Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Alexander Weibel i Cirkus Cirkörs Weaving Peace. Fotograf Mats Bäcker

Alexander Weibel i Cirkus Cirkörs Weaving Peace. Fotograf Mats Bäcker

Magiskt och poetiskt med Cirkus Cirkör

STOCKHOLM: Svårlösta knutar och evighetsmaskor i ett scenrum fyllt av garn, trassel, linor och trådar är inramningen till föreställningen Knitting Peace som ges på Dansens Hus till och med 1 april.

Frågeställningar om mänsklig strävan och stickning vävs samman med poetisk cirkuskonst, suggestiv musik och trolsk scenografi i ett dansant allkonstverk med stark helhetskänsla.

Aino Ihanainen i WKnitting Peace. Fotograf Mats Backer

Aino Ihanainen i WKnitting Peace. Fotograf Mats Backer

I ett tidlöst sagolandskap, dimmigt och drömskt i vitt och grått, pågår ett fysiskt skådespel genomlyst av ljus och hopp. Den mänskliga kroppens och själens gränslöshet och tillhörighet till sig själv och till världen, utforskas med stickning som tema och mänsklig strävan som drivkraft.

Cirkus Cirkörs nya föreställning Knitting Peace utspelas i en magisk rumslighet av konstfärdigt framvävda nät, grova trådar och mystiska garnnystan som kan rymma överraskande inre rum.

Vi befinner oss långt ifrån den traditionella cirkusmanegens skränigt färgsprakande uppvisningshysteri. I Knitting Peace kikar vi istället in i ett fantasins tittskåp där det är högt i tak och rumsligt ovisst med linor och trassliga nät.

En spännande, hemlighetsfull värld av mänsklig kamp och förmåga befolkad av en konstnärlig och tekniskt kompetent ensemble som behärskar och beskriver helt nya dimensioner.

Ilona Jäntti i Knitting Peace. Fotograf Mats Bäcker

Ilona Jäntti i Knitting Peace. Fotograf Mats Bäcker

Fem cirkusartister, med en gammaldags, lite romantisk känsla i den enkelt effektfulla kostymen; flickigt med livstycke och strumphållare och pojkigt med byxor och hängslen, ger successivt liv åt scenrummet som är intimt trots den storslaget effektfulla scenografin. Det ryms mycket på scenen, ändå ges det hela tiden plats för nya lösningar, nya ytor och kryphål.

Högt upp, som i ett DJ-bås i bästa housestil, huserar musikern, kompositören, multiinstrumentalisten och sångaren Samuel "Loop Took” Andersson och agerar med stor integritet enmansband föreställningen igenom. Anderssons musik, inte minst hans finstämda fiol, skapar en nästan trolsk stämning. Den suggestivt melodiösa livemusiken engagerar sinnena och bidrar starkt till känslan av en röd tråd. Som är alltigenom vit. Oskuldsfull och brinnande.

Linor drivs av cykelhjul som trampas runt av mänskliga ben, stickade dockor ändrar form och slår följe med lindansaren, balansakter sker på rullande garnnystan och en växande jättestickning sätts i gungning. Föreställningen vibrerar av kreativitet men lyckas ändå med konststycket att hålla tonfallet sympatiskt lågmält.

Fotograf Mats Bäcker

Fotograf Mats Bäcker

Cirkus handlar alltid om mänskliga muskler och imponerande kroppskontroll, men här flyttas fokus till det poetiska uttrycket och sökandet efter balansen i tillvaron. Nycirkusartisterna blir uttolkarna av en allmänmänsklig längtan och strävan.

Just människans eviga strävan står i centrum i Knitting Peace och stickandets terapeutiska och gränsöverskridande funktion används både som metafor och faktisk handling. Trasslet i livsväven, kampen, letandet efter lycka, frid och balans … Allt diskuteras rörligt och i samklang med det trassliga materialet som både blir hinder och redskap att kreativt nyttja. Livets inneboende eller möjligen utifrån pålagda motstånd blir själva energin att tillgå. Kanske för att uträtta stordåd.

Föreställningen blir aldrig insmickrande. Tvärtom håller ensemblen en lite hemlighetsfull distans och i deras värdiga artisteri, deras hängivenhet och ekvilibrism, som ger prov på respektlös glädje och styrka, får vi som publik en medryckande känsla av att vara inbjudna och betrodda. Vi är alla delar av samma väv.

Det finns en ungdomligt färgad mognad i uttrycket, en romantisk koncentration och en leklust som både spritter och smittar av sig. Kanske påminner nycirkuskonsterna oss om att våga utmana våra egna begränsningar och fortsätta drömma och kämpa, fortsätta vår egen strävan.

Cirkusartister strävar ofta efter att uppnå det omöjliga. Frågan som ställs i Knitting Peace är om strävan efter en omöjlighet kanske är vägen till lycka? Att sträva efter fred på jorden, är det att sträva efter det omöjliga? Kan själva strävan förändra något? Går det att sticka fred?

Cirkus Cirkör vill med Knitting Peace vara en del av denna omöjliga strävan efter fred på jorden. Låta naiviteten vara en drivkraft, visa på strävan i sig som en styrka och ett medel. Ett mål som inte går att uppnå kan vara målet i sig. Själva strävan kan vara meningen med livet.

Knitting Peace hade urpremiär i Marseille i januari och den svenska premiären skedde i den nyinvigda cirkushallen i Alby i februari. Föreställningen har spelats på Stora teatern i Göteborg och går efter gästspelet på Dansens hus i Stockholm ut på en två år lång nationell och internationell turné.

Knitting Peace har jobbats fram i en lång process där Cirkus Cirkör har undersökt cirkusens innersta egenheter och genom olika uttryckssätt försökt göra dem allmängiltiga. Föreställningen ingår i det internationella samarbetsprojektet Lacrimae vars syfte är att utveckla nycirkusen som konstform genom konstnärlig forskning, erfarenhetsutbyten och gränsöverskridande samarbeten.


Idé, koncept, regi: Tilde Björfors. Cirkus Cirkör
Scenografi: Fanny Senocq, Stefan Karlström. Stickad scenografi: Aino Ihanainen.
Kostym: Anna Bonnevier.
Musik: Samuel "Loop Tok" Andersson.
Medverkande: Jens Engman, Aino Ihanainen, Ilona Jäntti, Matleena Laine, Alexander Weibel Weibel

Anna Lafvas
18 mars 2013


  • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
    Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
    Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

  • The One Foto Peter Knutson
    Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
    Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

  • Manon Kungliga Operan 2023
    “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
    As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

  • Remachine – Jefta van Dinther
    Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
    Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

  • Contemporary Dance GO
    Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
    Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

  • Julia Bengtsson Confidencen
    Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
    Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

  • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
    The Royal Ballet School Delights
    Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

  • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
    Ett barockt spectacle på Confidencen
    Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

  • Vivian Assal Koohnavard  1
    Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
    I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

  • Donizetti KSB
    Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
    Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

  • Terpichore
    Dans i Stockholm Early Music Festival
    I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

  • Tallinn Suite en Blanc
    Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
    Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

  •  Marie Larsson Sturdy
    Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
    På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

  • Manon 1
    Manon: An evening to treasure
    Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

  • En slags Berlin 
    Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
    I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

  • Peter Pan & Wendy
    Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
    Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

  • Grand Hotel GöteborgsOperan 
    Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
    Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

  • Virpi Pakkinen trio
    Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
    Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

  • ProDance 2023
    För dansens skull dansas Pro Dance galan
    Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

  • Julia & Romeo 1
    Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
    10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

  • Touched GO 1
    Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
    Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

  • OBK Mats Ek
    Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
    Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

  • PrixduNord2023
    Nordens största danstävling lockade 44 dansare
    Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

  • Affinity Operan
    Young choreographers en bra plattform för nya idéer
    En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

  • Defile Hommage a Patrick Dupond
    Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
    Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

  • Svansjön Helsingfors M Onne
    Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
    Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

  • Cacti Alexander Ekman 
    Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
    The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

  • AlexanderMockrichPDL2023
    Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
    Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

  • 12+ songs 1
    12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
    Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

  • Kungliga Baletten Cacti
    Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
    Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil