Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Alexander Weibel i Cirkus Cirkörs Weaving Peace. Fotograf Mats Bäcker

Alexander Weibel i Cirkus Cirkörs Weaving Peace. Fotograf Mats Bäcker

Magiskt och poetiskt med Cirkus Cirkör

STOCKHOLM: Svårlösta knutar och evighetsmaskor i ett scenrum fyllt av garn, trassel, linor och trådar är inramningen till föreställningen Knitting Peace som ges på Dansens Hus till och med 1 april.

Frågeställningar om mänsklig strävan och stickning vävs samman med poetisk cirkuskonst, suggestiv musik och trolsk scenografi i ett dansant allkonstverk med stark helhetskänsla.

Aino Ihanainen i WKnitting Peace. Fotograf Mats Backer

Aino Ihanainen i WKnitting Peace. Fotograf Mats Backer

I ett tidlöst sagolandskap, dimmigt och drömskt i vitt och grått, pågår ett fysiskt skådespel genomlyst av ljus och hopp. Den mänskliga kroppens och själens gränslöshet och tillhörighet till sig själv och till världen, utforskas med stickning som tema och mänsklig strävan som drivkraft.

Cirkus Cirkörs nya föreställning Knitting Peace utspelas i en magisk rumslighet av konstfärdigt framvävda nät, grova trådar och mystiska garnnystan som kan rymma överraskande inre rum.

Vi befinner oss långt ifrån den traditionella cirkusmanegens skränigt färgsprakande uppvisningshysteri. I Knitting Peace kikar vi istället in i ett fantasins tittskåp där det är högt i tak och rumsligt ovisst med linor och trassliga nät.

En spännande, hemlighetsfull värld av mänsklig kamp och förmåga befolkad av en konstnärlig och tekniskt kompetent ensemble som behärskar och beskriver helt nya dimensioner.

Ilona Jäntti i Knitting Peace. Fotograf Mats Bäcker

Ilona Jäntti i Knitting Peace. Fotograf Mats Bäcker

Fem cirkusartister, med en gammaldags, lite romantisk känsla i den enkelt effektfulla kostymen; flickigt med livstycke och strumphållare och pojkigt med byxor och hängslen, ger successivt liv åt scenrummet som är intimt trots den storslaget effektfulla scenografin. Det ryms mycket på scenen, ändå ges det hela tiden plats för nya lösningar, nya ytor och kryphål.

Högt upp, som i ett DJ-bås i bästa housestil, huserar musikern, kompositören, multiinstrumentalisten och sångaren Samuel "Loop Took” Andersson och agerar med stor integritet enmansband föreställningen igenom. Anderssons musik, inte minst hans finstämda fiol, skapar en nästan trolsk stämning. Den suggestivt melodiösa livemusiken engagerar sinnena och bidrar starkt till känslan av en röd tråd. Som är alltigenom vit. Oskuldsfull och brinnande.

Linor drivs av cykelhjul som trampas runt av mänskliga ben, stickade dockor ändrar form och slår följe med lindansaren, balansakter sker på rullande garnnystan och en växande jättestickning sätts i gungning. Föreställningen vibrerar av kreativitet men lyckas ändå med konststycket att hålla tonfallet sympatiskt lågmält.

Fotograf Mats Bäcker

Fotograf Mats Bäcker

Cirkus handlar alltid om mänskliga muskler och imponerande kroppskontroll, men här flyttas fokus till det poetiska uttrycket och sökandet efter balansen i tillvaron. Nycirkusartisterna blir uttolkarna av en allmänmänsklig längtan och strävan.

Just människans eviga strävan står i centrum i Knitting Peace och stickandets terapeutiska och gränsöverskridande funktion används både som metafor och faktisk handling. Trasslet i livsväven, kampen, letandet efter lycka, frid och balans … Allt diskuteras rörligt och i samklang med det trassliga materialet som både blir hinder och redskap att kreativt nyttja. Livets inneboende eller möjligen utifrån pålagda motstånd blir själva energin att tillgå. Kanske för att uträtta stordåd.

Föreställningen blir aldrig insmickrande. Tvärtom håller ensemblen en lite hemlighetsfull distans och i deras värdiga artisteri, deras hängivenhet och ekvilibrism, som ger prov på respektlös glädje och styrka, får vi som publik en medryckande känsla av att vara inbjudna och betrodda. Vi är alla delar av samma väv.

Det finns en ungdomligt färgad mognad i uttrycket, en romantisk koncentration och en leklust som både spritter och smittar av sig. Kanske påminner nycirkuskonsterna oss om att våga utmana våra egna begränsningar och fortsätta drömma och kämpa, fortsätta vår egen strävan.

Cirkusartister strävar ofta efter att uppnå det omöjliga. Frågan som ställs i Knitting Peace är om strävan efter en omöjlighet kanske är vägen till lycka? Att sträva efter fred på jorden, är det att sträva efter det omöjliga? Kan själva strävan förändra något? Går det att sticka fred?

Cirkus Cirkör vill med Knitting Peace vara en del av denna omöjliga strävan efter fred på jorden. Låta naiviteten vara en drivkraft, visa på strävan i sig som en styrka och ett medel. Ett mål som inte går att uppnå kan vara målet i sig. Själva strävan kan vara meningen med livet.

Knitting Peace hade urpremiär i Marseille i januari och den svenska premiären skedde i den nyinvigda cirkushallen i Alby i februari. Föreställningen har spelats på Stora teatern i Göteborg och går efter gästspelet på Dansens hus i Stockholm ut på en två år lång nationell och internationell turné.

Knitting Peace har jobbats fram i en lång process där Cirkus Cirkör har undersökt cirkusens innersta egenheter och genom olika uttryckssätt försökt göra dem allmängiltiga. Föreställningen ingår i det internationella samarbetsprojektet Lacrimae vars syfte är att utveckla nycirkusen som konstform genom konstnärlig forskning, erfarenhetsutbyten och gränsöverskridande samarbeten.


Idé, koncept, regi: Tilde Björfors. Cirkus Cirkör
Scenografi: Fanny Senocq, Stefan Karlström. Stickad scenografi: Aino Ihanainen.
Kostym: Anna Bonnevier.
Musik: Samuel "Loop Tok" Andersson.
Medverkande: Jens Engman, Aino Ihanainen, Ilona Jäntti, Matleena Laine, Alexander Weibel Weibel

Anna Lafvas
18 mars 2013


 • tag_tueren_2015©zenna_web_D33B0866
   »I think the Prix de Lausanne gives a great opportunity for young dancers to get into the international dance field«
  In Montreux I met with Jason Beechey director of the Palucca University of Dance Dresden, one of the prestigious schools that are associated with the Prix. Jason has also been a member of the Artistic...

 • Samira Bethke Kitri PDL21
  Prix de Lausanne 2021 blev en annorlunda tävling
  På grund av den pågående pandemin hölls tävlingen i år digitalt. De nio jury medlemmarna som bedömde dansarna var samlade i Lausanne där de såg de tävlandes bidrag på storbildsvideo. Clairemarie Osta ...

 • Törnrosa Aurora 
  I pandemins spår – kommer dansare, sångare med flera tvingas byta yrke? Dansportalen undersöker
  I en artikel i DN den 17 november säger Birgitta Svendén, chef för Kungliga Operan i Stockholm: ”fler och fler lämnar sina yrken och söker nytt jobb. Vi ser redan nu ett kompetenstapp och om vi inte k...

 • Auguste Marmus
  Auguste Marmus förverkligar sin dröm i St Petersburg
  Uppvuxen i Majorna i Göteborg och tidigare elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg gör Auguste Marmus just nu sitt APL-år vid Vaganova-skolan i St Petersburg. Att han getts denna möjlighet handlar om...

 • God Jul & Gott Nytt År 🎄 Merry Christmas & Happy New Year
  A Holiday Greeting from Dansportalen!

 • Jekyll & Hyde
  Världspremiären av baletten Dr. Jekyll and Mr. Hyde vid Nationalbaletten med glänsande manlig energi och dans
  Höstens andra balettpremiär i Operahuset i Helsingfors hann ha sin premiär och dansas av alla tre rollbesättningarna före dörrarna åter stängdes på grund av pandemin. Tre föreställningar skulle ha åte...

 • Laura Persson SVB
  Kulturstipendium till ung talang vid Svenska Balettskolan
  Laura Persson, 15 år, har tilldelats ett stipendium ur Västsvenska Kulturfonden. Stipendiet skulle hon få mottaga vid en festlig ceremoni den 28 november.

 • Transit SDT Carl Thorborg
  Nya verket Transit är en ursinnigt utförd ritual, en kamp för överlevnad och förändring
  Jag fick tillfälle att se premiären av Skånes Dansteaters Transit på Malmö Operan den 17 oktober. I en lokal som rymmer ca 1500 åskådare var det tillåtit att endast ha en publik på högst 50 personer.F...

 • Dansmuseet
  Ballets Suédois 1920–1925 på Dansmuseet
  Dansmuseet i Stockholm uppmärksammar hundraårsdagen av Svenska balettens i Paris premiärföreställning den 25 oktober 1920 med en jubileumsutställning under mottot ”OM NI INTE GILLAR DET KAN NI DRA ÅT ...

 • Saluts démos 2015
  Everything is in our bodies, says Madame Elisabeth Platel, director for Paris Opera Ballet School
  Leaving the plane at Charles de Gaulle-airport you are met by large photos of dancers, musicians and other cultural motives along the walls in the airport. A fantastic way to welcome visitors.My goal ...

 • Ekman Operan sep 2020
  Det var som om man blev ännu mer passionerad av att vara dansare bara för att man inte kunde ge föreställningar
  Dansportalen träffade dansarna Hampus Gauffin och Gabriel Barrenengoa vid Kungliga Baletten i ett samtal om pandemins konsekvenser och om det nya programmet på Operan av koreografen Alexander Ekman.De...

 • Agneta S
  Agneta Stjernlöf-Valcu: Du ska förmedla dansnotationen till dansare så att det blir en föreställning.
  Dansnotationens syfte är inte bara att bevara något som passerat utan först och främst att ge möjlighet till återskapande. En videofilmning är alltid en tolkning av ett koreografiskt verk.Oavsett om a...

 • COW1
  Nationaloperans säsongöppning med en mycket fräsch COW av Alexander Ekman.
  Höstens första danspremiär vid Nationaloperan i Helsingfors hälsades mycket välkommen av premiärpubliken på lördag kväll. Alexander Ekmans COW visade sig vara den energiska laddning som behövs just nu...

 • SHIFT I CACTI
  Höststart på Kungliga Operan – urpremiär av Alexander Ekman
  Den 26 september slår Kungliga Operan åter upp dörrarna för en ny säsong med två premiärer, först ut är Alexander Ekmans SHIFT | CACTI. Därmed flyttas säsongsstarten fram vilket innebär att premiären ...

 • Oscar Salomonsson
  Oscar Salomonsson, premiärdansare – Det udda och uttrycksfullas mästare
  Oscar är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och anställdes vid baletten 1997. Mellan 2004 och 2007 dansade han i Madrid, Spanien.Han återvände till Stockholm och fick utmärkelsen Årets dansare...

 • SigridYAGP
  Om finalen som ställdes in och Sigrids drivkraft, engagemang och hårda arbete
  Sigrid Åberg är 13 år och går Alhanko Academy of Ballet i Stockholm. I höstas var hon i Cattolica, Italien och tävlade i Youth American Grand Prix.I vår skulle hon egentligen åkt till New York för att...

 • LesBalletSuedois
  There is no lack of creativity in the house. We just work in different ways.”
  Nicolas Le Riche – Ballet director of Royal Swedish Ballet – gives Dansportalen an update on the current situation of the company and informs about the plans for the future.Upon arrival of Covid-19 Ro...

 • Paul Marque Le Louvre
  Scènes de la vie confinée de Paul Marque
  A Paris, le confinement règne depuis le mois de mars. Pour les Français il est interdit de passer plus d’une heure dehors ou s'éloigner au-delà d’un kilomètre de sa maison, sinon on écope d’une amende...

 • Paul Marque Louvre
  Meet Paul Marque and a Soloist Dancers Life Today in Paris
  In Paris, social distancing rules have been in place since March. French people are forbidden to spend more than an hour outside or travelling more than one kilometre from their home. If they do eithe...

 • Carmen Helsinki
  En magisk föreställning av Carmen
  En helaftonsbalett i tre akter till musik av Georges Bizet hade premiär på Nationaloperan i Helsingfors i vår. Produktionen var norsk och koreografen var denna gång Liam Scarlett.Alla föreställningar ...

 • GöteborgsOperan
  Vad händer på våra operahus när världen stängs ner på grund av Covid-19? Katrín Hall, GöteborgsOperans Danskompanis konstnärliga chef om situationen i Göteborg
  Dansportalen har talat med Göteborgsoperans Danskompanis konstnärliga chef, Katrín Hall. Hon berättar att man i dessa dagar får använda all sin kreativitet för att hitta och nå publiken och att vara f...

 • Beyond GO mars 2020
  "Allt som man gör i en uppsättning, vare sig det är teater, dans eller något annat rör det sig om en relation med åskådarna"
  GöteborgsOperans Danskompani backar inte för utmaningar. Efter Sidi Larbi Cherkaouis ”Icon”, med 3,5 ton lera på scenen, och Damien Jalets ”Skid”, där golvet hade en lutning på 34˚, tar de sig nu an ä...

 • Balettpedagogtävlingen
  Många talanger i den nationella balettävlingen
  Den nationella balettävlingen hålls vartannat år av Balettpedagogernas förening i Helsingfors . Den alternerar med tävlingen Ung energi som också anordnas av föreningen. Skolornas intresse stort och ko...

 • Kuckel Foto Mats Bäcker
  Alexander Ekman, highly topical choreographer
  Well renowned choreographer Alexander Ekman , 36, has a voluminous luggage of successes in his baggage. When you open the case, they fly out of it. Eskapist which opened in the spring 2019 at the Stock...

 • Mats Eks "överbord", en del av dansprogrammet Kylián/Ek/Naharin med Kungliga Baletten. På bilden: Dmitry Zagrebinoch Daria Ivanova. Foto: Carl Thorborg
  I det vardagliga livet finns inga rörelser som ser ut som de Mats Ek skapar, men i rätt sammanhang, som på scenen ser det helt naturligt ut.
  Tre av världens främsta koreografer Jiří Kylián, Mats Ek och Ohad Naharin – för första gången tillsammans på Kungliga Operan – varav Mats Eks överbord (Woman with water) är en urpremiär.I en danssal h...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil