Artiklar från 2008 – till idag
Marie har fått fria händer att engagera dansare där hon kan finna dem och gruppen består nu av två svenskutbildade dansare, två från Danmark-Färöarna, en australier från England och två ungdomar från Sydafrika. Marie Brolin-Tani ledde tidigare det dansk-svenska experimentet Unga Danskompaniet, under två år, men det blev i längden svårt att passa ihop de olika förutsättningarna i två länder, när det ena gav anslag var det andra inte redo att fatta beslut o.s.v.
Dessutom har Unga Fuse i höst kunnat flytta in i Jönköpings splitter nya kulturhus SPIRA, en imponerande, vacker och välplanerad byggnad med rum för såväl länsteater och symfoniorkester som dansgruppen. Arkitekt är mästaren Gert Wingårdh och invigningen i november drog 27 000 åskådare till utomhusscenen vid Munksjöns strand,
Tanken är att varje år samla en ny grupp unga dansare för sex till åtta månader. I år har en föreställningen Faith arbetats fram, som sedan visas på turné i Småland och Skåne samt i år även i Gävleborgs län där ett samarbete sker med bland annat Per Jonsson Center i Ljusdal.
Sedan följer gästspel i Danmark och Sydafrika, I Jönköping har man också presenterat workshops och lunchdans i Spiras "Kaféscen", där man även kan servera mat till publiken.
Den aktuella försöksgruppen arbetar från augusti till mars med utvärdering i april. Man ger sammanlagt 46 föreställningar av Faith och 132 workshops på de platser man besöker. Som koreograf har Marie Brolin-Tani valt sydafrikanen Melody Putu, som hon samarbetat med tidigare i Århus och hos Skånes Dansteater. Till hösten tar man ut en ny grupp som ska arbeta fram till våren 2013.
Om det går som beräknat och som Matie vill, så kommer schemat att upprepas under följande år, med de eventuella förändringar som gjorda erfarenheter föranleder.
Tshepo berättar:
"Jag kom hit i september – det var mörkt och kallt – men nu har jag börjat gilla vädret, men man får klä sig därefter.
Jag började dansa när jag var 4-5 år gammal på Dance Factory i Johannesburg – jag följde med en kusin, som redan gick där varje lördag.
När jag var 8 blev jag sedan uttagen till Oliver i Kapstaden. Jag har också gått fem års dansarutbildningpå National School of Arts, både balett och modernt.
Dans är populärt i Sydafrika både modern dans, sällskapsdans och street dance. De traditionella afrikanska danserna finns också, men inte lika mycket som förr.
I fjol när Marie sökte dansare till Unga Fuse, kom hon ihåg mig och mailade mig. Jag gjorde en audition för Melody Putu i Johannesburg och i mars kom Marie och höll en workshop, sedan fick jag erbjudande att komma hit med alla omkostnader betalda och avtalsenlig lön som dansare.
Det är andra gången jag är hemifrån – jag var på turné i Israel 2009 – och jag blir här till mars. I höst ska jag vara med i en sydafrikansk turné till Europa med Svansjön. Om jag får tid då ska jag se om jag kan få jobb i Europa. Jag vill också gärna göra egna koreografier i framtiden. Jag gjorde några små försök till lunchdansen här, och det gav mersmak, men Marie gjorde förstås det mesta."
1982 engagerades hon till Den Jyske Opera i Århus och flyttade dit med sin man Hans-Olof Tani 1984. Hon skapade en unik dansmiljö vid teatern som ledde till bildandet av MBT Dansteater i Århus.
Marie debuterade som koreograf 1987 med uppsättningen av Ikaros. Tillsammans med Århus Symfoniorkester skapade hon 1998 en uppsättning av Kung Lear som senare sattes upp i Pretoria Sydafrika.
2001 flyttade hon till Malmö som konstnärlig ledare och koreograf för Skånes Dansteater fram till 2007. 2008 etablerade hon Unga danskompaniet där hon var koreograf och konstnärlig ledare fram till 2010. Från 2011 har Marie samma funktioner vid Unga Fuse.
Unga Fuse
Dansare 2011-12: Joakim Envik Karlsson (Sv), Fanny Kivimäki (Sv), Oliver Mahar, (Austr), Akhona Maqhina (SA), Katya Dushka Nielsen (Färö)), David Price (Dk) och Tshepo Zasekhaya (SA).
Koreografin, som gjordes i samarbete med dansarna, är kraftfullt uttrycksfull och dansarna ger sig hän både fysiskt och mentalt. De är på scenen så gott som hela den timme verket varar, särskilt Akhona Maqhina imponerar i huvudrollen. Musiken är av Henrik Munch, verksam vid Musikkonservatoriet i Århus, Scenografi och ljusdesign har gjorts av Hans-Olof Tani och kostymerna av Åsa Gjerstad.
FÖLJ OSS PÅ
Redaktion
dansportalen@gmail.com
Annonsera
dansportalen@gmail.com
Grundad 1995. Est. 1995
Powered by
SiteVision