Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Ur Salves av Maguy Marin. Fotograf Jean Pierre Maurin

Ur Salves av Maguy Marin. Fotograf Jean Pierre Maurin

Maguy Marin för första gången på Dansens Hus

STOCKHOLM: Compagnie Maguy Marin har aldrig tidigare gästat Dansens Hus. Att få det internationellt erkända verket Salves till Stockholm är en lyckträff.

Det intensiva kollaget av bilder, rörelser, rytmer och ljud beskrivs som en rasande politisk uppgörelse och är ett praktexempel på europeisk, samtida koreografi. Ett sprakande mörkt stycke som knappast lämnar någon oberörd.

Det börjar helt stilla i publikens sorl, salongen fortfarande upplyst. En man uppenbarar sig på den lika ljusa scenen, han tycks följa en osynlig tråd. Han drar och synar koncentrerat den tunna men faktiska tråden. Kallar sedan upp en person ur publiken. En efter en reser sig sex dansare som suttit utspridda i salongen. Även de följer tråden som blir allt längre; de tvinnar, drar, mäter och förlänger, lyfter, lägger ner. Allt under allvarsam tystnad. Mörkret faller.

Ett antal gamla filmprojektorer står på sidorna i det gråmörka scenrummet och ljudet av dessa som knäpps på och av ackompanjerar de korta, blixtljussatta bildtablåer som utgör stommen i det dansteatraliska berättandet. Det är ett ödesmättat soundtrack som löper genom stycket och som förstärker känslan av att via bilder resa i historien.

Salves. Fotograf Jean-Pierre Maurin

Salves. Fotograf Jean-Pierre Maurin

Salves är en pågående flykt i natten, ett kollage av sekvenser som i högt tempo berör och kommenterar konst, historia och politiska rörelser. Projektorernas knastrande surr följs successivt åt av agiterande röster ur ett dunkelt historiskt Europa. Flygsirener ljuder, en avlägset porlande bäck, en skällande hund; illusioner av normalitet, tidlöshet, ett malande lugn före stormen.

Det är krig. Motståndsrörelsen befinner sig i konstant rörelse. Mellan- och efterkrigsstämning tar vid, framåtanda och kamp, revolution, Picasso och Elvis. Mörker. Flykt. Gömställen. Populärkultur. Flyktighet.

Rörelserna avlöser varandra i ett uppskruvat tempo och en hos dansarna aldrig sviktande närvaro. Salves är ett bra exempel på samtida koreografi, där den som ville skulle kunna ropa ”var är (dans-)dansen?” Här vore den diskussionen befriande överflödig.

Dansarnas exakthet i rörelse, form och uttryck gör att man inte behöver tvivla på att detta är just ett dansspråk, trots dess totala avsaknad av ekvilibristiskt uppvisningsbehov.

Salves är koreografens verk mer än dansarnas triumf och det är ingen nackdel. Konstverket talar. Ingen briljerar, alla är till för den uttrycksfullt späckade helheten.

Det är ett intimt konstverk, det hetsiga tempot till trots. Här finns ett samlat lugn bakom varje explosiv tablå, utrymme för ett fritt andetag inför all associativ symbolik.

Skärvor av krossat porslin och trasiga statyer som vassa fragment ur konsthistorien blir symboler för människans framfart genom tiderna.

Stämningen är olycksbådande och det mullrar hotfullt även om humoristiska ögonblick inte saknas. Det fladdrande skenet av ficklampor skapar ett oroligt ljus, skuggorna är långa.

Människor tar hand om varandra och omhändertas, matar och matas, bygger upp och raserar. Bord dukas och dukas av i rasande fart, alltid någon som tappar något, något som går sönder, något som behöver lagas. Skärvor från olika tider, olika liv.

De schablonartade, historiska referenserna är förföriskt vackra och effektfullt återgivna i sin publikfriande förenkling och sitt projicerade sken. Den tunna, genomskinliga tråden som löper genom stycket är skör men verklig. Den binder samman liv och epoker liksom människorna med sina stumma ansikten och utlämnade kroppar knyts till varandra i både litenhet och mod. Tråden blir allt längre samtidigt som allt rasar samman bit för bit.

Salves. Fotograf Didier Grappe

Salves. Fotograf Didier Grappe

Salves är ett gripande drama, hemlighetsfullt tyst och på samma gång skrämmande högljutt. I finalscenen kulminerar stämning och volym i ett våldsamt crescendo som en absurd slapstickthriller med mjöl som dammar och kaskader av färg som kastas. Alla slåss mot alla, aggressiviteten och förvirringen total, leken går överstyr och paradiset förefaller långt borta.

I ett genomträngande dån som känns i hela kroppen närmar sig en (radiostyrd) helikopter och återför Jesus, eller möjligen Messias, till jorden, människorna och det dukade bordet. Som en sista desperat åtgärd av någon? Som en slutgiltig lösning?

Salves är som att att uppleva någon annans, eller kanske sin egen, mardröm i verkligheten. Mänsklighetens mänskliga galenskap är laddad med logiska obegripligheter och skrämmande nattmonster som man känner igen men inte vet varifrån de kommer.

I över trettio år har koreografen Maguy Marin framgångsrikt blandat dans och teater och med sitt uttryck förändrade hon den franska samtida dansen på 1980-talet. Hon räknas som en av de viktigaste koreograferna i Frankrike.

Salves
Koreografi: Maguy Marin i samarbete med Denis Mariotte
Koreografiassistent: Ennio Sammarco
Ljus: Alexandre Béneteaud
Scenografi: Michel Rousseau
Kostym: Nelly Geyres
Ljud: Antoine Garry
Musik: Denis Mariotte
Dansare: Ulises Alvarez, Romain Bertet, Kaïs Chouibi, Laura Frigato, Daphné Koutsafti, Mayalen Otondo, Jeanne Vallauri
Accessoardesign: Louise Gros med Pierre Treille
Samproduktion: Biennale de la danse de Lyon 2010, Théâtre de la Ville de Paris,
Centre chorégraphique national de Rillieux, la-Pape / Compagnie Maguy Marin

Anna Lafvas
29 april 2013


 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

Notiser

FÖLJ OSS PÅ

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil