Artiklar från 2008 – till idag

Artiklar från 2008 – till idag

Jönköping satsar på unga dansare

SOM DANSPORTALEN TIDIGARE meddelat har ett nytt projekt för unga dansare startats av Smålands Musik och Teater – SMOT– i Jönköping. Med koreografen Marie Brolin-Tani som konstnärlig ledare verkar där dansgruppen Unga Fuse sedan hösten 2011. Sju unga dansare i åldern 18-24 år får därmed nyttiga erfarenheter som professionella dansare och samtida koreografi..

Marie har fått fria händer att engagera dansare där hon kan finna dem och gruppen består nu av två svenskutbildade dansare, två från Danmark-Färöarna, en australier från England och två ungdomar från Sydafrika. Marie Brolin-Tani ledde tidigare det dansk-svenska experimentet Unga Danskompaniet, under två år, men det blev i längden svårt att passa ihop de olika förutsättningarna i två länder, när det ena gav anslag var det andra inte redo att fatta beslut o.s.v.

Faith. Fotograf Lars Kroon

Faith. Fotograf Lars Kroon

Projektet gav emellertid goda erfarenheter och när Jönköpings län visade intresse och ville satsa på dans – särskilt på unga dansare – nappade Marie. Man ville öppna länet för mer kultur och hitta internationella kontakter vilket passade Marie, som tidigare arbetat med olika utvecklingsprojekt i samarbete med kulturavdelningen vid DANIDA, Danmarks motsvarighet till SIDA, bland annat i Pretoria i Sydafrika och mellanöstern.

Dessutom har Unga Fuse i höst kunnat flytta in i Jönköpings splitter nya kulturhus SPIRA, en imponerande, vacker och välplanerad byggnad med rum för såväl länsteater och symfoniorkester som dansgruppen. Arkitekt är mästaren Gert Wingårdh och invigningen i november drog 27 000 åskådare till utomhusscenen vid Munksjöns strand,

Spira – Jönköpings nya kulturhus. Foto PEAB

Spira – Jönköpings nya kulturhus. Foto PEAB

Unga Fuse
Dansen är nu permanentad på kulturprogrammet i Jönköpings län och man kan erbjuda dagliga träningsmöjligheter för dansare – något som inte finns utanför storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Till gruppens audition i augusti 2011 kom cirka 90 sökande varav 60 från Sverige.  

Tanken är att varje år samla en ny grupp unga dansare för sex till åtta månader. I år har en föreställningen Faith arbetats fram, som sedan visas på turné i Småland och Skåne samt i år även i Gävleborgs län där ett samarbete sker med bland annat Per Jonsson Center i Ljusdal.

Sedan följer gästspel i Danmark och Sydafrika, I Jönköping har man också presenterat workshops och lunchdans i Spiras "Kaféscen", där man även kan servera mat till publiken.

Den aktuella försöksgruppen arbetar från augusti till mars med utvärdering i april. Man ger sammanlagt 46 föreställningar av Faith och 132 workshops på de platser man besöker. Som koreograf har Marie Brolin-Tani valt sydafrikanen Melody Putu, som hon samarbetat med tidigare i Århus och hos Skånes Dansteater. Till hösten tar man ut en ny grupp som ska arbeta fram till våren 2013.

Om det går som beräknat och som Matie vill, så kommer schemat att upprepas under följande år, med de eventuella förändringar som gjorda erfarenheter föranleder.    

Tshepo Zasekhaya. Fotograf Lars Kroon

Tshepo Zasekhaya. Fotograf Lars Kroon

Tshepo Zasekhaya
År 2002 var Marie i Sydafrika, där hon satte upp Oliver, en modern dansföreställning byggd på Dickens välkända roman Oliver Twist. I Johannesburg sökte man dansare hos organisationen Dance Factory, som ger alla som önskar möjlighet att lära och träna dans oavsett ras eller bakgrund och allt är gratis. Där mötte hon för första gången 10-årige Tshepo Zasekhaya, som nu vid 18 års ålder ingår i Unga Fuse.

Tshepo berättar:  
"Jag kom hit i september – det var mörkt och kallt – men nu har jag börjat gilla vädret, men man får klä sig därefter.
Jag började dansa när jag var 4-5 år gammal på Dance Factory i Johannesburg – jag följde med en kusin, som redan gick där varje lördag.

När jag var 8 blev jag sedan uttagen till Oliver i Kapstaden. Jag har också gått fem års dansarutbildningpå National School of Arts, både balett och modernt.
  
Dans är populärt i Sydafrika både modern dans, sällskapsdans och street dance. De traditionella afrikanska danserna finns också, men inte lika mycket som förr.

I fjol när Marie sökte dansare till Unga Fuse, kom hon ihåg mig och mailade mig. Jag gjorde en audition för Melody Putu i Johannesburg och i mars kom Marie och höll en workshop, sedan fick jag erbjudande att komma hit med alla omkostnader betalda och avtalsenlig lön som dansare.

Det är andra gången jag är hemifrån – jag var på turné i Israel 2009 – och jag blir här till mars. I höst ska jag vara med i en sydafrikansk turné till Europa med Svansjön. Om jag får tid då ska jag se om jag kan få jobb i Europa. Jag vill också gärna göra egna koreografier i framtiden. Jag gjorde några små försök till lunchdansen här, och det gav mersmak, men Marie gjorde förstås det mesta."

Akhona Maqhina i Faith. Fotograf Lars Kroon

Akhona Maqhina i Faith. Fotograf Lars Kroon

Marie Brolin-Tani. Fotograf Hans-Olof Tani

Marie Brolin-Tani. Fotograf Hans-Olof Tani

FAKTA
Marie Brolin-Tani är född i Stockholm, där hennes far var violinist vid Operan. Hon började som 16-åring vid Balettakademien i Stockholm och studerade sedan vid London School of Contemporary Dance och vid École Joseph Russillo i Paris.

1982 engagerades hon till Den Jyske Opera i Århus och flyttade dit med sin man Hans-Olof Tani 1984. Hon skapade en unik dansmiljö vid teatern som ledde till bildandet av MBT Dansteater i Århus.

Marie debuterade som koreograf 1987 med uppsättningen av Ikaros. Tillsammans med Århus Symfoniorkester skapade hon 1998 en uppsättning av Kung Lear som senare sattes upp i Pretoria Sydafrika.

2001 flyttade hon till Malmö som konstnärlig ledare och koreograf för Skånes Dansteater fram till 2007. 2008 etablerade hon Unga danskompaniet där hon var koreograf och konstnärlig ledare fram till 2010. Från 2011 har Marie samma funktioner vid Unga Fuse.

Unga Fuse
Dansare 2011-12: Joakim Envik Karlsson (Sv), Fanny Kivimäki (Sv), Oliver Mahar, (Austr), Akhona Maqhina (SA), Katya Dushka Nielsen (Färö)), David Price (Dk) och Tshepo Zasekhaya (SA).

A J
Föreställningen
Melody Putu gör med Faith (premiåren var den 17 november 2011i) sin debut som koreograf och Marie Brolin-Tani tycker att hans stil och tema passar utmärkt för årets dansgrupp. Han berättar historien om en ung moderlös afrikansk flicka som förväntas ta hand om både syskon och pappa. Hon bekämpar det manliga förtrycket genom att utbilda sig, hitta sig själv, passa in och hitta kärlek och lycka.

Koreografin, som gjordes i samarbete med dansarna, är kraftfullt uttrycksfull och dansarna ger sig hän både fysiskt och mentalt. De är på scenen så gott som hela den timme verket varar, särskilt Akhona Maqhina imponerar i huvudrollen. Musiken är av Henrik Munch, verksam vid Musikkonservatoriet i Århus, Scenografi och ljusdesign har gjorts av Hans-Olof Tani och kostymerna av Åsa Gjerstad.

Anders Jörlén
13 feb 2012

 • Aalto Ballet percussion__Gerritsen_Hans
  Balettgalan i Villmanstrand är sensommarens succéevenemang
  Balettgalan i Villmanstrand vid Finlands östra gräns gavs i år för 12:e gången och var igen en succé med både nationella och internationella dansare. Galans grundare och eldsjäl Juhani Teräsvuori hade...

 • The One Foto Peter Knutson
  Möte med Fredrik Benke Rydman om ”The One”
  Det är mannen från dansgruppen Bounce, koreograf till egna versioner av Svansjön och Snövit bland mycket annat. Jag träffar Fredrik Benke Rydman på en liten thaikrog mellan repetitionspassen.

 • Manon Kungliga Operan 2023
  “A new look at it” – Lady MacMillan about Manon with the Royal Swedish Ballet
  As part of the 250-year jubilee program of the Royal Swedish Opera and as a tribute to the long-lasting cooperation between the Royal Swedish Ballet and world-renowned English choreographer Sir Kennet...

 • Remachine – Jefta van Dinther
  Urpremiär av episkt dansverk på Norrlandsoperan
  Den 1 september bjuder Norrlandsoperan på säsongsuppstart för dans med urpremiär av den episka föreställningen Remachine signerad koreografen Jefta van Dinther . Ljus, ljud, röst, koreografi och scenog...

 • Contemporary Dance GO
  Contemporary dance av Hofesh Shechter på GöteborgsOperan
  Danskväll med intensiv klubbfeeling, smittande glädje och en upplevelse som börjar redan utanför operahuset.

 • Julia Bengtsson Confidencen
  Julia Bengtsson – internationell barockdansös från Sverige
  Höjdpunkten under årets förnämliga Opera- och musikfestival på Confidencen var iscensättningen av Jean-Philippe Rameaus opera Dardanus . I en annan föreställning, A Baroque Catwalk , gjorde Julia Bengts...

 • Fast Blue by Mikaela Polley - Austen McDonald and George Edwards
  The Royal Ballet School Delights
  Written on the faces of the dancers as they spin and leap in the ecstatic final moments of the Grand Défilé , is the smile that says, ‘I did it’. It’s what I look forward to year after year and it neve...

 • dardanus_Confidencen_foto MartinHellström
  Ett barockt spectacle på Confidencen
  Confidencen Opera & Music Festival inleds den 27 juli med Jean-Philippe Rameaus mästerverk Dardanus, som genom ett gediget arbete får sin nordiska premiär på Sveriges äldsta rokokoteater – 284 år efte...

 • Vivian Assal Koohnavard  1
  Möt Vivian Assal Koohnavard dansare vid Staatsballett Berlin och aktivist
  I Berlin träffade jag och arbetade med Vivian Assal Koohnavard. Vivian fick sin dansarutbildning i Sverige och Tyskland. Hon har varit anställd vid Berlin Staatsballett sedan 2018. Där deltar hon i de...

 • Donizetti KSB
  Peter Bohlin om Kungliga Svenska Balettskolans uppvisningsföreställningar
  Skolårets sista föreställningar på KSB var uppdelade i fyra program. Några koreografier var storartade, andra inte. Här, mot slutet, ett försök att resonera om anledningar till detta.

 • Terpichore
  Dans i Stockholm Early Music Festival
  I 2023 års version av Stockholm Early Music Festival , den tjugoandra i ordningen, ingick två dansföreställningar. I fablernas värld , en kort musikalisk och dansant barockföreställning med Folke Danste...

 • Tallinn Suite en Blanc
  Suite en Blanc av Estoniabaletten med fina danssolister
  Jag hade möjligheten att två gånger se en ny balettafton med två verk. Black/White innehöll “Open Door ” av polskan Katarzyna Kozielska och Serge Lifars kända och genuina Suite en Blanc . Den sistnämnda...

 •  Marie Larsson Sturdy
  Marie Larsson Sturdy Carina Ari Medaljör 2023
  På Carina Ari-dagen 30 maj tilldelades Marie Larsson Sturdy Carina Ari-medaljen för hennes mångåriga och engagerade insatser inom Dans i Nord – en vital verksamhet som under mer än 20 år har främjat m...

 • Manon 1
  Manon: An evening to treasure
  Kenneth MacMillan’s Manon created in 1974, continues to weave its magic providing a slew of dramatic roles against a volatile and violent backdrop. The Royal Swedish Ballet first presented the ballet ...

 • En slags Berlin 
  Instudering av Mats Eks ”En slags” med Staatsballett Berlin
  I april 2022 reser Koreografen Mats Ek och jag till Berlin för att hålla audition med dansarna vid Staatsballett Berlin på Deutsche Oper. Vi ska välja dansare till verket ”En slags” av Mats Ek. Premiä...

 • Peter Pan & Wendy
  Marianne Mörck berättar sagan om Peter Pan med Svenska Balettskolan
  Till vårens uppsättning av Peter Pan och Wendy på Lorensbergsteatern är en av gästartisterna ingen mindre än Marianne Mörck . Efter första repetitionen tillsammans med baletteleverna på svenska baletts...

 • Grand Hotel GöteborgsOperan 
  Det var en gång på Grand Hôtel, musikalen som återupptäckts
  Göteborgsoperan avslutar sin vårsäsong med premiär den 22 april på Paul Abrahams musikal Det var en gång på Grand Hôtel. Musikalen som legat gömd fram till 2017. En föreställning fylld av dans och mus...

 • Virpi Pakkinen trio
  Virpi Pahkinen: "Precision möter osäkerhet, matematik möter mystik"
  Change – den nya dansföreställningen av och med Virpi Pahkinen – är uppbyggd enligt principen 5 + 5 + 5, dvs koreografi/ljus/musik. Strax före fredagskvällens premiär på Kulturhuset Stadsteatern fick ...

 • ProDance 2023
  För dansens skull dansas Pro Dance galan
  Den anrika Aleksandersteatern fylldes åter av dansfolket som ville stödja dansen och dess utövare via föreningen Pro Dance med att köpa biljetter till den årliga galaföreställningen. Artisterna uppträ...

 • Julia & Romeo 1
  Anthony Lomuljo – om hur det är att igen dansa Romeo – 10 år senare
  10 år har gått sedan urpremiären av Mats Eks Julia & Romeo på Kungliga Operan i Stockholm. Då liksom nu dansar Anthony Lomuljo rollen som Romeo. När Dansportalen några dagar innan premiären träffar An...

 • Touched GO 1
  Hur bygger vi upp oss själva igen när allt är förstört–Johan Inger om Dust and Disquiet på Göteborgsoperan
  Danskvällen Touched visar två världspremiärer på Göteborgsoperan, Dust and Disquiet av Johan Inger och To Kingdom Come av det nederländska syskonparet Imre och Marne Van Opstal . Naturkatastrofer runt ...

 • OBK Mats Ek
  Mats Ek om Mats Eks Julia & Romeo
  Operans Balettklubb gästades lördag 25 mars av koreografen Mats Ek och dansare inför nypremiären av ”Julia & Romeo” på Kungliga Operan. Verket uppfördes på teatern för första gången 2013. Det har ocks...

 • PrixduNord2023
  Nordens största danstävling lockade 44 dansare
  Äntligen! Det är vad de flesta kände när tävlingen Prix du Nord genomfördes på Kronhuset i Göteborg.

 • Affinity Operan
  Young choreographers en bra plattform för nya idéer
  En alldeles särskild glädje med workshopartade föreställningar är att man får se dansarna på riktigt nära håll. Så var fallet på Operans Rotunda 16 och 18 mars, i ett program med sju koreografer och 3...

 • Defile Hommage a Patrick Dupond
  Gala till minne av den lysande dansaren Patrick Dupond
  Under februari var det tre utsålda galor på Palais Garnier i Paris, till minne av dansaren och balettchefen Patrick Dupond . För programmet på galan, se nedan!

 • Svansjön Helsingfors M Onne
  Madeleine Onne: Man får slåss för sin konstart
  Madeleine Onne har varit balettchef i Stockholm, Hongkong och Helsingfors. Dansportalen har pratat med Madeleine om bland annat tiden i Hongkong, Helsingfors och om Stockholm 59°North. Men på vår förs...

 • Cacti Alexander Ekman 
  Triple Bill at the Ballet. What's not to Like?
  The feel-good factor was in abundance at the Royal Opera House in Stockholm with a triple bill to send the audience home with a smile.

 • AlexanderMockrichPDL2023
  Elever från Kungliga Svenska balettskolan tävlade i årets Prix de Lausanne
  Sveriges kandidater i Prix de Lausanne kommer båda två ifrån Kungliga Svenska balettskolan. Theodor Bimer och Alexander Mockrish. Tävlingen firar 50 årsjubileum lite sent då pandemin stoppat ett flert...

 • 12+ songs 1
  12 songs + Ane Brun och Kenneth Kvarnström på Göteborgsoperan
  Första helgen i februari är det premiär för 12 songs + på Göteborgsoperan. Ett scenkonstverk skapat genom samarbete mellan 18 dansare och en av Nordens främsta koreografer, Kenneth Kvarnström, i något...

 • Kungliga Baletten Cacti
  Jubileumsgala med Operan och Kungliga Baletten 250 år
  Kungliga Operan öppnade med en fantastisk gala 18 januari med 23 olika programpunkter som innehöll opera, balett och teater. Under 250 år har framförts 54 900 föreställningar och vad var mer naturligt...

ANNONS

Dansmuseet
Transit

Ur Dansportalens arkiv

ANNONS

Dansmuseet
Nötknäpparen

Redaktion

dansportalen@gmail.com

Annonsera

dansportalen@gmail.com

Grundad 1995. Est. 1995

Powered by

SiteVision

Uppil