Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Berlin: Åter centralpunkt i det tyska kulturlivet

The Jets på språng. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion GmbH

The Jets på språng. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion GmbH

Under två dagar hann jag med att se Staatsballett Berlin i en föreställning på Komische Oper och West Side Story på Deutsche Oper. Statsbaletten gav The Open Square, en drygt timslång balett av den israeliske koreografen Iztzik Galili.

Efter Berlinmurens fall och Tysklands återförening har Berlin åter blivit rikshuvudstad. De ödsliga grusfält som omgav muren har gradvis fyllts med nya byggnadskomplex av imponerande storlek och ofta hög arkitektonisk kvalitet. De mest kända är regeringskvartern kring det restaurerade riksdagshuset, området vid Potsdamer Platz och Ambassadområdet söder om den jättelika parken Tiergarten.

The Open Square med Staatsballett Berlin. Fotograf Bettina Stoß

The Open Square med Staatsballett Berlin. Fotograf Bettina Stoß

Många mindre luckor i stadsbilden har också fyllts och kvarstående symbolbyggnader restaurerats eller återuppbyggts som till exempel museerna på Museumsinsel och den väldiga Domkyrkan. För att inte tala om alla nya hotell, varuhus och kontor som tillkommit de senaste 20 åren. Just nu färdigställs ett Waldorf Astoria-hotell på drygt 20-talet våningar strax intill stationen Zoologischer Garten, en av lokaltrafikens centralpunkter.

Till det som just nu restaureras hör det historiska Operahuset, huvudscen för Staatsoper och Staatsballett Berlin, som bildades genom en sammanslagning av baletterna vid Staatsoper, Deutsche Oper och den mer modernt inriktade Komische Oper. Baletten består nu av ca 80 dansare.

Institutionen Staatsballett disponerar utöver Staatsoper även Deutsche Oper, som uppfördes för det dåvarande Västberlin, och Komische Oper, vars åskådarrum i nyrokoko mirakulöst överlevde bombningarna under andra världskriget och försågs med nya moderna tillbyggnader för foajéer och arbetslokaler samt ny scen. Under Staatsopers restaurering används även Schillerteatern för operaföreställningar.

Musikaler, revyer och lättare musikteater har sina egna scener som Theater des Westens, Admiralspalast och Friedrichstadt Palast. Antalet talteatrar, konsertlokaler och mindre etablissemang är stort. Berlin är åter centralpunkten i det tyska teaterlivet.

The Open Square. Effektfull ljussättning av Yaron Abulafia. Fotograf Bettina Stoß

The Open Square. Effektfull ljussättning av Yaron Abulafia. Fotograf Bettina Stoß

The Open Square
Den israeliske koreografen Itzik Galili flyttade 1991 till Nederländerna, där han startade ett eget danskompani Galili Dance i Groningen. 2009 flyttade han till Amsterdam, där han erbjudits att bli konstnärlig ledare för det nystartade kompaniet för nutida dans: Dansgroep Amsterdam. Han har skapat ett sjuttiotal verk som givits i många länder som Israel, Brasilien, Kanada och runt om i Europa, däribland också med Finlands Nationalbalett och svenska Norrdans.

Galili har sedan 2003 samarbetat med den fantastiska slagverksgruppen Percossa från Holland, som skapat musiken till The Open Square. Gruppens musik innehåller många inslag av teater, akrobatik, magi och humor.

The Open Square inleds med att en dansare kommer in på scenen och klagar över att dansare inte har något att säga till om, ingen frågar vad de vill och de måste utföra alla konstiga infall som koreografen begär. Så småningom överröstas han av musiken och de övriga dansarna träder in och så följer en fantasirik och krävande dans full av just akrobatik, magi och humor – med andra ord, allt vad koreografen begär.

Kanske inte ett helt oprövat koncept, men när det görs så hängivet, humörfullt och expressivt kan man bara ge sig och föreställningen togs emot med jublande bifall.

Balettchefen Vladimir Malakhov i La Péri. Fotograf Enrico Nawrath

Balettchefen Vladimir Malakhov i La Péri. Fotograf Enrico Nawrath

Staatsballett Berlin
Statsbaletten, som leds av den ryske stjärndansaren Vladimir Malakhov, har för övrigt en rik och blandad repertoar. Under den kommande säsongen 2012-13 ger man klassiker som La Bayadère, Svansjön, Romeo och Julia och den mer ovanliga La Péri, som Malakhov själv satt upp efter Petipas original. Musiken är av Friedrich Burgmüller, mest känd för sitt bond-pas de deux i Giselle.

Man ger också Crankos Onegin, Spoerlis Peer Gynt, Bigonzettis Caravaggio och Eifmans Tjajkovskij samt ett trippelprogram med verk av Nacho Duato, William Forsythe och Marco Goecke.

Béjarts Ring um den Ring  byggd på Wagners Nibelungens Ring, återkommer också. Vid urpremiären i Berlin 1990 gjordes rollen som Siegfried av Göran Svalberg. När baletten då skulle sättas upp skedde det på ett mindre vanligt sätt. Först gjordes de flesta solistrollerna nämligen av dansare ur Béjarts eget kompani för att sedan gradvis bytas ut till dansare ur Berlinbaletten. Sålunda övertogs Görans roll av brodern Joakim Svalberg, då anställd som solist i Berlin. Numera är han framgångsrik rockmusiker.

En annan svensk som var med i Ringen var Tomas Karlborg, som efter Svenska balettskolan i Stockolm gjort karriär som premiärdansare i Berlin. Han är numera en omtyckt balettmästare för ensemblen.

America! De puertoricanska flickornas Show Stopper. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion GmbH

America! De puertoricanska flickornas show stopper. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion GmbH

West Side Story
Musikalen som innebar en revolution i musikteaterhistorien, hade sin urpremiär på Broadway 1957. En tragedi som musikal? En handling som behandlade aktuella sociala problem? – Det blev braksuccé. Både regissören/koreografen Jerome Robbins och scenografen Oliver Smith belönades med Tonypris. Filmatiseringen med Natalie Wood och Richard Beymer 1961 erhöll tio Oscars.

Dess segertåg över världen har väl aldrig riktigt upphört. West Side Story spelas i nya uppsättningar jorden runt. Senast gavs den i Sverige på GöteborgsOperan under den senaste säsongen.

Nu hade en ny turnéuppsättning – baserad på Broadwayoriginalet – Europapremiär på Deutsche Oper. Festligt med strålkastarljus och kändisuppbåd på röda mattan. – Tyvärr inte så kända för en tillrest svensk.

Elena Sancho Pereg och Liam Tobin. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion GmgH

Elena Sancho Pereg & Liam Tobin. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion

Och föreställningen håller. Temat med motsättningar mellan etniska grupper är ju tyvärr i högsta grad aktuellt och Leonard Bernsteins musik är en modern klassiker, väl förvaltad av maestro Donald Chan.

Ansvarig som regissör och koreograf för föreställningen är Joey McKneely. Han kom i kontakt med Jerome Robbins då han medverkade i föreställningen Jerome Robbins on Broadway 1989, en antologi av Robbins bästa shownummer.

Sedan dess har han satt upp West Side Story på bland annat La Scala i Milano, Théâtre du Chatelet i Paris och Sadler's Wells Theatre i London.

Ensemblen i Berlin var övervägande amerikansk och den gjorde ett härligt arbete.

Elena Sancho Pereg som Maria hade en tät sopranstämma – med övervikt åt operahållet – och Liam Tobin som Tony en bärande musikalröst.

Hela ensemblen gav sitt bästa och agerade med hög trovärdighet.

Danserna hade originalets sprakande energi och övertygande hetta och de romantiska sångscenerna den rätta inlevelsen.

Slutscenen var äkta gripande i sin avskalade realism utan påklistrad sentimentalitet. Det blev stående ovationer på Deutsche Oper.

Efter Berlinsejouren går nu turnén vidare till Leipzig (10-15/7), Köln (18-29/7), Hamburg (1-26/8),
Essen (11-20/10) och Paris (24/10-1/1 2013).

Anders Jörlén
16 juli 2012

 • Kentaro Mitsumori Le Corsaire
  Spot-on Kentaro Mitsumori, dancer with the Royal Swedish Ballet
  Kentaro Mitsumori has been a member of the Royal Swedish Ballet since 2017. We have seen him in many roles, in Swan Lake, Cinderella, Don Quijote, The theme and variation, Gardener in Alice in Wonderl...

 • Kalle Wigle Foto Johan Persson
  Kalle Wigle-Andersson får stipendium från Jubelfonden
  Kalle Wigle-Andersson: Jag är utbildad och diplomerad vid Royal Ballet Upper School, London 2016. Innan dess gick jag på Kungliga Svenska Balettskolan 2006-2014. Sedan min examen har jag varit anställ...

 • Wicked GO Foto Lennart Sjöberg
  Wicked, musikalen om häxorna i Oz
  Göteborgsoperan inleder sin höstsäsong med den mytomspunna succémusikalen Wicked. Exakt tjugo år efter Broadwaypremiären 2003, sätts den nu upp för första gången i Sverige.

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

 • En svensk dröm tar form
  STOCKHOLM: Den 17 april 2015 var det urpremiär på Kungliga Operan för Alexander Ekmans Midsommarnattsdröm. Vid en träff med vänföreningen Operans Balettklubb 2015 berätta...

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil