Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Seongwan Byun från Sydkorea i Korsaren i Pas De Deux-klasssen. Fotograf Cristian Hillbom

Seongwan Byun från Sydkorea i Korsaren i Pas De Deux-klasssen. Fotograf Cristian Hillbom

Europafinalen i Stora Daldansen lockade 140 dansare

Dansportalen träffade tre beundransvärda unga dansare från Sydkorea. Redan en repetition med ett pas de deux-par i den stora duetten ur Korsaren (Le Corsaire) var en upplevelse. Jihee Lee visade sig vara en förtjusande, fouettésäker ung dam med den synpatiska förmågan att se naturligt glad ut. Hennes partner, Seongwan Byun, var stark och viril i rollen som slaven. Hans piruetter var fantastiska, hans hopp mäktiga.

För 25:e gången arrangeras i år en internationell tävling i klassisk balett i Grasse, norr om Nice i Frankrike. Deltagarna är mellan sju och 22 år, sammanlagt 140 ungdomar.

Man tävlar i åtta grupper. De yngsta deltar i en debutantklass (7-8 år). Andra grupper har fått fantasifulla namn. ”De första stegen” (9-10 år), ”Framtidshopp” (11-12), ”Etudes” (ung. = Etyder, 13-14), ”Supérieur” (ung. = Högre klass, 15-16). Därefter heter klasserna ”Pré-Professionell” (från 15 års ålder) och Professionell (från 19 års ålder). Det finns också en Pas de deux-grupp (flickor från 15 och pojkar från 17).

Naturligtvis finns det en eldsjäl bakom projektet. Hon heter Claudine Andreo och startade för 30 år sedan en dansskola i staden. Skolans namn är Centre Choréa Danse, och där får deltagare ta lektioner – även om de blivit utgallrade i tävlingen!

De senaste åren har madame Andreo fått hjälp under tävlingsdagarna av sin dotter Bérangère, som är koreograf med internationell verksamhet.

Seongwan Byun och Jihee Lee i sitt fantastiska Korsaren-Pas De Deux. Fotograf Cristian Hillbom

Seongwan Byun och Jihee Lee i sitt fantastiska Korsaren-Pas De Deux. Fotograf Cristian Hillbom

I första pausen efter repetitionerna fick Dansportalen en intervju med de tre sydkoreanska dansarna: Jihee Lee, Nalae Jeon och Seongwan Byun.

Hur, när och var började ni dansa?
Jihee: Jag började när jag var tio i min hemstad Chunnan tills jag blev antagen på dansavdelningen vid Korean National University of Arts i Söul. Där går jag nu första året av fyra i en klass där vi har 80 procent balett och därutöver modern dans och koreansk folkdans.

Seongwan: Jag ägnade mig i min hemstad Daejeon åt bågskytte och friidrott, i synnerhet löpning – hundra meter. En lärare som såg mig rekommenderade mig att börja dansa klassisk balett, som jag aldrig hade sett då. Jag uppskattade utmaningen och fortsatte. Nu går jag tredje året på Korean National University of Arts.

Nalae Jeon i en variation från Paquita. Fotograf Cristian Hillbom

Nalae Jeon i en variation från Paquita. Fotograf Cristian Hillbom

Nalae deltog i klassen professionella med ett solo ur Paquita: ”Jag föddes i en liten stad där det bara fanns en balettskola. Så där började jag vid tio års ålder. Nu går jag, som mina kamrater här, på Universitetets danslinje. Jag går fjärde året och är nu lycklig innehavare av ett studiestipendium.”

På några fortsatta frågor blir svaren: För att bli antagen måste man delta i en audition i två steg. 10 – 12 ungdomar antas varje år. Det är första gången de är i Europa, det är första gången de tävlar utomlands.

Jihee Lee, Nalae Jeon och Seongwan Byun från Sydkorea mötte Dansportalen. Fotograf Cristian Hillbom

Jihee Lee, Nalae Jeon och Seongwan Byun från Sydkorea mötte Dansportalen. Fotograf Cristian Hillbom

Hur fick de då information om denna tävling?
Seongwan: ”Det var egentligen meningen att min skolkamrat Chang Hyun Seo skulle ha deltagit i tävlingen här i Grasse. Han har varit i bland annat Paris och tränat och är mycket duktig. Men han råkade tyvärr skada sig och kunde inte delta, så han var generös nog att informera mig.”

Hur länge har du då dansat med din partner, och vem valde just duetten ur Korsaren?
”Vi har faktiskt bara dansat en månad tillsammans. Det var egentligen jag som frågade Jihee om hon ville vara min partner, men det var vår ryska tränare – som är fantastisk – som föreslog att vi skulle dansa detta pas de deux.”

Seongwan Byun och Jihee Lee i sitt andra tävlingsnummer: Don Quijote. Fotograf Cristian Hillbom

Seongwan Byun och Jihee Lee i sitt andra tävlingsnummer: Don Quijote. Fotograf Cristian Hillbom

Jag blir både förvånad och imponerad: ett så utsökt samarbete efter så kort träning! Men det är samtidigt ytterligare ett tecken på en lång trend i dansvärlden: balett i länder som inte har haft en egen lång tradition är numera en både högt uppskattad och högt utvecklad konstart. Till exempel har Kungliga Baletten sedan flera år två förnämliga dansöser från Sydkorea i ensemblen: Eun Sun Jun och Minji Nam.

För säkerhets skull fick vi hjälp med samtalet av Nal Ah Oh, en mycket trevlig ung man från Korea som studerar i Frankrike. Vi är honom stort tack skyldiga: Utan hans hjälp hade ordbytet inte flutit så obesvärat.

Peter Bohlin
3 nov 2012


 • New talents Operan 231023
  New talents join the Royal Swedish Ballet
  Eleven young dancers join the Royal Swedish Ballet company this season. We are thrilled to see them on stage! On October 27, this season's grand premiere of Le Corsaire will take place.

 • Livrustkammaren drake 
  Där låg onekligen ett skimmer över Gustavs dagar
  I Livrustkammarens visas den största satsningen på flera år på en tillfällig utställning i samarbete med Kungliga Operan – öppnas 20 oktober, Teaterkungen: Prakten, makten och teaterkostymerna på Gust...

 • Matilda Larsson
  Attityder som uppskattades
  I Drottningholmsteaterns déjeunersalong gavs i september in innehållsrik, högklassig presentation av ett forskningsprojekt som genomförs på Kungliga Musikhögskolan och finansieras av Vetenskapsrådet.

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil