Artiklar från 2008 – till idag
Eun-Ji Ha och Ilja Bolotov som Gerda och Kaj. Fotograf Sakari Viika
HELSINGFORS: Den nya julbaletten Snödrottningen (Fi: Lumikuningatar) efter Hans Christian Andersens berättelse har gjort stor succé – ett Spektakel i bästa form och anda.
Finlands nationalbalett har i år firat sitt 90-årsjubileum. Som en avslutning på året ville man komma med något riktigt festligt för hela familjen – och där lyckades man över förväntningarna.
Balettens konstnärlige ledare Kenneth Greve hade i sin barndom blivit förtjust i Hans Christian Andersens saga om Snödrottningen, placerad i Finland, och ville nu i egenskap av koreograf ge uttryck för sin fantasi och ge form åt en ny julbalett. Det blev en skapelse i bästa anda, något lite av finsk folklore, en del Disney, och en del Kenneth.
Lappseiten Tiina Myllymäki och barnen. Fotograf Sakari Viika
Greve har turen att ha en stab som är mycket bra på att samarbeta och skapa sceniska underverk – så det är till att gratulera, förutom honom, också Erika Turunen för hennes fantastiska dräkter, och för scenografin gjord tillsammans med Mikki Kunttu, som i sin tur även ansvarat för en ytterst lyckad ljussättning. Den verkningsfulla maskeringen var skapad av Pekka Helynen.
Musiken av Tuomas Kantelinen och händelserna på scenen var synkroniserade på bästa sätt. Kantelinen är känd för musik till filmer, och här samarbetade han med koreografen Greve. Musiken var inspelad av Operans orkester, och trots att levande ackompanjemang alltid är att föredra, blev stämningen fin.
Det blev den redan från allra första början då Mormor, dvs. berättaren, trädde fram till rampen och välkomnade publiken direkt in till sagovärlden, klädd i en dräkt - inte så vanlig heller hos dagens äldre. Projektionerna var en viktig del av helheten, än sågs vyer från äldre Helsingfors med sina byggnader och statyer, än vyer skapade för denna berättelse.
Mormor Krista Kosonen och Aapo Siikala. Fotograf Sakari Viika
En dramaturgisk rådgivare – Raija-Sinikka Rantala – hade anlitats, och detta bidrog till att flödet av allting gick i en jämn takt – ett bevis på det var att barnpublikens intresse hölls hela tiden riktat mot scenen, och ibland till gestalterna som rörde sig även framför bänkraderna.
Barnen i publiken hade under pausen tilldelats självlysande trollspön, och från berättarens mun hördes den strikta regeln: dessa får och bör man använda när hon uttryckligen ger en signal för det.
Om någon i förväg skulle tända sitt spö, skulle det förlora sin förtrollning och inte mera fungera i en nödsituation, till exempel då Kaj skulle befrias från fångenskapen hos Snödrottningen – en figur som ingalunda var trevlig.
De centrala figurerna, förutom Snödrottningen med sina Snöflingor och Mormor, var Gerda och Kaj – på finska Kerttu och Kai – deras familjer, en 'lappsejt', en trollkarl, vättarna med en puckelryggig vätte i spetsen, och en mängd balettelever som barn.
Berättelsen kan man läsa i sagoboken, här visades den med betoning på valda ställen. Till exempel bastuscenen där vättarna dansar – de är många och trevliga, trots sina kanske lite skrämmande skepnader. Häxorna har en mycket central roll i denna balett och deras sätt att sträcka sina armar och fingrar är mycket 'häxaktigt'. Klokt nog hade Operan rekommenderat en åldersgräns från 6 år och uppåt.
Rolltolkningarna
I tisdags sågs balettskoleleverna Erika Pastel och Konsta Roos som Lill-Gerda och Lill-Kaj, och dansarna Eun-Ji Ha och Samuli Poutanen som de unga Kerttu och Kai. Erika och Konsta gjorde sitt och klarade sig fint i sina roller, liksom även alla andra uppträdande unga och barn, och nu när föreställningen spelats i några veckor har allt kommit på sin plats. Vissa av balettskoleleverna är redan ganska 'färdiga' och på god väg till dansaryrket, och jag räknar åtminstone tre vars föräldrar på sin tid valt att bli dansare.
Erika Pastel och Konsta Roos. Fotograf Sakari Viika
Eun-Ji Ha – en ljuvlig och sofistikerad Gerda, med artisteri i finslipad stil, skör och vacker; dansen är av bästa kvalité, ren och lätt, och benens och armarnas linjer som de vara skall. Mai Komori i Snödrottningens roll överraskar med sitt intensiva och säkra grepp om rollen, hon själv på väg uppåt i sin dansarkarriär.
Tiina Myllymäki är elegant och övertygande, denna gång i rollen som Lappsejten, klädd till en början i en dräkt imiterande lappfolkets nationaldräkt och senare i vitt, i enlighet med alla aktörerna i detta isiga rike. Tiina alternerar i titelrollen med bl.a. Eun-Ji Ha. Det behövs flera lag då föreställningarna av Snödrottningen är många, och vissa dagar ges baletten två gånger.
Tiina Myllymäki, Wilfried Jacobs, Samuli Poutanen, Salla Eerola. Fotograf Sakari Viika
Samuli Poutanens Kaj – en finsk pojke i bästa bemärkelse, sympatisk – och ädel, såsom föreställarens gestalt och rolltolkning. För sin insats i denna roll och för prestationerna tidigare under hösten belönades en mycket överraskad Samuli av balettchefen efter applåderna, och utnämndes till stjärndansare. Ytterligare applåder för honom.
Repetitörerna har gjort ett gott arbete, raderna håller linjen och helhetsbilden är disciplinerad. Ansvarig balettmästare är Ingrid Nemecková.
Baletten Snödrottningen
Denna pjäs med balett som uttrycksform har en stor mängd artister på scenen. De kommer turvis och scenerna avlöser varandra. Några höjdpunkter bör nämnas förutom duetterna av Eun-Ji Ha och Samuli Poutanen samt Snödrottningens insatser, till exempel den inledande scenen med Kerttu och Kai och deras familjer i stillbilder.
Vättar i bastuvärmen. Fotograf Sakari Viika
Av de större dansscenerna innehåller den som utspelas i bastun manlig energi och mansfigurerna är många. Därtill en svensk dans framförd uttrycksfullt av Milla Eloranta och Nikolas Koskivirta. Dansen inleder Kerttu/Gerdas färd ut i vida världen. Man minns Nötknäpparen och jorden runt-resorna.
Berättaren har en ganska stor roll och under föreställningen kommer man osökt på tanken att även den yngre publiken kanske hade förstått ett och annat utan att man förklarat så mycket. En del av berättandet kanske kunde ha gjorts i början av akterna, speciellt då rösten behöver vara på hög volym för att överrösta musiken. Dessutom finns det, som vanligt på Operan, textning på tre språk, finska, svenska och engelska.
Slutsentens
Allra sist kommer Berättaren-Mormor fram i en ny skepnad; hon är nu en äldre Snödrottning – akta er barn, ni vet ju aldrig vad som finns inne i en människa som är en skapelse av gott och ont i samma skepnad!
Berättaren har genom hela föreställningen tillrättavisat åskådarna, och det sista budskapet lyder att alla är vi ju likadana och att vi skall ha tolerans gentemot det eller de som ser annorlunda ut.
Snödrottningen Mai Komori. Fotograf Sakari Viika
Snödrottningen
Kenneth Greves nya balett för hela familjen grundar sig på H C Andersens saga med samma namn från år 1845. Berättelsen handlar om kamraterna Gerda och Kaj. Gerda finner en skärva från Snödrottningens trollspegel. Snödrottningen försöker få den tillbaka genom att kidnappa Kaj. Gerda beger sig ut i världen för att leta efter Kaj. Efter många om och men kommer hon fram till Snödrottningens iskalla slott. Snödrottningen är en en förtrollande värld och en gripande lovprisning av kärleken och av barnens oskuldsfullhet och kraft.
Koreografi Kenneth Greve
Musik Tuomas Kantelinen
Inspelnings dirigent Tuomas Kantelinen
Scenografi Erika Turunen, Mikki Kunttu
Kostymer Erika Turunen
Ljussättning Mikki Kunttu
Maskering Pekka Helynen
Dramaturgi (efter H C Andersen) Pirjo Toikka, Kenneth Greve
Dramaturgisk rådgivare Raija-Sinikka Rantala
Premiär 23.11.2012. Spelas till och med 31 januari 2013.
Anita Jokela
15 dec 2012
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision