Dansportalen

Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Jönköping satsar på unga dansare

SOM DANSPORTALEN TIDIGARE meddelat har ett nytt projekt för unga dansare startats av Smålands Musik och Teater – SMOT– i Jönköping. Med koreografen Marie Brolin-Tani som konstnärlig ledare verkar där dansgruppen Unga Fuse sedan hösten 2011. Sju unga dansare i åldern 18-24 år får därmed nyttiga erfarenheter som professionella dansare och samtida koreografi..

Marie har fått fria händer att engagera dansare där hon kan finna dem och gruppen består nu av två svenskutbildade dansare, två från Danmark-Färöarna, en australier från England och två ungdomar från Sydafrika. Marie Brolin-Tani ledde tidigare det dansk-svenska experimentet Unga Danskompaniet, under två år, men det blev i längden svårt att passa ihop de olika förutsättningarna i två länder, när det ena gav anslag var det andra inte redo att fatta beslut o.s.v.

Faith. Fotograf Lars Kroon

Faith. Fotograf Lars Kroon

Projektet gav emellertid goda erfarenheter och när Jönköpings län visade intresse och ville satsa på dans – särskilt på unga dansare – nappade Marie. Man ville öppna länet för mer kultur och hitta internationella kontakter vilket passade Marie, som tidigare arbetat med olika utvecklingsprojekt i samarbete med kulturavdelningen vid DANIDA, Danmarks motsvarighet till SIDA, bland annat i Pretoria i Sydafrika och mellanöstern.

Dessutom har Unga Fuse i höst kunnat flytta in i Jönköpings splitter nya kulturhus SPIRA, en imponerande, vacker och välplanerad byggnad med rum för såväl länsteater och symfoniorkester som dansgruppen. Arkitekt är mästaren Gert Wingårdh och invigningen i november drog 27 000 åskådare till utomhusscenen vid Munksjöns strand,

Spira – Jönköpings nya kulturhus. Foto PEAB

Spira – Jönköpings nya kulturhus. Foto PEAB

Unga Fuse
Dansen är nu permanentad på kulturprogrammet i Jönköpings län och man kan erbjuda dagliga träningsmöjligheter för dansare – något som inte finns utanför storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Till gruppens audition i augusti 2011 kom cirka 90 sökande varav 60 från Sverige.  

Tanken är att varje år samla en ny grupp unga dansare för sex till åtta månader. I år har en föreställningen Faith arbetats fram, som sedan visas på turné i Småland och Skåne samt i år även i Gävleborgs län där ett samarbete sker med bland annat Per Jonsson Center i Ljusdal.

Sedan följer gästspel i Danmark och Sydafrika, I Jönköping har man också presenterat workshops och lunchdans i Spiras "Kaféscen", där man även kan servera mat till publiken.

Den aktuella försöksgruppen arbetar från augusti till mars med utvärdering i april. Man ger sammanlagt 46 föreställningar av Faith och 132 workshops på de platser man besöker. Som koreograf har Marie Brolin-Tani valt sydafrikanen Melody Putu, som hon samarbetat med tidigare i Århus och hos Skånes Dansteater. Till hösten tar man ut en ny grupp som ska arbeta fram till våren 2013.

Om det går som beräknat och som Matie vill, så kommer schemat att upprepas under följande år, med de eventuella förändringar som gjorda erfarenheter föranleder.    

Tshepo Zasekhaya. Fotograf Lars Kroon

Tshepo Zasekhaya. Fotograf Lars Kroon

Tshepo Zasekhaya
År 2002 var Marie i Sydafrika, där hon satte upp Oliver, en modern dansföreställning byggd på Dickens välkända roman Oliver Twist. I Johannesburg sökte man dansare hos organisationen Dance Factory, som ger alla som önskar möjlighet att lära och träna dans oavsett ras eller bakgrund och allt är gratis. Där mötte hon för första gången 10-årige Tshepo Zasekhaya, som nu vid 18 års ålder ingår i Unga Fuse.

Tshepo berättar:  
"Jag kom hit i september – det var mörkt och kallt – men nu har jag börjat gilla vädret, men man får klä sig därefter.
Jag började dansa när jag var 4-5 år gammal på Dance Factory i Johannesburg – jag följde med en kusin, som redan gick där varje lördag.

När jag var 8 blev jag sedan uttagen till Oliver i Kapstaden. Jag har också gått fem års dansarutbildningpå National School of Arts, både balett och modernt.
  
Dans är populärt i Sydafrika både modern dans, sällskapsdans och street dance. De traditionella afrikanska danserna finns också, men inte lika mycket som förr.

I fjol när Marie sökte dansare till Unga Fuse, kom hon ihåg mig och mailade mig. Jag gjorde en audition för Melody Putu i Johannesburg och i mars kom Marie och höll en workshop, sedan fick jag erbjudande att komma hit med alla omkostnader betalda och avtalsenlig lön som dansare.

Det är andra gången jag är hemifrån – jag var på turné i Israel 2009 – och jag blir här till mars. I höst ska jag vara med i en sydafrikansk turné till Europa med Svansjön. Om jag får tid då ska jag se om jag kan få jobb i Europa. Jag vill också gärna göra egna koreografier i framtiden. Jag gjorde några små försök till lunchdansen här, och det gav mersmak, men Marie gjorde förstås det mesta."

Akhona Maqhina i Faith. Fotograf Lars Kroon

Akhona Maqhina i Faith. Fotograf Lars Kroon

Marie Brolin-Tani. Fotograf Hans-Olof Tani

Marie Brolin-Tani. Fotograf Hans-Olof Tani

FAKTA
Marie Brolin-Tani är född i Stockholm, där hennes far var violinist vid Operan. Hon började som 16-åring vid Balettakademien i Stockholm och studerade sedan vid London School of Contemporary Dance och vid École Joseph Russillo i Paris.

1982 engagerades hon till Den Jyske Opera i Århus och flyttade dit med sin man Hans-Olof Tani 1984. Hon skapade en unik dansmiljö vid teatern som ledde till bildandet av MBT Dansteater i Århus.

Marie debuterade som koreograf 1987 med uppsättningen av Ikaros. Tillsammans med Århus Symfoniorkester skapade hon 1998 en uppsättning av Kung Lear som senare sattes upp i Pretoria Sydafrika.

2001 flyttade hon till Malmö som konstnärlig ledare och koreograf för Skånes Dansteater fram till 2007. 2008 etablerade hon Unga danskompaniet där hon var koreograf och konstnärlig ledare fram till 2010. Från 2011 har Marie samma funktioner vid Unga Fuse.

Unga Fuse
Dansare 2011-12: Joakim Envik Karlsson (Sv), Fanny Kivimäki (Sv), Oliver Mahar, (Austr), Akhona Maqhina (SA), Katya Dushka Nielsen (Färö)), David Price (Dk) och Tshepo Zasekhaya (SA).

A J
Föreställningen
Melody Putu gör med Faith (premiåren var den 17 november 2011i) sin debut som koreograf och Marie Brolin-Tani tycker att hans stil och tema passar utmärkt för årets dansgrupp. Han berättar historien om en ung moderlös afrikansk flicka som förväntas ta hand om både syskon och pappa. Hon bekämpar det manliga förtrycket genom att utbilda sig, hitta sig själv, passa in och hitta kärlek och lycka.

Koreografin, som gjordes i samarbete med dansarna, är kraftfullt uttrycksfull och dansarna ger sig hän både fysiskt och mentalt. De är på scenen så gott som hela den timme verket varar, särskilt Akhona Maqhina imponerar i huvudrollen. Musiken är av Henrik Munch, verksam vid Musikkonservatoriet i Århus, Scenografi och ljusdesign har gjorts av Hans-Olof Tani och kostymerna av Åsa Gjerstad.

Anders Jörlén
13 feb 2012

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

 • Ecole de danse 1ere filles
  Stor uppvisning av École de Danse
  ”Démonstrations” är den stora uppvisningen av ”École de Danse de l’Opéra national de Paris” varje år i december på klassiska Palais Garnier – nu för 45:e gången.

 • Woo Mitsumori
  Madeline Woo och Kentaro Mitsumori nya Premiärdansare i Kungliga Baletten
  Kungliga Baletten har utsett två nya Premiärdansare: Madeline Woo och Kentaro Mitsumori. Utmärkelsen delades ut av Balettchef Nicolas Le Riche och vd Fredrik Lindgren i samband med föreställningen 19 ...

 • Johannes Öhman
  ”Ta fast Johannes Öhman” – encore!
  Likt en byggnadsentreprenör står Johannes Öhman i Dansens hus publikfoajé och berättar om kommande uppgradering av lokalen. ”Och där, och där och där…”, pekar han snabbt ut i olika riktningar inför en...

 • Killdag KSB
  Killdag på Kungliga Svenska balettskolan
  På internationella mansdagen den 19 november ordnade Kungliga Svenska balettskolan en dag för bara killar. Som ett led i rekryteringen av pojkar till skolan så bjöd skolan in ett tjugotal intresserade...

 • 10 nya dansare Operan
  Tio nya dansare till Kungliga Baletten Luiza Lopes utsedd till Premiärdansare
  Nicolas Le Riches förordnande förlängs till 2025
  »Jag är väldigt glad över att få välkomna tio nya duktiga dansare till Kungliga Baletten. Vi har en spännande säsong med en bra blandning av stilar. Denna nya energi i kombination med våra nuvarande a...

 • Balanchine Themes and variations
  Robbins/Balanchine from the Royal Swedish Ballet
  The Swedish Royal Ballet gave a triple bill of two ballets by Jerome Robbins "The Consert" and "In the Night. And a ballet by George Balanchine "Theme and variations". Maggie Foyer writes a review for...

 • Luca Masala Princess Grace
  The Artistic Director of the Princess Grace Academy: "We take from 10 to 20 students every year".
  Monaco has a famous ballet school – Princess Grace Academy. The Academy was founded in 1975 following Princess Grace and Prince Rainier III ’s desire to establish a high level dance school in the Princ...

 • Julia - Abigail Sheppard
  Dansnöje och stora känslor: Romeo och Julia åter vid Nationalbaletten i Helsingfors
  John Crankos fina dansverk Romeo och Julia till musik av Prokovjev har inlett sin nya framgång på Nationalbaletten i Helsingfors efter en paus på närmare 10 år. Detta på begäran av publiken som älskar...

 • Hammer 1
  Hammer – Alexander Ekman har åter världspremiär på Göteborgsoperan
  Zander Constant , en av dansarna i Alexander Ekman s nya helaftonsverk Hammer , berättar om arbetsprocessen med Ekmans nya dansverk med hela Göteborgsoperans danskompani på stora scenen och bland publike...

 • GO 8 nya dansare 2022
  Åtta nya dansare till GöteborgsOperan
  Denna säsong börjar åtta nya dansare: från Kanada, Ungern, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Kina och Sverige i kompaniet.
  GöteborgsOperans Danskompani består av 38 dansare från över 20 länder, ...

 • Dansmuseet Nurejev 1
  Passion på Dansmuseet
  Dansmuseet har öppnat en fascinerande utställning med titeln Nureyev – A Tribute to the Greatest Male Dancer of the 20th Century . Utställningen är producerad av Alliance Française i Singapore och tänk...

 • Last Boy Left
  Dansfest i nord målar med bred pensel
  Vi startar med film, två premiärer . I den stora vackra byggnaden Acusticum i Piteå visas danskonstfilmen ”The last boy left ” som utspelar sig i Norrbotten. Av Shawn Fitzgerald Ahern efter idé och kore...

 • Cabaret1 GO
  Tredje gången gillt för Willkommen, Bienvenue, Welcome!
  Nu är det äntligen dags för Sally Bowles välkända välkomnande till Cabaret på Kit Kat. Koreografen Rebecca Howell är här för att på tredje försöket äntligen få njuta av premiären på GöteborgsOperan – ...

 • Vortex10
  Koreanska dansens tradition med ritualer skakar hand med Tero Saarinens imponerande koreografi Vortex
  Tero Saarinen har sedan 2014 samarbetat med Koreanska Nationella Dansgruppen (NDCK). Det var då gruppen av honom beställde ett verk med tanke att utvidga repertoaren. Musiken till Vortex – Virvel – ko...

 • Ella Persson 1 Foto Cristian Hillbom
  Ella Persson: After the Mikhailovsky Ballet in St. Petersburg, new future awaits.

  I was born in Solna 25 years ago. We were a normal family with mom, dad, my brother and sister. We lived in Bergshamra, I went to a normal school and played around a lot.

 • DonQuixote 1
  Don Quixote: A triumph for the company
  Don Quixote is a ballet loved by dancers and audiences alike. The Royal Swedish Ballet open their season with Rudolph Nureyev ’s version of the ballet following Marius Petipa ’s choreography and staged ...

 • Tristan and Isolde_chor. Krzysztof Pastor_dancers_Yuka Ebihara _ Vladimir Yaroshenko, photo Hidemi Seto
  Galan i Villmanstrand med mer livskraft än någonsin
  Villmanstrand var åter en gång platsen för en lyckad gala. En traditionell balettgala för alla balettälskande och dansvänner firades i Villmanstrand [Lappeenranta] efter en paus på två år. Festligt bl...

 • Drottningholmsteatern
  Pontus Lidbergs event på Drottningholmsteatern är mer lek än dans
  Jubileumsföreställningen på Drottningholmsteatern är Salle de machines efter en barockteater som i Tuilerierna i Paris kunde förtrolla åskådarna med nya sceniska uppfinningar.

 • Carl Sjögren Felicia Andersson
  Felicia Andersson och Carl Sjögren två förväntansfulla unga dansare inför sitt andra år vid Kungliga Svenska Baletten
  Felicia Andersson och Carl Sjögren är utbildade vid Kungliga Svenska Balettskolan. Under sin utbildning medverkade de kontinuerligt i balettproduktioner på Kungliga Operan. Under sitt sista år på gymn...

 • Unai Celis Peribanes
  Elev vid Svenska Balettskolan i Göteborg erbjuds plats vid American Ballet Theater School i New York
  Unai Celis Peribanes berättar om sin tid vid Svenska Balettskolan och om förväntningarna inför framtiden vid American Ballet Theatre school. Unai kommer från Bilbao i Norra Spanien. Han har varit elev...

 • RBS Defile
  A thrilling show with the Royal Ballet School
  The Royal Ballet School have a fail-safe item on their Summer Performance, one that ensures the curtain will come down on a packed audience with a collective lump in its throat. That item is the Grand...

 • Folia
  José Montalvo och Mourad Merzouki inleder Vaison Danses
  För 26:e gången öppnar den romerska amfiteatern upp för Vaison Danses , en årligt återkommande dansfestival i den lilla staden Vaison La Romaine strax nordöst om Avignon i södra Frankrike. Under två ve...

 • KSB på Operan 12 juni
  Smittande dansglädje på Operan av Kungliga Svenska Balettskolan
  På Kungliga Svenska Balettskolans Sommargala på Kungliga Operan var den största nyheten första framförandet av Études classiques , med 75 elever från årskurserna 4, 5, 6 och 9, gymnasiets årskurser 1 o...

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil