Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Berlin: Åter centralpunkt i det tyska kulturlivet

The Jets på språng. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion GmbH

The Jets på språng. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion GmbH

Under två dagar hann jag med att se Staatsballett Berlin i en föreställning på Komische Oper och West Side Story på Deutsche Oper. Statsbaletten gav The Open Square, en drygt timslång balett av den israeliske koreografen Iztzik Galili.

Efter Berlinmurens fall och Tysklands återförening har Berlin åter blivit rikshuvudstad. De ödsliga grusfält som omgav muren har gradvis fyllts med nya byggnadskomplex av imponerande storlek och ofta hög arkitektonisk kvalitet. De mest kända är regeringskvartern kring det restaurerade riksdagshuset, området vid Potsdamer Platz och Ambassadområdet söder om den jättelika parken Tiergarten.

The Open Square med Staatsballett Berlin. Fotograf Bettina Stoß

The Open Square med Staatsballett Berlin. Fotograf Bettina Stoß

Många mindre luckor i stadsbilden har också fyllts och kvarstående symbolbyggnader restaurerats eller återuppbyggts som till exempel museerna på Museumsinsel och den väldiga Domkyrkan. För att inte tala om alla nya hotell, varuhus och kontor som tillkommit de senaste 20 åren. Just nu färdigställs ett Waldorf Astoria-hotell på drygt 20-talet våningar strax intill stationen Zoologischer Garten, en av lokaltrafikens centralpunkter.

Till det som just nu restaureras hör det historiska Operahuset, huvudscen för Staatsoper och Staatsballett Berlin, som bildades genom en sammanslagning av baletterna vid Staatsoper, Deutsche Oper och den mer modernt inriktade Komische Oper. Baletten består nu av ca 80 dansare.

Institutionen Staatsballett disponerar utöver Staatsoper även Deutsche Oper, som uppfördes för det dåvarande Västberlin, och Komische Oper, vars åskådarrum i nyrokoko mirakulöst överlevde bombningarna under andra världskriget och försågs med nya moderna tillbyggnader för foajéer och arbetslokaler samt ny scen. Under Staatsopers restaurering används även Schillerteatern för operaföreställningar.

Musikaler, revyer och lättare musikteater har sina egna scener som Theater des Westens, Admiralspalast och Friedrichstadt Palast. Antalet talteatrar, konsertlokaler och mindre etablissemang är stort. Berlin är åter centralpunkten i det tyska teaterlivet.

The Open Square. Effektfull ljussättning av Yaron Abulafia. Fotograf Bettina Stoß

The Open Square. Effektfull ljussättning av Yaron Abulafia. Fotograf Bettina Stoß

The Open Square
Den israeliske koreografen Itzik Galili flyttade 1991 till Nederländerna, där han startade ett eget danskompani Galili Dance i Groningen. 2009 flyttade han till Amsterdam, där han erbjudits att bli konstnärlig ledare för det nystartade kompaniet för nutida dans: Dansgroep Amsterdam. Han har skapat ett sjuttiotal verk som givits i många länder som Israel, Brasilien, Kanada och runt om i Europa, däribland också med Finlands Nationalbalett och svenska Norrdans.

Galili har sedan 2003 samarbetat med den fantastiska slagverksgruppen Percossa från Holland, som skapat musiken till The Open Square. Gruppens musik innehåller många inslag av teater, akrobatik, magi och humor.

The Open Square inleds med att en dansare kommer in på scenen och klagar över att dansare inte har något att säga till om, ingen frågar vad de vill och de måste utföra alla konstiga infall som koreografen begär. Så småningom överröstas han av musiken och de övriga dansarna träder in och så följer en fantasirik och krävande dans full av just akrobatik, magi och humor – med andra ord, allt vad koreografen begär.

Kanske inte ett helt oprövat koncept, men när det görs så hängivet, humörfullt och expressivt kan man bara ge sig och föreställningen togs emot med jublande bifall.

Balettchefen Vladimir Malakhov i La Péri. Fotograf Enrico Nawrath

Balettchefen Vladimir Malakhov i La Péri. Fotograf Enrico Nawrath

Staatsballett Berlin
Statsbaletten, som leds av den ryske stjärndansaren Vladimir Malakhov, har för övrigt en rik och blandad repertoar. Under den kommande säsongen 2012-13 ger man klassiker som La Bayadère, Svansjön, Romeo och Julia och den mer ovanliga La Péri, som Malakhov själv satt upp efter Petipas original. Musiken är av Friedrich Burgmüller, mest känd för sitt bond-pas de deux i Giselle.

Man ger också Crankos Onegin, Spoerlis Peer Gynt, Bigonzettis Caravaggio och Eifmans Tjajkovskij samt ett trippelprogram med verk av Nacho Duato, William Forsythe och Marco Goecke.

Béjarts Ring um den Ring  byggd på Wagners Nibelungens Ring, återkommer också. Vid urpremiären i Berlin 1990 gjordes rollen som Siegfried av Göran Svalberg. När baletten då skulle sättas upp skedde det på ett mindre vanligt sätt. Först gjordes de flesta solistrollerna nämligen av dansare ur Béjarts eget kompani för att sedan gradvis bytas ut till dansare ur Berlinbaletten. Sålunda övertogs Görans roll av brodern Joakim Svalberg, då anställd som solist i Berlin. Numera är han framgångsrik rockmusiker.

En annan svensk som var med i Ringen var Tomas Karlborg, som efter Svenska balettskolan i Stockolm gjort karriär som premiärdansare i Berlin. Han är numera en omtyckt balettmästare för ensemblen.

America! De puertoricanska flickornas Show Stopper. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion GmbH

America! De puertoricanska flickornas show stopper. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion GmbH

West Side Story
Musikalen som innebar en revolution i musikteaterhistorien, hade sin urpremiär på Broadway 1957. En tragedi som musikal? En handling som behandlade aktuella sociala problem? – Det blev braksuccé. Både regissören/koreografen Jerome Robbins och scenografen Oliver Smith belönades med Tonypris. Filmatiseringen med Natalie Wood och Richard Beymer 1961 erhöll tio Oscars.

Dess segertåg över världen har väl aldrig riktigt upphört. West Side Story spelas i nya uppsättningar jorden runt. Senast gavs den i Sverige på GöteborgsOperan under den senaste säsongen.

Nu hade en ny turnéuppsättning – baserad på Broadwayoriginalet – Europapremiär på Deutsche Oper. Festligt med strålkastarljus och kändisuppbåd på röda mattan. – Tyvärr inte så kända för en tillrest svensk.

Elena Sancho Pereg och Liam Tobin. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion GmgH

Elena Sancho Pereg & Liam Tobin. Fotograf Nilz Böhme BB Promotion

Och föreställningen håller. Temat med motsättningar mellan etniska grupper är ju tyvärr i högsta grad aktuellt och Leonard Bernsteins musik är en modern klassiker, väl förvaltad av maestro Donald Chan.

Ansvarig som regissör och koreograf för föreställningen är Joey McKneely. Han kom i kontakt med Jerome Robbins då han medverkade i föreställningen Jerome Robbins on Broadway 1989, en antologi av Robbins bästa shownummer.

Sedan dess har han satt upp West Side Story på bland annat La Scala i Milano, Théâtre du Chatelet i Paris och Sadler's Wells Theatre i London.

Ensemblen i Berlin var övervägande amerikansk och den gjorde ett härligt arbete.

Elena Sancho Pereg som Maria hade en tät sopranstämma – med övervikt åt operahållet – och Liam Tobin som Tony en bärande musikalröst.

Hela ensemblen gav sitt bästa och agerade med hög trovärdighet.

Danserna hade originalets sprakande energi och övertygande hetta och de romantiska sångscenerna den rätta inlevelsen.

Slutscenen var äkta gripande i sin avskalade realism utan påklistrad sentimentalitet. Det blev stående ovationer på Deutsche Oper.

Efter Berlinsejouren går nu turnén vidare till Leipzig (10-15/7), Köln (18-29/7), Hamburg (1-26/8),
Essen (11-20/10) och Paris (24/10-1/1 2013).

Anders Jörlén
16 juli 2012

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil