverk Matteuspassionen från 1981 gavs i Sankt Michaelikyrkan.

Hela firandet avslutades med en fullmatad galaföreställning till Nijinskijs ära den 30 juni. Bland gästande solister fanns dansare från National Ballet of Canada, Den Kongelige Ballet, Stuttgartbaletten, The Royal Ballet London, San Francisco Ballet och Bayerisches Staatsballett, Wiener Staatsballett och Ballet de l'Opéra National de Paris.

Jag bevistade fem av årets balettdagar tillsammans mad en mindre skara medlemmar i Operans Balettklubb. Vi hann med sex föreställningar.  Först gästspel av Bayerische Staatsballett med Jerome Robbins Goldberg Variations och Jiri Kyliáns Gods and Dogs, båda i gott minne efter fjolårets Münchenresa.

Av Neumeier såg vi Kameliadamen, Romeo och Julia, Mahlers tredje symfoni, Nijinskij och Nijinskij Epilog. Vi hann också med ett besök på Ballettzentrum John Neumeier där vi fick se balettskolans elever träna och repetera. Vår värdinna där var administratriva ledaren Ursula Ziegler, som i år avgår efter 35 års trogen tjänst.

Ur Nijinsky Epilog, Otto Bubenicek som Vaslav och Joëlle Bologne som Romola. Foto ©Marcus Renner

Ur Nijinsky Epilog, Otto Bubenicek som Vaslav och Joëlle Bologne som Romola. Foto ©Marcus Renner

Diger jubileumsbok
Varje år publiceras en årsbok, som även utgör programbok för Balettdagarna. Årets bok slår alla rekord. 465 fullmatade sidor inbundna i en vacker bok med mängder av bilder och omslaget prytt av John Neumeier som öppnar sin famn mot publiken.

I boken kan man finna allt om årets festivalprogram förstås, men också det mesta om Hamburgbalettens historia under 40 år. Här nedan följer litet statistik ur boken.

Hamburg Ballett 1973-2013
Ensemblen – med totalt 59 dansare – består av 13 premiärdansare (Erste Solisten), tio solister, 30 dansare och sex aspiranter. Särskilda gästsolister är Alina Cojocaru från The Royal Ballet och Galina Visjneva från Marijinskijbaletten.

Under åren har drygt 390 dansare varit anställda i kompaniet. Svenskar som har varit medlemmar i ensemblen är Anders Hellström (1984-93), Mats Lindström (1985-87) och Anders Nordström (1984-93), samt Nathalie Perriraz-Nordström (1985-94).

297 (om jag räknat rätt) gästspel har genomförts, främst i Tyskland, men också hela världen runt, från Tokyo i öst till San Francisco i väst och från Buenos Aires och Brisbane i söder till Helsingfors i norr. Stockholm gästades 1998 då man gav Som ni behagar efter Shakespeare.

Cirka 400 gästdansare har framträtt, varav från Sverige: Anneli Alhanko, Johanna Björnson, Niklas Ek, Pär Isberg, Marie Johansson, Marie Lindqvist, Madeleine Onne, Per Arthur Segerström, Nadja Sellrup och Göran Svalberg.

Thiago Bordin och Hélène Bouchet i Romeo och Julia. Foto ©Marcus Renner

Thiago Bordin och Hélène Bouchet i Romeo och Julia. Foto ©Marcus Renner

Repertoar 1973-2013
Under dessa 40 år har 108 premiärer ägt rum. 200 balett-workshops har genomförts och 39 Nijinskijgalor har givits,  Utöver John Neumeiers egna verk har koreografier av 41 andra koreografer uppförts. Mats Ek har skapat två verk för Hamburgbaletten: Meningslösa hagar 1992 och Törnrosa 1996. Dessutom har man framfört hans verk Gräs, Ljusvarelser och Hon var svart.

32 olika danskompanier har gästspelat i Hamburg. Culberbaletten uppträdde där 1989 och 1995.

Nathalie Nordquist som Solveig i Peer Gynt. Foto Alexander Kenney

Nathalie Nordquist som Solveig i Peer Gynt. Foto Alexander Kenney

John Neumeier

John Neumeier är amerikan, född i Milwaukee, Wisconsin 1942, där han studerade främst engelsk litteratur och teatervetenskap vid Marquette University. Han tog sina första danslektioner – i steppdans – vid åtta års ålder, senare tränade han även akrobatisk dans och klassisk balett.

Neumeier avslutade sin dansarutbildning vid Royal Ballet School i London. Direkt därifrån engagerades han som dansare vid Stuttgartbaletten, där John Cranko (1927-73) hade genomfört en förvandling av en ordinär operabalett till en av världens ledande balettensembler. Cranko månade om sina dansare och uppmuntrade dem att utveckla sina talanger, även som koreografer.

Till dem som lyckades hörde John Neumeier. Hans första koreografier i Stuttgart gjordes för Noverre Gesellschaft – en förening för främjande av dans tillägnad den store franske balettmästaren Jean Georges Noverre (1727-1810, balettmästare i Stuttgart 1759-67). 1968 premiärvisades Neumeiers första verk för Stuttgartbaletten: Separate Journeys till musik av Samuel Berber.

1969 utnämndes Neumeier till balettchef vid operan i Frankfurt, Han fick stor framgång där med sina uppsättningar av bland andra  Nötknäpparen, Romeo och Julia samt Daphnis och Chloë. När mästerregissören August Everding blev shef för Hamburgoperan 1973, lockade han Neumeier till uppgiften som chef för baletten där.

Ballettschule Hamburg

En stor och framgångsrik balettverksamhet kräver goda dansare. För att ge möjligheten för unga dansbegåvningar en god utbildning och erfarenhet av teaterarbetet grundade John Neumeier en egen balettskola 1978. Sedan 1989 huserar skolan tillsammans med balettens administration, studios och repetitionslokaler i en tidigare flickskola strax utanför Hamburgs centrum.

Den sista årskursen vid skolan har beteckningen Theaterklasse, och eleverna deltar i många föreställningar med Hamburg Ballett.

Under två år har svenskan Vivian Koohnavard studerat dans vid skolan med stöd av stipendium från Carina Aris Minnesfond. Från säsongen 2013-14 har hon fått engagemang vid operabaletten i Brno, Tjeckien.

Sedan 2011 existerar också Bundesjugendballett med åtta unga dansare som får sina första erfarenheter som professionella dansare och arbetar med verk av erkända koreografer.

Stiftung John Neumeier

Neumeier har nästan hela sitt liv varit fascinerad av dansaren Vaslav Nijinskij och hans tragiska öde. Genom åren har han läst och samlat allt som skrivits av och om Nijinskij. Med sitt stora intresse för litteratur, dans och teater har han också samlat ett jättebibliotek av böcker, skrifter och konstföremål rörande danskonsten. År 2006 grundade han en stiftelse – Stiftung John Neumeier – för att säkerställa att samlingen lommer att hållas intakt och utvecklas vidare.

Hamburgs stad har förvärvat en större villa, där John Neumeier har sin bostad och lever tillsammans med sin samling. Han säger "Stiftelsen är en del av detta hus, jag lever i själva samlingen. Men om jag dör i morgon, ska man veta vad jag vill med den. Den ska bibehållas samlad. Jag har inte byggt upp den bara för mig själv, utan menar att den skall komma att tillhöra mänskligheten."

Samlingen skall finnas där som ett museum och en institution för dansvetenskap, forskning, dokumentation och presentation.

Neumeier i Stockholm
Följande verk av John Neumeier har givits av Operabaletten/Kungliga Baletten:
Bachsvit 3, Tystnaden och Tristan, 1984
En midsommarnattsdröm,  1990
Peer Gynt, 1992
Mahlers tredje symfoni, 1998

Anders Jörlén
21 juli 2013


  • Daniel Koivunen, Ellen Lindblad och Sophie Augot i Jean & Julie. Urpremiär 4 oktober på Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern.
    Jean & Julie: Fredrik Benke Rydman goes Strindberg
    Birgit Cullbergs balett på Operan 1950, först ut Elsa-Marianne von Rosen och Julius Mengarelli. Alf Sjöbergs filmdrama år 1951 med Anita Björk, Ulf Palme och Max von Sydow i huvudrollerna. Dramatens u...

  • Frédérique Rodier och Marco Curci tar i REPLICA med publiken på en tidsresa i kroppsliga uttryck. Foto Elisabeth Toll 
    Andrea Peñas REPLICA: från antikens statyer till TikTok-filter
    Den 21 september hade REPLICA Sverigepremiär på Kungsbacka Teater, i koreografi av Andrea Peña.


  • Gustavia – om den okände svenske prinsen
    Koreografen Pär Isberg berättar om urpremiären på Operan.

  • Daphnis & Chloé av George Skibine, från Balettgalan. Erik Rudqvist och Sarah-Erin Keaveney. Foto Kungliga Operan/Markus Gårder
    Spot on Erik Rudqvist
    Erik började sin grundutbildning på Kungliga Svenska Balettskolan. Han åkte 2014 på en sommarkurs efter årskurs 1 till National Ballet School of Canada i Toronto. Där blev han kvar ett år.

  • Det japanska danskompaniet Sankai Juko framför Unestu på Göteborgs stadsteater. Foto Sankai Juko
    Göteborgs dans- och teaterfestival firar 30 år
    Det har gått 30 år sedan den första dans- och teaterfestivalen anordnades i Göteborg. Festivalen arrangerades med både stora och små scener inne i Göteborg, men även utanför själva stadskärnan. Publik...

  • Nathalie Nordquist och Jonathan Davidsson i Gösta Berlings Saga av Ulf Gadd. Foto Håkan Jelk
    Stockholm 59°North är efter några års uppehåll tillbaka på Confidencens scen
    Det är inte utan att det går att känna historiens vingslag när en befinner sig inne i Ulriksdals slottsteater Confidencen i Stockholm. Teatern från 1700-talet som låg bortglömd i mer än 100 år innan K...

  • Allegro Brillante NYBC
    New York City Ballet i Köpenhamn
    Balanchine, Robbins, Wheeldon. Repertoaren på ett av världens mest framstående balettkompanier består av tradition som blandas med förnyelse. Publiken verkar aldrig tröttna på de gamla klassikerna.

  • Kompani Käfig. Boxningsscen ur Boxe Boxe Brasil. Foto Michel Cavalca
    Boxe Boxe Brasil med Käfig avslutar 2024 års dansfestival i Vaison-la-Romaine
    Sommarens stora internationella dansfestival i Frankrike, Vaison Danses, har på den gamla amfiteatern som rymmer drygt 3000 åskådare bjudit på ett digert program. Varje föreställning är fullsatt såväl...

  • Natasha till höger tillsammans med sin fadder som kommer att guida henne rätt på Codarts.
    Natasha, avgångselev vid Svenska Balettskolan i Göteborg, antagen till Codarts Institute of Arts i Rotterdam
    Just nu pluggar Natasha Roos nederländska glosor för fullt. Till hösten bär det iväg till Nederländerna för fortsatt utbildning vid Codarts Institute of Arts. Men först hann hon medverka i Svenska Bal...

  • En slags av Mats Ek Oslo
    Mats Ek tillbaka på Oslo Operaen
    Det här är femte gången som Mats Ek är i Oslo och sätter upp sina verk. Ingrid Lorentzon balettchef för Den Norske Opera & Ballett har inbjudit Mats Ek att sätta upp två verk Hon var svart och En slag...

  • Utdrag ur "Mahlers 3e Symfoni"Alina Cojocaru (gäst) – Edvin RevazovCorps de Ballet
    “The World of Neumeier”
    – John Neumeier tackar för sig med en självbiografi i dans

    Dansportalen har sett “The World of Neumeier”. En galaföreställning om John Neumeiers 50 år som koreograf. Galan gästade Tivolis konsertsal i Köpenhamn den 16-18 maj. En tre timmar lång och välkompone...

  • Romeo & Julia Storan 2024
    Romeo och Julia dansar på Storan under Svenska Balettskolans 75-årsjubileum
    Tillsammans med dansare från Kungliga Baletten, musiker från University of Gothenburg Symphony Orchestra och Marianne Mörck i rollen som amman ser vi för första gången Svenska Unga Baletten gestalta S...

  • Midsommarnattsdröm Ekman Operan 
    Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm är som en hisnande resa där överraskningarna aldrig tar slut
    Alexander Ekman är tillbaka på Kungliga Operan i Stockholm för att sätta upp Midsommarnattsdröm . Nypremiären sker dagen innan Kristi Himmelsfärd och spelas endast under majmånad. Av Shakespeares tänkb...

  • Gustavia, pressbild 2. Foto: Kungliga Operan / Thomas Klementsson
    Gustavia – berättelsen om Sveriges okände prins
    Nyskriven balett om Gustav Badin och hans uppväxt vid hovet, i koreografi av Pär Isberg och regi av Amir Chamdin. Urpremiär på Kungliga Operan den 18 oktober. Biljetter släpptes 2 maj.

  • Scen ur We loved each other so much med Göteborgsoperans danskompani i koreografi  av Yoann Bourgeois. Medverkande Mikaela Kelly, Miguel Duarte och Victor Ketelslegers-Polster. Foto Tilo Stengel
    Yoann Bourgeois tillbaka till Göteborgsoperans Danskompani med ett sant styrkeprov
    Efter fyra år är det dags igen för den franske koreografen Yoann Bourgeois att återvända till Göteborgsoperans danskompani. Denna gång för verket We loved each other so much. Dansportalen träffade hon...

  • Darrion Sellman Photo Cristian Hillbom
    Spot on Darrion Sellman – dancing the leading role Siegfried in Swan Lake
    In August last year Darrion Sellman arrived to Stockholm and joined the company. Darrion says: “It has been a change to come to Stockholm. A vibrant city, small but calmer compared to Los Angeles wher...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i en pose i ett pas de deux i andra akten Giselle.Foto Admin Kuyler
    Kalle Wigle nyutnämnd solist vid Staatsballett i Berlin
    Dansportalen gratulerar svenske dansaren Kalle Wigle som nyligen utnämnts till solist vid Staatsballett i Berlin.

  • Avig.Från vänster: Tobias Ulfvebrand, Jeanette Wren,  Hugo Therkelson och Ninna Ohm Fotograf Leo Stenberg.
    Succéduo skapar nytt efter segertåg i Sverige och Europa
    Intervju Hugo Therkelson och Tobias Ulfvebrand

  • Mia Karlsson som Clarine omgiven av alla dansare. Foto: Lennart Sjöberg 
    40 år senare: En dansares triumf över tidens utmaningar
    Förra sommaren ringde telefonen hemma hos Heléne i Kungsbacka. I lördags den 16 mars gjorde hon comeback på scenen efter nära fyra decenniers frånvaro och dessutom debut på GöteborgsOperan – som dansa...

  • Clark Eselgroths och Seo Yeun Kims engagemang i uppförandet i Pas de Deux ur 2.akten i Svansjön var ett nöje att se. Foto Susanna Reitamo
    Fart och kunnande på Pro Dance Galan 2024
    Gamla operabyggnaden vid Bulevarden är ett Dansens Hus även om ett nyare Dansens Hus numera finns i Helsingfors, det också i centrum. Båda har sin publik, och båda behövs. Detta har intresset för dans...

  • Iana Salenko och Kalle Wigle i ett pas de deux i första akten Giselle på Staatsoper i Berlin. Foto Admill Kuyler
    Svenske dansaren Kalle Wigle har stora framgångar i Berlin
    Kalle Wigle är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och vid Royal Ballet School i London. Han fick anställning vid Operan i Stockholm 2016. Från hösten 2023 är han tjänstledig från Operan och an...

  • Totality in parts. Kungliga Baletten 2024. Koreografi Lukas Timulak. Foto: Kungliga Operan / Nils Emil Nylander
    Timulak/Portner två olika verk men med flera beröringspunkter
    Från och med 9 februari och nästan en månad framåt dansar Kungliga Operan i Stockholm Totality in parts av Lukás Timulak och Bathtub Ballet av Emma Portner . De båda koreograferna delar kväll och verke...

  • Inside Out Helsingfors Dansinstitut
    På jakt efter det fullkomliga: nationens skickligaste dansare och – smultron!
    Balettpedagogernas förbund ordnar vartannat år i Finland en nationell balettävling, i år 20-21 januari. Ett råd av balettkonstnärer med bakgrund som meriterade dansare hade valt ut 38 solister av 73 a...

  • Inspire me Foto Kentaro Mitsumori
    Young Choreographers en föreställning där dansare från Kungliga Operan koreograferar
    Tisdagskväll på Kungliga Operan i Stockholm och det är premiär för Young Choreographers. Dansare från ensemblen får chansen att pröva egna idéer och koreografera sina kollegor. Alla kompositioner visa...

  • Fredrik Lindgren Operan Markus Gårder
    Operans VD Fredrik Lindgren: På sikt vore det fantastiskt att få ett nytt Operahus i Stockholm
    Kungliga Operan är en 250-årig kulturinstitution i hjärtat av Stockholm. Över 500 anställda levererar hyllade föreställningar med utsålda hus. Dansportalen har samtalat med Operans VD Fredrik Lindgren ...

  • Auguste Marmus och Mattheus Bäckström
    Från Svenska balettskolan i Göteborg till ungerska Statsoperan i Budapest
    Det började med 6 år på Svenska balettskolan i Göteborg med start i årskurs fyra för Mattheus Bäckström och Auguste Marmus . Mattheus gick ut 2017 och hade då blivit antagen till den anrika, Royal Ball...

  • Lucid Episode 1
    Joseph Sturdys verk Lucid Episode inleder nyårsgalan på Kungliga Operan
    Vi befinner oss på Kungliga Operan. Det pågår repetition med två dansare som är med i Joseph Sturdy s verk Lucid Episode som inleder själva nyårsgalan den 31 december.

  • En julsaga GO 
    Göteborgsoperan sjunger in julen med En Julsaga
    Göteborgsoperan avslutar december månad med nypremiär på musikalversionen av Dickens En julsaga . Föreställningen är breddad med humor och medmänsklighet. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och bl...

  • Nötknäpparen, Kungliga Baletten 2023. Foto Nils Emil Nylander 
    Nötknäpparen, nypremiär på Kungliga Operan i Stockholm efter fyra års uppehåll
    Det är nypremiär av Pär Isbergs Nötknäpparen Kungliga Operan i Stockholm. I salongen sprids julstämningen och publiken får vara med om en dansant och virvlande berättelse. Kanske är det extra vikti...

  • Ur 100 årstiderFoto: Axel Petterson
    Giovanni Bucchieri – en konstnärlig kameleont
    Det är premiär för filmen 100 ÅRSTIDER . Upphovsmannen har gått från dansare till multikonstnär. Möt regissören Giovanni Bucchieri i en personlig intervju med Dansportalen.

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil