Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Dans och film samverkar i Within (Labyrinth Within). Fotograf Christopher Duggan

Dans och film samverkar i Within (Labyrinth Within). Fotograf Christopher Duggan

Pontus Lidbergs Within är en kärlekshistoria mellan en etablerad man och en invandrartjej

Pontus Lidberg är fortsatt mycket efterfrågad som koreograf och direkt efter en lyckad premiär i Genève på sitt senaste verk – en nytolkning av den klassiska baletten Giselle – kom han till Sverige för en kort turné med Within (Labyrinth Within), en vidarebearbetning av teman från hans lovordade film Labyrinth Within.

Mellan en sista genomgång på scen och föreställningen på kvällen i Dansens Hus i Stockholm hann Pontus träffa Dansportalen.

Vad är det du visar under Sverigeturnén?
"Jag är här med ett verk producerat av organisationen Morphoses där jag fungerar som konstnärlig ledare. Morphoses är en slags paraplyorganisation för dansprojekt där dansare anlitas per projekt som leds av den konstnärlige ledaren, som utses för att arbeta där under ett år.

Vi hade premiär på Within (Labyrinth Within) på dansfestivalen i Jacob's Pillow i juni och nu har vi gjort en Sverigeturné som började i Kungsbacka med stopp i Göteborg och Västerås innan Stockholm och med avslutning i Umeå den 28 oktober. Därefter reser vi tillbaka till New York för en vecka på Joyce Theatre i början på november.

Within är mitt tredje verk för Morphoses och dansarna har jag valt ut genom auditions. Flera turnéer är inplanerade och jag är uppbokad tre år framöver. Men jag är också fri att ta andra engagemang under tiden. Jag gör fyra nya verk under nästa år plus flera turnéer.

Det blir ett nytt verk med min egen dansgrupp i New York – en fri tolkning  av Stravinskijs våroffermusik. Sedan ska jag arbeta med Oregon Ballet Theatre i Portland, Semperoper i Dresden och det professionella dansprogrammet vid Harvard University."

Pontus Lidberg medverkar själv i Within (Labyrinth Within). Fotograf Christopher Duggan

Pontus Lidberg medverkar själv i Within (Labyrinth Within). Fotograf Christopher Duggan


Hur kom uppdraget i Genève till?
"Balettchefen där, Philippe Cohen, bjöd in mig för mig att sätta upp Giselle. Inte den gamla klassiska baletten men med Adams musik och i en modern tolkning.

Min Giselle utspelas i en icke definierad stad i Europa och i en icke bestämd nutid.  Jag lyfter fram grundelementen i historien. Det handlar inte om svek och Albrekt är inte förklädd till någon annan. Det är en kärlekshistoria mellan en etablerad man och en invandrarflicka – en förbindelse som måste hållas hemlig, då han är förlovad med Bathilde. Detta skapar stora problem för Albrekt, då Giselle betyder mycket för honom.

Jag ville berätta om mänskliga problem och dilemman, som är mer vardagliga, litet i en gråskala, inte så starkt uppdelat i svart och vitt, utan som livet ofta är.

Giselle dör, tar livet av sig, och andra akten är Albrekts minnen och tankar ungefär som i en dagdröm.

Jag har kombinerat rollerna som mamman och Myrtha till en person och Hilarion är inte Albrekts rival, utan en litet äldre man som söker stötta Giselle, som en morbror, en vän."

Sarawanee Taratanit och Damiano Artale Pontus Lidbergs Giselle. Foto GTG/Gregory Batardon

Sarawanee Taratanit och Damiano Artale Foto GTG/Gregory Batardon

Hur använder du originalmusiken?
"Jag har stuvat om den ordentligt och försökt rensa bort det söta och romantiska så mycket som möjligt. Det är ju ett allvarligt tema. Men det finns ju flera varianter av 'originalmusiken' med olika tillägg och omarbetningar. Jag lyssnade på alla och valde det som passade min berättelse."

Hur fungerar baletten i Genève?
"Den är i princip ett turnerande kompani. De ger en vecka på vår och höst i Genève, resten är turnéer. Genève är inte en stor stad, cirka 200 000 invånare, och där finns inte publik för fler föreställningar. Kompaniet är ungt, men har byggt upp ett gott rykte."

Ur andra akten av Pontus Lidbergs Giselle. Foto GTG/ Gregory Batardon

Ur andra akten av Pontus Lidbergs Giselle. Foto GTG/ Gregory Batardon

Morphoses
är en organisation som har till syfte att vitalisera danskonsten och presentera verk som utmanar förutfattade meningar om dans och för danskonsten framåt. Konstnärlig ledare utses för ett år i taget. Övergripande ledare är en av grundarna: Lourdes Lopez, tidigare dansare i New York City Ballet och nyligen utnämnd till konstnärlig ledare för Miami City Ballet. Ett utökat samarbete mellan dessa båda organisationer är under utveckling och Morphoses kommer att flytta verksamheten till Miami.

Within (Labyrinth Within)
Koreografi, regi, scenografi: Pontus Lidberg
Dansare: Pontus Lidberg, Gabrielle Lamb, Laura Mead, Adrian Danchig-Waring, Jens Weber
Kompositör: David Lang; Ljus: Pontus Lidberg och Carolyn Wong; Filmfoto: Martin Nisser, FSF; Kostym: Karen Young

Sarawanee Taratanit som Giselle. Foto GTG/ Gregory Batardon

Sarawanee Taratanit som Giselle. Foto GTG/ Gregory Batardon

Baletten vid le Grand Théatre de Genève
Vid början av 1900-talet besöktes Genève av de stora balettrupperna och stjärnorna som Isadora Duncan eller Nijinskij med les Ballets Russes. Det var inte förrän 1962 som en egen balettgrupp skapades. Baletten har sedan dess haft en rad berömda ledare som: Janine Charrat, Serge Golovine, Patricia Neary, Peter van Dyck, Oscar Araiz, Gradimir Pankov, François Passard och Giorgio Mancini.

Från början har baletten strävat efter att utforska olika stilar inom dansen under 1900-talet och samarbetat med stora koreografer som George Balanchine (som var konstnärlig rådgivare för baletten från 1970 till 1978), Mikhaïl Baryshnikov, Rudolf Nurejev, Jirí Kylián, Ohad Naharin, William Forsythe eller Lucinda Childs. Sedan 2003 leds baletten av Philippe Cohen.

Philippe Cohen är född i Marocko 1953. Efter dansutbildning vid Rosella Hightowers skola i Monte Carlo har han varit dansare vid Le Ballet de Nancy, studerat hos Merce Cunningham och the School of American Ballet. Vari ledare för Le Jeune Ballet de France och studiekoordinator vid det Nationella centret för samtida dans i Angers och han har varit direktör för koreografiska studier vid Nationella konservatoriet för musik och dans i Lyon.

Baletten har 22 dansare av olika nationaliteter. De är klassiskt utbildade och är tränade att utföra både neoklassiska och moderna koreografier. Varje säsong presenteras i regel två nyskapade verk, repriser ur den tidigare repertoaren, turnéer, skolföreställningar och koreografiska studioprogram. Svenska dansare som varit anställda vid baletten är till exempel Jonas Kåge och Lars Bethke.

Giselle
Koreografi:Pontus Lidberg
Musikalisk ledning; Philippe Beran; Scénografi och Ljus: Patrik Bogardh; Kostymer: Rachel Quarmby-Spadaccini; Projektioner: Zaria Forman

Anders Jörlén
7 nov 2012


 • New talents Operan 231023
  New talents join the Royal Swedish Ballet
  Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil